Τετάρτη 23 Απριλίου 2008

Ίδρυση Κέντρου Υποδοχής- φιλοξενίας αιτούντων άσυλο στην Πάτρα

22 Απριλίου 2008
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η Προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Ο Νομάρχης Αχαΐας και ο Δήμαρχος Πατρέων σε δηλώσεις τους, υποστήριξαν ότι το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την ίδρυση κέντρου φιλοξενίας αλλοδαπών αιτούντων άσυλο στην Πάτρα, παρά μόνο στα κέντρα εισόδου αλλοδαπών στην χώρα, δηλαδή στις παραμεθόριες περιοχές.
Ταυτόχρονα όμως, έχουν ιδρυθεί αντίστοιχα κέντρα φιλοξενίας σε αστικά κέντρα ακόμα και στην Αθήνα και το Λαύριο (ΠΔ 266/2002 και 80/2002 αντίστοιχα). Παρατηρείται λοιπόν, μία αναντιστοιχία μεταξύ των πιο πάνω δηλώσεων και των ελληνικών πρακτικών.
Δεδομένων των τραγικών συνθηκών διαβίωσης των αλλοδαπών στην Πάτρα, όπως έχουν επισημανθεί σε πληθώρα κειμένων τόσο θεσμικών οργάνων όπως του Συνηγόρου του Πολίτη ( ο οποίος μίλησε για μικρής κλίμακας ανθρωπιστική κρίση), όσο και σε πορίσματα ΜΚΟ, ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκαλεί απορία η απουσία αντίστοιχης πρόβλεψης για την Πάτρα.

Δεδομένων των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο η δημιουργία κέντρου φιλοξενίας στην Πάτρα;
2. Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο κέντρο;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Επίσκεψη Τσούκαλη σε Παλαιστίνη και Ισραήλ


ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ βρίσκεται από 23-28 Απριλίου ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης συμμετέχοντας σε αντιπροσωπεία του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Η αντιπροσωπεία, στην οποία συμμετέχουν 11 βουλευτές από Ιταλία, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Τσεχία, Δανία, Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία, έχει προσκληθεί απ’ το Ισραηλινό Κομμουνιστικό Κόμμα και θα έχει μια σειρά επαφών και συζητήσεων με το Γενικό Γραμματέα κ. Mohammed Naffa και άλλα στελέχη του κόμματος. Στις 24 Απριλίου η αντιπροσωπεία των βουλευτών θα έχει επίσης συναντήσεις στην Ιερουσαλήμ με το Συνασπισμό Γυναικών για την Ειρήνη και άλλες φιλειρηνικές οργανώσεις.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλαμβάνει επίσης συναντήσεις και συνομιλίες με κόμματα και οργανώσεις της Παλαιστινιακής αριστεράς, επίσκεψη στον καταυλισμό προσφύγων στη Ραμάλα αλλά και συμμετοχή στην εβδομαδιαία διαδήλωση κατά της βίας και του τείχους που χωρίζει Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης, τόνισε πως η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια των προσπαθειών της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για τη συναδέλφωση των λαών και την ειρήνευση της πολύπαθης περιοχής.