Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Προβλήματα από τη λειτουργία των λιμενικών ζωνών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΔΡΙΤΣΑ

Ερώτηση, για το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των λιμενικών ζωνών, το οποίο στερεί το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες για την ανάπτυξή τους, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Θοδωρής Δρίτσας.

Οι δύο βουλευτές ερωτούν την υπουργό Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Κατσέλη εάν προτίθεται να επανεξετάσει το υπάρχων νομοθετικό πλαίσιο, ικανοποιώντας έτσι το αίτημα του Δήμου και των φορέων της Πάτρας για απόδοση του παλιού λιμανιού στην πόλη, θέτοντας παράλληλα και το θέμα καθιέρωσης ειδικού τέλους το οποίο θα αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Σύμφωνα με το ν. 2932/2002 που ψηφίστηκε απ’ την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αλλά και το νόμο 3622/2007 της προηγούμενης κυβέρνησης της Ν.Δ. το καθεστώς λειτουργίας των λιμενικών ζωνών δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες.

Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο στερεί το δικαίωμα των τοπικών κοινωνιών να έχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες σχετικά με την ανάπτυξη των λιμενικών ζωνών και κυρίως των τμημάτων που δεν καλύπτουν λιμενικές εγκαταστάσεις. Η εφαρμογή του ν. 2932/2002 είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη απεμπλοκή και τον παραγκωνισμό όλων των τοπικών κοινωνιών και των φορέων της αυτοδιοίκησης απ’ το συνολικό σχεδιασμό των αλληλεπιδράσεων των πόλεων με τα λιμάνια τους.

Ο σχεδιασμός εκπονείται εν λευκώ και κατά το δοκούν από την ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων), η οποία μπορεί να πολεοδομεί, να χωροτάσσει και γενικώς να πράττει οτιδήποτε θα έκρινε σκόπιμο για την ευόδωση των επιχειρηματικών και κερδοσκοπικών επιδιώξεων των ανωνύμων εταιρειών. Η εφαρμογή του ανωτέρω νομοθετικού πλαισίου δημιούργησε σωρεία προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες και ήδη φορείς της αυτοδιοίκησης διεκδικούν να έχουν ουσιαστικό λόγο σε ότι αφορά τα χωροταξικά, πολεοδομικά, κυκλοφοριακά, περιβαλλοντικά και γενικότερα αναπτυξιακά θέματα του κυριότερου σημείου των πολεοδομικών τους ιστών που είναι οι λιμενικές ζώνες.

Πόλεις όπως η Πάτρα υφίστανται σοβαρότατες περιβαλλοντικές και όχι μόνο συνέπειες από τη λειτουργία των λιμενικών ζωνών χωρίς να έχουν ούτε τη δυνατότητα παρέμβασης αλλά ούτε και ανταποδοτικά τέλη απ’ τη λειτουργία των λιμένων.

Κατόπιν αυτών ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Προτίθεστε να επανεξετάσετε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λιμενικών ζωνών στην κατεύθυνση εκχώρησης αρμοδιοτήτων στους τοπικούς φορείς;

2) Προτίθεστε να καθιερώσετε ειδικό τέλος το οποίο θα αποδίδεται στην τοπική αυτοδιοίκηση για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών και κοινωνικών επιπτώσεων;

3) Πως σκέπτεστε να ικανοποιήσετε το αίτημα των φορέων της Πάτρας (Δήμος, ΤΕΕ, οικολογικές οργανώσεις κλπ.) που ζητούν την απόδοση των χώρων του παλιού λιμένα της πόλης στην τοπική κοινωνία;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Νίκος Τσούκαλης
Θοδωρής Δρίτσας

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Εισαγγελική απαλλαγή για τα θύματα των πυρκαγιών του 2007
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Την πλήρη και ουσιαστική διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των 32 ατόμων στην Αρτέμιδα της Ηλείας, κατά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, ζητά με ερώτησή του προς τους υπουργούς Προστασίας του πολίτη και Δικαιοσύνης ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Με αφορμή πρόσφατη εισαγγελική διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν διαγνώστηκαν ευθύνες των αρμοδίων υπηρεσιών, ο κ. Τσούκαλης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς τι προτίθενται να πράξουν ώστε να αρθούν οι δυσμενείς εξελίξεις από την εισαγγελική διάταξη η οποία έχει επιτείνει τον πόνο των τραγικών συγγενών των θυμάτων.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κατά τραγική σύμπτωση (;) την ίδια ημέρα (18/10/09) που ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη τοποθετείτο στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων κάνοντας ιδιαίτερα φορτισμένος αναφορά για τις τεράστιες ευθύνες του κρατικού μηχανισμού (Πυροσβεστικής κ.λ.π.) για τον τραγικό θάνατο 32 ατόμων στην Αρτέμιδα Ηλείας κατά τις φονικές πυρκαγιές του 2007, είχε ήδη εκδοθεί από τις 22.7.2009, σχετική διάταξη της κ. Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ηλείας.
Σύμφωνα με αυτή «δεν διαγνώστηκαν, σε επίπεδο επαρκών ενδείξεων, δόλιες ή αμελείς πράξεις ή παραλείψεις εκπροσώπων των αρμοδίων αρχών, που να συνδέονται αιτιωδώς με τη διακινδύνευση ανθρωπίνων ζωών, ως και με τα τραγικά αποτελέσματα των θανάτων ή σωματικών λαβών των θυμάτων στον Ν. Ηλείας…».
Η πιο πάνω πολυσέλιδη διάταξη περιέχει πέραν των άλλων και αποδοχές της τότε κυβέρνησης περί «ασύμμετρων απειλών», έρχεται δε σε ευθεία αντίθεση με την σαφή τοποθέτηση του κ. Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τη στοιχειοθέτηση «επαρκών ενδείξεων» για ευθύνες που συνδέονται με το τραγικό θάνατο των 32 συμπολιτών μας.

Επειδή η πιο πάνω εισαγγελική διάταξη, που αποτελεί πρόκριμα για την ποινική αλλά και αστική διερεύνηση της υπόθεσης, έχει επιτείνει τον ανείπωτο πόνο των συγγενών των θυμάτων.
Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

Τι προτίθεστε να πράξετε, μέσα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων σας, ούτως ώστε να αρθούν οι δυσμενείς εξελίξεις αλλά και εντυπώσεις από την πιο πάνω εισαγγελική διάταξη, όσον αφορά την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των 32 ατόμων στην Αρτέμιδα Ηλείας κατά τις φονικές πυρκαγιές του 2007;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΤΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΛΣΙΛΣ
ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ
ΕΛΕΓΧΟΥ
Ταχ.Δ/νση: Π. Κανελλοπούλου 4
Τ.Κ.101 77 Α ΘΗΝΑ
210 69 20 287
FΑΧ: 210 69 94 841
ΑΡΙΘ.ΠΡΩΤ. : 7017/4/10203

Αθήνα, 12.11.2009
ΠΡΟΣ:ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Δ/ΝΣΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ
ΕΛΕΓΧΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ
ΕΝΤΑΥΘΑ

ΚΟΙΝ.: 1. Βουλευτή κ. Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗ
2. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ 115 27
(Γραφείο κ. Υπουργού)
3. ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ:
1) Γραφείο κ. Αρχηγού
β) Δ/νση Οργάνωσης Νομοθεσίας

ΘΕΜΑ: Διερεύνηση συνθηκών θανάτου των θυμάτων κατά τις πυρκαγιές του 2007 στην Ηλεία.

ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ 26/ 19-10-2039

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, σε ό,τι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι, για την πυρκαγιά του Αυγούστου του 2007, κατά την οποία βρήκαν τραγικό θάνατο τριάντα έξι (36) συνολικά άνθρωποι, εκ των οποίων τρεις (3) εποχικοί πυροσβέστες, από τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε,Ε,) του Πυροσβεστικού Σώματος, διενεργήθηκε προανάκριση και στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας σχηματίσθηκε δικογραφία, η οποία υποβλήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ηλείας. Παράλληλα, για τη διαπίστωση των αιτιών και συνθηκών θανάτου των εποχικών πυροσβεστών, διενεργήθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (Ε.Δ.Ε.) από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύργου.
Τέλος για το θέμα της αναφερόμενης στην κράτηση διάταξης της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ηλείας, αρμόδιο να σας ενημερώσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ





ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ Αθήνα, 12-11-2009
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ Αρ.Πρωτ. 1
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ
Προς:
Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Κοιν.:
Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ν. Τσούκαλη
(δια της αρμόδιας Υπηρεσίας της Βουβής των Ελλήνων)

Ερώτηση: 26/19-10-2009

Σε απάντηση της αριθμ. 26/19-10-2009 ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο βουλευτής του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Ν. Τσούκαλης και ως προς το μέρος που αφορά τις αρμοδιότητες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:
Ύστερα από την υποβολή εγκλήσεων εναντίον του Νομάρχη Ηλείας και των συνεργατών του, του Δημάρχου Ηλείας, του επικεφαλής (Περιφερειακού Δ/ντή) της Π.Υ. Ν. Ηλείας, του Αστυνομικού Δ/ντή της ΕΛ.ΑΣ., στον Ν. Ηλείας και παντός ετέρου υπευθύνου αρμοδίου φορέα, σχηματίστηκε στις 22-12-2008 προκαταρκτική δικογραφία, προκειμένου να διερευνηθεί η τέλεση των αξιόποινων πράξεων της θανατηφόρου έκθεσης κατά συρροή (αρθρ. 306 παρ.2 ΠΚ), της ανθρωποκτονίας από αμέλεια κατά συρροή (άρθρ. 28. 94, 302 παρ. 1 ΠΚ) και της σωματικής βλάβης από αμέλεια (αρθρ. 28. 314 ΠΚ). Η προκαταρκτική εξέταση περαιώθηκε, κατ΄ αρθρ. 47 ΚΠΔ, με την έκδοση της υπ' αριθμ. Β42/2009 Διατάξεως της Αντεισαγγελέως Πρωτοδικών (με την οποία απορρίφθηκαν οι εν λόγω εγκλήσεις), παραδόθηκε η εν λόγω διάταξη από την εισαγγελική λειτουργό, που εξέδωσε αυτήν στις 12-10-2009 και επιδόθηκε στους εγκαλούντες από τις 5-10-2009 και μέχρι τις 6-11-200$, πλην δύο εγκλήσεων, τα αποδεικτικά επίδοσης των οποίων δεν περιήλθαν ακόμη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας και μέχρι σήμερα έχουν ασκηθεί από 3-11-2009 έως και 6-11-2009 προσφυγές κατ' αυτής.

Ακόμη, όπως ενημέρωσε εγγράφως ο Ανακριτής Ηλείας, αναφορικά με τις πυρκαγιές της Ηλείας του έτους 2007, στο γραφείο της Ανακρίσεως εκκρεμεί Δικογραφία Ανάκρισης για εμπρησμό δασικής έκτασης από αμέλεια, εμπρησμό από αμέλεια για κίνδυνο για ξένα πράγματα και άνθρωπο, καθώς και για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή, στην οποία συσχετίσθηκαν, η συναφής εισαγγελική παραγγελία, μηνυτήριες αναφορές, συμπληρωματική ποινική δίωξη in rem για εμπρησμό από πρόθεση εκ του οποίου ηδύνατο να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και τελικά επήλθε θάνατος κατά συρροή με ανθρωποκτονία από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο και στην οποία συσχετίστηκαν μηνυτήριες αναφορές, συμπληρωματική ποινική δίωξη in rem, για α) εμπρησμό από κοινού κατ' εξακολούθηση από τον οποίο επήλθαν θάνατοι και β) ανθρωποκτονία από κοινού με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και τέλος, δικογραφίες, οι οποίες έχουν σχέση με τους εμπρησμούς που έλαβαν χώρα στο Νομού Ηλείας το καλοκαίρι του 2007 και συγκεκριμένα, με την πυρκαγιά Παλαιοχωρίου (24-8-2007), η οποία ενώθηκε με την πυρκαγιά Σέκουλα (24-8-2007), συνεπεία των οποίων, μεταξύ άλλων, κάηκε η περιοχή Ζαχάρως, την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Δ.Δ. Κλεινδιά (25-8-2007). η οποία ενώθηκε με φωτιά προερχόμενη από όμορο Νομό (Αχαΐας), συνεπεία των οποίων, μεταξύ άλλων, κάηκε η ευρύτερη περιοχή της Ωλένης - Αρχαίας Ολυμπίας. Από την ανακριτική αρχή μετά την λήψη απολογίας στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας και την έκδοση της υπ' αριθμ. 40/2007 Διατάξεως περιοριστικών όρων του Ανακριτή Ηλείας ελήφθησαν είκοσι (20) μαρτυρικές καταθέσεις.

Η δικογραφία επεστράφη από το Δικαστικό Συμβούλιο και επ' αυτής εξεδόθη Βούλευμα Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ηλείας, σύμφωνα με το οποίο, πρέπει να συνεχιστεί η κυρία ανάκριση και να μην χωριστεί η κύρια δικογραφία, που αφορά σε πράξη πλημμεληματικού χαρακτήρα, από τις λοιπές συσχετισθείσες που αφορούν σε πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και να διερευνηθούν περαιτέρω τα ακόλουθα: α) Ποιες ήταν οι ακριβώς κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή του οικισμού Παλαιοχωρίου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή όταν ξέσπασε η φωτιά και ειδικότερα η ταχύτητα με την οποία έπνεαν οι άνεμοι στην περιοχή, η διεύθυνση τους και η ένταση τους, β) ποια ήταν η ακριβής πορεία της πυρκαγιάς από ώρα 14:00', δηλ, όταν εκδηλώθηκε στην περιοχή του οικισμού Παλαιοχωρίου και ειδικότερα στην οικία ως άνω κατηγορουμένης, καθώς και οι λόγοι επέκτασης αυτής στα χωριά Μακίστου, Χρυσοχωρίου, Αρτέμιδος Μηλέας. Αρήνης. Ξηροχωρίου, Σμέρνας. γ) το χρονικό σημείο, κατά το οποίο ενώθηκε αυτή με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή Σέκουλα του Δήμου Αλιφείρος, ο χρόνος εκδήλωσης της τελευταίας καθώς και τοπικά το σημείο συνένωσης των δύο πυρκαγιών, δ) ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους η ως άνω πυρκαγιά έλαβε ανεξέλεγκτες διάστασης και εάν υπήρξε άμεση κατάσβεση αυτής, ε) τα ακριβή σημεία εύρεσης των σωρών των θυμάτων και ο πιθανός χρόνος θανάτου αυτών, σε σχέση με την έναρξη και την εξέλιξη και των δύο ως άνω πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν στην περιοχή του οικισμού Παλαιοχωρίου και στην περιοχή Σέκουλα. στ) ο ακριβής αριθμός και η ταυτότητα των ατόμων, ο θάνατος των οποίων επήλθε συνεπεία και μόνο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο ΙΙαλαιοχώρι Δήμου Ζαχάρως, ο ακριβής αριθμός και η ταυτότητα των ατόμων, ο θάνατος των οποίων επήλθε συνεπεία και μόνο της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στα Σέκουλα και εάν απεβίωσαν άτομα συνεπεία και των 2 πυρκαγιών από το χρονικό σημείο συνένωσης τους και ζ) εάν έλαβαν χώρα μεταξύ των προκληθεισών πυρκαγιών και των επελθόντων θανάτων, γεγονότα ή πράξεις ή παραλείψεις, τα οποία θα ήταν δυνατό να θεωρηθεί ότι συνετέλεσαν στη διακοπή του αιτιώδους συνδέσμου μεταξύ των προκληθεισών πυρκαγιών και των επελθόντων θανάτων των θυμάτων.

Μετά την έκδοση του ανωτέρω βουλεύματος ελήφθησαν αρχικά δύο (2) καταθέσεις μαρτύρων.
Εν συνεχεία, ζητήθηκαν εγγράφως και ελήφθησαν ενημερωτικό έγγραφο ΕΜΥ, για τις καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο των πυρκαγιών, αποτελέσματα ερευνών ΕΥΠ, ελήφθησαν φωτογραφίες, χάρτες και video από την πυρκαγιά Παλαιοχωρίου (προσκομίστηκαν από επιχειρησιακούς αξιωματικούς), ενώ ερευνώνται από το αρχείο των δικαστηρίων Ηλείας όλες οι σχηματισθείσες δικογραφίες για εμπρησμούς στην περιοχή. Περαιτέρω, ελήφθησαν οκτώ (8) καταθέσεις δημάρχων - επιχειρησιακών αξιωματικών, οι οποίοι κατέθεσαν, οικισμό προς οικισμό, για την πορεία των πυρκαγιών – ένωσή τους και λοιπά, ζητήματα που θέτει το ανωτέρω βούλευμα.

Επίσης, ζητήθηκε: α) από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος αναλυτική ενημέρωση για τα διαθέσιμα εναέρια μέσα και τις ρίψεις αυτών τις ημερομηνίες 24, 25, 26 και 27 Αυγούστου 2007 και αναμένεται η αποστολή του σχετικού εγγράφου, β) από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, η υπ' αριθμ. 42/2009 Διάταξη και το υλικό, που συγκεντρώθηκε επ' αφορμή της προκαταρκτικής δικογραφίας, προς αξιοποίηση του. Περαιτέρω, επίκειται τις ημέρες εξέταση των κατοίκων του Δ.Δ. Μακίστου και Αρτέμιδος.
Τέλος, σας γνωρίζουμε ότι τα περισσότερα από τα ζητήματα που έχουν τεθεί προς περαιτέρω διερεύνηση από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Ηλείας έχουν ήδη διαλευκανθεί και αναμένεται το πέρας της Ανακρίσεως περί τα τέλη Ιανουαρίου του έτους 2010.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ