Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης της φτώχειας και του αποκλεισμού

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Το λόγο έχει ο ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας, κ. Νικόλαος Τσούκαλης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Προφανώς, κύριε Υπουργέ, η διαμόρφωση μίας ολοκληρωμένης πολιτικής για το κοινωνικό κράτος υπερβαίνει τις αρμοδιότητες ενός Υπουργού, συνιστά καθήκον μίας κυβέρνησης, για να μην πω όλου του πολιτικού συστήματος μίας χώρας.


Προέχει η προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και η εκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Ομιλία του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στην ολομέλεια της βουλής κατά τη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης της Δημοκρατικής Αριστεράς σχετικά με τη στήριξη του κοινωνικού κράτους .



Ύστερα από 22 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, μετά από 17 μήνες χρόνο υπογραφής της δανειακής σύμβασης με την ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝ, μετά τον καταιγισμό μέτρων για εφαρμογή του Μνημονίου και των επικαιροποιήσεών του, αλλά και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου και των εκτελεστικών νόμων, που ενσκήπτουν με ρυθμό πυροβόλου, η χώρα μας αντιμετωπίζει έκρηξη ύφεσης, πληθωρισμού, συρρίκνωσης και τεχνολογικής οπισθοδρόμησης της παραγωγικής βάσης και έχει εμπλακεί σε ένα φαύλο κύκλο αλληλοδιάδοχων μέτρων, χωρίς να διαφαίνεται ο δρόμος εξόδου από την κρίση και προ πάντων με μια κοινωνία όρθια.

Η ανεργία παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, η ακρίβεια γιγαντώνεται, τα συστήματα διαπλοκής, γραφειοκρατίας και διαφθοράς παραμένουν κυρίαρχα, δομές και θεσμοί καταρρέουν, εργασιακά δικαιώματα σαρώνονται, επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη, η αγορά έχει στεγνώσει από ρευστότητα, το κράτος έχει κηρύξει, πέρα από τα τεχνικά της αποπληρωμής του χρέους προς διεθνείς ομολογιούχους του, μια ιδιότυπη στάση πληρωμών, ο ελληνικός λαός βρίσκεται σε απόγνωση.

ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Συνέχιση της συζήτησης επί των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας του Δημοσίου-Ρυθμίσεις για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική εξυγίανση»


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παρακολούθησα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού των Οικονομικών, η οποία, ενώ ήταν πλήρης δραματικών εκκλήσεων προς τα κόμματα, προς τον πολιτικό κόσμο της χώρας, να δείξει ωριμότητα, να δείξει υπευθυνότητα και σοβαρότητα για τις κρίσιμες στιγμές που διάγει ο τόπος αυτήν την περίοδο. Δυστυχώς δεν απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα.

Επισκέψεις του βουλευτή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Νίκου Τσούκαλη, στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ και στην Πανελλήνια σύσκεψη της ΚΕΟΣΟΕ


Αντιπροσωπεία της Δημοκρατικής Αριστεράς με επικεφαλής τον βουλευτή Αχαΐας του κόμματος Νίκο Τσούκαλη και τον απόστρατο αξιωματικό της Αεροπορίας Βασίλη Κωστόπουλο επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, όπου τα σωματεία και οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ πραγματοποιούν κατάληψη, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για την αποτροπή ιδιωτικοποίησης του Ομίλου και την προάσπιση των θέσεων εργασίας.

Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη για την πυρκαγιά στην Ξερόλακκα

Η πρόσφατη πυρκαγιά στο ΧΥΤΑ της Ξερόλακκας κατέδειξε με δραματικό τρόπο όχι μόνο τα πεπερασμένα όριά του, αλλά και την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης λύσεων στο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων σε Περιφερειακό πλέον επίπεδο.

Με ερώτησή μου στη βουλή (αριθμ. καταθ. 12347) στις 30-6-2010 είχα επισημάνει την ανάγκη ύπαρξης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας του ΧΥΤΑ, μετά το υπ’ αριθ. 5302/ Φ.702.15/ 16-06-10 έγγραφο της πυροσβεστικής υπηρεσίας Πατρών σχετικά με το σύστημα πυρασφάλισης του χώρου.