Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Τραγική η κατάσταση της Εθελοντικής Αιμοδοσίας στη χώρα μας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟY ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Η ορθολογική διαχείριση των πόρων από την πλευρά των διοικήσεων των Νοσοκομείων της χώρας, δεν πρέπει να σημάνει τη ΔΙΑΛΥΣΗ του Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας, αναφέρει σε ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.

 Ο κ. Τσούκαλης χαρακτηρίζει τραγική την κατάσταση της εθελοντικής αιμοδοσίας στη χώρα μας εξ αιτίας των μέτρων που επέβαλε το υπουργείο Υγείας. Είναι χαρακτηριστικό πως στο όνομα της αποφυγής κατασπατάλησης πόρων του Δημοσίου(!!!),περικόπηκε ακόμα και η απαραίτητη προσφορά της πορτοκαλάδας, του κράκερ και του τυριού στους εθελοντές αιμοδότες!!!


Η απαγόρευση πραγματοποίησης αιμοληψιών τα Σαββατοκύριακα είχε σαν αποτέλεσμα να φτάνουν καθημερινά καταγγελίες από συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών απ’ όλη την Ελλάδα που επισημαίνουν την αστοχία των περικοπών που έγιναν και τον κίνδυνο να αναστείλουν τη λειτουργία τους.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Πόντιος Πιλάτος η κυβέρνηση για τις απολύσεις στην «Ολυμπία οδό»

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24-2-2011 3μερής σύσκεψη στο υπουργείο εργασίας με θέμα τις απολύσεις εργαζομένων στα έργα της «Ολυμπίας οδού». Στη σύσκεψη πήρε μέρος μεταξύ άλλων και ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Σύσταση Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, και Ελέγχου των Δηλώσεων Περιουσιακής κατάστασης.

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 23.2.2011)

Η Δημοκρατική Αριστερά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συμμετέχει ενεργά με τις δυνάμεις της στη μεγάλη, όπως αναμένεται, κινητοποίηση των εργαζομένων, των πολιτών, οι οποίοι σε λίγο χρονικό διάστημα θα είναι έξω από τη Βουλή προκειμένου να εκφράσουν τα αιτήματά τους.


Η συμμετοχή αυτή, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Δημοκρατικής Αριστεράς, μπορεί να συνδυαστεί άνετα, πολύ εύκολα -και συνδυάζεται- και με την παρουσία της σε αυτόν εδώ το χώρο, αφού θεωρεί ότι η λειτουργία ακόμα και σε γενικές απεργίες είναι επιβεβλημένη, όχι απλώς και μόνο για να προασπίσει την τιμή του πολιτικού κόσμου, αλλά και για να δώσει μία απάντηση σε όλες αυτές τις δεκάδες χιλιάδες που θα συγκεντρωθούν έξω από το Σύνταγμα και θα ζητούν κάποια πράγματα από τη Βουλή. Διότι αυτά τα οποία θα ζητήσουν από τη Βουλή, προσπαθώντας να βάλουν την κόκκινη γραμμή, είναι ότι οποιαδήποτε προσπάθεια διεξόδου από την κρίση και από τη ζοφερή πραγματικότητα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συνοδευθεί από περαιτέρω συρρίκνωση των εισοδημάτων, των θεσμικών εργαλείων, ρυθμίσεων και βεβαίως, σε καμία μα καμία έκπτωση του πολιτικού, κοινωνικού, πολιτισμικού κεκτημένου αυτής εδώ της χώρας, μιας χώρας-κράτους δικαίου.

Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις

ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 22.2.2011)


Θα ήθελα να ξεκινήσω, κύριε Υπουργέ, από την τροπολογία σε σχέση με τους χώρους προσωρινής κράτησης. Είναι γεγονός ότι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Έρχεται να ικανοποιήσει ένα πάγιο αίτημα. Το είχαμε ζητήσει και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση της Υπηρεσίας Ασύλου. Είχαμε πει, βέβαια, τότε ότι η αλλαγή χρήσης των υφιστάμενων χώρων προσωρινής φιλοξενίας σε Κέντρα Πρώτης Υποδοχής ελλοχεύει τον κίνδυνο να διαιωνίσει το υφιστάμενο πρόβλημα, μεταφέροντάς του το νέο σύστημα.


Η εκτίμησή μας είναι ότι θα έπρεπε να περιλαμβάνονται στην τροπολογία, έστω σε αδρές γραμμές, οι προδιαγραφές των χώρων αυτών, δεδομένου ότι αυτές οι προδιαγραφές υπάρχουν στο πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συμμετείχε σε διαβούλευση για το σύστημα του ασύλου. Προτείνουμε να περιληφθούν έστω και τώρα.

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Η Αγροτική τράπεζα εγγράφει υποθήκες εν αγνοία των αγροτών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Με αυθαίρετο και παράτυπο τρόπο η Αγροτική Τράπεζα Ελλάδος (ΑΤΕ ΒΑΝΚ) δεν εφαρμόζει το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο στις συναλλαγές της με τους αγρότες και προβαίνει στην εγγραφή υποθήκης των ακινήτων τους, χωρίς να προειδοποιεί και να ενημερώνει τους αγρότες ότι θα εγγράψει υποθήκη στα ακίνητά τους.


Το παραπάνω θέμα φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός. Οι 4 βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Δικαιοσύνης εάν προτίθενται να προβούν στην άμεση λήψη μέτρων, προκειμένου να αρθούν οι υποθήκες των αγροτών που έγιναν καθ’ υπέρβαση της κείμενης νομοθεσίας αλλά και να σταματήσει η συνέχιση της αυθαίρετης υποθήκευσης των περιουσιών των αγροτών από την ΑΤΕΒΑΝΚ.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Φύλαξη χώρων του Πανεπιστημίου Πατρών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Την ανάγκη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού για τη φύλαξη των χώρων του Πανεπιστημίου Πατρών, επισημαίνει με ερώτησή του προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Ιδρυτική συνέλευση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Αιγιάλειας

 
ΔΕΥΤΕΡΑ 28-2-2011 και ώρα 20.00
Στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός


Καθαίρεση διαφημιστικών πινακίδων από το εθνικό οδικό δίκτυο

Ερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς προς τον κ. Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

Σημειώνεται ότι για τις διαφημιστικές πινακίδες εξωτερικών χώρων που βρίσκονται επί εθνικών δρόμων, η νομοθεσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη εμπεριέχει αυστηρούς κανόνες για το μέγεθος και την απόσταση τους από το οδικό δίκτυο, η οποία όμως φαίνεται να εφαρμόζεται πλημμελώς.
Η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση διαφημιστικών πινακίδων στο εθνικό οδικό δίκτυο, παρά τις κατά καιρούς απόπειρες της Πολιτείας να περιορίσει το φαινόμενο, συνιστά μια παρανομία, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών, την ασφάλεια των μετακινήσεων και επιβαρύνει το περιβάλλον δημιουργώντας ένα άναρχο τοπίο καταπάτησης του δημόσιου χώρου.

Προβλήματα εφαρμογής του συμφώνου συμβίωσης (Ν. 3719/2008)

Ερώτηση της Δημοκρατικής Αριστεράς προς την κ. Υπουργό  Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

Η πρόσφατη άρνηση του ΙΚΑ να χορηγήσει βιβλιάριο ασθενείας σε έγκυο, προστατευόμενο μέλος του συντρόφου της, ασφαλισμένου στο ΙΚΑ, με τον οποίο έχει συνάψει και καταχωρήσει σύμφωνο συμβίωσης (Ν. 3719/2008), αναδεικνύει με άμεσο και επιτακτικό τρόπο τα προβλήματα εφαρμογής του εν λόγω νόμου.

Παρέμβαση Τσούκαλη για την απόδοση της λιμενικής ζώνης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΤΡΕΩΝ κ. ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ

 


Σαφείς και δεσμευτικές απαντήσεις για το θέμα της απόδοσης τμημάτων της λιμενικής ζώνης στο Δήμο (αυτή τη φορά δια ζώσης στην ολομέλεια της βουλής) ζητά από τους υπουργούς Οικονομικών και Θαλασσίων Υποθέσεων, με νέα επίκαιρη ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Ο κ. Τσούκαλης επανέρχεται στο ίδιο θέμα μετά τις πρόσφατες απαντήσεις που έλαβε στην από 11-1-2011 ερώτησή του, όπου και τα δύο ερωτώμενα υπουργεία δήλωσαν αναρμοδιότητα.


Για το ίδιο θέμα ο κ. Τσούκαλης απέστειλε επιστολή προς το Δήμαρχο Πατρέων κ. Γιάννη Δημαρά, με την οποία του ζητά να συγκαλέσει άμεσα σύσκεψη με όλο το πολιτικό προσωπικό της περιοχής, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξει συντονισμός ενεργειών προς τον κ. Πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία.



ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Θέμα: « Παραχώρηση τμημάτων της Λιμενικής ζώνης στο Δήμο Πατρέων»


Η παραχώρηση στο Δήμο Πατρέων τμημάτων του παραλιακού μετώπου της πόλης αποτελούσε και αποτελεί διαχρονικό αίτημα των φορέων της. Για το λόγο αυτό υπογράφηκε πρόσφατα το πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Δήμου Πατρέων και της ΟΛΠΑ ΑΕ και ορίστηκε ο οδικός χάρτης υλοποίησης της συμφωνίας.


Με βάση την ανωτέρω συμφωνία, θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί η νομική μορφή του φορέα στον οποίο θα αποδοθούν τα χερσαία τμήματα της λιμενικής ζώνης που θα εκμεταλλεύεται ο Δήμος, ώστε να δρομολογηθούν οι διαδικασίες απόδοσης πριν προχωρήσει η αποκρατικοποίηση. Βασική δε προϋπόθεση για την απόδοση των συγκεκριμένων τμημάτων, είναι η έκδοση σχετικής απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών.


Την ώρα που οι φορείς της πόλης ανέμεναν «τη μια και μοναδική» υπογραφή που έλλειπε για την παραχώρηση της λιμενικής ζώνης και την απόδοσή της στο Δήμο Πατρέων, τα «αρμόδια» υπουργεία δηλώνουν αναρμοδιότητα. Σε απάντηση στην με αριθ. πρωτ. 8875/11-1-11 ερώτηση που κατέθεσα προς το Υπουργείο Οικονομικών, πληροφορήθηκα ότι αρμόδιο να μου απαντήσει είναι το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, προς το οποίο κοινοποιήθηκε η ερώτησή μου. Αυτό με τη σειρά του, μου απάντησε πως «οι προβλεπόμενες και αναγκαίες ενέργειες δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του»!!!


• Επειδή η εκδήλωση αναρμοδιότητας από τα ανωτέρω υπουργεία έχουν προκαλέσει αναστάτωση στην τοπική κοινωνία.


• Επειδή η απόδοση τμημάτων της παραλιακής ζώνης αποτέλεσε σαφή προεκλογική δέσμευση του κ. Πρωθυπουργού,


Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί:


1. Ισχύουν οι δεσμεύσεις της κυβέρνηση για την απόδοση τμημάτων του παραλιακού μετώπου στην πόλη;


2. Σε ποια φάση εν τέλει βρίσκεται η διαδικασία υπογραφής των πράξεων παραχώρησης και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ  ΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ ΠΑΤΡΕΩΝ Κ. ΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΑΡΑ


ΘΕΜΑ: «παραχώρηση τμημάτων της λιμενικής ζώνης στο Δήμο Πατρέων»


κ. Δήμαρχε


Από τις πρόσφατες απαντήσεις που έλαβα από τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Θαλασσίων υποθέσεων, σχετικά με την υλοποίηση του μνημονίου μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του δήμου Πατρέων για την παραχώρηση τμημάτων της λιμενικής ζώνης προς το Δήμο, αφενός ανακύπτει ζήτημα συνέπειας των κ.κ. Πρωθυπουργού και Αντιπροέδρου της κυβέρνησης , αφετέρου δε ζήτημα ακύρωσης του πάγιου και διαχρονικού αιτήματος της πόλης για την πρόσβασή της στο θαλάσσιο μέτωπο.


Επειδή η αναιτιολόγητη και μεγάλη καθυστέρηση στην υλοποίηση της συμφωνίας σε συνδυασμό με τη διαδικασία fast track-παραχώρησης εκτός των άλλων και λιμένων της χώρας, προκαλούν δικαιολογημένη ανησυχία, για να μην πω βεβαιότητα, για την εξέλιξη του ζητήματος


Εκτιμώ ότι πρέπει να συγκαλέσετε άμεσα σύσκεψη με όλο το πολιτικό προσωπικό της περιοχής προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις και να υπάρξει συντονισμός ενεργειών προς τον κ. Πρωθυπουργό και τα συναρμόδια υπουργεία.


Φιλικά

Νίκος Τσούκαλης

Βουλευτής Αχαΐας Δημοκρατικής Αριστεράς