Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

Μελετάται… η αποκατάσταση των ζημιών του δικαστικού μεγάρου
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΧΑΤΖΗΓΑΚΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Στο Υπουργείο Πολιτισμού έχει παραπεμφθεί για μελέτη το θέμα της αποκατάστασης των εξωτερικών ζημιών του δικαστικού μεγάρου. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Χατζηγάκη σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη.
Στην απάντησή του ο κ. Χατζηγάκης αναφέρει:

«Σε απάντηση της παραπάνω ερώτησης, παρακαλώ να ενημερώσετε τον αξιότιμο κύριο συνάδελφο, ότι, αμέσως μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Αχαΐα μετέβη στην Πάτρα κλιμάκιο της εταιρείας «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ Α.Ε.», προκειμένου να συμβάλλει στη διεκπεραίωση των προτεινόμενων από την αρμόδια επιτροπή μηχανικών της Νομαρχίας αποκαταστάσεων. Ειδικότερα, κατόπιν τριών διαδοχικών επισκέψεων του κλιμακίου, εξασφαλίσθηκαν οι αναγκαίες είσοδοι, ελέγχθηκαν οι ψευδοροφές, αποκαταστάθηκε η επανατοποθέτηση ορισμένων μαρμάρινων επενδύσεων στο εσωτερικό του κτιρίου και τοποθετήθηκε περιμετρική προστασία.
Αναφορικά με την αποκατάσταση των εξωτερικών ζημιών που έχει υποστεί το Δικαστικό Μέγαρο Πατρών, επισημαίνεται ότι η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αμέσως μετά την τελευταία σεισμική δόνηση απέστειλε το υπ΄αριθμ.62378/11.6.2008 σχετικό έγγραφό της προς την Διεύθυνση Πολιτιστικών Κτιρίων και Αναστύλωσης Νεώτερων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να συντάξει, ως αποκλειστικά αρμόδια υπηρεσία για διατηρητέα κτίρια, τη σχετική μελέτη αποκατάστασης των εξωτερικών ζημιών. Αμέσως μόλις η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης λάβει τη σχετική απάντηση, θα δρομολογήσει τη διαδικασία έγκρισης της απαιτούμενης πίστωσης για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν από την προαναφερθείσα Διεύθυνση του Υπουργείου Πολιτισμού».

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

Υποχρέωση των νέων ιδιοκτητών η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων από το εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΧΩΔΕ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Οι σημερινοί ιδιοκτήτες του πρώην εργοστασίου της ΑΜΙΑΝΤΙΤ (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς και ΄Ομιλος Εταιρειών Αντζουλάτος) είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν ειδική μελέτη εξυγίανσης-αποκατάστασης του χώρου σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.
Τα παραπάνω αναφέρονται σε απάντηση του Υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννη σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη, σχετική με την παρουσία επικίνδυνων αποβλήτων στο εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο του Ρίου.
Όπως προκύπτει από την απάντηση του Υφυπουργού, το Κέντρο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Νομαρχίας Αχαΐας έχει διαπιστώσει την ύπαρξη πλήθους επικίνδυνων υλικών και έχει ζητήσει από τους ιδιοκτήτες να ενημερώσουν έως την 1.8.2008 για το πρόγραμμα εξυγίανσης και αποκατάστασης του χώρου διότι σε διαφορετική περίπτωση θα υποβληθούν διοικητικές κυρώσεις.
Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης ανέφερε ότι πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν όσα προβλέπουν οι σχετικές ΚΥΑ και να υποχρεωθούν οι ιδιοκτήτες όχι μόνο να εκπονήσουν τις μελέτες αλλά και να τις υλοποιήσουν ώστε να εξυγιάνουν το χώρο. Δεν μπορούμε να παίζουμε, τόνισε, με την υγεία των πολιτών. Ο αμίαντος είναι καρκινογόνο υλικό και πρέπει να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Ολόκληρη η απάντηση του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με έγγραφο της Δ/νσης ΠΕ.ΧΩ. της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, οι σημερινοί ιδιοκτήτες του χώρου του πρώην εργοστασίου της ΑΜΙΑΝΤΙΤ Α.Ε. είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, η Τράπεζα Πειραιώς και ο ΄Ομιλος Εταιρειών Αντζουλάτος. Η εν λόγω υπηρεσία απευθύνθηκε στους παραπάνω ιδιοκτήτες προκειμένου να τους γνωστοποιήσει τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά τα άμεσα ληπτέα μέτρα και την υποβολή Ειδικής Μελέτης Εξυγίανσης – Αποκατάστασης του χώρου, σύμφωνα με το άρθρο 12 της ΚΥΑ 13588/725/2006 – (ΦΕΚ 383/Β) και το κεφάλαιο 7 του παραρτήματος της ΚΥΑ 24944/1159/2006 (ΦΕΚ 791/Β).
Σε περίπτωση μη τήρησης από τους σημερινούς ιδιοκτήτες του εν λόγω χώρου της υποχρέωσης υποβολής μελέτης εξυγίανσης-αποκατάστασης και εκτέλεσης στη συνέχεια των απαραίτητων εργασιών που θα καθοριστούν με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας, θα πρέπει να επιβληθούν οι κυρώσεις που προβλέπονται στα άρθρα 28, 29 και 30 του ν. 1650/1986, όπως ισχύουν (άρθρο 17 της ΚΥΑ 13588/2006).
Επίσης, το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος (ΚΕΠΠΕ) της Ν.Α. Αχαΐας έχει πραγματοποιήσει ελέγχους στο εν λόγω εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο και έχει διαπιστώσει την παρουσία προϊόντων αμιάντου, σκόνης τσιμεντοαμιάντου, διαρροή μαζούτ, στερεά απόβλητα, ακάλυπτες τάφρους κ.λ.π. και έχει ζητήσει από τους ιδιοκτήτες έως 1/8/2008 να ενημερώσουν για το πρόγραμμα εξυγίανσης – αποκατάστασης του χώρου, διότι σε διαφορετική περίπτωση, θα υποβληθούν οι κατά το Νόμο διοικητικές κυρώσεις.
Τόσο στο περιεχόμενο της Ειδικής Μελέτης Εξυγίανσης – Αποκατάστασης, όσο και κατά την εκτέλεση των σχετικών εργασιών, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι απαιτήσεις της ισχύουσας εθνικής νομοθεσίας, σχετικά με την προστασία των εργαζομένων που εκτίθενται σε αμίαντο κατά την εργασία και την πρόληψη και μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος, από εκπομπές αμιάντου».

Ο Υφυπουργός
Σταύρος Ελ. Καλογιάννης

Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2008

Επίσκεψη Τσούκαλη στις Βρυξέλλες
Συμμετέχει σε κοινή συνεδρίαση των Εθνικών Κοινοβουλίων και του Ευρωκοινοβουλίου με θέμα τη μετανάστευση


Στις Βρυξέλλες θα βρεθεί το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου 2008 ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης συμμετέχοντας σε αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής. Οι εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών της ΕΕ και οι ευρωβουλευτές, θα βρεθούν ώστε να συζητήσουν τρία κυρίως θέματα που σχετίζονται με τη μετανάστευση και την ενσωμάτωση στην Ευρώπη: Τον τύπο της νόμιμης μετανάστευσης που επιθυμεί η Ευρώπη, την υιοθέτηση Ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και την κοινή πολιτική ασύλου.

Ο κ. Τσούκαλης σκοπεύει να φέρει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο το πρόβλημα των μεταναστών της Πάτρας, συμμετέχοντας σε ομάδα εργασίας σχετικά με τη διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης. Τα συμπεράσματα της ομάδας θα παρουσιαστούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Συμβούλιο και το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, εκπρόσωποι των οποίων θα παρευρεθούν στην ανταλλαγή απόψεων που θα διεξαχθεί την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου.

Σε δηλώσεις του ο Ν. Τσούκαλης τόνισε ότι η συνάντηση αυτή αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία ανάδειξης των σημαντικότερων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στο σύνολό της ως προς τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. Η μέχρι σήμερα πορεία των κοινοτικών πολιτικών επικεντρώνονταν στην καταστολή ενώ εξίσου αν όχι σημαντικότερη είναι η διαχείριση του φαινομένου, η ενσωμάτωση των μεταναστών, η ανάπτυξη των τρίτων κρατών προέλευσης και ο σεβασμός των δικαιωμάτων των ανθρώπων ανεξαρτήτως προέλευσης.

Καταπολέμηση εμπορίας ανθρώπων
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Η καταπολέμηση της εμπορίας των ανθρώπων δεν φαίνεται να βρίσκεται στις προτεραιότητες της κυβέρνησης με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην ικανοποιεί τις ελάχιστες προδιαγραφές για την εξάλειψη του φαινομένου.
Για το θέμα αυτό κατέθεσε ερώτηση ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και εξωτερικών ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σχετικά με την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, η Ελλάδα δεν ικανοποιεί τις ελάχιστες προδιαγραφές για την εξάλειψη του φαινομένου. Παρά τις ομολογουμένως θετικές ενέργειες στις οποίες προέβει από το 2002 και μετά, τα προβλήματα παραμένουν και μάλιστα κατά το 2007 παρατηρείται μείωση των προσπαθειών καταστολής και πρόληψης του φαινομένου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, υπάρχουν πολλές καταγγελίες για συμμετοχή κρατικών φορέων στη διακίνηση και εκμετάλλευση προσώπων, τόσο αστυνομικών όσο και προξενικών υπαλλήλων, ενώ η κυβέρνηση έχει αποτύχει να ερευνήσει ουσιαστικά τις εν λόγω καταγγελίες. Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι ο τομέας της πρόληψης υστερεί σημαντικά και δεν φαίνεται να βρίσκεται μεταξύ των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.
Συγκεκριμένα, κατά το 2007 η κυβέρνηση δεν διοργάνωσε καμία εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού με στόχο τη μείωση της εγχώριας ζήτησης αγοραίου έρωτα.
Τέλος μεταξύ των συστάσεων, εκτός της επίλυσης των προαναφερθέντων προβλημάτων, περιλαμβάνονται οι επικυρώσεις της Συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας του 2004 για τον επαναπατρισμό ανηλίκων και του Πρωτοκόλλου των Ηνωμένων Εθνών για την εμπορία ανθρώπων του 2000 (TIP) καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας με ΜΚΟ.

Δεδομένου των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

-Προτίθεται η κυβέρνηση να επικυρώσει άμεσα το Ανωτέρω Πρωτόκολλο και Συμφωνία Συνεργασίας;
-Τι μέτρα σκοπεύει να λάβει για την πάταξη της διαφθοράς κρατικών φορέων;
-Σκοπεύει να προωθήσει ουσιαστικές εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού, δεδομένου ότι η προβολή τηλεοπτικών σποτ σε μεταμεσονύκτιες ώρες, δεν συνιστά ουσιαστική εκστρατεία πρόληψης;
- Στο πλαίσιο της συνεργασίας κυβέρνησης και ΜΚΟ, με ποιες οργανώσεις συνεργάζεται η κυβέρνηση για την καταπολέμηση του φαινομένου, ποια είναιτα προγράμματα τα οποία έχουν αναλάβει και με ποια ποσά χρηματοδοτούνται;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης