Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στο πλαίσιο των προγραμματικών πρωτοβουλιών του ΣΥΡΙΖΑ, το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος της ΚΠΕ του ΣΥΝ διοργανώνει μια σειρά δημόσιων εκδηλώσεων διαλόγου με τη συμμετοχή ειδικών φορέων, σε θεματική και περιφερειακή βάση.


Φυσικό περιβάλλον και προστατευόμενες περιοχές
Παρασκευή 7 Νοέμβρη, 6.30’ μμ.
Πάτρα, Αίθουσα Εμπορικού Συλλόγου, Πλατεία Γεωργίου Α΄ 25

Θα μιλήσουν:

· Βαγγέλης Αποστόλου, Μέλος Πολ. Γραμματείας ΣΥΝ
· Νίκος Τσούκαλης, Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ
Γιώργος Βασιλακόπουλος, Εκπρόσωπος Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων - ΠΑΝΔΟΙΚΟ
Πέτρος Λυμπεράκης, Ερευνητής Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Μέλος τμήματος Οικολογίας ΣΥΝ (συντονισμός)
Δημήτρης Ντάουλας, πρ. Προϊστάμενος Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Αιτωλ/νίας
Ηλίας Ντρες, Δασολόγος, Εκπρόσωπος Οικολογικής Κίνησης Πάτρας – ΟΙΚΙΠΑ
Γιάννης Παντής, Αν. Καθηγητής Τμ. Βιολογίας Α.Π. Θεσσαλονίκης
Σπύρος Ψαρούδας, Πρόεδρος Δ.Σ. περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»


Δάση και δασικές εκτάσεις, παράκτιες, τουριστικές περιοχές: συστηματικές «πιέσεις», ο ρόλος του κράτους και η πολιτική διαχείρισης των περιοχών υψηλής φυσικής αξίας.
Κοινωνικές και θεσμικές προϋποθέσεις για την προστασία και την ορθή διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών. Ποια εφαρμογή της Οδηγίας “Natura 2000”.
Μια συνολική τοπική - περιφερειακή αναπτυξιακή στρατηγική που θα βάζει ως προϋπόθεση και στρατηγικό στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.

Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος ΚΠΕ ΣΥΝ: Πλ. Ελευθερίας 1, τηλ. 2103378400, fax 2103219914, email: oikologia@syn.gr

Ν.Ε. ΣΥΝ Αχαΐας: Πλατεία Γεωργίου 27, Πάτρα, τηλ. 2610220600, fax. 2610278923 email syn.achaias@gmail.com

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Αποκλεισμός από τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Ερώτηση για τα προβλήματα στη διαδικασία χορήγησης ασύλου σε μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης.
Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές επισημαίνουν ότι το 2007 η Ελλάδα ενέκρινε μόνο 8 από τις 20.692 αιτήσεις παραβιάζοντας τη συνθήκη της Γενεύης.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Το ποσοστό έγκρισης των αιτήσεων για άσυλο παραμένει σταθερά το χαμηλότερο στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2007 η Ελλάδα ενέκρινε μόνο 8 από τις 20.692 αιτήσεις για άσυλο παραβιάζοντας τη Συνθήκη της Γενεύης. Όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Ελλάδα, η χώρα μας παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που αναφέρονται στη χορήγηση ασύλου, απορρίπτοντας πολύ συχνά τις αιτήσεις χορήγησης ασύλου σε μετανάστες που προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες όπως το Αφγανιστάν.

Στα ανωτέρω στοιχεία έρχεται να προστεθεί η πρωτοφανής και «καινοφανής» ερμηνεία της Συνθήκης της Γενεύης από το τμήμα Αλλοδαπών στην Αθήνα. Η διεύθυνση Αλλοδαπών η οποία είναι υπεύθυνη για την παραλαβή αιτημάτων ασύλου, αποφάσισε να σταματήσει να δέχεται αιτήσεις αλλοδαπών τις τελευταίες 25 μέρες. Σύμφωνα με καταγγελία της Ομάδας δικηγόρων για την προστασία μεταναστών και προσφύγων, εκατοντάδες αιτούντες άσυλο που διαμένουν στην Αθήνα, αποκλείονται από τις διαδικασίες ασύλου με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κράτηση και πιθανή απέλαση ενώ περιμένουν επί ματαίω έξω από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.

Δεδομένου ότι η πρακτική αυτή συνάδει με τη γενικότερη πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες και πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας και οδηγεί σε κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων τους,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Ποιος είναι υπεύθυνος για την απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών να σταματήσει να δέχεται αιτήσεις ασύλου;
- Σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί ώστε να αναβαθμιστεί η διαδικασία ασύλου στη χώρα μας προκειμένου να εξετάζονται τα αιτήματα επί της ουσίας και ατομικά, αντί να απορρίπτονται συλλογικά θεωρώντας τα κατ αρχήν καταχρηστικά;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης