Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2008

Εισαγωγή μαθήματος δικαιωμάτων του ανθρώπου στη σχολική εκπαίδευση

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΟΥΡΑΚΗ

Την εισαγωγή μαθημάτων για τα δικαιώματα του ανθρώπου σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης αλλά και στη δια βίου εκπαίδευση, ζητούν με ερώτησή τους προς τον υπουργό παιδείας οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Τάσος Κουράκης. Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρουν:

Η εισαγωγή μαθημάτων δικαιωμάτων του ανθρώπου στον βασικό κορμό της εκπαίδευσης τόσο των τριών σχολικών βαθμίδων όσο και της δια βίου εκπαίδευσης, έχει συμφωνηθεί ήδη από το 2002 σε επίπεδο Συμβουλίου της Ευρώπης. Στη Σύσταση (2002)12 της Επιτροπής των Υπουργών, καλούνται τα κράτη μέλη να κάνουν την εκπαίδευση για δημοκρατικές αρχές συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων του ανθρώπου, αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαίδευσης σε όλα τα στάδια. Μάλιστα οι Υπουργοί συνιστούν στα κράτη να αναδιαμορφώσουν την εκπαιδευτική τους πολιτική τοποθετώντας στο επίκεντρο τα δικαιώματα του ανθρώπου, υπογραμμίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό προωθείται η κοινωνική συνοχή, ο διαθρησκευτικός διάλογος, η πολύ-πολιτισμικότητα και η κοινωνική αλληλεγγύη.

Με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου για τα δικαιώματα του ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης, ότι οι πολίτες των ευρωπαϊκών κρατών και ιδιαίτερα οι μειονότητες και οι μη προνομιούχες κοινωνικές ομάδες δεν γνωρίζουν τα δικαιώματά τους και με δεδομένο ότι η προσπάθεια που έγινε για τη δημιουργία πολυπολιτισμικών σχολείων απέτυχε καθώς δεν συνοδεύτηκε από την αντίστοιχη πολιτική βούληση υποστήριξης του έργου τους,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σκοπεύει να εντάξει η κυβέρνηση το μάθημα των δικαιωμάτων του ανθρώπου αλλά και των δικαιωμάτων των πολιτών ειδικότερα στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα όλων των βαθμίδων ; Αν ναι, πότε;

- Δεδομένου ότι η φετινή σχολική χρονιά έχει αρχίσει χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη, θα μπορούσε εναλλακτικά να οργανώσει σεμινάρια για εκπαιδευτικούς και μαθητές στο αντικείμενο αυτό;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Τάσος Κουράκης
Νίκος Τσούκαλης

Παρέμβαση Τσούκαλη για μετανάστες


Με επίκαιρη ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών, παρεμβαίνει ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης στο θέμα της δημιουργίας χώρου φιλοξενίας των μεταναστών.
Ο κ. Τσούκαλης αφού αναφέρει ότι η επιλεγείσα θέση στο Δήμο του Ρίου θα αποδειχθεί ατελέσφορη ερωτά τον κ. Υπουργό εάν προτίθεται να επεξεργαστεί τη λύση ανοιχτού τύπου Κέντρου φιλοξενίας εντός των ορίων της Πάτρας, καθώς και εάν θα εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης του καθεστώτος επικουρικής προστασίας και ταξιδιωτικών εγγράφων.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Πρόσφατα η κυβέρνηση, μετά από καθυστέρηση ετών, αποφάσισε να αντιμετωπίσει το θέμα του άθλιου αυτοσχέδιου καταυλισμού στο λιμάνι της Πάτρας, για το οποίο έχουν γίνει επανειλημμένα και επί σειρά ετών παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα.
Για ακόμα μία φορά όμως, η λύση που υιοθετήθηκε, η δημιουργία κλειστού κέντρου φιλοξενίας στο Δήμο Ρίου, θα αποδειχθεί ατελέσφορη. Δυστυχώς η δημιουργία τέτοιου τύπου κέντρου φιλοξενίας, εκτός των ορίων της Πάτρας, δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, απλούστατα γιατί οι αλλοδαποί οι οποίοι περιμένουν κάποια ευκαιρία για να αναχωρήσουν παράνομα προς της Δύση θα επιδιώξουν να παραμείνουν κοντά στο λιμάνι. Επιπλέον η απόφαση δεν προέκυψε μετά από διαβούλευση των βουλευτών και φορέων της περιοχής, οι οποίοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες των συνθηκών στην Πάτρα.
Δεδομένου ότι:

1] Η «κράτηση» στους χώρους φιλοξενίας δεν μπορεί να υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες, η δε επαναπροώθηση των Αφγανών μεταναστών είναι αδύνατη.

2] Η κατασκευή του χώρου φιλοξενίας είναι ατελέσφορη δίχως τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, όπως προβλέπεται από το καθεστώς επικουρικής προστασίας (Π.Δ. 96/08) πρόταση που είχατε δεσμευτεί να εξετάσετε με απάντησή σας σε σχετική επίκαιρη ερώτησή μου (880/6.5.08).

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1] Προτίθεται να επεξεργαστεί τη λύση ανοικτού τύπου κέντρου φιλοξενίας εντός των ορίων της Πάτρας, ως μία εναλλακτική και βιώσιμη λύση;
2] Προτίθεται να εξετάσει τη δυνατότητα χορήγησης καθεστώτος επικουρικής προστασίας σε όσους αλλοδαπούς δεν μπορούν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους με την ταυτόχρονη χορήγηση σε αυτούς ανάλογων ταξιδιωτικών εγγράφων;
Ο ερωτών Βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης


Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2008

Χωρίς παιδίατρο το Νοσοκομείο Καλαβρύτων
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Ερώτηση για το θέμα της έλλειψης παιδιάτρου από το Γενικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης . Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Χωρίς παιδίατρο έμεινε το νοσοκομείο Καλαβρύτων μετά την λήξη εργασίας του μοναδικού γιατρού που υπηρετούσε με σύμβαση επικουρικού παιδιάτρου.
Όπως επισημαίνουν με επιστολή τους προς τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, το Νομάρχη Αχαΐας και το Δήμαρχο Καλαβρύτων, οι γονείς των παιδιών, διακόσια και πλέον παιδιά του Δήμου Καλαβρύτων και πεντακόσια σε γενικό σύνολο της τέως επαρχίας Καλαβρύτων, μένουν ακάλυπτα απέναντι στα πιο απλά αλλά και πιο σοβαρά περιστατικά της υγείας τους που καθημερινά προκαλούνται από τα μικρόβια και τις φθινοπωρινές ιώσεις.
Το γεγονός αυτό προκαλεί μεγάλη αγωνία στο σύνολο των γονέων καθώς είναι υποχρεωμένοι να απευθύνονται σε ιατρούς που δεν έχουν ειδίκευση στην παιδιατρική ή να μετακινούν τα παιδιά τους, πολλές φορές σε κρίσιμες καταστάσεις στο Αίγιο ή την Πάτρα.
Επειδή η παροχή ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας στα παιδιά της ορεινής περιοχής των Καλαβρύτων είναι υποχρέωση της πολιτείας,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1] Τι προτίθεστε να κάνετε για την άμεση πρόσληψη επικουρικού παιδιάτρου στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαβρύτων;
2] Πότε θα γίνει προκήρυξη της θέσης του Επιμελητή παιδιάτρου στο ίδιο Νοσοκομείο;

Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης


Οικολογική καταστροφή στις εκβολές του Πείρου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Tο φαινόμενο του μαζικού θανάτου ψαριών στις εκβολές του Πείρου ποταμού στον Αλισσό Αχαΐας, δημιούργησε για μια ακόμη φορά έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής. Το ίδιο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί το Νοέμβριο του 2007 και σύμφωνα με τους ελέγχους της Ειδικής υπηρεσίας Επιθεωρητών περιβάλλοντος (ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ) είχαν διαπιστωθεί παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων και της κείμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας από 5 βιομηχανίες της ΒΙΠΕ Πατρών.

Παρά το γεγονός ότι οι σχετικοί φάκελοι διαβιβάστηκαν στην οικεία Εισαγγελία και έγινε εισήγηση για επιβολή διοικητικού προστίμου, τα ίδια φαινόμενα επαναλαμβάνονται. Η επανάληψη του φαινομένου δείχνει ξεκάθαρα πως ένα χρόνο μετά το πρώτο συμβάν η πολιτεία δεν έπραξε τα δέοντα, σε ότι αφορά τη ρύπανση από τη βιομηχανική περιοχή, μιας και ο βιολογικός καθαρισμός στην Κ. Αχαΐα έδειχνε τους προηγούμενους μήνες να έχει αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων που «νέκρωναν» την εκβολή του Πείρου.

Οι κάτοικοι εκφράζουν την αγωνία τους για την επανάληψη τέτοιων φαινομένων και οραματίζονται στη θέση της σημερινής «χαβούζας» των εκβολών του Πείρου, τη δημιουργία ενός οικολογικού πάρκου σαν δείγμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης.

Επειδή τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων που διενήργησε το εργαστήριο υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, δεν έριξαν φως στην αιτία θανάτου των ψαριών,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Έχουν εισπραχτεί τα πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν στις βιομηχανίες που παρανομούσαν;

- Υπάρχουν στοιχεία για την επιβάρυνση του ποταμού από τη βιοτεχνική και βιομηχανική δραστηριότητα και γιατί σε διάστημα ενός έτους το φαινόμενο επαναλαμβάνεται;

- Ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να πραγματοποιήσετε προκειμένου να μην επαναληφθεί στις εκβολές του Πείρου μαζική θανάτωση ψαριών ;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Μιχάλης Παπαγιαννάκης

Νικόλαος Τσούκαλης

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Επίσκεψη βουλευτή Ν. Τσούκαλη στην Αργολίδα

Στο νομό Αργολίδας θα βρεθεί ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης στις 09 Οκτωβρίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τις αρχές της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και του Δήμου Άργους. Μεταξύ των προγραμματισμένων συναντήσεων στο Ναύπλιο περιλαμβάνεται συνάντηση με το Νομάρχη, το Σωματείο Υπαλλήλων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, την Υπηρεσία Εγγείων βελτιώσεων, την Υπηρεσία Αγροτικής Ανάπτυξης.
Κατά την επίσκεψή του στην πόλη του Άργους θα συνομιλήσει με το Δήμαρχο, τον Πρόεδρο του φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων και απορριμμάτων ΤΕΔΚ καθώς και με εκπροσώπους του σωματείου Υπαλλήλων ΟΣΕ Άργους. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στα θέματα των υδάτων, με συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κουτσοποδίου και την Ένωση Πολιτών Ασίνης. Στις 12:30 θα δοθεί συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Άργους.

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2008

Αντικατάσταση του προέδρου της επιστημονικής επιτροπής του νέου Μουσείου Πατρών.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση για το θέματης αντικατάστασης του Προέδρου της επιστημονικής επιτροπής του νέου Μουσείου Πατρών, κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

"Εύλογες απορίες προκάλεσε στην κοινωνία και τους φορείς της Πάτρας η αιφνίδια και αναιτιολόγητη αντικατάσταση του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Νέου Μουσείου Πατρών κ. Λάζαρου Κολώνα.
Η αντικατάσταση έγινε ενώ το Μουσείο βρίσκεται στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσής του που έχει οριστεί ο Σεπτέμβριος του 2009 και συγκεκριμένα ενώ υπολείπονται οι απαραίτητες εργασίες αναβάθμισης της έκθεσης διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου, προμήθεια μακετών και η εγκατάσταση του ειδικού φωτισμού των εκθεμάτων.
Ο αποπεμφθείς Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής αποτελούσε την «ψυχή» ολοκλήρωσης του έργου από τη σύλληψή του, το 1983 μέχρι και σήμερα, δηλαδή 1 χρόνο πριν την ολοκλήρωσή του. Με την επιστημονική του επάρκεια, την εμπειρία του αλλά και κυρίως με τη βαθειά γνώση και την αγάπη του για την περιοχή, διαμόρφωσε την χωροταξία της έκθεσης και την κατάταξη των εκθεμάτων.
Εδώ και αρκετό καιρό φημολογείτο έντονα η πρόθεση να τον αποπέμψετε λόγω της απάδουσας συμπεριφοράς του, να πιέζει δηλαδή, για την άμεση διάθεση του ποσού των 2,6 εκατ. Ευρώ αλλά και την επαναπρόσληψη των 25 συμβασιούχων – εργαζομένων στο ΤΔΠΕΑΕ της Πάτρας, προϋποθέσεις απαραίτητες για την ολοκλήρωση του Μουσείου.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1]
Ποιοι λόγοι επέβαλαν την αντικατάσταση του Προέδρου της Επιστημονικής Επιτροπής του Μουσείου Πατρών ένα (1) μόλις χρόνο πριν την ολοκλήρωσή του;
2] Πιστεύετε ότι με την ενέργειά σας αυτή και την συνακόλουθη περίοδο ενημέρωσης του νέου υπευθύνου είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί το Μουσείο στην προβλεπόμενη προθεσμία (Σεπτέμβριος 2009);
3] Πότε προβλέπεται να διατεθεί το ποσό των 2,6 εκατ. Ευρώ για την ολοκλήρωση των εργασιών;
4] Γιατί παραμένει η εκκρεμότητα επαναπρόσληψης των 25 συμβασιούχων του ΤΔΠΕΑΕ της Πάτρας;"

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2008


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Συγχαρητήρια επιστολή για την διάσωση του Αφγανού πρόσφυγα από τον κελευστή του Λιμενικού Σώματος, Κώστα Ζανίδη, απέστειλε στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και στους φορείς της Πάτρας, ο βουλευτής Αχαϊας ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:
"Θα ήθελα να συγχαρώ δημοσίως τον κελευστή του Λιμενικού Σώματος Κώστα Ζανίδη που με κίνδυνο της ζωής του έσωσε σχεδόν από βέβαιο πνιγμό Αφγανό πρόσφυγα που βρέθηκε στα νερά του λιμανιού της Πάτρας. Ο πρόσφυγας σπρώχτηκε σύμφωνα με δήλωσή του από οδηγό νταλίκας και βρέθηκε ανήμπορος να παρασύρεται από τις δίνες που προκαλούσαν οι προπέλες τριών πλοίων.
Πράξεις σαν κι αυτή του κελευστή ιδίως όταν συμβαίνουν στη φορτισμένη ατμόσφαιρα που επικρατεί στην Πάτρα, τιμούν τον πολιτισμό και την κοινωνία μας .
Θεωρώ αυτονόητο, ότι η πράξη αυτή πρέπει να εγκωμιαστεί και τιμηθεί δεόντως τόσο από την πολιτεία όσο και από τους φορείς της Πάτρας".

Νίκος Τσούκαλης
Βουλευτής Αχαΐας

Υπογειοποίηση καλωδίων από τη ΔΕΗ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλλιθέας του Δήμου Μεσσάτιδας.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση για το θέμα της υπογειοποίησης των καλωδίων της ΔΕΗ στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καλλιθέας του Δήμου Μεσσάτιδας κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Ο Δήμος Μεσσάτιδας διεκδικεί υπογειοποιήσεις μέσα στα όριά του, συνολικά 6,5 χιλιόμετρα. Το σχέδιο που κατέθεσε πρόσφατα η Διοίκηση της ΔΕΗ καλύπτει μόνο τα 4 χιλιόμετρα αφήνοντας εκτός του έργου, το Δ.Δ. Καλλιθέας.
Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα μεταξύ της Δημοτικής Αρχής και των στελεχών της ΔΕΗ, η τελευταία ζήτησε τοπογραφικά με συντεταγμένες για το Δ.Δ. της Καλλιθέας, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για την κατασκευή του έργου.
Ο Δήμος απέστειλε τα σχετικά τοπογραφικά με το σχέδιο του Δημ.Διαμερίσματος της Καλλιθέας και αναμένει την απόφαση της ΔΕΗ, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του.
Επειδή το θέμα των υπογειοποιήσεων απασχολεί και άλλους Δήμους ( π.χ. το Δήμο Ρίου) αφού η Διοίκηση της ΔΕΗ δεν ξεκαθαρίζει τις προθέσεις της
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Σκοπεύετε να άρετε την καταφανή αδικία και να επεκτείνετε την υπογειοποίηση του δικτύου και εντός του Δημοτικού Διαμερίσματος Καλλιθέας;
2. Σκοπεύετε να υιοθετήσετε το ίδιο αίτημα του Δήμου Ρίου Αχαΐας στα όρια των διοικητικών ορίων του, αφού πρόκειται για ενιαίο αίτημα που είχε υποβληθεί από όλους τους φορείς της Αχαΐας;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης