Παρασκευή 21 Αυγούστου 2009

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΠΑΤΡΑΣ

Με αφορμή τις εντονότατες αντιδράσεις των κρατουμένων στη φυλακή Αγίου Στεφάνου Πάτρας, σε σχέση με την αντιμετώπιση της νέας γρίπης ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Τσούκαλης, απέστειλε την ακόλουθη επιστολή:
Κύριε Υπουργέ,
Μεγάλος αναβρασμός επικρατεί μεταξύ των κρατουμένων του σωφρονιστικού καταστήματος Αγ. Στεφάνου της Πάτρας, λόγω της εύλογης καχυποψίας τους για τον τρόπο διαχείρισης της επιδημίας της νέας γρίπης.
Σχεδόν παντελής έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ο υπερκορεσμός των καταστημάτων και οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, καθιστούν σχεδόν αδύνατη την εφαρμογή ακόμα και στοιχειωδώς, των οδηγιών που έχετε απευθύνει προς τη διεύθυνση.
Το κλίμα επιδεινώθηκε από την πρόθεση της διεύθυνσης να νοσηλεύσει τα ύποπτα κρούσματα, σε χώρο που βρίσκεται σε επαφή με τα μαγειρεία της Α΄ πτέρυγας και επικοινωνεί ουσιαστικά μέσω αυτών. Για το θέμα υποβλήθηκε υπόμνημα – διαμαρτυρία άνω των 100 κρατουμένων, δίχως να υπάρξει καμία προσπάθεια διασκέδασης των ανησυχιών.
Κύριε Υπουργέ,
Επειδή ο τρόπος διαχείρισης του ζητήματος στο χώρο των σωφρονιστικών καταστημάτων και συγκεκριμένα η απουσία σε σχέση με άλλους κοινωνικούς χώρους, δημοσιότητας ή διαβούλευσης και ενημέρωση των κρατουμένων υπονοεί υποβάθμιση του ενδιαφέροντος αλλά δυστυχώς της ευαισθησίας χαρακτηρίζοντας όσους κρατούνται σε πολίτες 2ης κατηγορίας.
Ζητώ την παρέμβασή σας ούτως ώστε:
α)
Να δημοσιοποιηθεί το σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας στις εγκαταστάσεις της φυλακής Αγ. Στεφάνου.
β) Να εμπλακούν στη διαδικασία υλοποίησης και εξειδίκευσής του οι φορείς υγείας της πόλης (Ιατρικός Σύλλογος, ΕΙΝΑ) ούτως ώστε τα όποια μέτρα να αποκτήσουν επιστημονική εγκυρότητα και αντικειμενικότητα.
γ) Να επανεξεταστεί η πρόθεση της διεύθυνσης να δημιουργήσει σε επαφή με τα μαγειρεία της Α΄ Πτέρυγας, χώρο νοσηλείας.
δ) Να στελεχωθεί άμεσα το κατάστημα με επαρκή αριθμό προσωπικού υγείας.

Πέμπτη 20 Αυγούστου 2009

Δραματική η κατάσταση στα κρατητήρια της Δυτικής Ελλάδας


ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗ

Με αφορμή την τραγική εικόνα που παρουσιάζουν τα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτ/νίας, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, απέστειλε στον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη την ακόλουθη επιστολή:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,


Τραγική είναι η κατάσταση που επικρατεί στα κρατητήρια των Αστυνομικών Υπηρεσιών στους νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Αιτ/νίας, μετά τα πρόσφατα αστυνομικά μέτρα για την «επίλυση» του μεταναστευτικού προβλήματος.
Οι συλλήψεις εκατοντάδων μεταναστών και η κράτησή τους στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος έχει δημιουργήσει δραματικές καταστάσεις, τόσο για τους ίδιους τους μετανάστες, όσο και για τους εργαζόμενους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν κρύβουν την έντονη δυσφορία τους γι΄ αυτό και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

Η έλλειψη υποδομών φιλοξενίας των μεταναστών, όπως πολύ συχνά έχουμε αναφέρει, έχει δημιουργήσει απάνθρωπες συνθήκες κράτησης που δυσφημούν τη χώρα μας και τον πολιτισμό μας.

Επιβεβαιώνονται πλήρως οι θέσεις μας, ότι η αποσπασματική δίχως συνολικό σχεδιασμό πολιτική διαχείριση του μεταναστευτικού προβλήματος, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει περιστασιακά έστω το ζήτημα, αλλά αντιθέτως το επιδεινώνει τόσο σε επίπεδο κοινωνικό όσο και ανθρωπιστικό.

Τραγική απόδειξη της επικοινωνιακής, δυστυχώς, πολιτικής σας είναι οι πληροφορίες που λαμβάνονται απ’ όλες τις περιοχές της Δυτικής Ελλάδας αλλά και από τις πρόσφατες εικόνα από τα Κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων.

Η ίδια απαράδεκτη και τραγική κατάσταση επικρατεί και στα κρατητήρια-τροχόσπιτα του Λιμεναρχείου της Πάτρας, γεγονός το οποίο επανειλημμένα έχουμε επισημάνει με ερωτήσεις μας και οι οποίες έχουν δημοσιευτεί σε περίοπτη θέση σε όλο σχεδόν τον Ευρωπαϊκό τύπο.

κ. Υπουργέ,

Επειδή η πολιτική που ακολουθείτε στο κρίσιμο αυτό ζήτημα αποτελεί πλήγμα στον πολιτισμό μας, παραβιάζει κατάφορα τις υποχρεώσεις μας για την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων όσων διαβιούν στη χώρα μας και συνιστούν συνθήκες διαμόρφωσης ρατσιστικών και ξενοφοβικών φαινομένων πρέπει άμεσα να υλοποιήσετε:

α) την ειλημμένη απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Παυλόπουλου για τη δημιουργία στην Πάτρα ανοικτού χώρου φιλοξενίας μεταναστών,
β) τη στελέχωση και αναδιοργάνωση της υπηρεσίας παραλαβής αιτημάτων ασύλου με όσα προβλέπονται σχετικά με τη νομική και ψυχολογική στήριξη των προσφύγων,
γ) την αναγνώριση καθεστώτος προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες και τη χορήγηση σ΄ αυτούς ταξιδιωτικών εγγράφων και
δ) τη δημιουργία δομών διαχείρισης και υποστήριξης του ζητήματος των προσφύγων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.
Με τιμή

Νίκος Τσούκαλης
Βουλευτής Αχαΐας ΣΥΡΙΖΑ

Τετάρτη 19 Αυγούστου 2009


Χάραξη Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων: ΕΝΑ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΘΕΝ ΕΓΚΛΗΜΑ

Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη

Τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων (υπουργών Συγκοινωνιών ) της ΕΡΓΟΣΕ επιδιώκουν να συσκοτίσουν οι αντιπαραθέσεις πολιτικών και άλλων θεσμικών παραγόντων σχετικά με τη χάραξη της Σιδηροδρομικής Γραμμής Υψηλών Ταχυτήτων (Σ.Γ.Υ.Τ.) στη περιοχή του Διακοπτού, ενώ είναι προφανές και αδιαμφισβήτητο ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη συνιστά συνειδητή επιλογή όλων των κυβερνήσεων από το 1996 μέχρι και σήμερα.

Όσοι από εμάς συμμετείχαμε σε όλη τη διαδικασία μελέτης και χάραξης της ΣΓΥΤ, από την πρώτη σύσκεψη των φορέων της Δυτικής Αιγιάλειας στο Δερβένι (2000) και σε όσες επακολούθησαν μέχρι το 2005 (Αιγείρα, Ακράτα, Διακοπτό) είχαμε διαμορφώσει την ομόφωνη θέση όλων των φορέων της Αχαΐας για την από κοινού μελέτη χάραξης των δύο (2) αξόνων (ΣΓΥΤ και ΠΑΘΕ) με νότιο προσανατολισμό. Θέση η οποία σε καμία περίπτωση δεν αναιρούσε το χαρακτήρα του έργου ως Μέσου Μαζικής Μεταφοράς δεδομένων των πολύ μικρών αποστάσεων διέλευσής του από τους υφιστάμενους οικισμούς. Τονίζαμε τότε με ένταση, επιμονή και αγωνία ότι τα διαφορετικά καθεστώτα που θα ίσχυαν για τα δύο δίκτυα ( δημόσιο – ιδιωτικό) Θα καθιστούσε «ανελαστική» την κατασκευή και λειτουργία της Σ.Γ.Υ.Τ. Ο συσχετισμός των δύο αξόνων δεν θα συνέφερε τον παραχωρησιούχο της ΠΑΘΕ, αφού η ΣΓΥΤ θα ήταν γι αυτόν, άκρως ανταγωνιστική.

Η θέση αυτή των φορέων επιβεβαιώθηκε από τον μελετητή της περιβαλλοντικής μελέτης της ΠΑΘΕ κατά την παρουσίασή της στο νομαρχιακό συμβούλιο αλλά και με τραγικό τρόπο, από την απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, όπως αναφέρεται στο σημείο 16 της επιστολής του κ. Μπεκίρη: «…η παραμικρή μετατόπιση του άξονα του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου Πατρών συνεπάγεται την τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων…… και οδηγεί σε απρόβλεπτες καθυστερήσεις με υπαιτιότητα του Ελληνικού Δημοσίου…».

Η θέση για νότια χάραξη εξακολουθεί και σήμερα να είναι ορθή πλην όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπονομευθεί η κατασκευή του έργου από τις παλινωδίες όσων από το 2005 και για τρία (3) περίπου χρόνια «συμβιβάστηκαν» με τις τότε διαβεβαιώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών.

Δεν μπορούν σήμερα να εμφανίζονται ως διαπρύσιοι υποστηρικτές αιτημάτων όσοι με τις πολιτικές τους επιλογές εγκατέστησαν ως τοποτηρητή των συμφερόντων της περιοχής τα ιδιωτικά συμφέροντα με τη νομοθετική έγκριση της σύμβασης παραχώρησης της ΠΑΘΕ.

Τρίτη 18 Αυγούστου 2009

Επιστολή Τσούκαλη στον κ. Μαρκογιαννάκη για τις πυρκαγιές στη Ζάκυνθο


Με αφορμή τις συνεχιζόμενες πυρκαγιές στο νησί της Ζακύνθου και του οργανωμένου σχεδίου καταστροφής του νησιού, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκη την παρακάτω επιστολή:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Τον τελευταίο καιρό διαπράττεται στη Ζάκυνθο ένα πρωτοφανές έγκλημα τόσο κατά του φυσικού πλούτου του νησιού όσο και κατά της τοπικής κοινωνίας. Είναι μια από τις ελάχιστες κραυγαλέες περιπτώσεις οργανωμένου σχεδίου καταστροφής του νησιού.

Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ζακύνθου Πύραρχος Νίκος Χανιάς, όχι μόνο με τη συνδικαλιστική αλλά και την υπηρεσιακή του ιδιότητα απευθύνει πρωτοφανείς εκκλήσεις – αιτιάσεις προς την πολιτική αλλά και τη φυσική ηγεσία του Υπουργείου, να αναλάβει τις ευθύνες της για το διαπραττόμενο έγκλημα στο νησί. Εκκλήσεις-αιτιάσεις που λαμβάνουν τη μορφή κατηγορητηρίου για ηθική αυτουργία στο έγκλημα.

Καθημερινά εκδηλώνονται στη Ζάκυνθο πολλές εστίες πυρκαγιάς σε μεγάλες αποστάσεις μεταξύ τους, με σκοπό να εξουθενώσουν το προσωπικό αλλά και τον μηχανολογικό εξοπλισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. ΄Ηδη τρία (3) οχήματά της, λόγω της ακατάπαυστης σχεδόν λειτουργίας τους έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας. Τόσο η Π.Υ. όσο και η τοπική κοινωνία βρίσκονται σε απόγνωση.

Την ώρα που ο διοικητής της Π.Υ. ζητά με έγγραφά του επειγόντως την αντικατάσταση των οχημάτων και την προσωρινή στάθμευση ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου στο νησί, εσείς αποστέλλετε κλιμάκιο της ΕΥΠ, προκειμένου να εντοπίσει τους δράστες!!!

Σας καλώ να ικανοποιήσετε άμεσα τα αιτήματα της Π.Υ. Ζακύνθου γιατί η παραμικρή καθυστέρηση θα σημάνει το τέλος του φυσικού πλούτου αλλά και της εικόνας του νησιού συνολικά.

Με τιμή
Νίκος Τσούκαλης
Βουλευτής Αχαΐας ΣΥ.ΡΙΖ.Α.