Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Φώτης Κουβέλης:

Απορρίπτουμε την πρόταση της ηγεσίας της ΝΔ για τη συγκρότηση ενός αντιμνημονιακού μετώπου.

Εμείς, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, δεν θεωρούμε το κόμμα μας Βατικανό που εκδίδει συγχωροχάρτια ή στέλνει στην πυρά.

Ο Φώτης Κουβέλης, Πρόεδρος της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, στην εισήγησή του στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος μεταξύ άλλων τόνισε:

«Οι εκλογές του Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθούν σε ένα ιδιαιτέρως οξυμένο κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον. Η οικονομική κρίση, όπως εμφανίζεται με τις εκρηκτικές διαστάσεις της στην χώρα μας, το Μνημόνιο, τα άδικα και σκληρά κυβερνητικά μέτρα που πλήττουν μεγάλες κατηγορίες του ελληνικού λαού, καθώς και η αυτόματη διαπλοκή τοπικού και περιφερειακού με την κρατική εξουσία θα ωθούν τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, να στέκονται κριτικά ή αρνητικά όχι μόνο απέναντι στην αιρετή διοίκηση του δήμου ή των νομαρχιών-ενταγμένων πλέον στις περιφέρειες-, που για την απόδοση ή μη του έργου τους κρίνονται, αλλά απέναντι στην κυβέρνηση για τις συνολικές της πολιτικές, που το αποτύπωμα τους θα είναι αισθητό στη μεγάλη πλειοψηφία των νοικοκυριών.

H ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, λαμβάνοντας υπ’ όψη την τρέχουσα συγκυρία, αναδεικνύει τον αυτοδιοικητικό και πολιτικό χαρακτήρα τους. Ο κεντρικός της στόχος σε αυτές τις εκλογές είναι η νίκη των ιδεών της ουσιαστικής αποκέντρωσης με αυτοδιοίκηση και η επικράτηση των δυνάμεων που σε τοπικό επίπεδο μπορούν να υπερασπιστούν και να προωθήσουν αυτές τις ιδέες.Οι εκλογές θα στείλουν μηνύματα αλλά δεν μπορεί να μετατραπούν σε ένα είδος δημοψηφίσματος.Στις εκλογές του Νοεμβρίου θέτουμε ως γενικό στόχο την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών διοικήσεων που θα διαχειριστούν με διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο τις τοπικές υποθέσεις και τα οικονομικά – και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία στις συνθήκες της δημοσιονομικής κρίσης. Δημοτικές και περιφερειακές αρχές που θα λειτουργούν με πλήρη και απόλυτη διαφάνεια και θα αγωνίζονται για τη βελτίωση της ζωής των πολλών, στηρίζοντας πρωταρχικά τους αδύνατους, για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος, φυσικού και αστικού. Μακριά από πελατειακές εξυπηρετήσεις, με συνεπή αγώνα για αποκέντρωση- περιφερειακή συγκρότηση.Επιδιώκουμε την όσο το δυνατό πιο ισχυρή συμμετοχή μας στους δήμους και τις περιφέρειες, με συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις μέσα από φερέγγυους συνδυασμούς και πρόσωπα. Στόχος μας είναι η προώθηση της ανάπτυξης και κοινωνικής πολιτικής και η διεκδίκηση λύσεων στα τοπικά προβλήματα.

Εμείς, ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, δεν θεωρούμε το κόμμα μας Βατικανό που εκδίδει συγχωροχάρτια ή στέλνει στην πυρά. Επιδιώκουμε υπεύθυνες πολιτικές και προτάσεις, που θα αντιπαλεύουν συστηματικά και στην πράξη συντηρητικές επιλογές, τη στασιμότητα και τις οπισθοδρομικές διακυβερνήσεις στην αυτοδιοίκηση και θα προωθούν συγκεκριμένα και άμεσα πολιτικά και κοινωνικά αποτελέσματα χειροπιαστά για τους πολίτες.2. Απορρίπτουμε την πρόταση της ηγεσίας της ΝΔ για τη συγκρότηση ενός αντι-μνημονιακού μετώπου.

Εμείς ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ είμαστε ξεκάθαροι. Το Μνημόνιο το έχουμε καταψηφίσει. Εμείς διεκδικούμε δημοκρατικές αλλαγές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων και όχι την πολιτική ρητορεία που απλώς καταγγέλλει γενικά και αόριστα το μνημόνιο, πολιτική που τελικά οδηγεί σε ακινησία και ουσιαστικά καταλήγει υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επισημαίνει δύο επείγουσες προτεραιότητες αλλαγής στην οικονομική πολιτική: την αύξηση των δημοσίων εσόδων και τη καταπολέμηση της ακρίβειας.

Τα προβλήματα αυτά δεν λύνονται με λόγια και ευχές και προφανώς με επικοινωνιακή διαχείριση που επιχειρεί η κυβέρνηση.Η κάλυψη της δραματικής υστέρησης των δημοσίων εσόδων και η περαιτέρω αύξησή τους δεν πρέπει να γίνεται με τη λογική της πεπατημένης, που έχει ακόμη άλλη μία φορά αποδειχθεί αναποτελεσματική. Αυτή δηλαδή της μεγαλύτερης περικοπής των δαπανών με την απειλή για το 2011 και νέων μειώσεων μισθών, καθώς και με την επιβολή νέων έμμεσων φόρους και της αύξησης του ΦΠΑ. Οι χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που οδηγούνται σε «λουκέτο» πρέπει να προκαλέσουν συναγερμό για την αποτροπή τέτοιων πολιτικών. Αντιθέτως, τη θέση των αλλεπάλληλων κυβερνητικών συσκέψεων πρέπει να πάρουν οι αποφάσεις για την ταχύτατη κινητοποίηση των κρατικών μηχανισμών, που καθυστερούν υπερβολικά παρά τις εξαγγελίες, και η άμεση ενίσχυση των εισπρακτικών υπηρεσιών των ΔΟΥ.

Η πελατειακή ανοχή απέναντι στη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία πρέπει να σταματήσει στην πράξη και όχι στα λόγια.Κύριοι στόχοι πρέπει να είναι η εξασφάλιση πόρων για την τροφοδότηση των προγραμμάτων για τους ανέργους, για τις κοινωνικές πολιτικές που καταρρέουν και η επαναφορά στη ζωή του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που έχει θυσιαστεί. Οι δημόσιες επενδύσεις είναι σήμερα το μόνον άμεσο και αποτελεσματικό εργαλείο για την ανάπτυξη, που θα συμβάλει αποφασιστικά στη συγκράτηση της ανεργίας.

Προτεραιότητα αποτελεί η δραστική μείωση του πληθωρισμού που καλπάζει, καθώς η επιβάρυνση των έμμεσων φόρων πέρασε ολόκληρη στην κατανάλωση, αυξάνοντας κι άλλο τα κέρδη της παραοικονομίας και πλήττοντας την κοινωνία.

Απαιτούνται τώρα δεσμεύσεις και παρεμβάσεις και όχι η ανοχή και η αδράνεια που επιδεικνύει σήμερα η κυβέρνηση.»


Η σημερινή κατάσταση κάνει επίκαιρη όσο ποτέ την αναβάθμιση της μεταλυκειακής επαγγελματικής εκπαίδευσης.


Ανακοίνωση του τομέα Παιδείας της Δημοκρατικής Αριστεράς


Το χαρακτηριστικό στοιχείο των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων είναι η μεγάλη πτώση των βάσεων κυρίως στα ΤΕΙ όπου εισάγονται μαθητές με γενικό βαθμό ακόμα και μικρότερο της μονάδας. Ακόμη, σε 28 σχολές των ΑΕΙ εισάγονται μαθητές με βαθμό κάτω από τη βάση.Στα αίτια αυτής της άθλιας εικόνας συγκαταλέγονται, η κατάργηση της βάσης του 10, και η πλήρης απαξίωση των επαγγελματικών λυκείων που, κατά κύριο λόγο τροφοδοτούν τα χαμηλόβαθμα ΤΕΙ.

Η εικόνα των βάσεων:

● απαξιώνει τόσο τη δευτεροβάθμια, όσο και την τριτοβάθμια εκπαίδευση και κάνει άμεσο το αίτημα της συνολικής αναδόμησης του Λυκείου και της διαδικασίας εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

● σηματοδοτεί τη χρεοκοπία των λαϊκίστικων πολιτικών όλων των κυβερνήσεων που σκόρπισαν ανώτατες και ανώτερες σχολές σε όλη τη χώρα με στόχο τις εξυπηρετήσεις «τοπικών κοινωνιών», κομματαρχών και δημάρχων.

● αποκαλύπτει την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης, διότι με την κατάργηση της βάσης του 10, ανοίγει την πόρτα υποβαθμισμένων σχολών σε αδιάφορους ή ανήμπορους μαθητές πουλώντας την ψευδαίσθηση ότι είναι και αυτοί επιτυχόντες, ενώ είναι σίγουρο ότι αδυνατούν να φοιτήσουν.

Η σημερινή κατάσταση κάνει επίκαιρη όσο ποτέ την αναβάθμιση της μεταλυκειακής επαγγελματικής εκπαίδευσης.


Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Λήγει η σύμβαση του νεφρολόγου γιατρού στο ΙΚΑ Πάτρας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Τον κίνδυνο να μείνουν χωρίς σωστή περίθαλψη οι νεφροπαθείς, στην Πάτρα επισημαίνουν με ερώτησή τους προς την υπουργό υγείας οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Όπως επισημαίνουν οι 4 βουλευτές, η λήξη της σύμβασης του ενός νεφρολόγου γιατρού στο ΙΚΑ Πάτρας στις 20.09.2010 θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην ευαίσθητη και πολύπαθη ομάδα των νεφροπαθών.

Οι βουλευτές ερωτούν την αρμόδια υπουργό τι θα κάνει προκειμένου να μην υπάρξει κενό στην εξυπηρέτηση των νεφροπαθών από το ΙΚΑ Πάτρας;

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Στις 20/09/2010 λήγει η σύμβαση του ενός (1) από τους δύο (2) γιατρούς – νεφρολόγους που διαθέτει το ΙΚΑ της Πάτρας δίχως να υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη του κενού που θα προκύψει από το γεγονός αυτό.
Όπως είναι γνωστό, η ειδικότητα του νεφρολόγου είναι σπάνια και η μη έγκαιρη πρόνοια είτε για την ανανέωση της σύμβασης του ήδη υπηρετούντος , είτε για την κάλυψη της κενής θέσης, θα προκαλέσει ανυπολόγιστη επιβάρυνση στην πολύπαθη και ευαίσθητη ομάδα των νεφροπαθών της περιοχής

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

Τι προτίθεται να πράξει προκειμένου να μην υπάρξει κενό στην εξυπηρέτηση των νεφροπαθών από το ΙΚΑ Πάτρας μετά την 20η/09/2010;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός



ΕΚΠΤΩΣΗ «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ»: ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ


Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη


Με καθυστέρηση 2 περίπου ετών αποφάσισε η πολιτεία να πράξει το διαφαινόμενο από τότε, να κηρύξει έκπτωτη την εταιρεία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ» από τα έργα που αυτή εκτελεί στην Αχαΐα.

Σε ανάπτυξη επίκαιρης ερώτησης προς τον τότε (21-11-2008) υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. κ. Ξανθόπουλο είχα αναφέρει επί λέξει:

«Είπατε ότι δεν θα προχωρήσετε στην έκπτωση της εταιρείας, επειδή φοβάστε καθυστέρηση. Θα μου επιτρέψετε να σας πω-και για προφύλαξη του Υπουργείου και για πρόνοια του ίδιου του Υπουργείου- ότι θα βρείτε μπροστά σας την ενέργειά σας να μην προχωρήσετε σε έκπτωση με όλες τις συνέπειες. Οι εκτιμήσεις μας είναι ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το έργο και μην δεσμεύεστε για εξάμηνο».
Η απάντηση του κ. Υφυπουργού ήταν:

«Αλίμονο αν τώρα τον βγάλουμε απ’ έξω και φωνάξουμε έναν άλλο να τα φτιάξει, ο οποίος θα ζητήσει άλλα τόσα για να γίνουν. Είναι δυνατόν να λέμε τέτοια πράγματα για την υπεράσπιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου»;

Την πιο πάνω προειδοποίηση-πρόβλεψη επανέλαβα σε αντίστοιχη ερώτηση προς τον Υφυπουργό κ. Μαγκριώτη στις 11/12/2009 ως εξής:

«Στις 21-11-2008 ως επίκαιρη ερώτηση για το ίδιο θέμα που είχα υποβάλλει στον τότε Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είχα πει στον κ. Ξανθόπουλο «Σας προτείνω κάτι. Θυμηθείτε το. Θα το βρείτε μπροστά σας. Προχωρήστε σε έκπτωση του εργολάβου». Αυτό το Νοέμβριο του 2008. Δεν ξέρω αν είχε προχωρήσει τότε το Υπουργείο σ’ αυτή την ενέργεια, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα σήμερα».

Η καθυστερημένη αντίδραση θα έχει σοβαρότατες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αν το αρμόδιο υπουργείο δεν τολμήσει να λάβει τις αποφάσεις που απαιτούνται από την συγκυρία:

1) Την άμεση καταγραφή των εργασιών που έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα, την κοστολόγησή τους, αλλά και όπου απομένουν για την ολοκλήρωσή τους.

2) Δεδομένου ότι ο έκπτωτος εργολάβος υποχρεούται να αναλάβει οποιοδήποτε κόστος που θα προκληθεί λόγω της έκπτωσης, πρέπει το υπουργείο να φροντίσει για άμεση εξασφάλιση του κόστους αυτού από τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
3) Την άμεση και δίχως τις χρονοβόρες διαδικασίες της επαναδημοπράτησης, ανάθεση ολοκλήρωσης (απομένει μόνο το 10%) του έργου του Διακονιάρη λόγω κατεπείγουσας περίπτωσης και ανωτέρας βίας.

4) Η καθυστερημένη έκπτωση συνιστά εκ μέρους της πολιτείας σαφή παραδοχή των ευθυνών της για την τεράστια οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί οι επαγγελματίες της περιοχής του έργου και θα πρέπει να επανεξεταστεί το δίκαιο αίτημά τους για αποκατάστασή τους με τα μέτρα που έχουν προτείνει όλοι οι τοπικοί φορείς.

Τέλος αδιευκρίνιστος παραμένει ο τρόπος χρηματοδότησης των έργων. Θα αποτελέσουν έργα –γέφυρες ή θα ενταχθούν ολοκληρωτικά στο ΕΣΠΑ και σε βάρος ποιών έργων; Ερωτήματα που δεν αποτυπώνονται από την κυβερνητική απόφαση.