Σάββατο 26 Ιουλίου 2008




Χάθηκε η ευκαιρία για το Σανταμέρι
ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ



Χάθηκε στη βουλή, κατά την πρόσφατη συζήτηση σχετικής τροπολογίας, η ευκαιρία για την αποκατάσταση της κατάφωρης αδικίας που υφίστανται οι κάτοικοι του Σανταμερίου.
Η κυβέρνηση έδειξε για μια ακόμη φορά την αναλγησία της απέναντι στο, κατά γενική ομολογία, δίκαιο αίτημα των κατοίκων, που με απόφαση της ίδιας της πολιτείας έχουν ξεσπιτωθεί, χωρίς να μπορούν να πάρουν την οικονομική αρωγή των 3000 Ευρώ και του επιδόματος της ΚΕΔΚΕ των 2000 Ευρώ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επαναφέρει το αίτημα με κάθε ευκαιρία για την αποκατάσταση της ισονομίας στους δοκιμαζόμενους κατοίκους του Σανταμερίου.

Παρασκευή 25 Ιουλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Καταργούν την ΕΥΔΕ-ΠΑΘΕ για την εξυπηρέτηση του εθνικού εργολάβου.
ΤΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΕΞΟΦΛΕΙ Ο Κ. ΣΟΥΦΛΙΑΣ;

Έπειτα από τις πρόσφατες εκβιαστικές κινήσεις (προσωρινή διακοπή εργασιών και πληρωμών) της εργολήπτριας εταιρίας που κατασκευάζει τα τρία μεγάλα έργα στην περιοχή μας και επειδή φαίνεται ότι οι κινήσεις αυτές δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα από την εταιρία αποτελέσματα, ανέλαβαν άλλοι να βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή.
Έτσι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς υπέγραψε απόφαση μεταφοράς των δύο έργων από την αρμοδιότητα της ΕΥΔΕ-ΠΑΘΕ στην αρμοδιότητα της ΕΥΔΕ-ΜΕΔΕ η οποία έχει έδρα την Πρέβεζα και δεν διαθέτει στην Πάτρα κλιμάκιο αντίστοιχο του Τμήματος Κατασκευής Έργων (ΤΚΕ), παρά μόνο δύο υπαλλήλους που ασχολούνται με τα έργα του νέου λιμένα (Η επίβλεψη ασκείται από την Πρέβεζα) Το προσωπικό της παραπάνω υπηρεσίας δεν έχει καμία γνώση των τοπικών συνθηκών και ιδιαιτεροτήτων των έργων που αναλαμβάνει με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχουν τα παραπάνω στην ποιότητα και στην ταχύτητα εκτέλεσης του έργου.
Αντίθετα η μέχρι σήμερα επιβλέπουσα ΕΥΔΕ-ΠΑΘΕ έχει κατασκευάσει την Ευρεία Παράκαμψη Πατρών, ένα έργο αυξημένης δυσκολίας και διαθέτει προσωπικό με πλήρη γνώση των τοπικών προβλημάτων και ιδιαιτεροτήτων του έργου και το οποίο προσωπικό αρνήθηκε να ενδώσει σε πιέσεις που ασκήθηκαν.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε πρόσφατη σύσκεψη παρουσία εκπροσώπων της αναδόχου εταιρίας έγιναν «παραινέσεις» προς τους επιβλέποντες και τον προϊστάμενο του Τμήματος Κατασκευών Έργων που ασκούν επίβλεψη των έργων Διακονιάρη και Παραγλαύκιων αρτηριών να «βοηθήσουν» τα έργα.
Ούτε λίγο ούτε πολύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τους ζητήθηκε να πληρώσουν άμεσα τους λογαριασμούς που έχει υποβάλει η ανάδοχος χωρίς έλεγχο στην ουσία των επιμετρήσεων και πιστοποιήσεων και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς να έχουν εκτελεστεί οι εργασίες. Επιπλέον έγινε προσπάθεια να σταματήσουν οι διαδικασίες που είχαν δρομολογηθεί για την επιβολή στην ανάδοχο των προβλεπόμενων από το νόμο κυρώσεων για τις μέχρι τώρα καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων.
Αν τα παραπάνω είναι αληθή γίνεται φανερό ότι ο κ. Σουφλιάς έχει αναλάβει δεσμεύσεις απέναντι στην ανάδοχο εταιρία (το ρόλο της οποίας στο πολιτικό σκηνικό του τόπου όλοι γνωρίζουν) και προσπαθεί με κάθε μέσο να τις επιβάλει.
Η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων της ΕΥΔΕ-ΠΑΘΕ αποτελεί ουσιαστικά κατάργηση της υπηρεσίας για την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Ο κ. Σουφλιάς οφείλει να δώσει πιστικιές εξηγήσεις για την ακατανόητη ενέργειά του. Η ελληνική πολιτεία δεν μπορεί να εκβιάζεται από κανέναν εργολάβο.

Τρίτη 22 Ιουλίου 2008




ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΕΓΑΡΟΥ


ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αποκατάστασης των ζημιών ( εξωτερικά και εσωτερικά ) στο κτίριο του Δικαστικού Μεγάρου Πατρών, που προκλήθηκαν από το σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008, κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει τα εξής:
Σοβαρότατες ζημιές προκάλεσε στο Δικαστικό Μέγαρο Πάτρας ο πρόσφατος σεισμός της 8ης Ιουνίου. Συγκεκριμένα και κατόπιν της από 11/6/2008 έκθεσης αυτοψίας της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου διαπιστώθηκαν ρηγματώσεις και μερική τμηματική αποκόλληση της μαρκίζας σε όλη την περίμετρο του κτιρίου. Το πρόβλημα είχε διαπιστωθεί και κατά το παρελθόν, ήδη δε έγινε εντονότερο και άκρως επικίνδυνο μετά τον τελευταίο ισχυρό σεισμό.
Είναι προφανές ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν εύρυθμα οι δικαστικές υπηρεσίες που στεγάζονται στο Δικαστικό Μέγαρο αφ' ενός και αφ΄ ετέρου ο κίνδυνος για τους προσερχόμενους πολίτες, δικηγόρους κ.λ.π. είναι μεγάλος.
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων καμία μέριμνα δεν λήφθηκε, μέχρι και σήμερα, για την λύση των προβλημάτων του κτιρίου.
Επειδή οι θερινές διακοπές είναι η καταλληλότερη περίοδος για την αποκατάσταση των ζημιών.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση των ζημιών (εξωτερικά και εσωτερικά) του κτιρίου, ούτως ώστε αυτό να είναι κατάλληλο εν όψει της νέας δικαστικής περιόδου;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Δευτέρα 21 Ιουλίου 2008



Δελτίο τύπου

ΚΑΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ - ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΣΑΝΤΟΜΕΡΙ

Την προσεχή Πέμπτη, 24/7/2008 συζητείται στη Βουλή η Τροπολογία – Προσθήκη των συναρμόδιων υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την καταβολή προς τους σεισμόπληκτους, της οικονομικής αρωγής των 3.000 ευρώ και του επιδόματος της ΚΕΔΚΕ των 2.000 ευρώ.
Η πιο πάνω ημερομηνία είναι καθοριστική και ίσως μοναδική για την άρση της κατάφωρης αδικίας προς τους κατοίκους του Σαντομερίου.
Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της Τροπολογίας «Τα άμεσα αυτά μέτρα συνίστανται στην καταβολή, …….. σε κάθε δοκιμαζόμενη οικογένεια οικονομικής αρωγής ύψους 3.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Η άμεση αρωγή καταβάλλεται παράλληλα και σωρευτικά με το επίδομα των 2.000 ευρώ, που χορηγείται από την ΚΕΔΚΕ».
Δυστυχώς, όμως τόσο από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο όσο και από τη διατύπωση της συγκεκριμένης Τροπολογίας – Προσθήκης ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ η καταβολή των πιο πάνω βοηθημάτων προς τους κατοίκους του Σαντομερίου, παρόλο που έχουν ξεσπιτωθεί από τις 8/6.
Προς την κατεύθυνση άρσης της κατάφωρης αδικίας, ο κοινοβουλευτικός μας εκπρόσωπος Γ. Δραγασάκης, κατά τη συζήτηση της Τροπολογίας στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, πρότεινε ειδική συμπλήρωσή της ούτως ώστε να περιλαμβάνονται στους δικαιούχους των παροχών και τα νοικοκυριά, η οικία των οποίων κατέστη μη κατοικήσιμη λόγω αναγκαστικής εκκένωσης των οικισμών είτε λόγω κατολισθήσεων είτε λόγω κατάπτωσης βράχων. Διατύπωση που καλύπτει την ειδική περίπτωση των κατοίκων του Σαντομερίου.
Οι αρμόδιοι υπουργοί δεν απάντησαν μέχρι σήμερα, επί της προαναφερόμενης τροπολογίας και έτσι τελευταία ευκαιρία για την επίλυση του θέματος είναι η συζήτηση της τροπολογίας στην Ολομέλεια της Βουλής, την προσεχή Πέμπτη.
Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να κινηθούν άμεσα και αποφασιστικά όλοι οι τοπικοί φορείς (ΤΕΔΚΝΑ, Δήμος Ωλενίας, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Βουλευτές, Περιφερειάρχης κ.λ.π.). Να ενημερωθούν οι εισηγητές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να στηρίξουν το δίκαιο αίτημα των κατοίκων του Σαντομερίου.