Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

Περιμένουν ακόμα το αντιπυρικό επίδομα οι άνεργοι του Διακοπτού

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Δύο χρόνια μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Αιγιάλεια και οι άνεργοι του Διακοπτού περιμένουν ακόμα το επίδομα των 1000 Ευρώ. Το παραπάνω θέμα φέρνει με ερώτησή του προς την υπουργό απασχόλησης, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:


Με το υπ΄αριθμ. 9989/2008 έγγραφό του, που σας κοινοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2008, ο Συνήγορος του Πολίτη, χαρακτηρίζει ΕΥΘΕΩΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ, τη μη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος των 1.101,75 ευρώ, στους ανέργους των δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου Διακοπτού που χαρακτηρίστηκαν ως πυρόπληκτα μετά την έκδοση της σχετικής αρχικής Υ.Α. (31640/27.8.2007).
Με το ίδιο πιο πάνω έγγραφο και προς άρση της άνισης μεταχείρισης ουσιωδώς ομοίων περιπτώσεων, συστήνει προς τον ΟΑΕΔ, την έκδοση σχετικής απόφασης για τη χορήγηση του επιδόματος και προς τους ανέργους των Δ.Δ. που χαρακτηρίστηκαν ως πυρόπληκτα μετά την έκδοση της αρχικής απόφασης.
Επιπλέον, με το υπ΄αριθ. 934/10.11.2008 διαβιβαστικό σας, ζητάτε από τον Διοικητή του ΟΑΕΔ, εκτός των άλλων να ενημερώσει τον ενδιαφερόμενο και το γραφείο σας, για τις όποιες ενέργειές του.
Επειδή έχουν παρέλθει επτά (7) μήνες από τη διαβίβαση του πιο πάνω εγγράφου σας και καμία απάντηση δεν έχουν λάβει οι 56 ενδιαφερόμενοι του Δ.Δ. Διακοπτού.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί ο ΟΑΕΔ για την άρση της προφανούς άνισης μεταχείρισης των 56 ανέργων του Δ.Δ. Διακοπτού και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν ενημερωθεί για τις ενέργειες που αναλήφθηκαν;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

Νέα καθυστέρηση πληρωμών στο ασφαλιστικό ταμείο του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ)

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το θέμα της νέας καθυστέρησης πληρωμών του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς της Αχαΐας φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Σε οικονομικά αδιέξοδα εξωθούνται οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας, εξ αιτίας της νέας εξάμηνης καθυστέρησης πληρωμών στο ασφαλιστικό ταμείο του ΟΠΑΔ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του φαρμακευτικού συλλόγου Αχαΐας, η αναξιόπιστη πολιτική της Κυβέρνησης στον τομέα της υγείας έχει δημιουργήσει σοβαρότατα λειτουργικά προβλήματα στα φαρμακεία της Αχαΐας.
Το Νοέμβριο του 2008 και μετά τις κινητοποιήσεις των φαρμακοποιών, η Κυβέρνηση υποσχέθηκε να διευθετήσει το θέμα, αλλά παρέμεινε μόνο στα λόγια, με αποτέλεσμα η νέα εξάμηνη καθυστέρηση πληρωμών να αυξήσει τον όγκο των ανεξόφλητων χρεών από τα ασφαλιστικά ταμεία και δη τον ΟΠΑΔ. Η οικονομική αυτοτέλεια του ΟΠΑΔ παραμένει ζητούμενο, ενώ η χρόνια υποεπιχορήγηση του ταμείου από το 2003 έως σήμερα, έχει φέρει την κατάσταση σε οριακό σημείο.
Σε περίπτωση που δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναστείλουν οριστικά πλέον την επί πιστώσει χορήγηση φαρμάκων στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ. Σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας για όλους και δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Αχαΐας, καθίσταται φανερό ότι δεν είναι δυνατόν να αντέξουν μια ακόμη επιβάρυνση για την αγορά των φαρμάκων που δικαιούνται στα πλαίσια της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Τι προτίθεστε να κάνετε για την επίλυση του προβλήματος καταβολής των οφειλομένων στα φαρμακεία ώστε να συνεχιστεί η λειτουργία τους και να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες της Αχαΐας;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Ερώτηση Τσούκαλη για τα αμιαντούχα απόβλητα του πρώην εργοστασίου της Αμιαντίτ στο Δρέπανο

ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΝΑ ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ


Παρά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους σημερινούς ιδιοκτήτες του πρώην εργοστασίου της Αμιαντίτ στο Δρέπανο και την υποχρέωσή τους να αποκαταστήσουν το περιβάλλον της περιοχής, χιλιάδες τόνοι αμιαντούχων και καρκινογόνων υλικών παραμένουν στη θέση τους.

Το θέμα ξαναφέρνει με ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, τονίζοντας την προκλητική απαίτηση της συνιδιοκτήτριας του χώρου Εθνικής Τράπεζας να απαλλαγεί από το πρόστιμο, προκειμένου να εξυγιάνει το χώρο όπως έχει υποχρέωση.

Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τι προτίθεται να κάνει για να υποχρεώσει τους σημερινούς ιδιοκτήτες του χώρου (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και Όμιλο Εταιρειών Αντζουλάτου) να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή και υλοποίηση της Ειδικής μελέτης εξυγίανσης του χώρου και να προστατεύσουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών, καθώς και εάν προτίθεται, σε περίπτωση κωλυσιεργίας, να προχωρήσει σε καθαρισμό του χώρου με ευθύνη της πολιτείας, με αντίστοιχη χρέωση των ιδιοκτητών, όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις στη Β. Ελλάδα; (Βιομηχανία φυτοφαρμάκων «ΔΙΑΝΑ»)

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Χιλιάδες τόνοι αμιαντούχων, καρκινογόνων υλικών του πρώην εργοστασίου της «Αμιαντίτ» στο Δρέπανο Αχαΐας, που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα νεκροταφεία αμιάντου της χώρας μας, παραμένουν στη θέση τους, παρά την υποχρέωση των ιδιοκτητών να υποβάλουν και να υλοποιήσουν μελέτη εξυγίανσης-αποκατάστασης του χώρου και παρά τα πρόστιμα που τους υποβλήθηκαν.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 2882Β/1-8-08 απάντηση του Υφυπουργού κ. Καλογιάννη σε σχετική με το θέμα ερώτησή μου, οι σημερινοί ιδιοκτήτες του χώρου, Εθνική Τράπεζα (44%), Τράπεζα Πειραιώς (50%) και ο Όμιλος Εταιρειών Αντζουλάτου (4%) έπρεπε μέχρι την 1-8-08 να έχουν υποβάλει τη μελέτη εξυγίανσης-αποκατάστασης του χώρου. Κάτι τέτοιο δεν έγινε και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας επέβαλε τις κατά νόμο διοικητικές κυρώσεις. Η επιβολή προστίμου δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα και το πρόβλημα παραμένει με τους χιλιάδες τόνους αμιαντούχων υλικών εκτεθειμένους σε μια έκταση 10 στρεμμάτων, με διαρροές υγρών λυμάτων να καταλήγουν στη θάλασσα και να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστική και εξόχως προκλητική η απαίτηση της Εθνικής Τράπεζας (συνιδιοκτήτριας του χώρου) να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής του προστίμου. Συγκεκριμένα η Δ/νση περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας με το από 15-5-09 έγγραφό της προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας αναφέρει επί λέξει: «… σας παρακαλούμε να προχωρήσετε στις ενέργειες για την απαλλαγή μας από το επιβληθέν πρόστιμο, προκειμένου να χρησιμοποιήσουμε και το σχετικό ποσό για να προχωρήσουμε στη λήψη άμεσων μέτρων που περιγράφονται στην πρώτη φάση»

Αποτελεί πρόκληση για τους κατοίκους του Δρεπάνου που υφίστανται επί τόσα χρόνια το πρόβλημα να πληροφορούνται ότι η «μεγάλη τους φίλη» που πρόσφατα αύξησε το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 1,25 δις ευρώ, ζητάει να απαλλαχτεί απ’ το πρόστιμο προκειμένου να εξυγιάνει το χώρο όπως έχει υποχρέωση. Την απαίτηση της Εθνικής Τράπεζας απέρριψε όπως ήταν φυσικό η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας και με το υπ’ αριθμ. 1546/11-6-09 έγγραφό της ζητά εντός 5 ημερών να υποβληθεί στη Δ/νση ΠΕΧΩ της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας η Ειδική μελέτη εξυγίανσης.

Επειδή περισσεύει το θράσος των ιδιοκτητών του χώρου,
Επειδή η επιβολή προστίμων δεν φαίνεται να αποδίδει κάποιο αποτέλεσμα,
Επειδή οι φορείς του Δ.Δ Δρεπάνου με ομόφωνο ψήφισμά τους (5-6-09) απαιτούν επιτέλους λύση στο πρόβλημα

Ερωτάται ο κ. υπουργός

Τι προτίθεστε να κάνετε για να υποχρεώσετε τους σημερινούς ιδιοκτήτες του χώρου να προχωρήσουν άμεσα στην υποβολή και υλοποίηση της Ειδικής μελέτης εξυγίανσης του χώρου και να προστατεύσουν το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών;

Προτίθεστε, σε περίπτωση κωλυσιεργίας, να προχωρήσετε σε καθαρισμό του χώρου με ευθύνη της πολιτείας, με αντίστοιχη χρέωση των ιδιοκτητών, όπως έγινε σε ανάλογες περιπτώσεις στη Β. Ελλάδα; (Βιομηχανία φυτοφαρμάκων «ΔΙΑΝΑ»)Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος ΤσούκαληςΔευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

Κοινωνική διαπόμπευση αλλοδαπών στη Μανωλάδα Ηλείας
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ


Ερώτηση για το βασανισμό και την κοινωνική διαπόμπευση αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα Ηλείας, κατέθεσαν στη βουλή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης και Σοφία Ανδριοπούλου. Στην ερώτησή τους οι τρείς βουλευτές αναφέρουν τα εξής:

Το Σάββατο 20 Ιουνίου, έλαβε χώρα ακραίο περιστατικό παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου στη Μανωλάδα Ηλείας, προϊόν έντονων κοινωνικών και ξενοφοβικών προβλημάτων. Το τελευταίο περιστατικό αφορά στο βασανισμό και την μεταχείριση κατά απάνθρωπο και εξευτελιστικό τρόπο δύο αλλοδαπών από έλληνες πολίτες οι οποίοι αποφάσισαν με δραματικό τρόπο να πάρουν το νόμο στα χέρια τους. Οι δράστες αφού βασάνισαν και κακομεταχειρίστηκαν δύο αλλοδαπούς με την υποψία ζωοκλοπής, τους έσυραν και διαπόμπευσαν μπροστά στα μάτια των κατοίκων του χωριού.

Σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της Ελλάδας, οι οποίες μάλιστα αποτελούν και εσωτερικό δίκαιο (ΠΔ 53/74 και Ν 2462/97), «κανείς δεν υποβάλλεται σε βασανιστήρια ή μεταχειρίσεις σκληρές, απάνθρωπες ή εξευτελιστικές». Επιπλέον η Ελλάδα έχει αναλάβει την υποχρέωση να σέβεται και εγγυάται σε όλα τα άτομα που βρίσκονται στην επικράτειά της και υπάγονται στη δικαιοδοσία της τα δικαιώματα που περιέχονται στην εν λόγω νομοθεσία.
Το περιστατικό στη Μανωλάδα αποδεικνύει δυστυχώς ότι η κυβέρνηση έχει αποτύχει τόσο να αποτρέψει εγκληματικές πρακτικές κατά αλλοδαπών όσο και να τους προστατεύσει.

Επιπλέον, σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, τους τελευταίους μήνες άγνωστοι δέρνουν με ρόπαλα και εκφοβίζουν τους μετανάστες που εργάζονται στις φυτείες φράουλας. Θυμίζουμε ότι στην εν λόγω περιοχή είχαν αποκαλυφθεί πέρυσι απερίγραπτες σκηνές αιχμαλωσίας οικονομικών μεταναστών με περιορισμούς μετακίνησης, περιφράξεις και φωτισμό προβολέων. Για τα παιδιά των μεταναστών δε το σχολείο ήταν άγνωστο. Οι περισσότερες οικογένειες μεταναστών δεν διέθεταν στα παραπήγματά τους φως και νερό, έπρεπε να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να τα εξασφαλίζουν ενώ πληρώνονταν με εξευτελιστικές αμοιβές.
Δεδομένου του ότι το τελευταίο περιστατικό αφορά σε βασανισμό και απάνθρωπη συμπεριφορά, και ότι τα ρατσιστικά αισθήματα στην εν λόγω περιοχή δυναμώνουν με επικίνδυνες συνέπειες καθώς και ότι σύμφωνα με μαρτυρίες οι συνθήκες διαμονής και εργασίας των μεταναστών δεν έχουν βελτιωθεί ακόμα,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι μέτρα έλαβε η κυβέρνηση για την προστασία των μεταναστών στην περιοχή και γιατί δεν έχουν αποδώσει ακόμα; Πώς προβλέπουν να εξασφαλίσουν την προστασία των εποχιακών μεταναστών που εργάζονται στην εν λόγω περιοχή;
2. Σκοπεύουν να λάβουν μέτρα που να προωθούν την κοινωνική ειρήνη στη συγκεκριμένη περιοχή, της οποία η οικονομική ανάπτυξη εναπόκειται κατά πολύ στην εργασία των οικονομικών μεταναστών;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Σοφία Ανδριοπούλου
Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης