Τρίτη 26 Μαΐου 2009


Δήλωση Νίκου Τσούκαλη για το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη

Πεθαίνει κάποιος όταν διαγράφεται από τη μνήμη των επιζώντων και επόμενων γενεών.
Ο Μιχάλης δεν θα «πεθάνει» ποτέ.
Ο μέντορας της ανανεωτικής, σύγχρονης, ευρωπαϊκής Αριστεράς έφυγε λίγες ημέρες πριν την εκλογική διαδικασία που σημάδεψε τη πολιτική του σταδιοδρομία. Μένει σε μας να αναδείξουμε τις παρακαταθήκες του.
Έφυγε σήμερα από τη ζωή ένας από τους πιο μεγάλους πολιτικούς άντρες αυτού του τόπου.
Άνθρωπος με ανυπέρβλητο ήθος και μαχητικότητα, με ευρύτητα πνεύματος, ρηξικέλευστος, ανατρεπτικός, ασυμβίβαστος. Με ανοιχτό μυαλό και ριζοσπαστικές θέσεις, υπήρξε πάντα ένας λαμπρός αγωνιστής.
Ο Μιχάλης δεν είναι πια μαζί μας.
Όμως για όλους εμάς τους συντρόφους και φίλους του θα είναι πάντα κοντά μας στους δύσκολους δρόμους για μια Αριστερά που πιστεύει στο σοσιαλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο.
«Γνήσιος μαχητής της Αριστεράς, πάλεψε με θάρρος και ψυχή για προσωπικά και συλλογικά οράματα, αλλά και για τις ακλόνητες αξίες της Δικαιοσύνης, της Αλληλεγγύης και της Αξιοπρέπειας».
Μιχάλη δεν έφυγες.
Θα είσαι πάντα μαζί μας στις παρέες μας, στις ιδεολογικές, πολιτικές αναζητήσεις και εντάσεις μας, στα γλέντια και τις απογοητεύσεις μας, στους αγώνες και τους προβληματισμούς μας.
Καλό ταξίδι σύντροφε.

Το μεταναστευτικό δεν λύνεται με αστυνομικά μέτρα.

Επιστολή Τσούκαλη στον Παυλόπουλο για το μεταναστευτικό
.

Με αφορμή τις πρόσφατες αστυνομικές επιχειρήσεις για την «επίλυση» του μεταναστευτικού προβλήματος, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης απέστειλε στον υπουργό εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο την παρακάτω επιστολή.

Κύριε Υπουργέ,
Ούτε μήνας δεν έχει παρέλθει από την επίσκεψή σας στην Πάτρα και τις εξαγγελίες σας σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος και η αστυνομία ανέλαβε το επιχειρησιακό – κατασταλτικό έργο της «τελικής» επίλυσής του.
Παρακολουθώντας τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των τελευταίων ημερών ευλόγως αναρωτιόμαστε, όσοι συμμετείχαμε στην ευρεία σύσκεψη και όχι μόνο, «ποιος, επιτέλους, κυβερνά αυτόν τον τόπο»; Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών με τις βαρύγδουπες δηλώσεις της περί Διεθνούς Δικαίου, νομικού πολιτισμού και εν τέλει πολιτικής αντιμετώπισης του φαινομένου ή η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας με την καταστολή, βία και αυθαιρεσία.
κ. Υπουργέ,
Ενώ εκκρεμεί η σαφής και κατηγορηματική αλλά και αυστηρά χρονοδιαγραμμένη (τέλος Μαΐου) απόφασή σας για τη δημιουργία προσωρινού χώρου φιλοξενίας, η αστυνομία ανέλαβε το έργο της ευθείας υπονόμευσής της, με την πρόφαση της εκτέλεσης των επιχειρησιακών της καθηκόντων. Καθήκοντα τα οποία ασκεί περιέργως λίγες μόλις ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την οποία εσείς δεσμευτήκατε, ενώ υλοποιείται ευρωπαϊκό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας για τη νομική στήριξη και υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων!!!!
Ένα τόσο σοβαρό θέμα κοινωνικό και ανθρωπιστικό, όπως και εσείς αναγνωρίσατε , επιχειρείτε και πάλι να το «λύσετε» με αστυνομικά μέτρα. Είναι σαφές πέρα από το ότι τίθεται πλέον σοβαρό θέμα αξιοπιστίας τόσο της Κυβέρνησης όσο και εσάς προσωπικά, δημιουργείτε με αυτές τις ενέργειες μια έκρυθμη και με απρόβλεπτες εξελίξεις κατάσταση και θα είστε και προσωπικά υπεύθυνος για τα αποτελέσματα.
Φαίνεται ότι όσα διαδραματίζονται στη Πάτρα τις τελευταίες ημέρες, δεν είναι άσχετα με τις επερχόμενες εκλογές και το συνολικό σχεδιασμό για «καθαρές» λύσεις με αστυνομικά μέτρα. Η αγαστή σύμπνοια με την αξιωματική αντιπολίτευση στο συγκεκριμένο θέμα δεν είναι ο καλύτερος σύμβουλος και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέα και πιο επικίνδυνα αδιέξοδα και εκθέτει τη χώρα διεθνώς
Η ανεύθυνη και επικίνδυνη στάση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγούν σε επικίνδυνες ατραπούς και την τοπική κοινωνία. Είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα για να ενταχθεί σε δικομματικά παιχνίδια που διχάζουν και δηλητηριάζουν την τοπική κοινωνία.
Σας καλούμε την ύστατη στιγμή να αναλάβετε τις ευθύνες σας και να προχωρήσετε στις ενδεικνυόμενες λύσεις απέχοντας από λύσεις «εκκαθαρίσεων» και «τελικών λύσεων» για ένα θέμα που και σήμερα και αύριο παίρνει και θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις και χρήζει ουσιαστικής μελέτης, συνεργασίας και προωθημένων πολιτικών.

Νίκος Τσούκαλης
Βουλευτής Αχαΐας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.