Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥΣ


Αγαπητοί φίλοι και φίλες

Απευθύνομαι σε σας, τους πολίτες και ψηφοφόρους της Αχαΐας, καταθέτοντας τον απολογισμό της δράσης μας, τόσο της κοινοβουλευτικής όσο και της κοινωνικής και ζητώ από εσάς να τον επικυρώσετε με την ψήφο σας.

΄Οσο και αν τον τελευταίο καιρό απογοητεύσαμε, πληγώσαμε και εξοργίσαμε τα μέλη, τους φίλους μας αλλά και ολόκληρη την κοινωνία, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την κοινωνική και πολιτική μας προσφορά.

Στις δύσκολες στιγμές αφουγκραστήκαμε το κοινωνικό σώμα και δώσαμε φωνή, μέσω του βήματος της Βουλής και την ενεργό συμμετοχή μας σε κοινωνικούς αγώνες, στους αδύναμους και απελπισμένους.

Υπερασπιστήκαμε σθεναρά το δημόσιο χώρο και τους θεσμούς από την υποβάθμιση και την απαξίωση.

Συμπαρασταθήκαμε στη νεολαία, στους άνεργους, στους φυλακισμένους, στους μετανάστες και γενικά στους κοινωνικά αποκλεισμένους.

Στηρίξαμε κοινωνικά και κοινοβουλευτικά τα κινήματα για τη σωτηρία του Κορινθιακού Κόλπου, για την προστασία του Ασωπού, για τη διάσωση του Βοτανικού, για τη μη εκτροπή του Αχελώου, κατά του Λιθάνθρακα και κατά της εκποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Προτείναμε πλήρη δέσμη προτάσεων για τη διαχείριση και προστασία του δασικού πλούτου, των υδατικών πόρων, για το χωροταξικό σχεδιασμό, για την ανασυγκρότηση της υπαίθρου, για το ενεργειακό, για τη διοικητική μεταρρύθμιση με πλήρη αποκέντρωση και αυτοδιοίκηση, για την προστασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των καταναλωτών και δανειοληπτών και γενικά των εργαζομένων.

Αγωνιστήκαμε για ένα δίκαιο και αναδιανεμητικό φορολογικό σύστημα για την ουσιαστική αναθεώρηση του Συντάγματος, την καθιέρωση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και πολλά άλλα.

Αυτή είναι η παρακαταθήκη μας, και πιστεύουμε, ότι αποτελούμε τη μοναδική εγγύηση για την μετεκλογική διαμόρφωση κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών για την μετατόπιση προς τα αριστερά της πολιτικής ζωής και της ελληνικής κοινωνίας.

Σας καλώ να στηρίξετε το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας και να ενισχύσετε τον πολιτικό και κοινωνικό μας ρόλο

Φιλικά

Νίκος Τσούκαλης
Υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας
ΣΥΡΙΖΑ



ΠΕΜΤΗ 1 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 20.00
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
(ΠΛΑΤΕΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ)

ΟΜΙΛΗΤΕΣ:
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΘΕΩΝΑΣ

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τους Νέους

Μην εμπιστεύεσαι την λύση του προβλήματος σε αυτούς που το δημιούργησαν. Είναι στο χέρι σου!


Εκλογές λοιπόν! Ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι χρειάζεται μια νωπή εντολή για να εφαρμόσει σκληρά και δυσάρεστα μέτρα «προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει». Και πρότεινε για άλλη μια φορά μέτρα για την κρίση που βασίζονται ακριβώς στις ίδιες πολιτικές που τη δημιούργησαν.

Η ΝΔ «υπόσχεται» στους νέους ότι θα πάρει δυσάρεστες αποφάσεις, οι οποίες βέβαια δεν δυσαρεστούν ποτέ τους «παράγοντες της οικονομίας», τις τράπεζες, τους βιομήχανους, τους μεγαλομετόχους.

Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ φοράει σήμερα για άλλη μια φορά τα καλά του, αντιμετωπίζοντας τους πάντες με κατανόηση και υπόσχεται ένα νέο λαμπερό πακέτο για την οικονομία και τη ζωή μας. Πακέτο που αν κάποιος κοιτάξει λίγο κάτω από το περιτύλιγμά του διαπιστώνει πόσο ίδιο είναι με αυτό της ΝΔ, καθώς για παράδειγμα περιλαμβάνει αυξήσεις μικρότερες από μισό ευρώ την ημέρα. Σπουδαία φιλολαϊκή πολιτική!

Οι ίδιες οι προτάσεις του κάνουν σαφές ότι κανείς, και ιδίως οι νέοι και οι νέες δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από αυτό. Άλλωστε, είναι το ίδιο κόμμα που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν στήριξε καμία κινητοποίηση, κανένα αίτημα, καμία διεκδίκηση. Είναι το ίδιο κόμμα που άνοιξε το δρόμο:

• Στην ελαστική απασχόληση, στα μπλοκάκια, στα διάφορα προγράμματα stage και στην ανασφάλιστη εργασία των νέων.
• Στην υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
• Στην καταστροφή του περιβάλλοντος, με τους δασοκτόνους νόμους που έδωσαν το πράσινο φως σε κάθε είδους καταπατητές, στην εκποίηση των ελεύθερων χώρων, στην ιδιωτικοποίηση των ακτών, στα εργοστάσια λιθάνθρακα.

Μας λένε και οι δύο πόσο πολύ θα ήθελαν να αυξήσουν πραγματικά τους μισθούς και να εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας. Άλλα βλέπετε δεν υπάρχουν λεφτά. Όμως τόσα χρόνια ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ μείωσαν τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς (είμαστε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη και 5η στον κόσμο σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς), ενώ αύξησαν τις δαπάνες για την καταστολή (νέα σώματα ασφαλείας, εξοπλισμός αστυνομίας), δεν φορολόγησαν την τεράστια εκκλησιαστική περιουσία ούτε τους πλούσιους (οι τράπεζες, αφού πρώτα πήραν 28 δισ., σήμερα συνεχίζουν να καταγράφουν τεράστια κέρδη –700 εκ. ευρώ ήταν τα κέρδη της Εθνικής το α΄ εξάμηνο του 2009). Όμως, τόσα χρόνια, στα σχολεία, στα νοσοκομεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες μένουν κενές χιλιάδες θέσεις εργασίας και οι παρεχόμενες υπηρεσίες υποβαθμίζονται. Ακόμα, όταν μιλάνε για «ανάκαμψη» της οικονομίας, εννοούν αύξηση των κερδών και όχι μείωση της ανεργίας ή αύξηση των μισθών.
Μην επιτρέπεις να υποτιμούν την νοημοσύνη σου

Θα μας βάλουν πάλι εκβιαστικά διλήμματα, θα μιλήσουν για τον κίνδυνο της ακυβερνησίας (ενώ τόσα χρόνια που είχαμε ισχυρές κυβερνήσεις…), ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα σηκώσουν τους τόνους για να μας πείσουν πόσο μεγάλη άβυσσος τους χωρίζει, πόσο ανάγκη τους έχουμε για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Μην τσιμπάς. Σκέψου με βάση τις πραγματικές ανάγκες των νέων ανθρώπων, τις ανάγκες σου.
Οι εκλογές δεν αλλάζουν τον κόσμο, τον κόσμο τον αλλάζουν οι αγώνες, οι διεκδικήσεις, η συλλογικότητα. Οι εκλογές όμως καταγράφουν το συσχετισμό δύναμης μέσα στην κοινωνία. Δείχνουν μέχρι πού είναι μια κοινωνία διατεθειμένη να φτάσει.

Σε αυτές τις εκλογές δείξε τους ότι δεν είμαστε πια διατεθειμένοι και διατεθειμένες:

• Να δουλεύουμε σε δουλειές με ημερομηνία λήξης και με μισθούς που μοιάζουν περισσότερο με χαρτζιλίκι και δεν μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια.
• Να περιμένουμε στην ουρά της ανεργίας την ίδια στιγμή που επιχειρήσεις και τράπεζες συνεχίζουν ακόμη και σήμερα –εν μέσω κρίσης– να έχουν τεράστια κέρδη ούτε θέλουμε να τσαλακώνουμε την αξιοπρέπεια μας κάνοντας ουρά έξω από βουλευτικά γραφεία για μια οκτάμηνη σύμβαση.
• Να βλέπουμε το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα να υποχρηματοδοτείται την ίδια στιγμή που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πριμοδοτούν την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και κάθε είδους κολεγίων.
• Να βλέπουμε το περιβάλλον να καταστρέφεται στο όνομα της «ανάπτυξής» τους και του κέρδους.
• Να βλέπουμε έναν ένοπλο αστυνομικό να δολοφονεί ένα δεκαπεντάχρονο παιδί. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να περιορίζονται τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες μας.

Είναι στο χέρι σου!

Σε αυτές τις εκλογές ενίσχυσε την αριστερά, όχι γιατί η αριστερά είναι σωτήρας ή έχει μαγικές λύσεις, αλλά γιατί η αριστερά είναι η μόνη πολιτική δύναμη που διεκδικεί να μη σηκώσουμε για άλλη μια φορά το βάρος των δικών τους επιλογών οι νέοι και οι νέες, οι οικονομικά ασθενέστεροι, αυτοί που τόσα χρόνια, ακόμη και όταν η ελληνική οικονομία βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης, καλούνταν «να κάνουν θυσίες», να μη ζητάνε πολλά… Ενίσχυσε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της ακροδεξιάς.

Ενίσχυσε το ενωτικό εγχείρημα της αριστεράς, τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, γιατί η ενότητα είναι το όπλο μας και ο μόνος τρόπος για να είναι οι αγώνες μας αποτελεσματικοί. Ενίσχυσε τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί είναι η μόνη πολιτική δύναμη που στήριξε, μέσα και έξω από τη Βουλή, από το άρθρο 16 μέχρι τον Δεκέμβρη, κάθε μεγάλη και μικρή κινητοποίηση για τα εργασιακά μας δικαιώματα, το περιβάλλον, τις ελευθερίες και την παιδεία. Γιατί απέδειξε ότι στηρίζει στην πράξη τους αγώνες, ότι προβάλλει διεκδικήσεις προκειμένου να βελτιώσουμε τη ζωή μας σήμερα και ότι μπορεί να πετυχαίνει και σημαντικές νίκες.

Δώσε τους να καταλάβουν ότι δεν μπορούν άλλο να υποτιμούν τη νοημοσύνη σου. Σε αυτές τις εκλογές δες, άκου, θυμήσου, σκέψου, στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ. Πάρε μέρος στη μάχη για την υπεράσπιση της κοινωνίας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, της αξιοπρέπειάς μας. Είναι στο χέρι σου.

Δουλεύουμε για να ζούμε ή ζούμε για να δουλεύουμε;

Η ΝΔ μάς υπόσχεται ότι θα κάνει ακόμη πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας, διαλύοντας ότι έχει απομείνει από τα δικαιώματά μας, ενώ το ΠΑΣΟΚ αρνείται να δεσμευτεί ότι θα καταργήσει τους νόμους που έχουν φέρει την αγορά εργασίας ως εδώ (πώς να τους καταργήσει άλλωστε, αφού οι περισσότεροι είναι νόμοι δικών του κυβερνήσεων) και επαναφέρει τις προτάσεις του για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων για μια τετραετία. Μας λέει δηλαδή αντί να πληρώνει ο εργοδότης την ασφάλεια μας να την πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι.

- Σταθερές θέσεις εργασίας για όλους και όλες τους νέους και αυξήσεις στους μισθούς ώστε να μπορούμε να ζούμε από τη δουλεία μας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει την δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας ετησίως για μια πενταετία, μέσω της κάλυψης των χιλιάδων κενών θέσεων στην εκπαίδευση, στην υγεία, στην πρόνοια, στην προστασία του περιβάλλοντος και την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων.
Μόνο έτσι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση χωρίς να κληθούμε πάλι εμείς να πληρώσουμε για τις επιπτώσεις της πολιτικής τους.

Παιδεία για όλους ή ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια;

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αφού έκανε ό,τι μπορούσε για να απαξιώσει τη δημόσια εκπαίδευση και να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τώρα αφήνει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα στην τύχη του, χωρίς πόρους, χωρίς δασκάλους και καθηγητές στα δημόσια σχολεία, ανοίγοντας νέα πανεπιστήμια χωρίς σχεδιασμό, απλώς και μόνο για να κερδίσει μερικές ψήφους από τις τοπικές κοινωνίες. Ακόμη, έστειλε μέσω της βάσης του 10 πελατεία στα κολέγια, τα οποία φροντίζει να ισοτιμήσει με τα δημόσια πανεπιστήμια. Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, κατηγορεί την κυβέρνηση ότι μείωσε τις δαπάνες για την παιδεία στο 3% του ΑΕΠ, όταν επί κυβερνήσεων του αυτές δεν ξεπερνούσαν το 3,2%, παρότι και τα δύο κόμματα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση ορκίζονται ότι θα δώσουν τουλάχιστον 5% για τη δημόσια εκπαίδευση. Τέλος, για άλλη μια φορά το ΠΑΣΟΚ διά του προέδρου του δήλωσε ότι «δεν διαφωνεί με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια».

Τα προηγούμενα χρόνια με τους αγώνες μας πετύχαμε τη μη αναθεώρηση του άρθρου 16 και απομακρύναμε το ενδεχόμενο της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων.
Σήμερα, διεκδικούμε αναβαθμισμένη δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους και όλες, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, με αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και την έρευνα.

Προστασία του περιβάλλοντος ή όλα στα κάρβουνα;

Από τον πιο μικρό χώρο πρασίνου μέχρι την πιο μεγάλη πυρκαγιά, τα σχέδια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το βρώμικο λιθάνθρακα, η ρύπανση των νερών και η ιδιωτικοποίηση των ακτών, η καταστροφή του περιβάλλοντος έχουν τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Έχουν τη σφραγίδα της πολιτικής που βάζει το κέρδη πάνω από το περιβάλλον, που βλέπει κάθε σπιθαμή γης και φυσικών πόρων ως άλλη μία ευκαιρία κερδοφορίας. Είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται διεθνώς και ευθύνεται για την κλιματική αλλαγή. Το ΠΑΣΟΚ μιλάει σήμερα για «πράσινη ανάπτυξη», αλλά δεν μπορεί να πείσει κανέναν, αφού δεν στήριξε κανένα αίτημα για την προστασία του περιβάλλοντος –από την προσπάθεια να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 24 μέχρι τους αγώνες για την προστασία των χώρων πρασίνου από τα εμπορικά κέντρα.
Τα προηγούμενα χρόνια βρεθήκαμε μαζί με χιλιάδες πολίτες και συλλογικότητες σε όλη την Ελλάδα, υπερασπιζόμενοι το περιβάλλον, τα δάση, τα δημόσια αγαθά και συγκρουόμενοι με μεγάλα και επώνυμα οικονομικά συμφέροντα.
Δώσε δύναμη στη φωνή όσων υπερασπίζονται το περιβάλλον, ώστε να ακούγεται δυνατά για να πετυχαίνει νίκες, αποτρέποντας την περαιτέρω υποβάθμιση της φύσης και της ίδιας μας της ζωής.

Ελευθερίες και ελευθερία

Στο όνομα της «ασφάλειας» προωθούν την κατάργηση των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας. Σφαίρες αστυνομικού σκότωσαν ένα 15χρονο παιδί και όμως νέες υπερεξοπλισμένες μονάδες, οπλισμένοι αστυνομικοί και εξελιγμένα συστήματα παρακολούθησης συνεχίζουν να βρίσκονται σε κάθε γωνία των πόλεων, λες και είμαστε υπό κατοχή. Μάλιστα, εν όψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, λαμβάνουν ακόμα πιο σκληρά μετρά. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν αρκετό για να κάνει την κυβέρνηση της ΝΔ χέρι-χέρι με το ΠΑΣΟΚ (με χαρακτηριστική τη δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου για «μηδενική ανοχή στους λαθρομετανάστες») να υιοθετήσει ολόκληρη την ακροδεξιά ατζέντα Καρατζαφέρη, με πρώτο θύμα τους μετανάστες, που για άλλη μια φορά κατηγορούνται για οτιδήποτε συμβαίνει στη χώρα μας.
Υπερασπίσου, απέναντι στον ακροδεξιό λαϊκισμό, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες.


Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009


ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ:


Οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι λένε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τα ζητήματα δικαιωμάτων και μετανάστευσης

ΝΔ

Η ΝΔ και στην προεκλογική περίοδο δεν βρήκε τίποτε να πει παρά να αναγγείλει την περιστολή του ακαδημαϊκού ασύλου, στο πλαίσιο της συνέχισης μιας πολιτικής περιορισμού των δικαιωμάτων, έντασης της αστυνόμευσης, «ασφάλειας» σε βάρος της ελευθερίας, δείγματα της οποίας έδωσε ακόμη πιο εμφανώς μετά τον περσινό Δεκέμβρη.

Αλλά και στο πεδίο της μεταναστευτικής πολιτικής, ιδίως μετά τις Ευρωεκλογές, η κυβέρνηση υιοθέτησε απολύτως την ατζέντα που διαμορφώνει ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη (με τον οποίο δηλώνει ότι δεν συνεργάζεται επειδή είναι «ακραίος»): πολιτική «μηδενικής ανοχής», με επιχειρήσεις-σκούπα κατά των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, εγκλεισμού τους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, περαιτέρω γκετοποίηση χωρίς καμία μέριμνα επίλυσης των υπαρκτών κοινωνικών ζητημάτων.

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ, διά του προέδρου του, έκανε ορισμένες ασαφείς εξαγγελίες μιας μεταναστευτικής πολιτικής με στόχο «σαφείς κανόνες εισδοχής» των μεταναστών και «προστασία των συνόρων», με στόχο την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία και την απόδοση «σε εύλογο χρονικό διάστημα» (που δεν καθορίζεται) πολιτικών δικαιωμάτων στα παιδιά των μεταναστών.
Έστω και αυτές οι αφηρημένες εξαγγελίες όμως έρχονται σε αντίθεση με τις δημόσιες δηλώσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ μετά τις Ευρωεκλογές, όταν συντασσόμενος και αυτός με την ατζέντα Καρατζαφέρη, διακήρυσσε την επιλογή του για «πολιτικές μηδενικής ανοχής ενάντια στη λαθρομετανάστευση».
Ο κ. Καραμανλής, πιστός στην ακροδεξιά ατζέντα, υποσχέθηκε την κατάργηση του ασύλου, αλλά ο κ. Παπανδρέου δεν ενδιαφέρεται να αντιπαρατεθεί μαζί του σε ζητήματα δημοκρατίας και ελευθεριών. Όταν ο κ. Καραμανλής υιοθετούσε την ακροδεξιά ατζέντα του ΛΑΟΣ και ψήφιζε σειρά νόμων που κατεδάφιζαν τα δημοκρατικά δικαιώματα, το ΠΑΣΟΚ ακολουθούσε τη γνωστή διγλωσσία. Καταψήφιζε από τη μια τους νόμους και από την άλλη κάλυπτε την κυβέρνηση στο πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες, διεκδικώντας μάλιστα «μηδενική ανοχή».
Ο κ. Παπανδρέου δεν είπε λέξη για τις κάμερες και την επιτήρηση του πολίτη. Για την προστασία του απόρρητου. Για την ελευθερία στο διαδίκτυο. Για τις τράπεζες DNA. Για τους κρατούμενους στις φυλακές και τα δικαιώματα τους. Για την επέκταση του πολιτικού γάμου και του σύμφωνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Για τις κουκούλες και την καταστολή σε βάρος των νέων. Για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Για τη συνθήκη του ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ ΙΙ, για την κατάργηση του πολιτικού ασύλου, για την υπόθαλψη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας, για τις αποθήκες ανθρώπινων ψυχών σαν την Παγανή στη Μυτιλήνη. Δεν δεσμεύτηκε για κέντρα υποδοχής, δεν κατάγγειλε εκείνη την ευρωπαϊκή πολιτική που μετατρέπει την Ελλάδα σε χωροφύλακα της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα χώρες και οργανισμοί καταγγέλλουν την Ελλάδα για ρατσισμό και πολιτική διακρίσεων.

ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Με στόχο μια δημοκρατική κοινωνία ελεύθερων και ίσων πολιτών, προτείνουμε ρεαλιστικές πολιτικές για την ανθρωπιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων των μεταναστών, την κοινωνική τους ενσωμάτωση και την αναζήτηση λύσεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όχι στις πολιτικές «μηδενικής ανοχής»

Η πολυδάπανη πολιτική «αστυνόμευσης» όχι μόνο δεν λύνει τα προβλήματα, αλλά συνιστά υποχώρηση από τις αξίες του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, ενώ προσβάλλει το παρελθόν των Ελλήνων ως ενός λαού που έχει ζήσει τη μετανάστευση και τις διακρίσεις που τη συνοδεύουν. Το πρώτο βήμα είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου της μετανάστευσης με όρους αξιοπρέπειας:

Κατάργηση των σημερινών κέντρων κράτησης αλλοδαπών, που δυσφημούν τη χώρα μας.

Δημιουργία ανοιχτών κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, με αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης για όσο διάστημα χρειάζεται να παραμείνουν σε αυτούς οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Κοινωνική και πολιτική ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία
Οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται εδώ πρέπει να έχουν όλες τις απαραίτητες δυνατότητες να ενταχθούν δημιουργικά στην ελληνική κοινωνία.

Νομιμοποίηση των μεταναστών

· Εφαρμογή ενός συστήματος ανοιχτής και διαρκούς νομιμοποίησης, υπό προϋποθέσεις.
· Θέσπιση ενός πρόσθετου τύπου άδειας «προς αναζήτηση εργασίας» που θα παρέχεται από τις ελληνικές πρεσβείες και θα διασφαλίζει το δικαίωμα παραμονής στην ελληνική επικράτεια για ένα χρόνο, με στόχο την αναζήτηση εργασίας.

Συνθήκες ζωής

· Διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των μεταναστών, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος της ασφάλειας στην εργασία.
· Δομές προαιρετικής εκμάθησης ελληνικής γλώσσας σε όλους τους ενήλικους μετανάστες πρώτης γενιάς από επαρκώς στελεχωμένα Κέντρα Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας σε δημοτικό επίπεδο.
· Καθιέρωση της αντιρατσιστικής εκπαίδευσης
· Υπηρεσίες κοινωνικής υποστήριξης (μεταφραστές, κοινωνικοί λειτουργοί κ.λπ.) για τα σχολεία με μεγάλο αριθμό αλλοδαπών μαθητών και μαθήματα μητρικής γλώσσας και πολιτισμού.
· Ελεύθερη πρόσβαση των μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας (τροποποίηση του άρθρου 84 του ν. 3386/05).
Πολιτικά δικαιώματα
· Απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στα παιδιά των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα, καθώς και σε όλα τα παιδιά που ζουν χρόνια στη χώρα μας.
· Καθιέρωση της αρχής της κατοικίας προκειμένου για την κτήση της ιθαγένειας, που θα στηρίζεται όχι στον τόπο γέννησης ή στην καταγωγή, αλλά στον τόπο όπου βρίσκεται η κατοικία και η εργασία του μετανάστη. Δικαίωμα δεύτερου βαθμού κρίσης όταν απορρίπτεται η αίτηση.
· Παροχή δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις δημοτικές εκλογές για όσους τεκμηριώνουν 5ετή νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα.

Ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση

Κάθε εθνική πολιτική θα είναι ανεπαρκής αν δεν συνοδευτεί από μια στροφή της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής: από την πολυδάπανη και αναποτελεσματική πολιτική της «Ευρώπης-φρούριο» σε μια πολιτική δημιουργίας υποδομών στις ευρωπαϊκές χώρες υποδοχής αλλά και στις χώρες προέλευσης των μεταναστών. Μια τέτοια στροφή σημαίνει:

Εγκατάλειψη της πολιτικής που προωθεί την ενίσχυση του ευρωπαϊκού συνοριακού σώματος FRONTEX, τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης σε χώρες της Βόρειας Αφρικής, τις άτυπες επαναπροωθήσεις και τις απελάσεις.

· Διακοπή κάθε προσπάθειας τεχνητού περιορισμού του αριθμού των αιτήσεων ασύλου που εγκρίνονται. Κάθε άνθρωπος που διώκεται και κινδυνεύει στη χώρα του δικαιούται και πρέπει να λαμβάνει άσυλο.
· Παροχή δυνατότητας εξόδου από την Ελλάδα σε όσους μετανάστες το επιθυμούν, σε συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
· Ουσιαστική στήριξη των χωρών προέλευσης των μεταναστών για την καταπολέμηση της φτώχειας, αλλά και των χωρών υποδοχής μεταναστών, όπως η Ελλάδα, για τη δημιουργία των αναγκαίων κοινωνικών υποδομών.

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2009

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την ΥΓΕΙΑ


Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διαμόρφωσαν την εξής κατάσταση στο χώρο της υγείας


• Από το 3% του ΑΕΠ το 2004, η χρηματοδότηση του ΕΣΥ μειώθηκε το 2008 στο 2,4%, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 6% των τακτικών εξόδων του προϋπολογισμού, έναντι 13,6%, που αποτελεί το μέσο όρο της ΕΕ των 27.

• Τα χρέη των δημόσιων νοσοκομείων προς τους προμηθευτές αναλώσιμων υλικών και φαρμάκων ανέρχονταν στο τέλος του 2008 στα 5,5 δις ευρώ, ενώ, αν προστεθούν και τα νέα χρέη ύψους 600 εκατ. ευρώ που δημιουργήθηκαν φέτος μέχρι το τέλος Ιουνίου, το συνολικό ποσό εκτοξεύεται στα 6,1 δις ευρώ.

• Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον δημόσιο τομέα υγείας δεν ξεπερνούν τις 800 το χρόνο, όταν οι συνταξιοδοτήσεις και οι αποχωρήσεις είναι περισσότερες από 2.000 ετησίως.

• Η χώρα μας διαθέτει σήμερα μόλις 3,8 νοσηλευτές/τριες ανά 1000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ των 27 είναι 8,9/1.000.

• Οι κενές θέσεις νοσηλευτών/τριών ανέρχονται στις 25.000.

• Οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών υπερβαίνουν τις 4.500, χωρίς να υπολογίζονται οι ανάγκες για την εφαρμογή του νέου ωραρίου των νοσοκομειακών γιατρών.

• Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για το 2008, οι ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών που δεν καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση εκτοξεύτηκαν στο 57% των συνολικών δαπανών για την υγεία (στην ΕΕ δεν υπερβαίνουν το 28%).

• Οι Έλληνες δαπανούν το 6% του εισοδήματός τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (2% κατά μ.ό. στις χώρες του ΟΟΣΑ και 3% στις ΗΠΑ).

• Η Ελλάδα βρίσκεται στην 23η θέση της ΕΕ των 27 σε επίπεδο υπηρεσιών υγείας, έχοντας υποχωρήσει 9 θέσεις την τελευταία τριετία.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Η εναλλακτική προγραμματική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναμόρφωση του συστήματος υγείας εκκινεί από την αρχή ότι η υγεία δεν μπορεί να είναι αντικείμενο εμπορευματοποίησης ούτε να υπόκειται στη δικαιοδοσία του κέρδους. Αποτελεί, αντιθέτως, αναφαίρετο κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα, που οφείλει να βρίσκεται έξω από τις διαδικασίες της αγοράς.

Στρατηγικός μας στόχος είναι η οικοδόμηση ενός ολοκληρωμένου δημόσιου συστήματος υγείας και πρόνοιας που θα παρέχει άμεση, δωρεάν, καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, τη στιγμή της ανάγκης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση:


Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία, με ταυτόχρονη αναβάθμιση του προγραμματισμού, του σχεδιασμού και της οργάνωσης του συστήματος υγείας. Η αναβάθμιση αυτή συνιστά προϋπόθεση για την εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς και παραοικονομίας (μίζες, «φακελάκια», οικονομικές δοσοληψίες με τις φαρμακευτικές εταιρείες) και την κατάργηση των παράνομων ιδιωτικών ιατρείων.

Ελεύθερη πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας όλων όσοι ζουν και εργάζονται στη χώρα (κατάργηση του ελάχιστου αριθμού ενσήμων για παροχή υγειονομικής περίθαλψης κ.λπ.).

Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων γιατρών, επαγγελματιών υγείας και λοιπού προσωπικού από εργαζόμενους πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Κατάργηση του θεσμού των επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών.

Ενιαίες εργασιακές σχέσεις του υγειονομικού προσωπικού, αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, διαρκής επιμόρφωση των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και διασφάλιση της οικονομικής, επαγγελματικής και επιστημονικής τους αναβάθμισης και εξέλιξης.

Αναβάθμιση του ΕΟΦ, δημιουργία Εθνικής Φαρμακαποθήκης και υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του φαρμάκου στο υπουργείο Υγείας.

Αυστηρός έλεγχος της τιμολογιακής πολιτικής και της συνταγογράφησης φαρμάκων και θεραπειών, ώστε να εξασφαλίζεται η ποιότητα, η επάρκεια αλλά και η λελογισμένη χρήση των φαρμάκων.

Ματαίωση των Συμπράξεων Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο της υγείας, καθώς και κάθε προσπάθειας ανάθεσης σε ιδιώτες της διοίκησης ολόκληρων τμημάτων των δημόσιων νοσοκομείων (π.χ. διαγνωστικών εργαστηρίων, ΜΕΘ κ.λπ.).

• Δημιουργία οργανωμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας-Πρόνοιας, που θα δίνει έμφαση στη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση και διάγνωση παράλληλα με την περίθαλψη και θεραπεία σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, έτσι ώστε στα νοσοκομεία να καταλήγουν μόνο τα βαριά περιστατικά.

• Καθιέρωση του θεσμού της ομάδας υγείας, με πυρήνα τον οικογενειακό γιατρό.

• Ολοήμερη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και κατάργηση των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων.