Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Συνάντηση των εκπροσώπων της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού με την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη

ΒΙΟΠΟΙKIΛΟΤΗΤΑ, ΜΕΙΩΣΗ ΡΥΠΩΝ ΚΑΙ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΖΕΝΤΑ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Το νομοσχέδιο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, η θέση της Ελλάδας για την αναβάθμιση του στόχου μείωσης των ρύπων από το 20% στο 30% και η εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένης βιώσιμης διαχείρισης του Κορινθιακού κόλπου ήταν τα θέματα που συζήτησαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατά τη διάρκεια συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στις 26 Ιανουαρίου στο ΥΠΕΚΑ.

Οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. χαρακτήρισαν ως μεγάλη τομή και εξέφρασαν την υποστήριξή τους στο νομοσχέδιο για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Στο θέμα της αναβάθμισης του στόχου για μείωση των ρύπων από το 20% στο 30% που συζητείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Υπουργός κ. Μπιρμπίλη τόνισε ότι η ελληνική θέση είναι υπέρ της αύξησης στο 30%, με βάση την εξέταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση των επιπτώσεων που θα έχει μια τέτοια αύξηση στην Ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και τις οικονομίες των Κρατών - Μελών, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα δεν προκρίνει την ανάπτυξη των πυρηνικών για την επίτευξη του στόχου αυτού.

Θετική ήταν η ανταπόκριση της Υπουργού στο αίτημα του κ. Τσούκαλη να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ η εκπόνηση μελέτης ολοκληρωμένης βιώσιμης διαχείρισης του Κορινθιακού κόλπου. Υπογραμμίστηκε δε ότι από πλευράς ΥΠΕΚΑ βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη διαδικασία για την ένταξη στο ΕΣΠΑ ολοκληρωμένων έργων διαχείρισης για τον Παγασητικό, τον Αμβρακικό και τον Κορινθιακό κόλπο.

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν για τη διατήρηση ανοικτού δίαυλου επικοινωνίας σχετικά με πληθώρα ζητημάτων όπως το χωροταξικό σχέδιο Πάτρας, η χρηματοδότηση των κοινόχρηστων χώρων από το πράσινο ταμείο, κ.α.

Διακομματική ερώτηση για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων

Κοινή, διακομματική ερώτηση για το μέλλον της Ελληνικής Βιομηχανίας όπλων (ΕΒΟ) κατέθεσαν στη βουλή οι βουλευτές Αχαΐας κ.κ. Μπεκίρης Μιχάλης, Νικολόπουλος Νίκος, Παπαδόπουλος Αθανάσιος, Σπηλιόπουλος Κωνσταντίνος, Τριανταφυλλόπουλος Ανδρέας, Τσούκαλης Νίκος και Χρυσανθακόπουλος Αλέξανδρος.

Οι 7 βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς Εθνικής άμυνας και Οικονομικών ποια έννοια προσδίδει η κυβέρνηση στο δημόσιο χαρακτήρα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ), πώς θα διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΒΟ και πότε θα ανατεθεί νέα παραγωγή στο εργοστάσιο, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας του και οι θέσεις εργασίας.

Το κείμενο της διακομματικής ερώτησης έχει ως εξής:

Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

Διακομματική ερώτηση για την Ευώνυμο οικολογική βιβλιοθήκη

Να επαναλειτουργήσει η Ευώνυμος οικολογική βιβλιοθήκη ζητούν οι βουλευτές  κ.κ. Καρτάλης (ΠΑΣΟΚ), Μητσοτάκης (ΝΔ), Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Τσούκαλης (Δημοκρατική Αριστερά)


Διακομματική ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γερουλάνο, κατέθεσαν οι βουλευτές κ.κ. Κώστας Καρτάλης (ΠΑΣΟΚ), Κυριάκος Μητσοτάκης (ΝΔ), Δημήτρης Παπαδημούλης (ΣΥΡΙΖΑ) και Νίκος Τσούκαλης (Δημοκρατική Αριστερά) σχετικά με τη διασφάλιση της λειτουργίας της Ευωνύμου οικολογικής βιβλιοθήκης.

Οι βουλευτές επαναφέρουν το ζήτημα της στέγασης και λειτουργίας της βιβλιοθήκης, καλώντας τον Υπουργό Πολιτισμού να προβεί σε άμεσες ενέργειες για τη διασφάλιση της λειτουργίας της, δεδομένου ότι η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη αποτελεί τη μοναδική οικολογική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα με την πλουσιότερη συλλογή οικολογικού υλικού κάθε μορφής

Ακολουθεί, το κείμενο της ερώτησης: