Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Η Δημοκρατική Αριστερά με τους βουλευτές Νίκο Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανό δηλώνει το παρόν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

Εκδικάζεται στις 12 Σεπτεμβρίου η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων

Με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Αριστεράς, και λόγω του κρίσιμου χαρακτήρα της εκδίκασης της υπόθεσης των γερμανικών αποζημιώσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στις 12-9-2011, οι βουλευτές Αχαϊας Νίκος Τσούκαλης και Β΄Αθηνών Γρηγόρης Ψαριανός, θα παρακολουθήσουν τη διαδικασία.


Η Δημοκρατική Αριστερά έχει παρέμβει με ερωτήσεις της για το εν λόγω θέμα, τόσο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και στο Υπουργείο Εξωτερικών ζητώντας επιτακτικά την αναβάθμιση του ζητήματος από το ελληνικό Δημόσιο και την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της Ελλάδας.


Στις τελευταίες τους παρεμβάσεις, οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ αναδεικνύουν την υποβάθμιση του ζητήματος από το ελληνικό Δημόσιο και την απουσία οποιασδήποτε μορφής ενημέρωσης, τόσο της Βουλής, όσο και της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινής γνώμης.


Η ΔΗΜ.ΑΡ. τονίζει ότι η εκδίκαση της υπόθεσης συνιστά κρίσιμο γεγονός, γιατί οποιαδήποτε απόφαση θα αποτελέσει πρόκριμα και νομολογιακή βάση για κάθε μελλοντική αξίωση πολιτών ή και κρατών για πολεμικές αποζημιώσεις.

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ κατά τη συζήτηση επί της αρχής των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου. Οργάνωση της εποπτείας του κράτους».



Στο λίγο χρόνο που έχω, θα περιοριστώ να εκφράσω τις γενικές αρχές της Δημοκρατικής Αριστεράς όσον αφορά τη συνεταιριστική ιδέα. Αύριο θα τοποθετώ λεπτομερώς επί των άρθρων, δεδομένου ότι έχουμε καταθέσει και μία αναλυτική τροπολογία στο άρθρο 19.


Κύριες και κύριοι συνάδελφοι, η χώρας μας κατέχει μια θλιβερή παγκόσμια πρωτιά. Το νομοσχέδιο αυτό το οποίο συζητάμε σήμερα, είναι το έκτο από τη Μεταπολίτευση, που ρυθμίζει αγροτικούς συνεταιρισμούς. Χαρακτηριστικά σας λέω ότι από το 1979, που είχαμε τον πρώτο μεταπολιτευτικό νόμο, μέχρι το 2000 μεσολάβησαν πέντε νόμοι. Έχουμε περίπου ένα νόμο ανά πέντε χρόνια, όταν όλες οι άλλες χώρες έχουν ένα σταθερό, μακρόχρονο και φερέγγυο πλαίσιο, το οποίο επικαιροποιείται βεβαίως με φειδώ και επιβάλλεται ουσιαστικά από τους ίδιους τους συνεταιριστικούς φορείς προκειμένου να ανταποκριθούν στη σύγχρονη πραγματικότητα και στις συγκυρίες και προκειμένου να καθίστανται πιο ανταγωνιστικοί.


Εκδίκαση στις 12 - 16/9/2011, της υπόθεσης των γερμανικών αποζημιώσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ετοιμότητα της Ελλάδας.

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εξωτερικών των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ


Στις 14 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, προβλέπεται να εκθέσει, η Ελλάδα, ως τρίτο μέρος τα επιχειρήματά της επί προσφυγής του Γερμανικού Δημοσίου κατά αποφάσεως του Εφετείου της Φλωρεντίας που το καταδίκασε να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, τον Ιούνιο του 1944.

Να επανεξεταστεί η κατανομή κονδυλίων αστικών Ολοκληρωμένων, στις πόλεις της Δυτικής Ελλάδας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΑΧΑΙΑΣ- ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Την επανεξέταση της κατανομής των χρημάτων του ΕΣΠΑ που προορίζονται για τις μεγάλες και ολοκληρωμένες αστικές αναπλάσεις, ζητά με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά Αχαΐας, στηρίζοντας απόλυτα τη διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής, ενώ για το ίδιο θέμα οι βουλευτές Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν ερώτηση στη βουλή.

Να επαναλειτουργήσει η γραμμή Κιάτου-Πάτρας-Πύργου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΧΑΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Με αφορμή τη σύσκεψη για το σιδηρόδρομο που έγινε την Τρίτη 5-9-2011 εκ μέρους της Δημοκρατικής Αριστεράς Αχαΐας και του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση:

Η Δημοκρατική αριστερά η οποία εκπροσωπήθηκε στη προχθεσινή σύσκεψη από το βουλευτή Αχαΐας Νίκο Τσούκαλη, τον Περιφερειακό Σύμβουλο Χρήστο Σταυρόπουλο και τον αντιδήμαρχο έργων Βασίλη Λοτσάρη, επεσήμανε τη διαχρονική και πάγια θέση της για την ανάγκη ανάπτυξης του σιδηροδρόμου, ως του πλέον οικολογικού μέσου μεταφοράς ενώ παράλληλα άσκησε κριτική για τις παρατηρούμενες καθυστερήσεις των έργων στη γραμμή Κιάτου-Πάτρας.

Aποδομείται το περιβαλλοντικό κεκτημένο

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Κύριοι Υπουργοί, στην προηγούμενη συζήτηση τοποθετηθήκαμε ως Δημοκρατική Αριστερά για το κεφάλαιο του νομοσχεδίου σχετικά με τις αυθαίρετες κατασκευές. Στο λίγο χρόνο που έχω σήμερα θα περιοριστώ στο πρώτο Κεφάλαιο για την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ένα κεφάλαιο το οποίο θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερα αδικηθεί από τη συζήτηση που γίνεται σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα.


Εκτίμηση, κύριοι Υπουργοί, όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, πανελλαδικών, περιφερειακών, αλλά κι όχι μόνο, όλων όσων εμπλέκονται και ασχολούνται με το περιβαλλοντικό κίνημα, είναι ότι το νομοσχέδιο αυτό συνιστά έναν κρίκο ρυθμίσεων όπου ουσιαστικά αποδομεί, στην κυριολεξία, όλο το περιβαλλοντικό κεκτημένο που έχει κατακτήσει τις τελευταίες δεκαετίες αυτή εδώ η χώρα. Και δεν είναι τυχαίο ότι όλες αυτές οι ρυθμίσεις έχουν αρχίσει να εισάγονται στους νόμους μετά την ψήφιση του μεσοπροθέσμου. Λόγω χρόνου, δεν θα αναφέρω αυτές τις ρυθμίσεις.

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Να αποτραπεί ο πλειστηριασμός για την εκποίηση του γηπέδου της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση στη βουλή, επιστολή σε φορείς της πόλης.




Ο επικείμενος πλειστηριασμός (26-10-2011) για την εκποίηση του γηπέδου της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης, μπορεί να σημάνει την αποδέσμευση του ακινήτου από τη χρήση των «αθλητικών εγκαταστάσεων» και την τσιμεντοποίηση της περιοχής με 45.000 τ.μ. κτιρίων, σύμφωνα με τους όρους δόμησης και τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης της περιοχής.


Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτησή του προς τα υπουργεία πολιτισμού και Περιβάλλοντος, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, τονίζοντας πως το μοναδικό περιουσιακό στοιχείο του ιστορικού αθλητικού σωματείου της Πάτρας κινδυνεύει να χαθεί, εάν δεν υπάρξει παρέμβαση της πολιτείας. Ο βουλευτής ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς εάν υπάρχει πρόβλεψη για εξασφάλιση του ποσού αποζημίωσης για την απόκτηση του χώρου από το Πράσινο Ταμείο ή τουλάχιστον του ποσού που απαιτείται ούτως ώστε να ματαιωθεί ο επικείμενος πλειστηριασμός του.


Παράλληλα ο κ. Τσούκαλης με επιστολή του προς το Δήμαρχο Πατρέων, την οποία κοινοποίησε στον Αιρετό Περιφερειάρχη, το ΤΕΕ και την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας, ζητά την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από τους φορείς της πόλης, για τη διευθέτηση του θέματος που αφορά το ιστορικό σωματείο της ΠΓΕ, προκειμένου να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην αθλούμενη νεολαία της πόλης και της περιοχής.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου 2011

Εκδικάζεται στις 12 Σεπτεμβρίου η υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ


Την παρέμβαση της ελληνικής πολιτείας -σε νομικό αλλά και πολιτικό επίπεδο- στην εκδίκαση της υπόθεσης των γερμανικών αποζημιώσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στις 12-9-2011, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Στην ερώτησή τους οι τέσσερις βουλευτές τονίζουν πως η εκδίκαση της υπόθεσης συνιστά κρίσιμο γεγονός, γιατί οποιαδήποτε απόφαση θα αποτελέσει πρόκριμα και νομολογιακή βάση για κάθε μελλοντική αξίωση πολιτών ή και κρατών για πολεμικές αποζημιώσεις, ενώ επισημαίνουν την απουσία οποιασδήποτε ενημέρωσης για την νομική προετοιμασία ή πολιτική ετοιμότητα της Ελλάδας, εν όψει της δίκης.