Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Εγκληματική καθυστέρηση στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ.


Την τεράστια καθυστέρηση που παρατηρείται στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κυρίως στα θέματα που αφορούν την κοινωνία, το περιβάλλον και την ανεργία, επεσήμανε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Στην ομιλία του ο κ. Τσούκαλης μεταξύ άλλων επεσήμανε τα ακόλουθα:
Πρόσφατα επισκέφτηκα τον αιρετό Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος, τον κ. Κατσιφάρα, ο οποίος μου περιέγραψε συνθήκες ωριμότητας έργων τραγικές, ότι δηλαδή στα ΠΕΠ δεν υπάρχουν προτάσεις ώριμες ούτως ώστε να ενταχθούν, όχι να απορροφηθούν. Αυτό δεν έχει σχέση, θα μου επιτρέψετε να σας πω, ούτε με τη ρευστότητα ούτε με τα άλλα προβλήματα που εσείς είπατε. Υπάρχει, λοιπόν, ένα εγγενές πρόβλημα. Από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τη λειτουργία των προηγούμενων κοινοτικών πλαισίων θα μου επιτρέψετε να σας πω, ως ώριμοι πλέον από αυτές τις εμπειρίες, ότι εδώ ουσιαστικά αναπαράγουμε την ίδια νοσηρή κατάσταση λειτουργίας των προηγούμενων πλαισίων και μάλιστα σε συνθήκες εξαιρετικά κρίσιμες.

Κατακόρυφη αύξηση επενδύσεων Ελλήνων σε πανάκριβα ακίνητα στο Λονδίνο

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν στη βουλή την ακόλουθη ερώτηση:

Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα των έγκυρων Sunday Times, μέσα στο έτος 2010 «μία στις 30 αγορές ακινήτων σε καλές περιοχές του Λονδίνου ήταν από Έλληνες». Η εφημερίδα εκτιμά μάλιστα ότι «η μαζική έξοδος ελληνικών καταθέσεων προς τη βρετανική πρωτεύουσα οδηγεί τις τιμές προς τα πάνω».

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Αναζήτηση πειθαρχικών και ποινικών ευθυνών για την ανεξέλεγκτη φοροδιαφυγή

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


«Η μάστιγα της φοροδιαφυγής, δεν παρήχθη σε πολιτικό κενό αλλά γεννήθηκε με την ανοχή, την υπόθαλψη ελεγκτικών μηχανισμών, δηλαδή με την ανοχή του ίδιου του κράτους και των κυβερνήσεων. Το μεγάλο πολιτικό θέμα είναι ποιοι έλεγξαν αυτές τις δραστηριότητες και ποιοι τις ανέχονταν με αποτέλεσμα να έχουν γεννηθεί αυτές οι τεράστιες οφειλές».

Τα παραπάνω αναφέρουν μεταξύ άλλων σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι βουλευτές με αφορμή τις λίστες που πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών, αναφέρουν πως 1513 Ε.Π.Ε οφείλουν προς το δημόσιο φόρους συνολικού ποσού 7,541 δις ευρώ, 752 ομόρρυθμες εταιρίες οφείλουν 1 δις 615 εκ ευρώ και 26 αθλητικές εταιρίες οφείλουν 291 εκ ευρώ. Επίσης, με βάση 37σέλιδη λίστα που έχουν διατεθεί στους βουλευτές, 1.739 φυσικά πρόσωπα οφείλουν προς το Δημόσιο ποσά άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Συγκαταλέγονται σ' αυτήν 14 άτομα που οφείλουν στο Δημόσιο περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ με κορυφαία η περίπτωση οφειλέτη με χρέος 636 εκατ. ευρώ.


Οι τέσσερεις βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί προκειμένου να αναζητηθούν, εντοπιστούν και τιμωρηθούν παραβατικές πράξεις υπηρεσιακών παραγόντων που επέτρεψαν τη δημιουργία της τεράστιας φοροδιαφυγής ή και φοροκλοπής και την τεράστια ζημιά του ελληνικού δημοσίου;


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη για το θάνατο του Δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Αμπατζόγλου

Εκφράζω τη βαθειά μου λύπη για το θάνατο του εμπνευσμένου Δημάρχου Ελευσίνας Γιώργου Αμπατζόγλου.


Ο εκλιπών τίμησε με την παρουσία του το Ελληνικό κοινοβούλιο, υπηρέτησε με πάθος και όραμα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μετέτρεψε την πόλη του σε πρότυπο βιώσιμης και πράσινης ανάπτυξης.

Ταφόπλακα στο πράσινο ταμείο έβαλε το υπουργείο οικονομικών.

Έτσι υλοποιεί η κυβέρνηση την «πράσινη ανάπτυξη»


ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Στον κρατικό προϋπολογισμό θα καταλήξει το 95% των πόρων που εισπράττονται υπέρ του Πράσινου Ταμείου από τις ρυθμίσεις για τους ημιυπαίθριους και την τακτοποίηση αυθαιρέτων, μέσω της εμπορίας ρύπων και της είσπραξης προστίμων για περιβαλλοντικά εγκλήματα. Το ίδιο ισχύει και για τους πόρους του Ειδικού Φορέα Δασών που ενσωματώθηκε στο Πράσινο Ταμείο και χρηματοδοτεί τις απαραίτητες ενέργειες για τη δασική προστασία και διαχείριση.

Τα παραπάνω προβλέπει σχετική τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών, στο πολυνομοσχέδιο για το ενιαίο μισθολόγιο και την εργασιακή εφεδρεία που ήδη με την ψήφο των 153 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί νόμο του κράτους. Οι μάσκες έπεσαν. Οι δεσμεύσεις του Υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Παπακωνσταντίνου ότι τα πρόστιμα από την «τακτοποίηση» των αυθαιρέτων θα διατεθούν για αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς που έχει προκληθεί, αποδείχτηκαν λόγια του αέρα που τα σάρωσε η τροϊκανή λαίλαπα.

Η αποδόμηση κάθε θετικής δράσης για το περιβάλλον- όπως ήταν η ίδρυση του Πράσινου Ταμείου με τον ν. 3889/2010- προκαλεί εύλογη ανησυχία για το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας. Η κατάργησή του ταμείου ακυρώνει κάθε προσπάθεια απόδοσης στο περιβάλλον των πόρων που εισπράττονται για την προστασία του και σηματοδοτεί το τέλος κάθε «πράσινης» οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα. Έτσι υλοποιεί η κυβέρνηση την «πράσινη ανάπτυξη»