Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2008

Διασπορά πληροφοριών για μετακινήσεις αντιεξουσιαστών σε επαρχιακές πόλεις αναστατώνουν τους πολίτες.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Στη βουλή φέρνει το θέμα της διασποράς φημών για δήθεν μετακινήσεις αντιεξουσιαστών από άλλες πόλεις, ακόμη και από την Ιταλία με σκοπό την πρόκληση καταστροφών στην Πάτρα, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης . Ο κ. Τσούκαλης καταγγέλλει οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και της αστυνομίας για τη διαμόρφωση κλίματος φόβου και ανασφάλειας στους πολίτες.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Οργανωμένο σχέδιο της κυβέρνησης και της αστυνομίας για διαμόρφωση γενικευμένου κλίματος φόβου και ανασφάλειας μεταξύ των πολιτών της Αχαΐας, φαίνεται ότι υλοποιείται τις τελευταίες μέρες. Μεθοδευμένη διασπορά φημών αλλά και δήθεν επιβεβαιωμένων πληροφοριών που διαχέονται από πρόσωπα της ασφάλειας Πατρών για δήθεν μετακινήσεις αντιεξουσιαστών από άλλες πόλεις, ακόμα και από την Ιταλία με σκοπό την πρόκληση καταστροφών στη πόλη της Πάτρας, ως αντίποινα για την επίθεση που, όπως θεωρούν, δέχθηκαν από ακροδεξιά στοιχεία το βράδυ της Τρίτης 9-12-08 στο κέντρο της Πάτρας.
Αλγεινές εντυπώσεις προκαλούν επίσης, η διασπορά δήθεν παρόμοιων πληροφοριών από ένστολους αστυνομικούς του Τμήματος Καλαβρύτων, διαχέοντας τον φόβο και την ανασφάλεια στη μικρή κοινωνία της πόλης. Στις έντονες διαμαρτυρίες πολιτών προς τον διοικητή του τοπικού τμήματος, αυτός απάντησε ότι ενήργησε βάσει εντολών της Αστυνομικής Δ/νης Αχαΐας.
Η έντονη φημολογία για δημιουργία οργανώσεων «αγανακτισμένων πολιτών» για τη δήθεν αντιμετώπιση εικαζομένων απειλών από μεταφερόμενους ταραξίες , έχει προκαλέσει προβληματισμό και ανησυχία στις κοινωνίες του Νομού.
Επειδή όπως πληροφορούμαστε και από άλλους συναδέλφους βουλευτές, το ίδιο συνέβη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας με αποτέλεσμα πολίτες «να παίρνουν το νόμο στα χέρια τους» γεγονός που θεωρούμε άκρως επικίνδυνο και με δυσμενείς συνέπειες για τη δημοκρατία αυτού του τόπου,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1) Αληθεύει πως οι πληροφορίες αυτές δίνονται από την Αστυνομία;
2) Και εάν όχι ποιοι διαδίδουν τέτοια σενάρια και τρομοκρατούν τους πολίτες;
3) Τι προτίθεσθε να πράξετε προκειμένου να σταματήσει η φημολογία αυτού του είδους, η οποία προκαλεί κοινωνικό διχασμό και ενεργοποιεί επικίνδυνα φαινόμενα κοινωνικού αυτοματισμού;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Παραχώρηση χρήσης δημοσίου ακινήτου, για το Μουσείο Τύπου στη Πάτρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το αίτημα της ΕΣΗΕΠΗΝ για παραχώρηση του ανακαινισμένου κτιρίου της παλαιάς Νομαρχίας για τη στέγαση του Μουσείου Τύπου, μετέφερε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Οικονομίας και οικονομικών, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:
Το Μουσείο Τύπου της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων(ΕΣΗΕΠΗΝ), είναι το μοναδικό οργανωμένο στο είδος του στην Ελλάδα, με πλούτο ιστορικών κειμηλίων, σπάνιων χειρογράφων, παλαιών εκδόσεων συλλεκτικής αξίας και εκατοντάδες χιλιάδες αρχειοθετημένα φύλλα εφημερίδων.
Σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο χώρο που δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των χιλιάδων ανά έτος επισκεπτών του, ούτε αναδεικνύει την αξία των εκθεμάτων του. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Τύπου από κοινού με την ΕΣΗΕΠΗΝ αναζητώντας λύσεις για την μετεγκατάστασή του, προτείνουν το ανακαινισμένο κτίριο της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, στη συμβολή των οδών Πατρέως και Καραϊσκάκη στην Πάτρα, που συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για την κάλυψη των αναγκών στέγασης αυτού.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Θεωρείτε σημαντικό έργο για την πόλη της Πάτρας την μετεγκατάσταση και ανάδειξη του εν λόγω μουσείου;
Προτίθεστε να παραχωρήσετε τη χρήση του κτιρίου της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (κτίριο παλαιάς Νομαρχίας) στην εν λόγω Ένωση Συντακτών για την μετεγκατάσταση του Μουσείου Τύπου;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2008

Επιχορηγήσεις ερασιτεχνικών αθλητικών συλλόγων
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Τις επιχορηγήσεις των ετών 2001, 2002 και 2003 οφείλει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού σε ερασιτεχνικά αθλητικά σωματεία της Αχαΐας. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι σύλλογοι να αντιμετωπίζουν οικονομικά αλλά και λογιστικά προβλήματα και να είναι έκθετοι σε ελέγχους της Δ.Ο.Υ. ή του Σ.Δ.Ο.Ε.
Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις των υπευθύνων η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού οφείλει τις τακτικές επιχορηγήσεις των ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων της Αχαΐας των ετών 2001, 2002 και 2003.
Όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι των σωματείων έχουν ήδη καταβληθεί οι τακτικές επιχορηγήσεις των ετών 2004, 2005, 2006 και 2007 χωρίς να υλοποιηθεί η δέσμευση για τη χορήγηση των ετών 2001 – 2003.
Οι σύλλογοι έχουν στα χέρια τους τις αποφάσεις της Γ.Γ.Α. (Γενική Δ/νση Αθλητικής Υποστήριξης, Δ/νση Οικονομικού) που αφορούν τα έτη 2001 και 2002 που αναφέρουν αναλυτικά το χρηματικό ποσό που κάνει να πάρει κάθε αθλητικός σύλλογος ανά χρονιά, ενώ εκκρεμεί να εκδοθεί η απόφαση για το 2003.
Επίσης πέρυσι τέτοια εποχή οι σύλλογοι είχαν ήδη εισπράξει την τακτική επιχορήγηση του έτους 2007 ενώ για το έτος 2008 δεν έχει εκδοθεί καν η απόφαση.
Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι, οι σύλλογοι να αντιμετωπίζουν πέραν των οικονομικών προβλημάτων και λογιστικό πρόβλημα από τη στιγμή που έχουν ήδη προσκομίσει παραστατικά στοιχεία είσπραξης των παραπάνω ποσών στις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ έχουν πρόβλημα και με τα βιβλία τους, δεχόμενοι επικρίσεις από τα μέλη τους, ότι έχουν παρανομήσει. Επίσης οι σύλλογοι είναι έκθετοι σε τυχόν ελέγχους της Δ.Ο.Υ. ή του Σ.Δ.Ο.Ε.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Γιατί δεν έχουν καταβληθεί οι παραπάνω επιχορηγήσεις των ετών 2001, 2002 και 2003 από τη στιγμή που ήδη έχουν εισπράξει τις επιχορηγήσεις των ετών 2004-2007;
Πότε πρόκειται να καταβληθούν οι οφειλόμενες επιχορηγήσεις ;
Γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη η απόφαση για την επιχορήγηση του έτους 2008;Υπάρχει σκέψη για αλλαγή του τρόπου καταβολής της επιχορήγησης δια μέσου του Δημόσιου Ταμείου;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΛΗ

Προς τoν κ. Υπουργό Εσωτερικών

ΘΕΜΑ: Ρατσιστικά φαινόμενα στην Πάτρα

Η προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης και η σιωπή των τοπικών αρχών έχουν εκκολάψει το αυγό του φιδιού. Τις τελευταίες μέρες παρατηρούνται ρατσιστικά φαινόμενα στην Πάτρα, με επεισόδια ξυλοδαρμού αλλοδαπών από αγνώστους. Τα επεισόδια έχουν προκαλέσει την αντίδραση τόσο των ομάδων υποστήριξης των μεταναστών όσο και των τοπικών φορέων, καθώς υπάρχουν βάσιμοι πλέον φόβοι ότι η συνεχιζόμενη αδράνεια της κυβέρνησης απέναντι στο πρόβλημα της Πάτρας και η διαιώνιση των άθλιων συνθηκών διαβίωσης τους, θα οδηγήσει σε κοινωνικές εντάσεις επικίνδυνες για τη δημόσια τάξη. Ο κίνδυνος αυτός έχει επισημανθεί επανειλημμένα με πολλαπλές ερωτήσεις μας στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
Πολίτες υπεράνω ρατσιστικής ή ξενοφοβικής υποψίας οδηγούνται αναπόφευκτα σε «τυφλές» συμπεριφορές. Συγχρόνως το άγος της πόλης, ο άθλιος καταυλισμός της Ηρώων Πολυτεχνείου παραμένει, επιτείνοντας την απόγνωση κατοίκων και προσφύγων.

Δεδομένου ότι


1. Η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει έκρυθμη, ενώ δεν έχει δοθεί ακόμα ουσιαστική απάντηση της κυβέρνησης σχετικά με τη χορήγηση καθεστώτος επικουρικής προστασίας του μετανάστες της Πάτρας σε όσους το δικαιούνται, παρά τις δεσμεύσεις για εξέταση του θέματος (απάντηση σε επίκαιρη ερώτηση κ. Τσούκαλη, 880/6.5.08).
2. Η κατασκευή του καταυλισμού στο Δρέπανο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των κατοίκων,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1] Προτίθεται να επεξεργαστεί τη λύση ανοικτού τύπου κέντρου φιλοξενίας εντός των ορίων της Πάτρας, ως μία εναλλακτική και βιώσιμη λύση;

2] Προτίθεται να λάβει μέτρα που να προωθούν την ενσωμάτωση των μεταναστών, ώστε να επέλθει κοινωνική ειρήνη;


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης