Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου 2008

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

ΓΠΝΠ “ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ” : Ποιος δικαιώθηκε;

Δικαιωμένη για τις επιλογές της σχετικά με το νοσοκομείο ΓΠΝΠ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ», δηλώνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
Δικαιωμένοι επίσης δηλώνουν πολιτικοί και συνδικαλιστικοί παράγοντες που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία.
΄Ολοι όμως οι παραπάνω αποφεύγουν επιμελώς να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την απερίγραπτη ασυναρτησία των μέχρι σήμερα επιλογών τους.
Πρώτα απ΄όλα αποφεύγουν να μας εξηγήσουν για ποιο λόγο έμεινε στα συρτάρια του Υπουργείου το έγγραφο του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Ελλάδας του 2003.
Οι τότε διαπιστώσεις του Τ.Ε.Ε. είναι σχεδόν ταυτόσημες με αυτές της πρόσφατης μελέτης των καθηγητών του ΕΜΠ που περιγράφουν την επικινδυνότητα του κτιρίου.
Κατά τις επαφές που είχα με την διοίκηση του Νοσοκομείου, αμέσως μετά το σεισμό της 8ης Ιουνίου διατύπωνα την αφελή απορία για την ορθότητα αποκατάστασης της τοιχοποιίας του κτιρίου ΠΡΙΝ την εκπόνηση της μελέτης στατικής επάρκειας και ενίσχυσής του. Η απορία μου αυτή, υπαγορευόταν από το ενδεχόμενο είτε να απαιτηθούν εκ νέου εργασίες στον φέροντα οργανισμό είτε να μεσολαβήσει ένας νέος σεισμός. Δήλωνα μάλιστα, στον κ. Διοικητή ότι είναι προτιμότερο να καθυστερήσει ακόμα και για 6 μήνες η πλήρης αποκατάσταση του κτιρίου, προκειμένου να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Το Υπουργείο όμως επέμενε στην ορθότητα των επιλογών του.
Η αποκατάσταση της τοιχοποιίας ολοκληρώθηκε, για τις οποίες δαπανήθηκαν περίπου 600.000 ευρώ. Τώρα με τη μελέτη διαπιστώνεται ότι για την ολοκληρωμένη ενίσχυση του κτιρίου θα απαιτηθεί η αποκάλυψη τμημάτων του φέροντος οργανισμού. Γεγονός που σημαίνει ότι θα αποξηλωθούν τμήματα της τοιχοποιίας που ήδη επισκευάστηκαν!!!
Μήπως μπορούν να μας εξηγήσουν οι «δικαιωμένοι» ποιος θα πληρώσει αυτή την άσκοπη δαπάνη;

Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2008

Γιατί καθυστερεί η παραχώρηση του Παμπελοποννησιακού σταδίου;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


Τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του Παμπελοποννησιακού σταδίου, ζητά να πληροφορηθεί με ερώτησή του προς τον υπουργό πολιτισμού, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Η παραχώρηση του Παμπελοποννησιακού Σταδίου της Πάτρας στο Δήμο της πόλης και η αξιοποίησή του προς όφελος των δημοτών αποτελεί επίμονο αίτημα του Δήμου Πατρέων. Από την τέλεση των ολυμπιακών αγώνων το 2004 μέχρι και σήμερα το στάδιο παραμένει κλειστό στερώντας από τους πολίτες τη δυνατότητα άθλησης.
Από τις 23 Μαΐου η εταιρεία «Ολυμπιακά Ακίνητα» ενημέρωσε δια του Προέδρου της κ. Ματάλα, το Δήμο Πατρέων ότι γίνονται αποδεκτοί οι όροι που τέθηκαν από το Δήμαρχο για την παραχώρηση του σταδίου στο Δήμο.
Παρ΄όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν έχει διαπιστωθεί καμία εξέλιξη στο παραπάνω θέμα. Αντιθέτως πληροφορηθήκαμε την πρόσφατη υπογραφή σύμβασης παραχώρησης του Παγκρήτιου Σταδίου στο Δήμο Ηρακλείου.
Επειδή η καθυστέρηση υπογραφής της σύμβασης στερεί από την πόλη τη δυνατότητα χρήσης και αξιοποίησης του σταδίου προς όφελος των πολιτών και των αθλητικών φορέως του νομού,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Για ποιους λόγους καθυστερεί η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης του Παμπελοποννησιακού Σταδίου στο Δήμο της Πάτρας;

2.Πότε σκοπεύετε να προχωρήσετε στην υπογραφή της ανωτέρω σύμβασης;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Επικουρική προστασία μεταναστών
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Τη χορήγηση του καθεστώτος της επικουρικής προστασίας των Αφγανών μεταναστών της Πάτρας ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό εσωτερικών ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΤΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Δεδομένου ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί που δικαιούνται το καθεστώς επικουρικής προστασίας στη χώρα μας, θέλουν να μεταβούν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ κυρίως λόγω οικογενειακών δεσμών, ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον κ. Υπουργό αν θεωρεί ότι οι «σοβαροί ανθρωπιστικοί λόγοι» του πρόσφατα εκδοθέντος ΠΔ 96/2008 (άρθρο 25) για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, περιλαμβάνουν και την ανάγκη οικογενειακής επανένωσης.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Μετά από καθυστέρηση αρκετών μηνών, η κυβέρνηση με το Προεδρικό Διάταγμα 96/2008, μετέφερε στο εθνικό μας δίκαιο την Οδηγία 2004/83 σχετικά με τη θέσπιση ελάχιστων απαιτήσεων για την αναγνώριση και το καθεστώς των υπηκόων τρίτων χωρών ή των απάτριδων ως προσφύγων ή ως προσώπων που χρήζουν διεθνούς προστασίας για άλλους λόγους.
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του ΠΔ, επικουρική προστασία δικαιούνται τα πρόσωπα τα οποία έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή βλάβη, δηλαδή θανατική ποινή ή εκτέλεση, βασανιστήρια ή απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση στη χώρα καταγωγής τους ή επίκειται σοβαρή απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας αμάχου λόγω βίας ασκούμενης αδιακρίτως σε καταστάσεις διεθνούς ή εσωτερικής ένοπλης σύρραξης. Ταυτόχρονα, το άρθρο 25 του εν λόγω ΠΔ, προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης ταξιδιωτικών εγγράφων στους δικαιούχους επικουρικής προστασίας σε περίπτωση που υφίστανται σοβαρή ανθρωπιστικοί λόγοι και η χώρα καταγωγής αδυνατεί να παραχωρήσει διαβατήριο.
Δεδομένης της ύπαρξης εκατοντάδων Αφγανών στη χώρα μας, κυρίως στην Πάτρα, οι οποίοι δεν δικαιούνται τη χορήγηση της προσφυγικής ιδιότητας καθώς δεν εμπίπτουν στον αυστηρό ορισμό της Συνθήκης της Γενεύης, αλλά δεν μπορούν να επαναπροωθηθούν στη χώρα καταγωγής τους για λόγους που περιλαμβάνονται στο άρθρο 15 του ΠΔ 96/2008,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σκοπεύει να παραχωρήσει το καθεστώς της επικουρικής προστασίας στους αλλοδαπούς κυρίως Αφγανικής καταγωγής που έχουν κατακλύσει την Πάτρα;
- Δεδομένου ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί που δικαιούνται το καθεστώς επικουρικής προστασίας στη χώρα μας, θέλουν να μεταβούν σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, κυρίως λόγω οικογενειακών δεσμών, θεωρείτε ότι οι «σοβαροί ανθρωπιστικοί λόγοι» του άρθρου 25 του ΠΔ. 96/2008, για τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων περιλαμβάνουν και την ανάγκη οικογενειακής επανένωσης;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Απαράδεκτες οι συνθήκες στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ


Στη βουλή φέρνει το θέμα των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στις φυλακές του Αγίου Στεφάνου ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης επισκέφτηκε το χώρο των φυλακών, συνομίλησε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους και καταθέτει τις διαπιστώσεις του, τόσο για της συνθήκες κράτησης , παρ ότι δεν του επετράπη να συναντηθεί με κρατούμενους, όσο και για τα προβλήματα των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Κατόπιν των ανώνυμων καταγγελιών-έκκλησης ομάδας σωφρονιστικών υπαλλήλων, επισκέφθηκα τις φυλακές Αγίου Στεφάνου της Πάτρας. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής μου δήλωσα ότι τα σωφρονιστικά ιδρύματα όλης της χώρας, καθώς και αυτό του Αγίου Στεφάνου, αποτελούν αποθήκες ανθρώπων, επικρατεί δε, σχεδόν το απόλυτο άβατο και ο νόμος της σιωπής.

Το περιεχόμενο των δηλώσεων υπαγορεύτηκε από τις εξής διαπιστώσεις:

α] Ακόμα και ένας βουλευτής δεν επιτρέπεται να επισκεφθεί ελεύθερα τους χώρους κράτησης των κρατουμένων ούτως ώστε να διαπιστώσει τη βασιμότητα ή μη των καταγγελλομένων.
β] Με δυναμικότητα 340 κρατουμένων κρατούνται αυτή τη στιγμή 780 περίπου.
γ] Σύμφωνα με τον οργανισμό του καταστήματος (επί 340 κρατουμένων) λείπουν 20 περίπου σωφρονιστικοί υπάλληλοι, 3 με 4 κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχίατρος και νοσηλευτικό προσωπικό. Φανταστείτε τις ελλείψεις επί 780 κρατουμένων !
δ] Για το «αστρονομικό» ποσό των 1.000 ευρώ μηνιαίως!! δεν παρέχονται στους κρατούμενους είδη άμεσης προσωπικής ανάγκης π.χ. προσφέρεται ένα χαρτί υγείας το μήνα, καθόλου ξυριστικά, κλπ.
ε] Δεδομένου ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κρατουμένων είναι αλλοδαποί και κατά κανόνα άποροι, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα προμήθειας τηλεκαρτών και τσιγάρων.
στ] Κανένα πρόγραμμα κοινωνικής επανένταξης ή στήριξης των κρατουμένων δεν έχει υλοποιηθεί κατά το τελευταίο έτος, σε αντίθεση με άλλα σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας. Σας μεταφέρουμε ως έκκληση του προσωπικού της κοινωνικής υπηρεσίας την αναγκαιότητα λειτουργίας ενός σχολείου δεύτερης ευκαιρίας.
ζ] Οι φυλακές βρίσκονται στην πλέον υποβαθμισμένη περιοχή της Αχαΐας, στη καρδιά της Βιομηχανικής Περιοχής της Πάτρας. Κατά τις βραδινές κυρίως ώρες η δυσοσμία είναι τόσο αφόρητη όσο είναι αδύνατη η εργασία ακόμα και αυτών των υπαλλήλων της φυλακής, φανταστείτε των κρατουμένων.
η] Το ωράριο των υπαλλήλων σύμφωνα με τις καταγγελίες παραβιάζεται αφού μετά τη δεύτερη νυκτερινή βάρδια (01.00΄- 7.30΄), δεν ακολουθεί μια πλήρης ημέρα ανάπαυσης (ρεπό), όπως προβλέπει ο νόμος.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1] Γιατί ορθώνονται εμπόδια στους βουλευτές για ελεύθερη επίσκεψη στους χώρους κράτησης των σωφρονιστικών ιδρυμάτων και τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό;
2] Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την αποσυμφόρηση των κρατουμένων των πιο πάνω φυλακών και την κάλυψη των κενών θέσεων προσωπικού και συγκεκριμένα για την άμεση πρόσληψη κοινωνικών λειτουργών, ψυχιάτρου και νοσηλευτικού προσωπικού;
3] Πως αξιολογείται και τι προβλέπεται να κάνετε προκειμένου να εξασφαλιστεί το ποσό των 1.000 ευρώ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα στους κρατούμενους να εξασφαλίζουν τα στοιχειώδη προσωπικά τους είδη;
4] Για ποιο λόγο τον τελευταίο χρόνο δεν έχει αναπτυχθεί κανένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης, ένταξης, επανένταξης, απεξάρτησης στις συγκεκριμένες φυλακές και ποιος είναι υπεύθυνος γι΄ αυτό;
5] Σκοπεύετε να ικανοποιήσετε την έκκληση της κοινωνικής υπηρεσίας των φυλακών για τη λειτουργία στους χώρους της ενός σχολείου δεύτερης ευκαιρίας;
6] Τι σκοπεύετε να πράξετε προκειμένου να εξασφαλιστεί η τήρηση του ωραρίου λειτουργίας και συγκεκριμένα η παροχή ρεπό αμέσως μετά τη δεύτερη νυκτερινή βάρδια (01.00΄- 7.30΄);
Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2008

Ασφαλής επαναλειτουργία του Νοσοκομείου «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Ερώτηση για το θέμα της ασφαλούς επαναλειτουργίας του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» κατέθεσε στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Έντονες ανησυχίες και εύλογο προβληματισμό προκαλεί στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και στους φορείς της Πάτρας, η πορεία αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε στο νοσοκομείο «΄Αγιος Ανδρέας» ο σεισμός της 8ης Ιουνίου 2008 και αυτό γιατί ο μεγάλος κίνδυνος για την ασφαλή επαναλειτουργία του ήταν η αντισεισμική θωράκισή του.
Όπως είναι γνωστό, το κτίριο που κατασκευάστηκε με τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στατικής επάρκειας όπως επανειλημμένα είχε διαπιστωθεί τόσο από το Τ.Ε.Ε. Δυτικής Ελλάδας όσο και από τις πρόσφατες γνωμοδοτήσεις επιστημόνων.
Αμέσως μετά το σεισμό είχε εξαγγελθεί και διαβεβαιωθεί επανειλημμένα από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και προσωπικά από τον κ. Αβραμόπουλο ότι μέχρι τις 31 Ιουλίου 2008, θα είχε εκπονηθεί και δημοσιοποιηθεί η μελέτη σεισμικής θωράκισης του κτιρίου, κρίσιμη προϋπόθεση και όρος για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου. ΄Εκπληκτοι και απορημένοι όμως πληροφορούμαστε ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να επαναλειτουργήσει το νοσοκομείο χωρίς να προηγηθεί η πιο πάνω δέσμευση. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι υπάρχει έντονη επιστημονική αμφισβήτηση ως προς την δυνατότητα εκτέλεσης των εργασιών αντισεισμικής θωράκισης κατά τη διάρκεια λειτουργίας του νοσοκομείου και γι΄ αυτό το λόγο δεν έχει εκπονηθεί η μελέτη.

Επειδή οι πιο πάνω πληροφορίες, λογικό είναι να καθιστούν έντονα επιφυλακτικούς και ανήσυχους, όλη τη νοσηλευτική κοινότητα του νοσοκομείου, έχουν οδηγήσει το σωματείο εργαζομένων στην απόφασή τους, να μην επιστρέψουν στους χώρους του νοσοκομείου εάν προηγουμένως δεν εξασφαλιστεί η ασφάλειά του.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Γιατί δεν ολοκληρώθηκε η μελέτη σεισμικής θωράκισης του κτιρίου μέχρι την 31η Ιουλίου 2008, όπως είχε διαβεβαιώσει ο ίδιος ρητά αλλά ούτε και μέχρι σήμερα;
2) Αληθεύουν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει σοβαρή διάσταση απόψεων, μεταξύ των επιστημόνων και των υπηρεσιών του Υπουργείου, όσον αφορά την διαδικασία της πλήρους αποκατάστασης των ζημιών του νοσοκομείου και την παράδοσή του για λειτουργία με πλήρη ασφάλεια;
3) Θεωρεί εύλογη και δικαιολογημένη την ανησυχία των εργαζομένων του νοσηλευτικού προσωπικού και την άρνησή τους να επιστρέψουν στους χώρους του νοσοκομείου, πριν την υλοποίηση της ως άνω δέσμευσης;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης