Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Βιομηχανία τροπολογιών και κορώνες στη βουλή, για προεκλογικούς σκοπούς

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Για στείρα αντιπαράθεση και κορώνες υψηλού επιπέδου, προκειμένου κάποια πράγματα να περάσουν μέσα από τις κάμερες προς το εκλογικό σώμα, έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ Νίκος Τσούκαλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ για το «Νέο Οικοδομικό Κανονισμό».


Με αφορμή την κατάθεση πλήθους τροπολογιών απ’ τους κυβερνητικούς βουλευτές, ο κ. Τσούκαλης επεσήμανε ότι «ουσιαστικά το Κοινοβούλιο, μετατράπηκε σε αμφιθέατρο. Δυστυχώς, είναι ό,τι χειρότερο, ένα Κοινοβούλιο απαξιωμένο, λοιδορούμενο να υφίσταται τέτοια μεταχείριση για προεκλογικούς σκοπούς και μόνον»



Το κείμενο της ομιλίας του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:

Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Μελετάται η τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη δημοτική αστυνομία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Την τροποποίηση του νομικού πλαισίου που διέπει τη δημοτική αστυνομία, μελετά το υπουργείο Εσωτερικών, σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού κ. Τάσου Γιαννίτση σε αναφορά που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Νίκος Τσούκαλης.


Ο κ. Τσούκαλης είχε καταθέσει ως αναφορά στη βουλή επιστολή του Αντιδημάρχου Πατρέων κ. Μπουρδούλη, ο οποίος ζητούσε την τροποποίηση του άρθρου 1. του Ν. 3731/2008, ώστε να εφαρμόζονται οι ισχύουσες μειωμένες αρμοδιότητες της Δημοτικής Αστυνομίας, αλλά με προσωπικό που να μην υπερβαίνει για τους μεγάλους Δήμους, π.χ. άνω των 150.000 κατοίκων τους εκατό (100) ένστολους και άνω των 200.000 κατοίκων τους εκατόν πενήντα (150) ένστολους.


Το ανωτέρω αίτημα υποβλήθηκε στο υπουργείο μιας και η πρόσφατα εξαγγελθείσα αύξηση του αριθμού των σαράντα οκτώ (48) υπηρετούντων δημοτικών αστυνομικών στο Δήμο Πατρέων, σε εξήντα (60), δεν θα έδινε λύση στο πρόβλημα της πλημμελούς αστυνόμευσης καθώς η υπέρβαση του ορίου των πενήντα (50) ένστολων θα προσέθετε επιπλέον αρμοδιότητες, (που τώρα ασκεί η ΕΛ.ΑΣ.), οι οποίες όχι μόνο θα ακύρωναν στην πράξη την αύξηση του προσωπικού, αλλά θα επιδείνωναν ακόμη περισσότερο την υπάρχουσα απαράδεκτη κατάσταση.


Το πλήρες κείμενο της απάντησης του Υπουργείου έχει ως εξής:


Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και κανένας δεν μπορεί να μας διώξει.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Η Δημοκρατική Αριστερά καταψηφίζει επί της αρχής το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα ψηφίσει «ΠΑΡΩΝ» στα δύο πρώτα άρθρα που αναφέρονται στις δύο συμφωνίες του μηχανισμού και «ΟΧΙ» στο Σύμφωνο Σταθερότητας του άρθρου 3» Τα παραπάνω ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ Νίκος Τσούκαλης, κλείνοντας την ομιλία στη βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης του ν/σ για την «κύρωση της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που τροποποιεί το άρθρο 136 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), της Συνθήκης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Συνθήκης για τη σταθερότητα, το συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση».


Αναφερόμενος στη θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς για τις σχέσεις της χώρας μας με την Ευρώπη ο κ. Τσούκαλης τόνισε χαρακτηριστικά: « Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι. Και από το σπίτι αυτό δεν μπορεί κανένας να μας διώξει. Εξαρτάται από μας το κατά πόσο θα αλλάξουμε τους συσχετισμούς, το κατά πόσο θα κάνουμε αυτό το σπίτι λειτουργικό, το κατά πόσο θα το νιώθουμε πραγματικά δικό μας σπίτι. Αυτήν τη στιγμή δεν το νιώθουμε. Δεν θα το εγκαταλείψουμε, όπως δεν εγκαταλείπουμε και αυτήν εδώ τη χώρα, αν δεν μας αρέσουν οι συσχετισμο».


«Ακούσαμε, τον κ. Βενιζέλο να λέει, συνέχισε ο κ. Τσούκαλης, «ας εκμεταλλευθούμε, επιτέλους, αυτό το κεφάλαιο που κατακτήσαμε με τις θυσίες του ελληνικού λαού και ας το κάνουμε ένα πλεονέκτημα, για να ξεκινήσουμε». Αντιστρέφουμε το ερώτημα. Αυτό το κεφάλαιο ο ελληνικός λαός και η χώρα το είχε από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου. Θέλω να θυμίσω ότι η Δημοκρατική Αριστερά όταν υπεγράφη η Συνθήκη της 21ης Ιουλίου 2011 και στη συνέχεια της 26ης και 28ης Οκτωβρίου είχε τοποθετηθεί με σαφήνεια και είχε δηλώσει ότι αυτές οι δύο Συνθήκες δεν λύνουν το πρόβλημα, αλλά αποτελούν μία ανάσα. Μία ανάσα για ποιο λόγο; Γιατί υποτίθεται ότι θα έπρεπε να κινητοποιήσουν όλο το πολιτικό σύστημα, όλες τις υγιείς δυνάμεις αυτής της χώρας, για να διαμορφώσουμε τη δική μας πρόταση για τη διέξοδο από την κρίση.


Αλήθεια, αυτή η δική μας πρόταση γιατί δεν διαμορφώθηκε από την υπογραφή του πρώτου μνημονίου; Μην μου πείτε ότι υπάρχει ελληνική πρόταση για τη διέξοδο από την κρίση. Μία είναι η πολιτική, η οποία δυστυχώς υπαγορεύτηκε, επιβλήθηκε από τους δανειστές μας όλο αυτό το διάστημα. Τίποτα δεν κάναμε. Σε ποια θέση βρισκόμαστε τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Η ανεργία είναι στο 22%, το ποσοστό των συμπολιτών μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας είναι 30%, τα λουκέτα είναι δεκάδες χιλιάδες, οι αμοιβές είναι στο ναδίρ, η δημόσια διοίκηση είναι εξουθενωμένη, διαλυμένη, ανίκανη στοιχειωδώς να διαχειριστεί οποιοδήποτε –έστω και μεγαλεπήβολο- σχέδιο ανασυγκρότησης της χώρας, οι κοινωνικές δομές καταρρέουν. Ακριβώς αυτή είναι η κατάσταση και καλό είναι να μεταφέρεται στην εκτελεστική εξουσία, ούτως ώστε να γνωρίζουν τι συμβαίνει».


Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής: