Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Δελτίο τύπου

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τη χορήγηση επιδομάτων σε σεισμόπληκτους της Αχαΐας

Το ζήτημα της εμπρόθεσμης υποβολής των αιτήσεων των δικαιούχων σεισμόπληκτων περιοχών καθώς και την ένταξη των κατοίκων του Σαντομερίου Αχαΐας στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για οικονομική ενίσχυση των σεισμοπλήκτων, έφερε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Γ. Δραγασάκης.
Στη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή στις 10 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε δύο σημαντικά θέματα σχετικά με την καταβολή επιδομάτων στους σεισμόπληκτους της Αχαΐας, Αιτωλ/νίας και Ηλείας. Το πρώτο αφορά στο πρόβλημα της προθεσμίας δύο μηνών που έχουν στη διάθεσή τους οι σεισμόπληκτοι για να καταθέσουν την αίτηση καταβολής επιδόματος. Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε ότι « για να μπορέσει κάποιος δικαιούχος να υποβάλει την αίτηση, πρέπει να έχει προηγηθεί η έκδοση του πορίσματος που θα κρίνει την καταλληλότητα ή μη του σπιτιού. Εάν η έκθεση αυτή δεν γίνει, τότε ο δικαιούχος, χωρίς δική του υπαιτιότητα χάνει την προθεσμία και δεν μπορεί να τύχει αρωγής».
Το δεύτερο θέμα που ανέδειξε αφορά στους σεισμόπληκτους του δημοτικού διαμερίσματος Σαντομερίου Αχαΐας. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «λόγω των κατολισθήσεων μετά το σεισμό, οι κάτοικοι διαβιώνουν σε σκηνές και μισθωμένα αυτοκίνητα ενώ εξαιρούνται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την οικονομική ενίσχυση, με το σκεπτικό ότι δεν έχουν αναφερθεί τα σπίτια τους ως μη κατοικήσιμα. Πιστεύουμε ότι και αυτοί πρέπει να ενταχθούν».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των σεισμοπλήκτων πιέζοντας την κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τα δύο αυτά σημαντικά θέματα. Καλεί δε όλους τους βουλευτές των περιοχών αυτών να δράσουν υπερκομματικά προς το στόχο αυτό.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το απαράδεκτο δουλοκτητικό καθεστώς που επικρατεί στα εργοτάξια του εθνικού εργολάβου της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ που κατασκευάζει τα έργα Διακονιάρη, Πείρου-Παραπείρου και των παραγλαύκειων οδών, θα πρέπει εδώ και τώρα να τερματιστεί.

Η μη καταβολή στους εργαζόμενους των δεδουλευμένων που ουσιαστικά αποτελεί υπεξαίρεση, δεν μπορεί να συμβαίνει όταν η χρηματοδότηση τουλάχιστον για τα έργα του Γλαύκου και του Διακονιάρη γίνεται κανονικά.

Η Μηχανική για το έργο του Γλαύκου από 14.3.2008 έως 10.6.2008 έχει εισπράξει 3.907.619 € και για το έργο του Διακονιάρη από 25.1.2008 έως 2.7.2008 6.023.698 €. Γίνεται φανερό ότι ενώ η χρηματοδότηση είναι κανονική, η εταιρία έχει την αποκλειστική ευθύνη τόσο για την επιβράδυνση της εκτέλεσης των έργων όσο και για την καθυστέρηση στην αποπληρωμή των εργατών

Κατόπιν αυτών καλούμε την κυβέρνηση να παρέμβει γιατί δεν είναι δυνατόν σε δημόσια έργα να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι και το κράτος να σφυρίζει αδιάφορα.

Καλούμε επίσης τους φορείς και τις υπηρεσίες της περιοχής (Εργατικό Κέντρο, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας κλπ.), αλλά και τον Εισαγγελέα να παρέμβουν ώστε να συμμορφωθεί η Εταιρία με τις υποχρεώσεις της και να σταματήσει να κερδοσκοπεί και να εκβιάζει για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών της σχεδίων.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Να δοθεί και στους κατοίκους του Σανταμερίου το επίδομα για τους σεισμόπληκτους


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Την κατάφορη αδικία που υφίστανται οι κάτοικοι του Σανταμερίου, οι οποίοι με απόφαση της πολιτείας ξεσπιτώθηκαν λόγω του κινδύνου των κατολισθήσεων του όρους Σκόλις, χωρίς να μπορούν να πάρουν το εφάπαξ επίδομα των 3000 Ευρώ, επισημαίνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Ο κ. Τσούκαλης ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας να εντάξουν στη σχετική ΚΥΑ όλους τους κατοίκους του Σανταμερίου. Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κατάφορη αδικία υφίστανται οι κάτοικοι του Δημοτικού Διαμερίσματος Σανταμερίου του Δήμου Ωλενίας ν. Αχαΐας λόγω κενού στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης προστασίας σεισμοπλήκτων.
Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με την υπ ΄αριθμ. 2814/9.6.2008 καθώς και την 2867/11.6.2008 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, το Δ.Δ. Σανταμερίου, παραμένει εκκενωμένο λόγω των κατολισθήσεων από το όρος Σκόλις. Οι 500 περίπου κάτοικοι από τις 8 Ιουνίου έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και διαβιώνουν είτε σε σκηνές είτε σε μισθωμένα ακίνητα.
Παρά όμως την ταλαιπωρία τους αυτή και την αναστάτωση της οικογενειακής και ιδιωτικής τους ζωής, δεν προβλέπεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος των 3000 Ευρώ, επειδή όπως αναφέρεται δεν έχουν χαρακτηριστεί τα σπίτια τους ως μη κατοικήσιμα. Ενώ δηλαδή από τις 8 Ιουνίου δεν κατοικούνται με απόφαση της ίδιας της πολιτείας και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ξανακατοικηθούν, δεν δικαιούνται το εφάπαξ επίδομα επειδή δεν έχουν υποστεί ζημιές.
Επειδή η φιλοσοφία και ο σκοπός καταβολής του βοηθήματος των 3000 Ευρώ αφορά την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών όσων ξεσπιτώνονται από φυσικές καταστροφές όπως στην περίπτωση του Σανταμερίου.

Επειδή η μη καταβολή προς αυτούς του ως άνω ποσού συνιστά κατάφορη αδικία, είναι δε και αντισυνταγματική.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεστε να εντάξετε στην ΚΥΑ με θέμα «Χορήγηση εφάπαξ οικονομικών ενισχύσεων σε σεισμοπαθείς των νομών Αχαΐας και Ηλείας» όλους τους κατοίκους του Δ.Δ. Σανταμερίου ανεξαρτήτως της κατάστασης της οικίας τους;

O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης