Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2009

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής οικονομίας και οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης σχετική με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο. Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης η ρύθμιση του νόμου 3697/08 δεν απέφερε αυξημένα έσοδα στα δημόσια ταμεία σύμφωνα με τις φιλόδοξες προσδοκίες του Υπουργείου.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Με τα άρθρα 23 επ. του Ν. 3697/08 σε συνδυασμό με την 1134/2008 υπουργική απόφαση, ρυθμίστηκε ο τρόπος καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Η συγκεκριμένη ρύθμιση χαρακτηρίστηκε εκτός των άλλων και από το κόμμα μας ως ενθάρρυνση της νόμιμης φοροδιαφυγής. Η ρύθμιση θα απέφερε σύμφωνα με τις φιλόδοξες προσδοκίες του ΥΠ.ΟΙ.Ο., αυξημένα έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Επειδή μετά την παρέλευση της καταληκτικής προθεσμίας (29/12), φαίνεται να μην επαληθεύτηκαν οι προσδοκίες του Υπουργείου.
Επειδή ο αριθμός των οφειλετών που ανταποκρίθηκαν στην πιο πάνω ευνοϊκή ρύθμιση υποδηλώνει και την κατάσταση της οικονομίας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Πόσοι οφειλέτες, αρμοδιότητας των Δ.Ο.Υ. της Αχαΐας και για ποιο συνολικά ποσό υπέβαλαν αιτήσεις ένταξης στην πιο πάνω ρύθμιση;
2) Πόσοι απέφυγαν και για πιο συνολικό ποσό να ενταχθούν;
3) Ποιο το ποσό που εισπράχθηκε από τις Δ.Ο.Υ. μέχρι 31/12/2008;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΤΟΥ Ν. ΑΧΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης αναφερόμενος στα δραματικά γεγονότα της Γάζας έκανε την ακόλουθη δήλωση.


Τα πολεμικά γεγονότα και η σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα δεν πρέπει να μας αφήσουν αδιάφορους. Σε πολλούς νομούς της Ελλάδας συλλογικοί φορείς εξέδωσαν κοινές ανακοινώσεις καταδίκης των γεγονότων και οργάνωσαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Στην Αχαΐα δεν έγινε κάτι παρόμοιο, γι’ αυτό και προτείνω το παρακάτω κείμενο να συνυπογραφεί, εάν συμφωνούν, από όλους τους συλλογικούς φορείς του νομού.
Η διαμαρτυρία πρέπει να είναι ενωτική και παλλαϊκή ώστε να ακουστεί δυνατά η φωνή του νομού μας και να οργανωθούν μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.


«Οι φορείς του Νομού Αχαΐας που συνυπογράφουμε το παρακάτω κείμενο καταγγέλλουμε τη βάρβαρη επιδρομή του Ισραήλ και με χερσαίες δυνάμεις εναντίον του Παλαιστινιακού λαού. Η εγκληματική πολεμική επιχείρηση με θύματα εκατοντάδες αμάχους νεκρούς και τραυματίες προστίθεται στο διαρκές έγκλημα εναντίον του Παλαιστινιακού λαού. Μία επιχείρηση που γίνεται με τη στήριξη των ΗΠΑ και την ανοχή των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε.

Η συνεχιζόμενη κατοχή και ο απάνθρωπος αποκλεισμός της Γάζας είναι η βασική πηγή της σύγκρουσης. Μόνο με τη δημιουργία ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, δίπλα στο κράτος του Ισραήλ, θα υπάρξει σταθερή ειρήνη στην περιοχή.

Αυτό θα είναι προς όφελος της ασφάλειας και της προόδου του Ισραήλ προς όφελος όλης της Μέσης Ανατολής αφού το Παλαιστινιακό αποτελεί πρόβλημα « κλειδί» για την ειρήνη σε όλη την περιοχή.

Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να ασκήσει όλη την επιρροή της σε όλα τα όργανα που συμμετέχει και να απαιτήσει να σταματήσει άμεσα τώρα το έγκλημα κατά του Παλαιστινιακού λαού.

Να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί η χερσαία εισβολή και ο αποκλεισμός της Γάζας.»



Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009


20 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Πρόσωπα και θεσμοί έχουν υποταχθεί σε ιδιοτελείς επιδιώξεις

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΑ ΝΕΑ (5-1-09)


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΠΑΝΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ


«Η εξέγερση της νεολαίας είναι ό,τι πιο ελπιδοφόρο και αισιόδοξο έχει να επιδείξει το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα», επισημαίνει ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Παρομοιάζει μάλιστα τις διαδικασίες της Εξεταστικής Επιτροπής με την πλοκή του γνωστού βιβλίου «Γόμορρα», που αναφέρεται στη ναπολιτάνικη Καμόρα. «Θέλω η πολιτική να είναι χρήσιμη για την κοινωνία και αποτελεσματική στις επιδιώξεις της, να μοχθεί για την καθημερινότητα του πολίτη και να υπερασπίζει σθεναρά το συλλογικό και το δημόσιο, την ενεργό συμμετοχή και την αμφισβήτηση.

Οικολόγος βουλευτής;

Βουλευτής της Αριστεράς. Η οικολογία ως βιωματική δραστηριότητα προϋπήρχε και θα εξακολουθήσει να υπάρχει και μετά την ιδιότητά μου ως βουλευτή.

Η εμπειρία σας από τη συμμετοχή σας στην Εξεταστική;

Τα βιβλία το «Όνομα του Ρόδου» και «Γόμορρα» στην ελληνική εκδοχή τους περιγράφουν την εμπειρία. Ξετυλίχθηκαν μπροστά μας όλοι οι μηχανισμοί και οι διαδρομές που λεηλατούν διαχρονικά την ελληνική κοινωνία.

Ποιοι μάρτυρες ήταν κλειδιά;

Θρησκόληπτοι δικαστές, πρόθυμοι υπάλληλοι, «λαοπρόβλητοι» νομάρχες, αεριτζήδες επιχειρηματίες, περιδεείς πολιτικοί.

Σκάνδαλο του Βατοπεδίου;

Όχι απλώς σκάνδαλο, αλλά το ψηφιδωτό της κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.
Το μήνυμα της εξέγερσης της νεολαίας;
Ό,τι πιο ελπιδοφόρο και αισιόδοξο έχει να επιδείξει το παρηκμασμένο πολιτικό σύστημα.

Τι χρειάζεται για να γίνει η οργή ελπίδα;

Να αντιστοιχηθεί το πολιτικό σκηνικό με τις ανάγκες και τις προσδοκίες.

Πώς κρίνετε τις πρόσφατες παρεμβάσεις του Λεωνίδα Κύρκου και του Νίκου Κωνσταντόπουλου;

Χρήσιμες παρεμβάσεις σε μια Αριστερά που αναζητά, βουλεύεται, τολμά.

Διαχωρισμός Κράτους- Εκκλησίας;

Η ιστορία του Βατοπεδίου επιβεβαίωσε την πάγια θέση μας. Την επιδοκιμάζει πλέον η πλειονότητα των πολιτών. Η κοινωνία είναι πιο ώριμη από τις εξουσίες.

Γιατί υπάρχει απαξίωση των θεσμών;

Γιατί πρόσωπα και θεσμοί έχουν υποταχθεί στις ιδιοτελείς επιδιώξεις πολιτικών και κομμάτων.

Η άποψή σας για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ;

Όποιος αυτή την περίοδο «συνεργασιολογεί», εξυπηρετεί απόκρυφες επιδιώξεις. Αποφασίζει και προτείνει ερήμην των πολιτών και των απαιτήσεων των καιρών.

Οι σχέσεις σας με το ΚΚΕ;

Το ΚΚΕ έχει μετεξελιχθεί σε φοβικό κόμμα του νόμου και της τάξης. Ένα κόμμα των «νοικοκυραίων». Είναι πλήρως ενταγμένο στο σύστημα του δικομματισμού, του οποίου δεν επιθυμεί τη διαταραχή.

Ο ρόλος των περιβαλλοντικών οργανώσεων στη χώρα μας;

Ο συνοπτικός απολογισμός και η αξιολόγηση της παρουσίας τους κατά την τελευταία εικοσαετία δίνουν την ασφαλή απάντηση. Εύχομαι να διατηρήσουν την αυτονομία, την ανεξαρτησία και τον ριζοσπαστικό λόγο τους.

Υπουργείο Περιβάλλοντος;

Πάγια και σταθερή θέση μας. Έστω και στο συμβολικό επίπεδο.

Η λύση για το ενεργειακό πρόβλημα της χώρας μας;

Με επαναπροσδιορισμό του ενεργοβόρου καταναλωτικού μοντέλου, ένταξη του πολίτη στο πρόβλημα. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το μεγαλύτερο απόθεμα. Πλήρης αξιοποίηση των τεράστιων αποθεμάτων ήπιας ενέργειας της χώρας μας.

Το πρόβλημα με τους μετανάστες στην Πάτρα;

Πρόβλημα που μολύνει με τον ρατσισμό και την ξενοφοβία συνειδήσεις και διχάζει κοινωνίες. Και όλα αυτά, με τις εγκληματικές συνειδητές επιλογές των κυβερνήσεων αλλά δυστυχώς και τοπικών φορέων.

Η εθνική οδός καρμανιόλα Πατρών- Κορίνθου;

Ο φονικότερος αυτοκινητόδρομος της Ευρώπης. Χιλιάδες έχουν χάσει τη ζωή τους ή έχουν μείνει ανάπηροι. Κι όμως, καλούμαστε να πληρώνουμε αυξημένα διόδια προτού αρχίσει η κατασκευή του, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή μας. Με τη σύμβαση παραχώρησης εξαιρείται η Δυτική Ελλάδα, γι΄ αυτό και καλέσαμε τους χρήστες οδηγούς σε απείθεια όσον αφορά την καταβολή διοδίων.

Κέντρο και περιφέρεια...

Όταν σε ολόκληρη την Ευρώπη οι αυτόνομες, αυτοδιοίκητες και παντοδύναμες περιφέρειες αποτελούν το αναπτυξιακό κύτταρο, η Ελλάδα παρουσιάζεται στα ευρωπαϊκά όργανα ως μία περιφέρεια και ο εκάστοτε πρωθυπουργός ως περιφερειάρχης.

Το δίδυμο Αλέξης Τσίπρας- Αλέκος Αλαβάνος;

Δεν υπάρχει δίδυμο αλλά συλλογικά όργανα με τους συντονιστές τους. Οι επικεφαλής αλληλοτροφοδοτούνται, αλληλοσυμπληρώνονται και εκφράζονται ενιαία. Εκφράζουν το σύνολο των συνιστωσών της Αριστεράς και της κοινωνίας.

Τα όργανα λειτουργούν σωστά;

Είμαστε απαιτητικοί και απόλυτοι και γι΄ αυτό δεν είμαστε ποτέ ικανοποιημένοι. Η λειτουργία ενός κόμματος της Αριστεράς πρέπει να αντιστοιχεί στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας.

Η προσδοκία σας στην πολιτική;

Αντανακλά τις προσδοκίες της Αριστεράς που είναι συλλογικές, με πρόσωπα αυτόνομα και αυτάρκη. Θέλω να είναι χρήσιμη για την κοινωνία και αποτελεσματική στις επιδιώξεις της, να μοχθεί για την καθημερινότητα του πολίτη και συγχρόνως να την εντάσσει στη γενικότερη προσπάθεια για την κοινωνική αναβάθμιση και ελευθερία. Να υπερασπίζει σθεναρά το συλλογικό και το δημόσιο, την ενεργό συμμετοχή και την αμφισβήτηση.