Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη για την πυρκαγιά στη Στροφυλιά

Με αφορμή την πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο δάσος της Στροφυλιάς, στο ίδιο περίπου σημείο που εκδηλώθηκε και η περσινή, φανερώνει με τον πιο δραματικό τρόπο την έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας του μοναδικού δασικού οικοσυστήματος.
Οι κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες που συνόδευσαν την, πριν από λίγους μήνες και μετά από καθυστέρηση 16 χρόνων, υπογραφή της ΚΥΑ, δυστυχώς δεν συνοδεύτηκαν ούτε από την ενίσχυση των δασικών και πυροσβεστικών υπηρεσιών Αχαΐας και Ηλείας σε προσωπικό, ούτε από τη χρηματοδότησή τους προκειμένου να μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στα καθήκοντά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα τέτοιας σπουδαιότητας δασικό οικοσύστημα και μετά από όσα έγιναν στην Πελοπόννησο το καλοκαίρι του 2007, δεν φυλάσσεται σε 24ωρη βάση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ υπάρχει μόνο ένας δασοφύλακας στο κομμάτι της Ηλείας και ΚΑΝΕΝΑΣ στην Αχαΐα.

Οι δασικές υπηρεσίες των δύο νομών (αλλά και σε όλη την Ελλάδα) έχουν απογυμνωθεί από προσωπικό, όπως έχουμε επανειλημμένα καταγγείλει και αδυνατούν όχι μόνο να λάβουν σοβαρά μέτρα προφύλαξης, αλλά και να διεκπεραιώσουν τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Όσο το δάσος της Στροφυλιάς στερείται διαχειριστικού σχεδίου και συγκεκριμένων μέτρων πρόληψης θα είναι εκτεθειμένο στη φωτιά και ίσως την επόμενη φορά η αυτοθυσία των πυροσβεστών να μην είναι αρκετή για τη σωτηρία του.

Η κυβέρνηση έχει ακέραια την ευθύνη για όσα συμβαίνουν στη Στροφυλιά, όσο το ενδιαφέρον της για το περιβάλλον περιορίζεται στην απορρόφηση των Ευρωπαϊκών κονδυλίων και όσο η αδράνειά της, επιτρέπει την ύπαρξη «γκρίζων ζωνών» στην καρδιά του βιοτόπου.

Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Αμιαντούχα απόβλητα στο Δρέπανο

Η Εθνική Τράπεζα υπέβαλε τη μελέτη εξυγίανσης του χώρου

Μετά από έντονες πιέσεις, υπέβαλε τελικά η Εθνική Τράπεζα στις 16-6-09 στη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Δυτικής Ελλάδας την ειδική μελέτη εξυγίανσης-αποκατάστασης του χώρου του πρώην εργοστασίου της «Αμιαντίτ» στο Δρέπανο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο νεκροταφείο αμιάντου της χώρας μας.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε απάντηση του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη σε πρόσφατη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη.

Στην απάντησή του ο κ. Καλογιάννης αναφέρει:

«Σας γνωρίζουμε ότι με έγγραφό της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενημέρωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι στις 16-6-09 υποβλήθηκε στην οικεία Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας η ειδική μελέτη εξυγίανσης - αποκατάστασης του χώρου του παραπάνω εργοστασίου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Η μελέτη βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης».

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης ανέφερε:

«Ένα και πλέον χρόνο γίναμε μάρτυρες μιας απίστευτης κωλυσιεργίας απ’ την πλευρά των νέων ιδιοκτητών του πρώην εργοστασίου της «Αμιαντίτ» να αποκαταστήσουν το χώρο όπως είχαν υποχρέωση. Ελπίζω η υποβληθείσα μελέτη να μην χρειαστεί ακόμη ένα χρόνο για να εγκριθεί και να υλοποιηθεί. Η καρκινογόνος εστία του Δρεπάνου πρέπει να εκλείψει το συντομότερο. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην οποία υποβλήθηκε η μελέτη θα πρέπει να ενεργοποιηθεί προς αυτή την κατεύθυνση».

Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Σε οριακή κατάσταση η λειτουργία του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση προς τον υπουργό υγείας κ. Αβραμόπουλο κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος περιγράφει την οριακή κατάσταση που έχουν περιέλθει τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι ασθενείς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου.
Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον κ. υπουργό εάν προτίθεται να επισκεφτεί την Πάτρα προκειμένου να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του χώρου της υγείας.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Μπαλόνια και πανό διαμαρτυρίας έχουν αναρτήσει οι εργαζόμενοι του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ρίου και απαιτούν πλέον να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του υπουργού υγείας προκειμένου να δώσει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Την ίδια απαίτηση προβάλουν όλοι οι φορείς της πόλης (Νομαρχιακό και Δημοτικό Συμβούλιο Ε.Ι.Ν.Α Σωματείο εργαζομένων «Αγ. Ανδρέα» κλπ)

Σε οριακή κατάσταση έχουν περιέλθει τόσο οι εργαζόμενοι, όσο και οι νοσηλευόμενοι του νοσοκομείου εξ αιτίας των σοβαρότατων προβλημάτων που εδώ και ένα χρόνο αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Αχαΐας. Οι ελλείψεις προσωπικού και η συστέγαση με το νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» έχουν δημιουργήσει συνθήκες που σύμφωνα με ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων προσομοιάζουν με αυτές των φυλακών «Γκουαντάναμο»
Είναι χαρακτηριστικό πως οι ελλείψεις προσωπικού κάνουν τους εργαζόμενους όχι μόνο να μην μπορούν να κάνουν χρήση της άδειας που δικαιούνται αλλά δεν μπορούν να πάρουν ούτε ρεπό μετά από νυχτερινή βάρδια. Οι ελλείψεις προσωπικού ανάγκασαν τη διοίκηση του νοσοκομείου, στην προσπάθειά της να ξεκουράσει τους εργαζόμενους, να μειώσει χειρουργικά τραπέζια αλλά και κλίνες σε κάποια τμήματα.

Καθημερινά καταγράφονται απ’ τον τοπικό τύπο δραματικές καταστάσεις που βιώνουν νοσηλευόμενοι αλλά και εξωτερικοί ασθενείς που κατακλύζουν τα ράντζα και τους διαδρόμους του νοσοκομείου. Χαρακτηριστική της κατάστασης που επικρατεί είναι η περίπτωση εγκύου με δίδυμα η οποία παρέμεινε επί οχτώ ώρες με σπασμένα νερά σε φορείο μέχρι να μεταφερθεί τελικά στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» της Αθήνας.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Σκοπεύετε να ανταποκριθείτε στο καθολικό αίτημα των φορέων της περιοχής και των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και να επισκεφτείτε την Πάτρα προκειμένου να δώσετε λύσεις στα οξυμένα προβλήματα του χώρου της υγείας;

Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης

Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησης των μεταναστών σε όλη τη χώρα.


ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Τις απαράδεκτες συνθήκες στα κέντρα κράτησης ανά την επικράτεια φέρνουν στη Βουλής με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Ανδριοπούλου, Θοδωρής Δρίτσας, Φώτης Κουβέλης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός
Καταγγέλλουν ότι τα χρόνια προβλήματα διαχείρισης του μεγάλου αριθμού των συλληφθέντων μεταναστών στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, έχει οξυνθεί επικίνδυνα με θύματα τόσο τους ίδιους τους μετανάστες όσο και τους αστυνομικούς.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Εκρηκτική κατάσταση φαίνεται ότι λαμβάνει το πρόβλημα της κράτησης μεταναστών στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Δυτικής Ελλάδας, γεγονός που επιβεβαιώνει την πάγια θέση μας περί αδιεξόδου εκτός των άλλων και των εκκαθαριστικών αστυνομικών επιχειρήσεων σε Αθήνα και Πάτρα. Τα χρόνια προβλήματα διαχείρισης του μεγάλου αριθμού των συλληφθέ­ντων μεταναστών στα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα, έχει οξυνθεί επικίνδυνα με θύματα τόσο τους ίδιους τους μετανάστες όσο και τους αστυνομικούς.

Η έκταση των προβλημάτων είναι τόσο έντονη, που σε πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνο­μικών Υπαλλήλων αποφασίστηκε να υποβληθεί έγγραφο διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Οι συνθήκες κράτησης είναι απαράδεκτες, δεκάδες άνθρωποι στοιβάζονται σε κλειστούς χώρους χωρίς δυνατότητα προαυλισμού και συνθήκες υγιεινής. Ιδιαίτερα έντονα είναι τα προβλήματα στην Άρτα, τα Ιωάννινα και την ΑΘήνα, με αποτέλεσμα κάποιοι μετανάστες να έχουν καταφύγει σε απεργία πείνας (στην Άρτα αλλά και στο Αστυνομικό Τμήμα Γλυφάδας) ζητώντας επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, θέτοντας την υγεία τους σε άμεσο κίνδυνο. Η δε Ένωση Αστυνομικών νομού Άρτας σε ανακοίνωση της, καταγγέλλει την προχειρότητα και την έλλειψη σχεδίου από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι «Σκοπός ήταν το επικοινωνιακό όφε­λος, από την απομάκρυνση των λα­θρομεταναστών από το κέντρο της Αθήνας και την Πάτρα. Καταγγέλ­λουμε ότι έχει μεταφερθεί άγνωστος αριθμός λαθρομεταναστών κρατου­μένων, που αιτούνται πολιτικό άσυλο στη χώρα μας. στα κρατητήρια όλης της ελληνικής περιφέρειας και έτσι το πρόβλημα και η διαχείριση του μεταφέρθηκε σε διαλυμένες έτσι κι αλλιώς Υπηρεσίες. Θέλουμε και φιλοδοξούμε να αναδείξουμε το πρό­βλημα στο συνολικό μέγεθος του. Δεν αφορά μόνο την Άρτα, αλλά όλη την περιφέρεια».

Δεδομένου ότι μόλις πριν ένα μήνα περίπου δημοσιεύτηκε νέα ιδιαίτερα αρνητική για την Ελλάδα έκθεση της Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, σχετικά με τις συνθήκες κράτησης, ιδιαίτερα των αλλοδαπών καθώς και ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των αλλοδαπών καταπατούνται καταφανώς ελλείψει σοβαρής σχεδίασης,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση ώστε να εναρμονιστεί και να σεβαστεί τις διεθνείς και εθνικές υποχρεώσεις της;

2. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε να αποσυμφορηθούν τα κέντρα κράτησης και να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Σοφία Ανδριοπούλου
Θοδωρής Δρίτσας
Φώτης Κουβέλης
Νικόλαος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός


Η Ύπατη Αρμοστεία δεν θα συμμετάσχει στη νέα διαδικασία χορήγησης ασύλου στην Ελλάδα εκτός εάν επέλθουν δομικές αλλαγές.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΘΩΔΟΡΗ ΔΡΙΤΣΑ

Σύμφωνα με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες στις 17 Ιουλίου 2009 καταγγέλλεται ότι, οι θεσμικές αλλαγές που υιοθετήθηκαν με το Προεδρικό Διάταγμα 81/2009 δεν εξασφαλίζουν επαρκώς μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Συγκεκριμένα το Δελτίο Τύπου αναφέρει: «…Το νέο Προεδρικό Διάταγμα αποκεντρώνει τη λήψη αποφάσεων για τα αιτήματα ασύλου σε πρώτο βαθμό σε πάνω από 50 αστυνομικές διευθύνσεις ανά την επικράτεια, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε θέματα εξειδικευμένου προσωπικού, υπηρεσιών διερμηνείας και νομικής συνδρομής. Επιπλέον καταργεί την υπάρχουσα επιτροπή προσφυγών, που ήταν η αποφαινόμενη αρχή με αποφασιστική αρμοδιότητα σε δεύτερο βαθμό, διατηρώντας περιορισμένη δικαστική επανεξέταση ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, χωρίς να διασφαλίζεται έτσι το δικαίωμα σε μια «πραγματική προσφυγή». Τέλος, ο ορισμός του Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης ως της αποφαινόμενης αρχής σε δεύτερο βαθμό για εκείνες τις προσφυγές των οποίων η εξέταση εκκρεμεί, δεν θα συμφωνούσε με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαιτεί ένα όργανο ανεξάρτητο από αυτό που αποφασίζει σε πρώτο βαθμό.

Με βάση τα παραπάνω, στο παρόν στάδιο η Ύπατη Αρμοστεία δεν μπορεί να συμμετάσχει τόσο στις Γνωμοδοτικές Επιτροπές Προσφύγων για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου σε πρώτο βαθμό, όσο και στις γνωμοδοτικές επιτροπές για την εξέταση των περίπου 30.000 προσφυγών που εκκρεμούν σε δεύτερο βαθμό.

Στην περίπτωση που οι Ελληνικές αρχές κινηθούν στο μέλλον στην κατεύθυνση δομικών αλλαγών που να διασφαλίζουν μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία αναγνώρισης του καθεστώτος του πρόσφυγα, η Ύπατη Αρμοστεία θα ήταν έτοιμη να εμπλακεί πλήρως και να αναλάβει έναν αποτελεσματικό ρόλο στο πλαίσιο της διαδικασίας ασύλου στην Ελλάδα…»

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές λοιπόν ότι οι αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοστούν στο κανονιστικό πλαίσιο χορήγησης ασύλου σύμφωνα με το Π.Δ. 81/2009, πλήττουν καίρια την, ήδη «εξαιρετικά προβληματική», διαδικασία χορήγησης ασύλου στην ελληνική επικράτεια. Η εξέλιξη αυτή, πρωτοφανής στα διεθνή χρονικά, αναδεικνύει την ακραία ασυμβατότητα του Προεδρικού Διατάγματος, με τις διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συμβάσεις.

Με βάση τα ανωτέρω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί

1. Σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε να αποκατασταθεί η διεθνής νομιμότητα στην Ελλάδα;

2. Πότε θα εναρμονιστεί το νομικό μας πλαίσιο με τα διεθνή δεδομένα για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου;

3. Πως προτίθεται να ερευνήσει τα χιλιάδες αιτήματα ασύλου που εκκρεμούν, μετά την αποχώρηση της Υπάτης Αρμοστείας;

4. Πότε θα σταματήσει να παραβιάζει τις διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, που δεν υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό και κοινωνικό έλεγχο;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Θοδωρής Δρίτσας

Νίκος Τσούκαλης