Παρασκευή 9 Απριλίου 2010

Δημοπράτηση του 3ου τμήματος του νέου λιμένα της Πάτρας


ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

Τη δημοπράτηση του 3ου τμήματος του νέου λιμένα της Πάτρας και την άμεση παραλαβή και λειτουργία του ήδη ολοκληρωμένου 2ου τμήματος, ζητά με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει πως στις σημερινές δύσκολες συνθήκες η τοπική οικονομία υφίσταται πλήγματα, όσο δεν αναβαθμίζεται ο εμπορικός χαρακτήρας του λιμανιού και ερωτά τον υπουργό ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για την δημοπράτηση του 3ου τμήματος του νέου λιμένα, πότε προβλέπεται να παραληφθούν και να τεθούν σε λειτουργία οι εγκαταστάσεις του και γιατί καθυστερεί ο διορισμός της νέας διοίκησης του ΟΛΠΑ.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων/Μεγάλων Έργων Δυτικής Ελλάδας (Τμήμα κατασκευής έργων με έδρα την Πρέβεζα), ενημέρωσε εγγράφως τον Οργανισμό Λιμένα Πατρών (ΟΛΠΑ) ότι ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του έργου «Ολοκλήρωση Λιμενικών Έργων 2ου Τμήματος και έργα υποδομής νέου λιμένα Πατρών»
Παρά όμως την ολοκλήρωση των έργων, το νέο λιμάνι της πόλης δεν έχει επισήμως παραληφθεί, δεδομένου ότι από τον προηγούμενο Οκτώβριο ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΠΑ έχουν καταθέσει τις παραιτήσεις τους, χωρίς να έχουν οριστεί οι αντικαταστάτες τους.
Πέραν όμως της εκκρεμότητας ορισμού νέας διοίκησης στον ΟΛΠΑ, αυτό που πρωτίστως απασχολεί τους φορείς της περιοχής είναι η δημοπράτηση του έργου «Νέος Λιμένας Πατρών, 3ο τμήμα Ά φάση» προκειμένου να αναβαθμιστεί πέραν του επιβατικού και ο εμπορικός χαρακτήρας του Λιμανιού.
Επειδή στις σημερινές δύσκολες συνθήκες η τοπική οικονομία υφίσταται πλήγματα όσο δεν αναβαθμίζεται ο εμπορικός χαρακτήρας του λιμανιού,

ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για την δημοπράτηση του 3ου τμήματος του νέου λιμένα της Πάτρας

2. Πότε προβλέπεται να παραληφθούν και να τεθούν σε λειτουργία οι πρόσφατα ολοκληρωθείσες εγκαταστάσεις του νέου Λιμένα;

3. Γιατί καθυστερεί ο διορισμός της νέας διοίκησης του ΟΛΠΑ και πότε προβλέπεται να γίνει;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΘΕΜΑ: Δημοπράτηση 3ου τμήματος του νέου λιμένας Πατρών
ΣΧΕΤ :Η Ερώτηση 8474/8.4,2010 που κατέθεσε στη Βουλή. Ο Βουλευτής κ. Νίκος Τσούκαλης


Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής Ερώτησης, παρακαλούμε να πληροφορήσετε τον κ. Βουλευτή τα εξής:

1. Η διακήρυξη του έργου «Νέος Λιμένας Πατρών 3° τμήμα Α' φάση» ανακλήθηκε και το έργο θα επαναδιακηρυχθεί με βελτίωση των αρχικών όρων.

2. Το έργο «Ολοκλήρωση λιμενικών έργων 2°" τμήματος και έργα υποδομής νέου Λιμένα Πατρών» έχει αποπερατωθεί και η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου θα προβεί σύντομα και στη διοικητική παράδοση-παραλαβή στον Οργανισμό Λιμένα Πατρών (ΟΛΠΑ).

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Παρεμβάσεις του Δήμου Πατρέων στον υγροβιότοπο του έλους Αγυιάς


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟY ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Τις παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας που υλοποιήθηκαν από το Δήμο Πατρέων σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος στον υγροβιότοπο του Έλους της Αγυιάς, φέρνει με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
O κ. Τσούκαλης ερωτά τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτισμού, εάν είναι συμβατές και νόμιμες οι παρεμβάσεις του Δήμου Πατρέων στο χώρο του έλους με την υποβληθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις υλοποιήθηκαν από το Δήμο Πατρέων σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος στον υγροβιότοπο του Έλους της Αγυιάς. Μπουλντόζες ισοπέδωσαν ολόκληρο το χώρο, από τον παρακείμενο δρόμο μέχρι τους καλαμιώνες, καταστρέφοντας την υπάρχουσα χαμηλή βλάστηση, τμήμα του καλαμιώνα επιχωματώθηκε, νερόλακκοι που φιλοξενούν σπάνια αμφίβια μπαζώθηκαν, ενώ έγινε τοποθέτηση γραμμών ηλεκτρικού ρεύματος. Οι εργασίες που υλοποιήθηκαν αποσκοπούν στη διευκόλυνση της εγκατάστασης σκηνών 10.000 μοτοσικλετιστών της Harley-Davidson στο πλαίσιο παγκόσμιας συνάντησης που θα γίνει στην περιοχή το Μάιο του 2010, ενώ προγραμματίζεται η φύτευση γκαζόν σε όλη την περιμετρική ζώνη του έλους.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Δήμου και μετά από διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, ο χώρο του έλους προβλέπεται να μετατραπεί σε ένα σύγχρονο οικολογικό πάρκο αναψυχής εκπαίδευσης και περιπάτου σύμφωνα με την εκπονηθείσα μελέτη «Καραθανάση» η οποία έχει αποσταλεί στην Δ/νση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για έγκριση περιβαλλοντικών όρων. Όμως οι παρεμβάσεις του Δήμου σύμφωνα με ανακοινώσεις των οικολογικών οργανώσεων, αλλά και πανεπιστημιακών του βιολογικού τμήματος της Πάτρας, είναι ευκαιριακές και πρόχειρες και δεν συνάδουν με το χαρακτήρα της περιοχής.

Επειδή για το έργο «Ανάπλαση-αξιοποίηση περιοχής camping-έλους Αγυιάς» με προϋπολογισμό 9.800.000 Ευρώ, χρηματοδοτούμενο στα πλαίσια των έργων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας (ΣΑΕ-014 ΠΔΕ 2003), έχουν διατεθεί από το ΥΠΠΟ μέχρι σήμερα 1.354.000 Ευρώ για μελέτες.

Επειδή σύμφωνα με έγγραφο της Δ/νσης ΠΕΧΩ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δεν έχει μέχρι σήμερα εγκριθεί η από 12-3-2010 υποβληθείσα από το Δήμο Πατρέων Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ανωτέρω έργου και οι παρεμβάσεις του Δήμου είναι έξω από το γράμμα και το πνεύμα της εκπονηθείσας μελέτης.

Ερωτώνται οι κ. κ. υπουργοί

Είναι συμβατές και νόμιμες οι παρεμβάσεις του Δήμου Πατρέων στο χώρο του έλους με την υποβληθείσα Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων;

Προτίθεστε να αναθέσετε στο σώμα επιθεωρητών Περιβάλλοντος την πραγματοποίηση ελέγχου στην περιοχή;

Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Θέμα : «Παρεμβάσεις στο έλος Αγυιάς».

Σχετ: Η με αρ. πρωτ. 8692/13-4-2010 Ερώτηση.

Σε απάντηση της Ερώτησης με αρ. πρωτ. 8692/13-4-2010 που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Νίκο Τσούκαλη και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΚΑ σας γνωρίζουμε ότι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π ) ΥΠΕΚΑ θα προβεί σε διερεύνηση των καταγγελλόμενων σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες Νομαρχιακές Υπηρεσίες και εφόσον κριθεί απαραίτητο θα εντάξει στον προγραμματισμό της έλεγχο στην περιοχή.
Για την πληρέστερη ενημέρωση σας επί του θέματος σας κοινοποιούμε το με αρ. πρωτ. 2180/30-4-2010 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το συνημμένο έγγραφο του Δ. Πατρέων.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΠΡΟΣ: Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής
Γρ. Κοινοβουλευτικού Ελέγχου

ΘΕΜΑ: «Η υπ' αριθμ. 8692/13-4-10 Ερώτηση»
Σχετ: Το υπ’ αριθμ. 13546/β/75/14-4-10 έγγραφό σας

Απαντώντας στην ανωτέρω ερώτηση του βουλευτή κ. Νίκου Τσούκαλη, σχετικά με παρεμβάσεις το Δήμου Πατρέων στον υγροβιότοπο του έλους της Αγυιάς, σας γνωρίζουμε ότι:

Όσον αφορά στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπλαση -Αξιοποίηση περιοχής camping - Έλους Αγυιάς», υποβλήθηκε στην Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος ο φάκελός της με αριθμ. ττρωτ. 7761/12-3-10. ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο ελέγχου πληρότητας από την υπηρεσία μας.
Για ενημέρωση σας, σας διαβιβάζουμε το υπ' αριθμ. 1065/27-4-10 έγγραφο του Δήμου Πατρέων, ως απάντηση σχετική με το θέμα.
Ο Γενικός Γραμματέας

Αναστάσιος Αποστολόπουλος

ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ


ΘΕΜΛ: «Απάντηση στην υπ’ αριθ. 8692/13-4-2010 Ερώτηση
Σε σχέση με την υπ’ αριθ. 8692/13-4-2010 ερώτηση του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη. σημειώνουμε τα εξής:

1. Ουδεμία απολύτως παρέμβαση σημειώθηκε στο έλος της Αγυιάς
2. Το σύνολο των παρεμβάσεων σημειώθηκε σε έκταση περιμετρικά του έλους.
3. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τον καθαρισμό της έκτασης από μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών, την εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών ώστε να είναι δυνατή η άμεση παρέμβαση σε περίπτωση πυρκαγιάς, τον ηλεκτροφωτισμό για διευκόλυνση περαστικών και δρομέων καθώς και την απομάκρυνση ξερών και πεσμένων στο έδαφος δέντρων.
4. Οι παρεμβάσεις αυτές δεν επιβάρυναν αλλά απεναντίας προστάτευσαν και ανέδειξαν την περιοχή.
Ο Δήμαρχος
ΑΝΔΡΕΑΣ ΦΟΥΡΑΣ