Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις

ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ενιαίο Μητρώο Εμπόρων Αγροτικών Προϊόντων, Εφοδίων και Εισροών και άλλες διατάξεις».

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας):



Το λόγο έχει ο Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικόλαος Τσούκαλης.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η Δημοκρατική Αριστερά τοποθετήθηκε σαφέστατα στην Επιτροπή κατά τη διάρκεια συζήτησης και επεξεργασίας του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου. Η τοποθέτησή της ήταν θετική, με όλες τις ενστάσεις τις οποίες καταθέσαμε σε αυτήν την Επιτροπή και τις οποίες θα επαναλάβουμε και σήμερα κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου. Βεβαίως, η τοποθέτησή μας έγινε και θα γίνει, αφού έχουμε ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι στόχοι του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου και επειδή γνωρίζουμε τη συγκεκριμένη παράμετρο την οποία φιλοδοξεί να διαχειριστεί.

Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Διάβρωση, προσχώσεις και ρύπανση, απειλούν τη Λ/Θ Κοτυχίου

Ερώτηση του Νίκου Τσούκαλη προς την κ. Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Σοβαρά προβλήματα λόγω της διάβρωση των ακτών, των προσχώσεων και της ρύπανσης αντιμετωπίζει η Λ/Θ Κοτυχίου η οποία αποτελεί τμήμα του Εθνικού πάρκου υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς σύμφωνα με την ΚΥΑ 12365 (ΦΕΚ159/29-4-209) ενταγμένο στο νομικό καθεστώς προστασίας της διεθνούς Σύμβασης Ραμσάρ και του Δικτύου NATURA 2000.
Η καταστροφή της βόρειας λουρονησίδας, που διαχωρίζει τη λιμνοθάλασσα απ’ τη θάλασσα, απειλή με ολοκληρωτική καταστροφή το φυσικό ιχθυοτροφείο της περιοχής αλλά και με γενικότερη διατάραξη της αλατότητας και άλλων βιοτικών και αβιοτικών παραμέτρων του βιοτόπου. Για την επίλυση του προβλήματος δεν υπήρξε ουσιαστική παρέμβαση μέχρι σήμερα παρά την (προεκλογική) δέσμευση της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηλείας να συνάψει προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση «Μελέτης Διάβρωσης και Προτάσεων Σταθεροποίησης της Αμμολωρίδας της Λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου», με συμβαλλόμενους τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηλείας, το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και τον Φορέα Διαχείρισης Κοτυχίου-Στροφυλιάς.

Συσχέτιση κριτηρίων καθορισμού δημοτικών τελών με διαχείριση απορριμμάτων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ
Την αλλαγή του τρόπου καθορισμού των δημοτικών τελών ούτως ώστε να είναι δυνατή η εφαρμογή προγραμμάτων όπως το «Πληρώνω όσο πετάω» από τους Δήμους της χώρας μας, ζητούν με ερώτησή τους, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τρείς βουλευτές με αφορμή την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος απ’ το Δήμο Ελευσίνας, αναφέρουν πως η μείωση των δημοτικών τελών για τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα (στη σημερινή πιλοτική του μορφή, αλλά και στην ευρύτερη μελλοντική εφαρμογή του) δεν μπορεί να γίνει με το υφιστάμενο καθεστώς και απαιτείται η τροποποίησή του προκειμένου οι Δήμοι να μπορούν με αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων να καθορίζουν τα δημοτικά τους τέλη με διαφορετικά κριτήρια.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Συνάντηση με την Ελληνίδα επίτροπο κ. Μαρία Δαμανάκη

Με αντικείμενο τη βιωσιμότητα της αλιείας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος στον Κορινθιακό Κόλπο





Οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Λεβέντης και Νίκος  Τσούκαλης συμμετείχαν σε συνάντηση φορέων του Κορινθιακού με την Ελληνίδα Επίτροπο κ. Μαρία Δαμανάκη για το θέμα της βιωσιμότητας της αλιείας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος στον Κορινθιακό Κόλπο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα και είχε ως θέμα, τη βιωσιμότητα της αλιείας και του θαλάσσιου περιβάλλοντος στον Κορινθιακό Κόλπο.


Συμμετείχαν εκτός των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. ο κ. Γιώργος Παλαμάρης εκ μέρους της Συνομοσπονδίας οικολογικών οργανώσεων Κορινθιακού «Αλκυών»  και της Συνομοσπονδίας προστασίας και ορθολογικής ανάπτυξης Κορινθιακού, (ΣΠΟΑΚ) και η κ. Α. Λάζου εκ μέρους της Greenpeace.

Κατά τη συνάντηση, όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν για την ανάπτυξη δράσεων για τη δημιουργία θαλασσίων καταφυγίων στον Κορινθιακό Κόλπο και για ενδεχόμενες πρωτοβουλίες στήριξης της πρότασης τόσο από τους φορείς της περιοχής όσο και από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα.


Οι δύο βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. θα αναλάβουν στα πλαίσια των κοινοβουλευτικών τους καθηκόντων πρωτοβουλίες προς τα αρμόδια Υπουργεία και για την υλοποίηση της πιο πάνω πρότασης προς τα Υπουργεία Θαλασσίων Υποθέσεων και Περιβάλλοντος.

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Δραματικές διαστάσεις παίρνει το μεταναστατευτικό πρόβλημα στην Πάτρα

ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΕΙ ΜΕ ΝΕΑ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

Τον κίνδυνο να υπάρξουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις ανθρωπιστικής και κοινωνικής έκρηξης, λόγω του μεταναστευτικού προβλήματος στην Πάτρα, επισημαίνει με μία ακόμη ερώτησή του προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


«Οι λέξεις αδυνατούν πλέον να περιγράψουν την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τσούκαλης, τονίζοντας πως «σε καθημερινή πλέον βάση γινόμαστε μάρτυρες βίαιων επεισοδίων και είναι καθαρά θέμα χρόνου να χαθεί ανθρώπινη ζωή». Η πολιτεία δεν μπορεί πλέον να είναι προκλητικά απούσα τονίζει ο κ. Τσούκαλης και ερωτά τους συναρμόδιους υπουργούς τι σκοπεύουν να πράξουν άμεσα, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, έτσι όπως εκδηλώνεται στην Πάτρα, πριν χαθεί τελείως ο έλεγχος της κατάστασης.

Μεταφορά περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων σε επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, απο τους βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. 



Τη μεταφορά όλων των σημαντικών περιβαλλοντικών αρμοδιοτήτων, σε 9μελή επιτροπή, με την επίκληση του άρθρου 164 του ν.3852/2010, αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας. Συγκεκριμένα μεταβιβάζονται 13 αρμοδιότητες που αφορούν τον τομέα χωροταξίας και περιβάλλοντος, όπως:

• Η λήψη απόφασης για γνωμοδότηση επί των μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για όλες τις κατηγορίες δραστηριοτήτων ανεξαιρέτως της σοβαρότητας ή του μεγέθους των επιπτώσεων.

• Η κατάρτιση και η έγκριση του περιφερειακού σχεδιασμού της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων,

• Όλες οι αρμοδιότητες για την χωροταξία και την άσκηση περιβαλλοντικής πολιτικής

• Η σύνταξη-παρακολούθηση-αξιολόγηση κανονισμών και σχεδίων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών
Όπως γίνεται φανερό δεν μεταβιβάζονται δευτερεύουσες αρμοδιότητες αλλά επιλέγονται οι πλέον επιτελικές και ουσιαστικές για την διαχείριση και διαφύλαξη του περιβάλλοντος και της περιφερειακής αειφορικής ανάπτυξης. Και ενώ για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων χρησιμοποιείται η αιτιολογία του φόρτου εργασίας και εσφαλμένα αναφέρεται ότι «το περιφερειακό συμβούλιο συνεδριάζει μόνο μια φορά το μήνα», για τις υπόλοιπες 12 αρμοδιότητες δεν προβάλλεται καμία αιτιολόγηση από την οποία να προκύπτει η ανάγκη μεταφοράς αυτών των αρμοδιοτήτων. Πρόκειται για αποφάσεις που δεν υπάρχει καμιά εύλογη αιτία να ασκηθούν από μια ολιγομελή επιτροπή αντί να τεθούν στο δημόσιο διάλογο του συμβουλίου, αποφάσεις κρίσιμες για τον πληθυσμό της Στερεάς Ελλάδας.

Επειδή με τον τρόπο αυτό δεν εξασφαλίζεται ούτε ο στοιχειώδης έλεγχος και η δημοσιότητα σε ένα τόσο κρίσιμο τομέα που δοκιμάζει ολόκληρες περιοχές της Στερεάς Ελλάδας από τον Ασωπό και τη Μεσσάπια, μέχρι τον Ευβοϊκό, τον Μαλιακό, τη Γκιώνα και τον Κορινθιακό.

Ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Υπάρξει όριο στη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις επιτροπές του άρθρου 164/3852/2010 του Καλλικράτη;

2. Είναι δεοντολογικό το περιφερειακό συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας να μεταφέρει όλες τις σημαντικές περιβαλλοντικές αρμοδιότητες σε ολιγομελή επιτροπή;

3. Υπάρχει πρόβλεψη για ερμηνευτική εγκύκλιο που να εμποδίζει την υποβάθμιση του αιρετού οργάνου, με δεδομένη μάλιστα την αλλοιωμένη αναλογία της εκπροσώπησης των παρατάξεων λόγω του εκλογικού συστήματος;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Καθυστερήσεις στις εργασίες κατασκευής του φράγματος Πείρου-Παραπείρου της Αχαΐας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το θέμα των καθυστερήσεων στις εργασίες του φράγματος Πείρου-Παραπείρου, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει: