Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Νέο κρούσμα ρύπανσης στη ΒΙΠΕ Πατρών
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το θέμα της ρύπανσης του Πείρου ποταμού μέσω του ρέματος «Μαλιαγκού» από το ξέπλυμα των αύλιων χώρων των εργοστασίων της ΒΙΠΕ, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Παρά τις διαβεβαιώσεις, η ΒΙΠΕ δεν έχει κατασκευάσει ακόμη την απαιτούμενη δεξαμενή ομβριοσυλλογής για τη συλλογή των νερών που ρυπαίνουν τόσο τα χωράφια της περιοχής, όσο και τον Πατραϊκό κόλπο.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Νέο κρούσμα ρύπανσης του Πείρου ποταμού παρουσιάστηκε στις 29.11.2008 μετά τις βροχοπτώσεις. Όπως καταγγέλλει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραλίας Κάτω Αλισσού, το πρόβλημα δημιουργήθηκε στο «ρέμα Μαλιαγκού», το οποίο δέχτηκε όλα τα όμβρια ύδατα και νερά από το ξέπλυμα των αύλιων χώρων των εργοστασίων που βρίσκονται στο χώρο της ΒΙΠΕ.
Τόσο ο χείμαρρος όσο και αρκετά πλημμυρισμένα χωράφια της περιοχής είχαν δεχθεί νερά με καφέ σκούρο χρώμα με έντονη δυσοσμία από το χώρο της ΒΙΠΕ. Τα απόνερα αυτά από το ξέπλυμα των αύλιων χώρων της ΒΙΠΕ καταλήγουν μέσω του ρέματος «μαλιαγκού» στον Πείρο και από εκεί στον Πατραϊκό κόλπο.
Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος η ΒΙΠΕ Πατρών είχε δεσμευτεί για κατασκευή μεγάλης δεξαμενής ομβριοσυλλογής, όπου με αντλίες θα παρέχει τα ρυπασμένα νερά στον αγωγό διάθεσης προς τον Πατραϊκό κόλπο. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΒΙΠΕ το έργο αυτό βρίσκεται στο στάδιο της μελέτης.
Επειδή τα προβλήματα στον Πείρο ποταμό διαιωνίζονται.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1)Τι προτίθεστε να κάνετε ώστε το συγκεκριμένο έργο να υλοποιηθεί με τη μορφή κατεπείγοντος και να εγκριθεί το ταχύτερο δυνατό η σχετική μελέτη, ώστε να προστατευτούν τόσο οι περιουσίες των πολιτών, όσο και ο Πατραϊκός κόλπος;

O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2008

Μείωση τουριστικής δύναμης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού αποκαλύπτει μείωση στις αφίξεις στα συλλογικά καταλύματα κατά 8% στη χώρα μας, η κυβέρνηση αποκρύπτει τα στοιχεία και παρουσιάζει εντελώς διαφορετική εικόνα.
Τα παραπάνω τονίζει σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Τουριστικής Ανάπτυξης και Οικονομικών ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Στο UNWTO Barometer No3 του 2008 (τακτική έκδοση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού) που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες κατά τη διάρκεια της έκθεσης World Travel Market του Λονδίνου και περιλαμβάνει στοιχεία για την πορεία της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης του 2008 και προβλέψεις για το 2009, υπάρχει ένα στοιχείο για τη Χώρα μας, που δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα στη δημοσιότητα: ότι οι αφίξεις στα συλλογικά καταλύματα σημείωσαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2008 (Ιανουάριος -Ιούνιος) μείωση –8% έναντι της ιδίας περιόδου του 2007.
Είναι γνωστό, ότι στοιχεία δίνουν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (ΠΟΤ) οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες δηλαδή στο παρελθόν ο ΕΟΤ και πιο πρόσφατα το ΥπΤΑΝ ή η ΕΣΥΕ. Το συγκεκριμένο στοιχείο (ως στατιστικό μέγεθος), δείγμα της αρνητικής πορείας του Τουρισμού μας από την αρχή της χρονιάς και πριν από την τρέχουσα παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, τηρείται από την ΕΣΥΕ, η οποία και εικάζουμε, ότι το χορήγησε στον Π.Ο.Τ. Εντούτοις, δεν έχει δοθεί μέχρι σήμερα (23.11.2008) στη δημοσιότητα: στον κόμβο της ΕΣΥΕ δεν υφίσταται σχετική αναφορά σε στατιστικά στοιχεία του 2008 για κανένα μέγεθος, ενώ δεν έχει εκδοθεί ούτε σχετικό Δελτίο Τύπου.
Ταυτόχρονα, ακόμη και μέχρι σήμερα, ο αρμόδιος για τον Τουρισμό υπουργός αντικρούει όσους κρούουν τον κώδωνα με βάση τα αρνητικά στοιχεία των αεροπορικών αφίξεων, επιχειρηματολογεί με βάση μεγέθη αφίξεων στα οδικά σύνορα, μεγέθη άγνωστης προέλευσης, και ισχυρίζεται άλλοτε ότι υφίσταται αύξηση και άλλοτε ότι ο Ελληνικός Τουρισμός «αντέχει στην κρίση».
Δεδομένου, ότι αποτελεί υποχρέωση της κυβέρνησης να δημοσιοποιεί τα τηρούμενα στοιχεία σχετικά με την πορεία των παραγωγικών τομέων και επομένως και του Τουρισμού μας, που όλα δείχνουν ότι βρίσκεται ήδη από την αρχή της χρονιάς σε κρίση, η οποία ήδη εντείνεται, ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί Τουριστικής Ανάπτυξης και Οικονομίας και Οικονομικών (ως εποπτεύων της ΕΣΥΕ):

Ποια υπηρεσία χορήγησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το εν λόγω στοιχείο;
Πότε και με ποιο τρόπο το εν λόγω στοιχείο δημοσιοποιήθηκε στη Χώρα μας;
Πώς είναι δυνατόν να λαμβάνονται εύστοχες αποφάσεις από το δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, όταν κρίσιμα μεγέθη, αν και εξάγονται, δεν δημοσιοποιούνται;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

Δελτίο τύπου

Δήλωση Ν. Τσούκαλη σχετικά με το κύκλωμα διακίνησης μεταναστών

Η αποκάλυψη του μεγάλου κυκλώματος διακίνησης και εκμετάλλευσης μεταναστών με την καθοριστική συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, ήταν φυσικό να κινητοποιήσουν τόσο εμένα όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ με την κατάθεση σχετικών ερωτήσεων προς τους αρμόδιους Υπουργούς.
Πάγια αρχή μας είναι η ανάδειξη των συλλογικών πολιτικών ευθυνών και όχι οι στοχοποιημένες προσωπικές αναφορές και αιτιάσεις.
Κατόπιν αυτού η συνεπής και η συστηματική προσπάθειά μας για την πλήρη αποκάλυψη του εύρους και του βάθους του κυκλώματος δεν έχει μέχρι σήμερα συνδυαστεί με ονόματα συγκεκριμένων Αχαιών βουλευτών πολύ δε περισσότερο με αυτό του Μιχ. Μπεκίρη.
Το συγκεκριμένο κύκλωμα φαίνεται να απλώνει τα πλοκάμια του σε όλη τη χώρα. Είναι δε περισσότερο από βέβαιο ότι δεν θα μπορούσε να αναπτύξει την απρόσκοπτη και μακροχρόνια δράση του δίχως πολιτική κάλυψη.
Η πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και της ηγεσίας του λιμενικού σώματος.
Η δημοσιοποίηση υπηρεσιακών μεταβολών των εμπλεκομένων λιμενικών, θα είναι ίσως αποκαλυπτική για την πιθανή εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
Η αποκάλυψη των στοιχείων αυτών αποτελεί επιδίωξη του κοινοβουλευτικού μας ελέγχου.