Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

Εγκατάλειψη του δάσους της Στροφυλιάς

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Στη βουλή φέρνει το θέμα της εγκατάλειψης του δάσους της Στροφυλιάς ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και αγροτικής ανάπτυξης ο κ. Τσούκαλης αναφέρει ότι παρά τις εξαγγελίες κανένα μέτρο για την αποκατάσταση της καμένης περιοχής δεν έχει ληφθεί μέχρι σήμερα, ούτε έχει προχωρήσει η υπογραφή της ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία.
Οι τεράστιες ελλείψεις προσωπικού στο Δασαρχείο Πατρών έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχει υλοποιηθεί ούτε η απομάκρυνση των καμένων κορμών. Ο κ. Ο κ. Τσούκαλης θέτει μια σειρά ερωτημάτων για την τύχη του πολύτιμου οικοσυστήματος της περιοχής μας.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

΄Εχουν περάσει 4 μήνες από την καταστροφική πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς και η φύση έχει αφεθεί μόνη να καλύψει τις πληγές της. Όπως καταγγέλλει η Οικολογική Κίνηση Πάτρας κανένα από τα μέτρα για την αναγέννηση της βλάστησης δεν έχει υλοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Πιο συγκεκριμένα δεν έχει γίνει περίφραξη της καμένης περιοχής όπως είχε εξαγγελθεί, δεν απομακρύνθηκαν οι καμένοι κορμοί των δέντρων, ούτε εκπονήθηκε από κανένα φορέα η απαραίτητη μελέτη αναδάσωσης με δενδρύλλια κουκουναριάς.
Μόνο παρήγορο γεγονός η έντονη φυσική αναγέννηση κυρίως της χαλεπίου πεύκης σε βάρος όμως της κουκουναριάς. Σύμφωνα με μελέτη του δασολογικού τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης απαιτείται τεχνητή αναδάσωση σε καθορισμένους θύλακες της καμένης περιοχής με δενδρύλλια κουκουναριάς που είναι το κυρίαρχο και πιο σημαντικό, αλλά δύσκολα αναγεννώμενο, είδος της περιοχής.
Το Δασαρχείο της Πάτρας παρότι ο πίνακας υλοτομίας έχει ήδη ετοιμαστεί από τα στελέχη του Φορέα Διαχείρισης από τον περασμένο Δεκέμβριο δεν έχει προχωρήσει ακόμη στην ανάθεση εργολαβίας για την απομάκρυνση των καμένων κορμών από την περιοχή. Η απομάκρυνση αυτή πρέπει να γίνει με ιδιαίτερη προσοχή και χωρίς τη χρήση οχημάτων, τα οποία θα κατέστρεφαν τα μικρά δενδρύλλια που έχουν ήδη φυτρώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δασαρχείο προσανατολίζεται στο να αναθέσει την κοπή και απομάκρυνση των καμένων δένδρων σε κατοίκους της περιοχής και όχι σε ειδικό εργολάβο. Κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την περιοχή λόγω της ανεξέλεγκτης εισόδου οχημάτων (τρακτέρ) στην καμένη έκταση.
Στις 13-10-08 εξαγγέλθηκε πομπωδώς από το ΥΠΕΧΩΔΕ η υπογραφή της ΚΥΑ για την προστασία της περιοχής. Από τότε αγνοείται η τύχη της και κανείς δεν γνωρίζει πότε θα υπογραφεί από τα συναρμόδια υπουργεία. Η παράταση της εκκρεμότητας αυτής έχει σαν αποτέλεσμα, μεταξύ των άλλων, να συνεχίζεται η καταπάτηση δασικών εκτάσεων στην περιοχή «Σαμαρέικα» παρά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ η οποία έκρινε οριστικά και αμετάβλητα, ότι η απόφαση του πρώην Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Καββαδά με την οποία είχε κηρύξει αναδασωτέα έκταση 560 στρεμμάτων είναι πέρα για πέρα νόμιμη.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:

1) Για ποιους λόγους καθυστερεί η υπογραφή της ΚΥΑ από τα συναρμόδια υπουργεία;
Πότε προβλέπεται να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες;
2) Θα γίνει περίφραξη της καμένης έκτασης και πότε;
3) Θα γίνει μελέτη αναδάσωσης με δενδρύλλια κουκουναριάς και ποιος φορέας θα τη χρηματοδοτήσει;
4) Πότε θα γίνει η απομάκρυνση των καμένων κορμών και από ποιον; Θα αποκλειστεί η χρήση βαρέων οχημάτων για να μην καταστραφεί η φυσική αναγέννηση;
5) Πότε θα υλοποιηθούν τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής για την περιοχή των «Σαμαρέικων» και θα αναδασωθεί η καταπατημένη έκταση;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης


Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

Προβλήματα λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το θέμα των προβλημάτων λειτουργίας του ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας φέρνει με ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα επιστημόνων του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις και κακή λειτουργία της μονάδας, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται τόσο η υγεία των περιοίκων όσο και το περιβάλλον της περιοχής.
Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ γιατί δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του ΧΥΤΑ και τι μέτρα προτίθεται να λάβει για τη σωστή λειτουργία του.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του ΧΥΤΑ Ξερόλακκας του Δήμου Πατρέων διαπίστωσε η ομάδα εργασίας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας που μελέτησε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του.
Σύμφωνα με τη μελέτη διαπιστώθηκε η ύπαρξη απορριμμάτων που παραμένουν ακάλυπτα σε διάφορα σημεία του ΧΥΤΑ, αδρανή και ογκώδη υλικά που δεν έπρεπε καν να βρίσκονται εκεί, καθώς και σοβαρές ελλείψεις τόσο στο σύστημα συλλογής και καύσης του βιοαερίου, όσο και στον εξοπλισμό της μονάδας.
Αποτέλεσμα της κακής λειτουργίας του ΧΥΤΑ είναι η πρόκληση δυσμενών επιπτώσεων στην ατμόσφαιρα λόγω της έκλυσης βιοαερίου, σκόνης καυσαερίων και δυσάρεστων οσμών αλλά και στα επιφανειακά και υπόγεια νερά λόγω κακής διαχείρισης των διασταλαγμάτων.
Οι επιστήμονες του ΤΕΕ προτείνουν μια σειρά άμεσων παρεμβάσεων όπως: α) Η τοποθέτηση μόνιμων αντλιών αποστράγγισης των διασταλαγμάτων εντός των πηγαδιών συλλογής βιοαερίου, β) Τη χρησιμοποίηση υλικών επικάλυψης που δεν δημιουργούν αδιαπέραστες στρώσεις εντός του απορριμματικού όγκου και γ) την επεξεργασία των διασταλαγμάτων που διαρρέουν καθώς και των νερών της βροχής που αναμιγνύονται με αυτά. Προτείνεται ακόμη ο εξοπλισμός του ΧΥΤΑ με σταθμό παρακολούθησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η προμήθεια του οποίου προβλέπεται από τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων και ουδέποτε πραγματοποιήθηκε.
Επίσης ο ΧΥΤΑ δεν διαθέτει σύστημα επιτήρησης εκρηκτικών συγκεντρώσεων μεθανίου στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στη μονάδα επεξεργασίας διασταλαγμάτων. Τέλος, ανεπαρκής είναι και η περίφραξη στη νοτιοδυτική πλευρά του ΧΥΤΑ ενώ θα έπρεπε να είναι περιφραγμένη όλη η έκταση προκειμένου να μην εισέρχονται στο χώρο άνθρωποι και ζώα.
Κατόπιν των ανωτέρω εύλογες είναι οι συχνές διαμαρτυρίες των περιοίκων λόγω των δυσάρεστων οσμών που εκλύονται και των άλλων προβλημάτων που προαναφέρθηκαν.
Επειδή η κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ επιβαρύνει την υγεία και την ποιότητα ζωής των κατοίκων και υποβαθμίζει το περιβάλλον της περιοχής.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Γιατί δεν τηρούνται οι περιβαλλοντικοί όροι λειτουργίας του ΧΥΤΑ;
2) Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για τη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ και την προστασία των κατοίκων και του περιβάλλοντος της περιοχής;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης


Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ Π.Γ.Ν. «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ» ΣΤΗ ΠΑΤΡΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

( ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 16-2-2009 )

Εισερχόμαστε στη συζήτηση της με αριθμό 511/10-2-2009 επίκαιρης ερώτησης του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τη λειτουργία του Περιφερειακού Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στην Πάτρα. Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:«Οκτώ μήνες μετά την εκκένωση του Γ.Π.Ν.Π. «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας και διακόσια δέκα υπερπολύτιμα κρεβάτια εξακολουθούν να λείπουν από το υγειονομικό σύστημα της περιοχής, μεταξύ αυτών και έξι άκρως απαραίτητα της ΜΕΘ. Και αυτό γιατί Υ.Π.Ε. και διοικητές των νοσοκομείων δεν υλοποιούν τις αποφάσεις και δεν τηρούν τα χρονοδιαγράμματα που επανειλημμένα έχει προσδιορίσει το Υπουργείο σας.Παρά τις μέριμνες του σχεδίου «Σώστρατος», το Νοσοκομείο υπολειτουργεί, με κλινικές να είναι διασκορπισμένες σε τέσσερα διαφορετικά κτίρια, με περιφερόμενο προσωπικό, με απελπισμένους ασθενείς και συγγενείς.Σαν να μην έφταναν όλα τα παραπάνω, με τελεσίγραφο τους μερίδα πανεπιστημιακών γιατρών «απαιτούν» την εντός 15 ημερών απομάκρυνση των κλινικών (παθολογική, χειρουργική, ορθοπεδική) του «Άγιος Ανδρέας» από το Νοσοκομείο του Ρίου με το εξωφρενικό, εκτός των άλλων, επιχείρημα ότι υποβαθμίζεται η εκπαίδευση των φοιτητών.Και όλα αυτά με κραυγαλέο απόντα το Υπουργείο, Υ.ΠΕ., διοικήσεις νοσοκομείων που με περιδεείς εκπροσώπους έχουν υποταχθεί στον ιδιότυπο εκβιασμό των Πανεπιστημιακών, ανήμποροι να υλοποιήσουν ειλημμένες πολιτικές αποφάσεις.Σε σύσκεψη φορέων που πραγματοποιήθηκε στις 2/2/2009 ζητήθηκε επίμονα η κάθοδος στην Πάτρα του κ. Αβραμόπουλου, προκειμένου να επιληφθεί προσωπικά της τραγικής κατάστασης.Κατόπιν όλων των προαναφερομένων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:1) Σκοπεύει να επισκεφθεί άμεσα την Πάτρα και να επιληφθεί προσωπικά της τραγικής κατάστασης;2) Γιατί δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα οι αποφάσεις σας για την ενιαία, ασφαλή και βιώσιμη λειτουργία των τριών κλινικών στους χώρους του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου και γιατί η αρμόδια Υ.ΠΕ. παραμένει απαθής στα εκβιαστικά τελεσίγραφα των πανεπιστημιακών γιατρών;».Στην ερώτηση του κ. Τσούκαλη θα απαντήσει, επίσης, ο Υφυπουργός κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου.Έχετε το λόγο, κύριε Υφυπουργέ.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Και πάλι ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.Κύριε συνάδελφε, παρά το γεγονός ότι έχουμε ξανασυζητήσει σ’ αυτή την Αίθουσα και με άλλον συνάδελφο και με εσάς το θέμα που προέκυψε μετά το μεγάλο σεισμό στην Πάτρα, θεωρώ πώς η εκ νέου συζήτηση είναι και χρήσιμη διότι και τα θέματα αναδεικνύει και τα προωθεί, αλλά και δίνεται η ευκαιρία να επικαιροποιηθούν τα στοιχεία και να πληροφορηθούν και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και ο λαός της ευρύτερης περιοχής για το πού βρίσκεται η ιστορία αυτή.Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι μετά το σεισμό αποφασίστηκε η εκκένωση του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» και η μεταφορά κάποιων κλινικών στο παλιό Στρατιωτικό Νοσοκομείο το 409 και τριών κλινικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, της παθολογικής, της χειρουργικής και της ορθοπεδικής, ενώ στο λεγόμενο «ταχύρυθμο» κτίριο παρέμειναν κάποιες άλλες κλινικές.Παρά το γεγονός ότι βγήκαν από το Σύστημα Υγείας της περιοχής, όπως αναφέρατε, τόσα ίσως και περισσότερα κρεβάτια, θεωρώ ότι δεν υπήρξε –παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πιέσεις- σοβαρό πρόβλημα για την υγεία του λαού της περιοχής της Αχαΐας και της ευρύτερης περιοχής και αυτό οφείλεται και στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» αλλά και του προσωπικού του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου όπου σημαντικό ρόλο αναμφισβήτητα παίζει και η πανεπιστημιακή κοινότητα, γι’ αυτό και δεν συμμερίζομαι τις απόψεις σας και τους «χαρακτηρισμούς» –πιστεύω- στους οποίους αναφέρεστε για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Από την επομένη κινήθηκε η διαδικασία έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» να είναι εις θέση και πάλι να λειτουργήσει όλο αυτό το διάστημα με ένα πρόγραμμα και συμμετοχή στις εφημερίες και να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα. Από τα μέσα Ιουλίου δημοπρατήθηκε και ανατέθηκε η επισκευή όλων των προβλημάτων που προέκυψαν από το σεισμό ενώ ταυτόχρονα ανατέθηκαν και δύο μελέτες: Η μία μελέτη της δυναμικότητας ιδιοπερίοδος του κτιρίου του «Άγιος Ανδρέας» στο Εργαστήριο Αντισεισμικής του Πολυτεχνείου και επιπλέον ανετέθη η μελέτη θωράκισης αντισεισμικής του «Άγιος Ανδρέας» –ένα θέμα που υπήρχε από παλαιότερα και απλώς ο σεισμός επιτάχυνε τη διαδικασία- σε μία εταιρεία η οποία είναι εξειδικευμένη σ’ αυτό κάτω από την επίβλεψη του καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του κ. Δρίτσα και του καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου του κ. Σπυράκου. Οι εργασίες, όπως πολύ καλά ξέρετε, για την αποκατάσταση των ζημιών τελείωσαν το Σεπτέμβριο που μας πέρασε, η δε μελέτη παρεδόθη την ίδια περίοδο. Θεωρήθηκε όμως, ότι χρειάζεται και συμπληρωματικά στοιχεία έτσι παρέμεινε για ένα ακόμα μήνα στα χέρια της εταιρείας και των συγκεκριμένων καθηγητών και παρεδόθη τέλος Οκτωβρίου του 2008. Κινήθηκε η διαδικασία δημοπράτησης του έργου και στις 9 Μαρτίου –αφού είναι διεθνής διαγωνισμός και τα περιθώρια είναι συγκεκριμένα και το χρονοδιάγραμμα ακριβές- γίνεται η επιλογή του υποψήφιου αναδόχου με τη συμβατική υποχρέωση το έργο να περατωθεί σε έξι μήνες. Έχει δε ενδιάμεση υποχρέωση ο κατασκευαστής σε τρεις μήνες να παραδώσει θωρακισμένο αντισεισμικά το διώροφο κτίριο του «Άγιος Ανδρέας» και με όλες τις οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις που χρειάζονται να γίνουν, έτσι ώστε ένα σημαντικό μέρος των λειτουργιών που εκεί θα αναπτυχθούν να μπει στο σύστημα και να μπορέσει έτσι να αποσυμφορηθεί η όλη κατάσταση. (Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Υφυπουργού)Επειδή ο χρόνος και με τα καινούργια στοιχεία του κυρίου συναδέλφου, δεν επαρκεί θα απαντήσω στη δευτερολογία μου. ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Θα συνεχίσετε στη δευτερολογία σας, κύριε Υφυπουργέ.Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Τσούκαλης.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, στις 14/11/08 απαντήσατε σε πανομοιότυπη ερώτηση. Προσπαθώ να είμαι πολύ συγκεκριμένος στα ερωτήματα προκειμένου να μην επαναλαμβάνεται το ιστορικό της υπόθεσης γιατί το ξέρουμε όλοι. Ξέρουμε και το πλαίσιο αυτό, το έχουμε ακούσει πάρα πολλές φορές. Τα ερωτήματα είναι πολύ συγκεκριμένα. Μέχρις ότου ολοκληρωθεί το κτίριο πώς θα λειτουργούν κυρίως οι τρεις κλινικές που βρίσκονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο; Αυτή είναι η σαφής ερώτηση. Μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Αυτό περιμένει όλη η Πάτρα, όλοι οι φορείς. Αυτό περιμένει ο Ιατρικός Σύλλογος, οι Σύλλογοι Εργαζομένων Νοσηλευτικού Προσωπικού, η Ε.Ι.Ν.Α.. Οι πάντες περιμένουν μία απάντηση και γι’ αυτό κάλεσαν τον κύριο Υπουργό γιατί αποφάσεις ειλημμένες δεν υλοποιούνται.Και το πρόβλημα, κύριε Υπουργέ, είναι ότι σύμφωνα με άποψη του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας θα ολοκληρωθεί το έργο σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα δεδομένα που επικρατούν στην Ελλάδα και όχι σε έξι μήνες. Όμως, από τη στιγμή που σας υπέβαλα αυτή την ερώτηση έχουμε τρία σοβαρότατα στοιχεία: Το πρώτο στοιχείο είναι ένα έγγραφο του Νοσοκομείου προς το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου όπου αναφέρει ότι όλες οι κλινικές του Νοσοκομείου μας έχουν πληρότητα που υπερβαίνει το 100%. Η παθολογική κλινική έχει πληρότητα 250%, η ψυχιατρική κλινική έχει πληρότητα που υπερβαίνει το 150% και αδυνατεί να δεχθεί νέους ασθενείς. Όλα αυτά έχουν χαρακτηριστεί από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, στέλεχος σημαίνων δικό σας ότι το Νοσοκομείο του Ρίου θυμίζει νοσοκομείο τη Γάζας αυτή τη στιγμή.Υπάρχουν δηλώσεις ασθενών καταγεγραμμένες στον Τύπο: «Βλέπω δίπλα μου ανθρώπους να πεθαίνουν και εξετάσεις που γίνονται σε κοινή θέα». Μιλάμε για πλήρη καταρράκωση της αξιοπρέπειας. Το δεύτερο γεγονός είναι ότι ενώ ζητούν όλοι οι φορείς Νομαρχία, Δήμος, οι πάντες να κατέβει ο κύριος Υπουργός ή να έχουν επαφή με κάποιο μέλος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, μετά από λίγες μέρες ο Υπουργός συναντάται με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου οι οποίοι, κύριε Υπουργέ, είναι κόκκινο πανί. Δεν αναιρώ τους χαρακτηρισμούς. Δεν γνωρίζετε ποιοι είναι οι χαρακτηρισμοί όλης της κοινωνίας και του νοσηλευτικού προσωπικού από τους καθηγητές, οι οποίοι απαιτούν με δημόσιο έγγραφο, εδώ και τώρα, να αποχωρήσουν οι τρεις κλινικές από το Νοσοκομείο επειδή –αυτό που σας λέω στην ερώτηση- παρεμποδίζεται, παρακωλύεται η εκπαίδευση των φοιτητών. Και το τρίτο είναι μία πανηγυρική συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης αυτό, όπου ο κ. Νικόπουλος, ο διοικητής της αρμόδιας ΥΠΕ, μετά από 8,5 μήνες λέει ότι ήρθα εδώ για να ακούσω τις απόψεις σας και να τις μεταφέρω στο Υπουργείο. Αυτό μετά από 8,5 μήνες. Ξέρετε ότι οι φορείς του Νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι, οι Ε.Ι.Ν.Α. έκαναν τις προτάσεις, κύριε Υπουργέ, και οι προτάσεις είναι σαφείς: Δύο κλινικές πανεπιστημιακές, η παιδιατρική και η δερματολογική, να μεταφερθούν σε χώρους που έχουν υποδείξει. Η μεν παιδιατρική στο Καραμανδάνειο, ένα από τα μοναδικά παιδιατρικά νοσοκομεία που διαθέτει η χώρα, άρτια εξοπλισμένο και η δεύτερη στο 409. Επ’ αυτής της προτάσεως η οποία υποτίθεται ότι έπρεπε να σας μεταφέρει ο κ. Νικόπουλος, έχετε συγκεκριμένη απάντηση; Οι προτάσεις είναι στο τραπέζι.ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κύριος Υφυπουργός, έχει το λόγο.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κύριε συνάδελφε και στην προηγούμενη συζήτηση, αλλά και τώρα θα σας πω ότι το χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε θέσει τηρείται σχεδόν επακριβώς και υπάρχει ένας πλήρης, ακριβής σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος.Είχα αναφερθεί στην προηγούμενη συζήτηση –και τώρα θα το επαναλάβω- και είχα πει ότι κλειδί στην όλη διαδικασία είναι η αποπεράτωση των εργασιών στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος, ένα εγκαταλειμμένο νοσοκομείο, το οποίο είναι έτοιμο από την επόμενη εβδομάδα να μπει στη χρήση, έτσι ώστε να αρχίσει σταδιακά η αποσυμφόρηση του πανεπιστημιακού με το βάρος των ασθενών που νοσηλεύονται και για πνευμονολογικά και για παθολογικά περιστατικά.Σας λέω δε ακόμη ότι τουλάχιστον τρεις φορές επισήμως έχω επισκεφθεί την Πάτρα και τους χώρους και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και άλλες τόσες ανεπισήμως, όταν ταξιδεύω προς την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Άρτα, την εκλογική μου περιφέρεια. Γνωρίζω επομένως το θέμα πάρα πολύ καλά. Την επόμενη, λοιπόν, εβδομάδα, αγαπητέ συνάδελφε, παραδίδεται το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος και αρχίζει η μεταφορά της Παθολογικής Κλινικής, που θα αποσυμφορήσει με πολύ μεγάλο αριθμό κρεβατιών και ασθενών το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου. Δεύτερον, σε συζήτηση την οποία έχω κάνει και με την πανεπιστημιακή κοινότητα και με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και με τη διοίκηση της υγειονομικής περιφέρειας, έχουμε βρει τον τρόπο, ώστε πέρα από εκεί και χωρίς καμία απαίτηση ή συζήτηση –μπορεί να έπεσε σαν πρόταση η απομάκρυνση των κλινικών, δεν τίθεται τέτοιο θέμα σε καμία περίπτωση- μπορούν τα θέματα να ρυθμιστούν μέσα στο νοσοκομείο με τις υπόλοιπες κλινικές, τη χειρουργική και την ορθοπεδική και εξετάζουμε ακόμα και την πιθανότητα και τη δυνατότητα να μεταφερθεί και κάποια άλλη κλινική για να αποσυμφορήσει έτι περαιτέρω το Νοσοκομείου του Ρίου, όπου πράγματι το βάρος είναι πάρα πολύ μεγάλο και αυτό έχει, κατά την άποψή μου και επιπτώσεις και στην εκπαίδευση γιατρών, φοιτητών και δημιουργεί και ένα κλίμα όχι πάρα πολύ καλό.Αλλά, όμως, λέω ότι όλα αντιμετωπίζονται πάρα πολύ καλά. Σ’ αυτό συμβάλλουν οι εργαζόμενοι και η πανεπιστημιακή κοινότητα στέκεται στο ύψος που οι περιστάσεις επιβάλλουν. Είμαστε σε ανοιχτή συνεργασία μαζί τους, όπως και με το προσωπικό του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» και νομίζουμε ότι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα για την περιοχή, που δεν είχε προηγούμενο -και όχι μόνο για την περιοχή, αλλά και σε πανελλαδικό χώρο- αντιμετωπίζεται χωρίς επιπτώσεις.Και μια κουβέντα για τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η οποία λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη τέθηκε εκτός λειτουργίας. Από σήμερα αρχίζει η μεταφορά της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο χώρο, αφού όλα έχουν τακτοποιηθεί, έτσι ώστε να φθάσουμε την επόμενη εβδομάδα σε πλήρη ανάπτυξη και από τα έντεκα-δώδεκα κρεβάτια να φθάσουμε στα δεκαοκτώ με είκοσι, αφού και το προσωπικό της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του «Άγιος Ανδρέας» έχει μεταφερθεί και θα προσφέρει τις υπηρεσίες του εκεί, έως ότου ολοκληρωθεί το διώροφο κτίριο που θα στεγάσει τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.Γίνεται μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. Ορθώς επανέρχεστε συχνά και επιβάλλεται να γίνεται η ανάδειξη των θεμάτων. Δεν λέω ότι δεν κινείσθε προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά αυτά που σας λέω είναι αυτά που πραγματικά συμβαίνουν και η διάθεσή μας είναι το συντομότερο, χωρίς προβλήματα, να ολοκληρωθούν αυτές οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν. Θα γίνει ένα καινούργιο νοσοκομείο το Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας». Και σας λέω ειλικρινά ότι, απαντώντας τον Απρίλιο του 2008 σε ερώτηση συναδέλφου σ’ αυτή την Αίθουσα…ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Πρέπει να τελειώσετε, κύριε Υπουργέ.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): … για τα προβλήματα στατικότητας, είχα πει ότι από τότε είχε ξεκινήσει η διαδικασία μελέτης και αντισεισμικής προστασίας. Απλούστατα ο σεισμός επιτάχυνε αυτές τις διαδικασίες.Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

Απλήρωτοι οδηγοί της εταιρείας «ΔΟΜΥΛΙΚΟ Α.Ε.»
που κατασκευάζει το νέο λιμάνι της Πάτρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Στη βουλή φέρνει το πρόβλημα των απλήρωτων οδηγών της εταιρείας «ΔΟΜΥΛΙΚΟ Α.Ε.» ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Επίσχεση εργασίας πραγματοποιούν από τις 29.1.2009, δεκαοκτώ (18) εργαζόμενοι οδηγοί φορτηγών στην εταιρεία «ΔΟΜΥΛΙΚΟ Α.Ε.» που έχει αναλάβει υπεργολαβικά τη μεταφορά αδρανών υλικών στο νέο λιμάνι της Πάτρας.
Οι δεκαοκτώ (18) εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον περασμένο Δεκέμβριο έχοντας φτάσει στα όρια της οικονομικής εξαθλίωσης και ουσιαστικά προστίθενται στο μεγάλο κατάλογο των ανέργων της Πάτρας. Ήδη έχει υποβληθεί μήνυση εναντίον της εργοδότριας εταιρείας και έχουν κατασχεθεί συντηρητικά μερικά από τα φορτηγά της.
Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας (Ε.Κ.Π.), υπάρχει αδιέξοδο, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εργαζόμενους και το Ε.ΚΠ., αφού οι εκπρόσωποι της εταιρείας, όχι μόνον δεν εμφανίζονται στο Δικαστήριο, αλλά δεν υπόσχονται και κάποια λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων.

Ø Επειδή οι οικονομικές αντοχές των εργαζομένων έχουν πια εξαντληθεί.

Ø Επειδή δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καμιά ανοχή σε εκβιαστικές τακτικές που θέλουν τον εργαζόμενο να δουλεύει αδιαμαρτύρητα τρεις και τέσσερις μήνες απλήρωτος, για να μην χάσει τη δουλειά του.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Δεδομένου ότι προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης (Ν 1418/1984) απευθείας των δικαιούχων σε περίπτωση που η ανάδοχος εταιρεία αδυνατεί να τους πληρώσει, προτίθεται η κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση καταβολή των δεδουλευμένων;
2) Υπάρχει πρόβλημα στη ροή χρηματοδότησης του έργου κατασκευής του νέου λιμένα της Πάτρας;

O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΜΑ ΤΟΥ ΕΦΡΑΙΜ

Μήπως χάσαμε το μέτρο;

Θα μπορούσε να αποτελεί ανέκδοτο. η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του Ορθοδόξου Συλλόγου «Μάρκος ο ευγενικός» με την οποία ζητά την απόσυρση άρματος από το Καρναβάλι και ΑΠΑΙΤΕΙ από το Δήμο ομολογία πίστεως.
Θα αποτελούσε ανέκδοτο αν, ο real estate και μέτοχος off shore εταιρειών, ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου δεν ταυτιζόταν με την Ορθοδοξία, το Άγιο Όρος και το γενικότερο θρησκευτικό αίσθημα, πράγμα που το καθιστά επικίνδυνο.
Σε τι διαφέρει η «αγωγή» από την «φάτουα» των μουλάδων κατά του Σαλμάν Ρουσντί; και σε τι από τον φονταμενταλισμό των Ισλαμιστών για τα σκίτσα του Μωάμεθ; Ταυτίζεται ο Εφραίμ με την θρησκεία; Ταυτίζεται η σάτιρα με την «ύβριν»;
Κι όλα αυτά σε μια χώρα που (υποτίθεται ότι) δίδαξε το μέτρο.

Νίκος Τσούκαλης

Τα προβλήματα του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» στη Βουλή


Ο Υφυπουργός Υγείας, εκτός τόπου και χρόνου, θεωρεί ότι δεν υπήρξε σοβαρό πρόβλημα για την υγεία του λαού της περιοχής.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Στην Ολομέλεια της Βουλής έφερε για μια ακόμα φορά το θέμα της λειτουργίας του νοσοκομείου « Άγιος Ανδρέας» ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ν. Τσούκαλης, με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης τόνιζε ότι οκτώ μήνες μετά την εκκένωση του Γ.Π.Ν.Π. «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας, διακόσια δέκα υπερπολύτιμα κρεβάτια εξακολουθούν να λείπουν από το υγειονομικό σύστημα της περιοχής, μεταξύ αυτών και έξι άκρως απαραίτητα της ΜΕΘ. Αυτό γιατί Υ.Π.Ε. και διοικητές των νοσοκομείων δεν υλοποιούν τις αποφάσεις και δεν τηρούν τα χρονοδιαγράμματα που επανειλημμένα έχει προσδιορίσει το Υπουργείο σας.

Ο Υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου για άλλη μια φορά εκτός τόπου και χρόνου, φάνηκε ότι ή έχει παντελή άγνοια της κατάστασης ή ότι παραπληροφορείται. Πώς αλλιώς να εξηγηθούν οι αναφορές του ότι δεν υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του Γ.Π.Ν.Π. και ότι η κατάσταση ελέγχεται, ότι το κτίριο του «Αγ. Ανδρέα» θα παραδοθεί το Σεπτέμβριο του 2009 και η εμμονή του για μεταφορά της Παθολογικής κλινικής στο Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος λύση που έχει αποκλειστεί από όλους τους τοπικούς φορείς!!

Ο βουλευτής Αχαΐας, κάλεσε τον κ. Υφυπουργό να περιοριστεί με σαφήνεια στα συγκεκριμένα ερωτήματα. « Πώς θα λειτουργήσουν οι τρεις κλινικές που βρίσκονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μέχρις ότου ολοκληρωθεί το κτίριο; Μέχρι τώρα δεν έχουμε πάρει απάντηση. Αυτό περιμένει όλη η Πάτρα, όλοι οι φορείς. Αυτό περιμένει ο Ιατρικός Σύλλογος, οι Σύλλογοι Εργαζομένων Νοσηλευτικού Προσωπικού, η Ε.Ι.Ν.Α.. Οι πάντες περιμένουν μία απάντηση και γι’ αυτό κάλεσαν τον κύριο Υπουργό γιατί αποφάσεις ειλημμένες δεν υλοποιούνται. Το πρόβλημα είναι ότι σύμφωνα με άποψη του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας θα ολοκληρωθεί το έργο σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα δεδομένα που επικρατούν στην Ελλάδα και όχι σε έξι μήνες.»

Ο κ. Τσούκαλης στην ομιλία του, κατέθεσε τρία νέα σοβαρά στοιχεία.

«Το πρώτο στοιχείο είναι ένα έγγραφο του Νοσοκομείου προς το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας με ημερομηνία 6 Φεβρουαρίου όπου αναφέρει ότι όλες οι κλινικές του Νοσοκομείου μας έχουν πληρότητα που υπερβαίνει το 100%. Η παθολογική κλινική έχει πληρότητα 250%, η ψυχιατρική κλινική έχει πληρότητα που υπερβαίνει το 150% και αδυνατεί να δεχθεί νέους ασθενείς. Όλα αυτά έχουν χαρακτηριστεί από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, στέλεχος σημαίνων δικό σας ότι το Νοσοκομείο του Ρίου θυμίζει νοσοκομείο τη Γάζας αυτή τη στιγμή. Υπάρχουν δηλώσεις ασθενών καταγεγραμμένες στον Τύπο: «Βλέπω δίπλα μου ανθρώπους να πεθαίνουν και εξετάσεις που γίνονται σε κοινή θέα». Μιλάμε για πλήρη καταρράκωση της αξιοπρέπειας.

Το δεύτερο γεγονός είναι ότι ενώ εκκρεμεί αίτημα όλων των τοπικών φορέων για συνάντησή τους με τον Υπουργό, εκείνος επέλεξε να συναντηθεί μόνο με τους καθηγητές του Πανεπιστημίου και τις διοικήσεις των 2 νοσοκομείων.

Και το τρίτο είναι η συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα συζήτησης αυτό, όπου ο κ. Νικόπουλος, ο διοικητής της αρμόδιας ΥΠΕ, μετά από 8,5 μήνες δήλωσε ότι προσήλθε μόνο για να ακούσει και να μεταφέρει προς το Υπουργείο τις απόψεις των φορέων!! Ξέρετε ότι οι φορείς του Νοσοκομείου, οι εργαζόμενοι, οι Ε.Ι.Ν.Α. έκαναν τις προτάσεις, κύριε Υπουργέ, και οι προτάσεις είναι σαφείς: Δύο κλινικές πανεπιστημιακές, η παιδιατρική και η δερματολογική, να μεταφερθούν σε χώρους που έχουν υποδείξει. Η μεν παιδιατρική στο Καραμανδάνειο, ένα από τα μοναδικά παιδιατρικά νοσοκομεία που διαθέτει η χώρα, άρτια εξοπλισμένο και η δεύτερη στο 409.»

Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων
Μ. Παπαγιαννάκη, Ν. Τσούκαλη



Προς τους κ. κ. Υπουργούς
Οικονομίας και Οικονομικών, ΠΕΧΩΔΕ


Θέμα: Κατασκευή γηπέδου γκολφ στο Δήμο Λεχαινών Ηλείας

Το Νοέμβριο του 2007 η εταιρεία «Monifo Investments Limited», με έδρα την Κύπρο, κατέθεσε στο Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών φάκελο με σκοπό να επενδύσει στην κατασκευή γηπέδου γκολφ σε παραθαλάσσια έκταση 400 στρεμμάτων στο Δήμο Λεχαινών, την οποία ως γνωστόν διεκδικεί την ιδιοκτησία της.
Η επένδυση δεν προχώρησε για το λόγο ότι ο Δήμαρχος Λεχαινών κατήγγειλε στο Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών τις ενέργειες του Προϊσταμένου της Κτηματικής Υπηρεσίας Ηλείας, ο οποίος ενώ ξεκίνησε τις διαδικασίες χάραξης αιγιαλού- παραλίας, παρατύπως αλληλογραφούσε με την εν λόγω εταιρεία.
Η απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της εν λόγω περιοχής ακόμη εκκρεμεί. Στις 12 Ιανουαρίου 2009 το Δημοτικό Συμβούλιο Λεχαινών ζήτησε, αλλά δεν του δόθηκε, αντίγραφο όλων των εγγράφων, μεταξύ αυτών και το φάκελο της αλληλογραφίας ανάμεσα στην ΚΕΔ και την εν λόγω εταιρεία.
Επειδή είναι αντιοικολογικό να προωθούνται σχέδια κατασκευής γηπέδων γκολφ σε μια περιοχή με έντονο πρόβλημα λειψυδρίας, το οποίο ήδη δημιουργεί πρόβλημα σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών στο νομό,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί
- Πώς αντιμετωπίζετε η προοπτική μιας τέτοιας επένδυσης σε αυτή την περιοχή και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει;
- Σας παρακαλούμε πέραν της ενημέρωσης μας να μας κοινοποιήσετε τον φάκελο αλληλογραφίας μεταξύ της ΚΕΔ και της Κυπριακής εταιρείας και ότι άλλο σχετικό σας έχει κατατεθεί.

Oι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης
Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

ΘΕΜΑ: «Δυσμενής μετάθεση του Δασάρχη Πύργου»


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού και Αθηναϊκού τύπου, ο Δασάρχης Πύργου μετατέθηκε ξαφνικά στο Δασαρχείο Αιγίου μια υπηρεσία που απέχει 100 χιλιόμετρα από το σπίτι του.
Σύμφωνα με δηλώσεις του μετατιθέμενου Δασάρχη πίσω από την μετάθεσή του βρίσκονται βουλευτές και κομματάρχες της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι τον προέτρεπαν επί μήνες να παρανομήσει και να εξυπηρετήσει μεγάλα οικονομικά συμφέροντα σε βάρος του περιβάλλοντος.
Την άρνησή του να δεχθεί τη συναλλαγή και να διαφυλάξει, εφαρμόζοντας το νόμο ότι έχει απομείνει στην πυρόπληκτη Ηλεία, την πλήρωσε με μια εκδικητική μετάθεση.
Ο Δασάρχης κατήγγειλε μια σειρά περιστατικών παρανομίας μέσα από τα οποία δέχτηκε πιέσεις και συγκρούσεις με «ημέτερους» της Νέας Δημοκρατίας.
Χαρακτηριστικά ανέφερε την προσπάθεια καταπάτησης του δάσους Κατάκολου από τοπικούς επιχειρηματίες και την καταστροφή των δέντρων με καυστικό οξύ, τις ενστάσεις του για την αναδάσωση του Κρόνιου Λόφου στην Αρχαία Ολυμπία, καθώς και την προσπάθεια Δημάρχου, προσκείμενου στη Νέα Δημοκρατία να εγκαταστήσει παράνομα μέσα σε δασική έκταση φωτοβολταϊκό πάρκο.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Για ποιους λόγους έγινε η μετάθεση του συγκεκριμένου Δασάρχη από τον Πύργο στο Αίγιο;
2) Σκοπεύετε να διερευνήσετε τα καταγγελλόμενα του Δασάρχη και να λάβετε μέτρα για την αξιοκρατική ρύθμιση του θέματος των μεταθέσεων;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Περικοπές στη δωρεάν κρατική αρωγή σεισμοπλήκτων
του σεισμού της 8ης Ιουνίου 2008.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Με μια πρωτοφανή απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, η κυβέρνηση δείχνει… το ενδιαφέρον της για τους σεισμόπληκτους της Αχαΐας. Αφήνει εκτός κρατικής αρωγής εκατοντάδες πληγέντες από το σεισμό της 8ης Ιουνίου, στερώντας τους τη δυνατότητα να επισκευάσουν ή να ανοικοδομήσουν τα κατεστραμμένα σπίτια τους.
Το παραπάνω θέμα φέρνει με ερώτησή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Με την υπ’αρ. πρωτ: οικ/714/Α32/30-01-2008 απόφαση, το Υπουργείο: Α) εξαιρεί τους δικαιούχους που είχαν με προγενέστερο σεισμό στα σπίτια τους κριθεί ασύμφορα επισκευής- κατεδαφιστέα, δεν έκαναν χρήση και τα διατήρησαν.
Β) Σε αυτούς που τα σπίτια είχαν κριθεί επισκευάσιμα με προγενέστερο σεισμό και είχαν κάνει χρήση άτοκου δανείου και τα επισκεύασαν, αφαιρεί το ανωτέρω ποσό από τη δωρεάν κρατική αρωγή που δικαιούνται για ανακατασκευή των σπιτιών τους που με τον σεισμό της 08/06/08 κρίθηκαν κατεδαφιστέα.
Οι συνέπειες της πιο πάνω απόφασης είναι δυσβάσταχτες για αρκετούς ζημιωθέντες, όπως οι δικαιούχοι που τα σπίτια τους είχαν κριθεί ασύμφορα επισκευής με τον προγενέστερο σεισμό και δεν τα είχαν κατεδαφίσει, είχαν προφανώς μικρότερης έκτασης ζημιές και επειδή το ύψος των άτοκων δανείων δεν αρκούσε για την ανακατασκευή της οικίας τους, αναγκαστικά τα κατοικούσαν. Με το σεισμό της 08/06/08 που ήταν μεγάλης έντασης τα σπίτια τους διαλύθηκαν και άμεσα τους επισκέφθηκαν κλιμάκια μηχανικών του ΤΑΣ ΑΧΑΙΑΣ, χαρακτηρίζοντας τις κατοικίες τους ακατοίκητες δίνοντας τους εντολή να τις εγκαταλείψουν.
Κατόπιν τους κοινοποίησαν πρωτόκολλα επικίνδυνου ετοιμόρροπου κτίσματος με εντολή εντός 5 ημερών να τα κατεδαφίσουν με δικά τους έξοδα και παράλληλα τους ενημέρωσαν να υποβάλουν αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου αφενός να λάβουν δωρεάν κρατική αρωγή για την άμεση ανακατασκευή του σπιτιού τους, αφετέρου να παραλάβουν προκατασκευασμένους οικίσκους για προσωρινή διαμονή ή να ενοικιάσουν σπίτια δίνοντας τους επιδότηση ενοικίου. Παράλληλα τους οδήγησαν σε ιδιώτες μηχανικούς προκειμένου να εκδώσουν οικοδομικές άδειες ανακατασκευής των σπιτιών τους.
Έτσι πέραν του γεγονότος της γενικής ταλαιπωρίας, έχουν προβεί σε σοβαρά έξοδα (κατεδάφιση οικίας, μετακόμιση, ενοίκια, αμοιβές μηχανικών, αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων για τακτοποίηση εκκρεμοτήτων σε τίτλους ιδιοκτησίας). Σε αρκετούς δε έχουν ήδη αποσταλεί βεβαιώσεις καθορισμού δωρεάν κρατικής αρωγής και έχουν πληρωθεί προκαταβολές 10.000€
Στην περίπτωση των δικαιούχων δωρεάν κρατικής αρωγής. που είχαν από προηγούμενο σεισμό επισκευάσει την κατοικίας τους και είχαν λάβει άτοκο δάνειο, επισκευής, η αφαίρεση του ανωτέρω ποσού είναι τουλάχιστον παράλογη, διότι αφ’ ενός έχουν ήδη αποπληρώσει το δάνειο και αφετέρου τα ανωτέρω έξοδα επισκευής σε τίποτα δεν τους ωφελούν διότι και την κατασκευή της οικίας δεν εμπόδισαν και στην προσπάθεια ανακατασκευής της οικίας δεν μπορούν να φανούν χρήσιμα.
Κατόπιν όλων των ανωτέρω, είναι προφανές ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι ο περιορισμός όσο το δυνατό, των δικαιούχων της δωρεάν κρατικής αρωγής και ενώ έχουν περάσει 8 μήνες από το σεισμό και την έκδοση της υπ.αρ. πρωτ. ΟΙΚ5322/Α32/8-6-08 Απόφασης βάσει της οποίας ενημέρωσαν τους δικαιούχους και κινούσαν τις διαδικασίες εκδίδουν την ανωτέρω απόφαση συμπληρωματικά (ακόμα δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ) και που από την μεγάλη τους βιασύνη αφενός βάζουν λάθος ημερομηνία (30-01-08 αντί 09), καταρρίπτουν δε όλα τα ρεκόρ ταχύτητας και την κοινοποιούν στο ΤΑΣ ΠΑΤΡΩΝ την 04/02/09.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σκοπεύει να ανακαλέσει τη συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ;
- Αν όχι, ποια η σκοπιμότητα έκδοσης της εν λόγω απόφασης του ΥΠΕΧΩΔΕ, 8 μήνες μετά το σεισμό και ενώ οι θιγόμενοι έχουν προβεί σε σοβαρές δαπάνες;
- Σε αυτή την περίπτωση, πώς σκοπεύει το Δημόσιο να καλύψει τις πιο πάνω δαπάνες που διενεργήθηκαν από καλόπιστους πολίτες;

O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης