Σάββατο, 30 Ιανουαρίου 2010

Παράνομη απέλαση Γεωργιανών γυναικών.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ακόμη περιστατικό «τιμωρίας» ανθρώπων που υποβάλλουν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας σημειώθηκε πρόσφατα, αυτή τη φορά στον Έβρο. Συγκεκριμένα, έντεκα γεωργιανές, οι οποίες κρατούνταν υπό άθλιες συνθήκες στο Κέντρο Φύλαξης Λαθρομεταναστών Φυλακίου προερχόμενες από την υπηρεσία του Τ.Σ.Φ. Φερών, απελάθηκαν με συνοπτικές διαδικασίες μετά την εξέταση του αιτήματος που είχαν υποβάλει για την χορήγηση πολιτικού άσυλου. Μετά την έκδοση της σχετικής απορριπτικής απόφασης, η οποία προέβλεπε προθεσμία 60 ημερών για άσκηση αίτησης ακύρωσης, οι υπό απέλαση γεωργιανές απευθύνθηκαν σε δικηγόρο με την εντολή να καταθέσει ενώπιον του ΣτΕ αίτηση ακύρωσης – αναστολή.

Πριν καν αρχίσει να ισχύει η προθεσμία των 60 ημερών, από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ αποφασίστηκε η απέλαση και παράδοσή τους, στις 22.1.2010, στις αστυνομικές αρχές της Τουρκίας. Συνεπώς, δεν τους χορηγήθηκε καμία προθεσμία για να ασκήσουν το δικαίωμα ακυρώσεως της απόφασης και να προετοιμαστούν για την υποστήριξη του αιτήματός τους.


Το εν λόγω γεγονός, το οποίο δεν είναι το μοναδικό το τελευταίο διάστημα, αποδεικνύει ότι οι θεσμικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009 δεν εξασφαλίζουν επαρκώς μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Δεδομένου ότι το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας είχε χαρακτηρίσει το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα προβληματικό και ανεπαρκές και επικίνδυνο, ενώ, αντίστοιχα, βαθιά ανησυχία για τις ρυθμίσεις που αυτό περιλαμβάνει έχουν εκφράσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεται να προβεί σε άμεσες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και να εφαρμόσει ένα αποτελεσματικό σύστημα παροχής ασύλου, υιοθετώντας συστάσεις και προτάσεις από αρμόδιους διεθνείς, διακυβερνητικούς και εθνικούς φορείς και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών; Αν ναι, υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαβούλευση για την αναδιάρθρωση του συστήματος ασύλου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης