Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Επικείμενο κλείσιμο του πρακτορείου της Δ.Ε.Η. στην Αμαλιάδα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

΄Εντονη ανησυχία έχουν προκαλέσει στους κατοίκους της Αμαλιάδας δημοσιεύματα του τοπικού τύπου σύμφωνα με τα οποία, εντείνονται τις τελευταίες ημέρες οι φήμες που θέλουν τη διοίκηση της Δ.Ε.Η. να κλείνει το κατάστημα της Αμαλιάδας.

Η ανησυχία των κατοίκων είναι εύλογη, αφού το κατάστημα της Δ.Ε.Η. λειτουργεί εδώ και 10ετίες και εξυπηρετεί μαζί με το Δήμο Αμαλιάδας, τον όμορο Δήμο Πηνείας καθώς και κάποια δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Γαστούνης.

Ο συνολικός αριθμός των κατοίκων που εξυπηρετούνται από τις εμπορικές και τεχνικές υπηρεσίες ξεπερνά τις 50.000, ενώ στο κομμάτι ευθύνης του καταστήματος είναι ο ΤΟΕΒ Αμαλιάδας και Γαστούνης καθώς και οι μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιοχή.

Να σημειωθεί ότι στο κατάστημα εργάζονται 40 άτομα τα οποία σε ενδεχόμενο κλείσιμο του καταστήματος θα αναγκαστούν μα μετακομίσουν εκτός Ηλείας.

Η διοίκηση της Δ.Ε.Η. εδώ και καιρό προχωρεί συστηματικά στην κατάργηση πρακτορείων εξυπηρέτησης πελατών, όπως αυτά της Ιθάκης, Παξών, Σάμης, Ληξουρίου, Πατρών (βόρειο) χωρίς ίχνος κοινωνικής ευαισθησίας, ταλαιπωρώντας τους κατοίκους αυτών των περιοχών.

Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Αληθεύουν οι φήμες για επικείμενο κλείσιμο του πρακτορείου της Δ.Ε.Η. στην πόλη της Αμαλιάδας;
2. Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε προκειμένου να υποχρεώσετε τη διοίκηση της Δ.Ε.Η. να δείξει κοινωνικό πρόσωπο συμβάλλοντας στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Εκμίσθωση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων του Ναυπλίου από την ΕΤΑ στην εταιρία «Αργολικός Ήλιος»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Στις 31-3-09 υπέβαλα την με αριθμό κατάθεσης 17004 ερώτηση σχετική με την εκμίσθωση ξενοδοχειακών συγκροτημάτων του Ναυπλίου και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμία απάντηση. Επανακαταθέτω την ανωτέρω ερώτηση και παρακαλώ για την άμεση εκ μέρους σας απάντηση.

Την 21η Ιανουαρίου 2000 υπογράφηκε σύμβαση μεταξύ των Ελληνικών Τουριστικών Ακινήτων (Ε.Τ.Α.) και της εταιρίας «Αργολικός Ήλιος» για την εκμίσθωση τριών τουριστικών συγκροτημάτων στην πόλη του Ναυπλίου (ΞΕΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ, ΞΕΝΙΑ και ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ) Η σύμβαση αυτή προέβλεπε την εκμίσθωση των συγκροτημάτων αυτών για τριάντα χρόνια (άρθρο 1ο της σύμβασης μίσθωσης) έναντι ετησίου μισθώματος τετρακοσίων πενήντα εκατομμυρίων δραχμών (1.320.616 ΕΥΡΩ) που θα αναπροσαρμόζεται ετησίως σύμφωνα με το δείκτη τιμών καταναλωτή (άρθρο 7ο της σύμβασης μίσθωσης) Επίσης προέβλεπε ότι η μισθώτρια εταιρία ήταν υποχρεωμένη μέσα σε διάστημα 18 μηνών (άρθρο 9ο της σύμβασης μίσθωσης) να προβεί σε πολύ συγκεκριμένες και επακριβώς καθορισμένες εργασίες στα μίσθια ξενοδοχειακά συγκροτήματα (άρθρο 3ο της σύμβασης μίσθωσης). Τέλος η σύμβαση μίσθωσης (άρθρο 2 παραγ. 2 ) δεν παρείχε τη δυνατότητα στη μισθώτρια εταιρία να επεκτείνει τις ξενοδοχειακές μονάδες και να δημιουργήσει νέες κλίνες.

Η μισθώτρια ξενοδοχειακή εταιρεία σήμερα λειτουργεί και εκμεταλλεύεται τα δύο από τα τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα (ΞΕΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ –σήμερα NAFPLIA PALACE και ΑΜΦΙΤΡΥΩΝ) ενώ το τρίτο ξενοδοχείο παραμένει ακόμα κλειστό εννέα και πλέον χρόνια μετά την υπογραφή της αρχικής σύμβασης και βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και χωρίς να έχουν γίνει οι εργασίες ανακαίνισης όπως προβλέπει η σύμβαση μίσθωσης. Επίσης παρά τη σύμβαση μίσθωσης και παρότι η περιοχή της Ακροναυπλίας βρίσκεται σε αρχαιολογική ΖΩΝΗ Α (πράγμα που αναφέρεται στη σύμβαση μίσθωσης), όπου απαγορεύεται η οποιαδήποτε νέα δόμηση, η ξενοδοχειακή εταιρία έχει προβεί σε ανέγερση νέων κτηρίων στην Ακροναυπλία και στο ξενοδοχειακό συγκρότημα NAFPLIA PALACE, δημιουργώντας κατ΄ αυτό τον τρόπο νέους όρους και νέα δεδομένα στη μισθωτική σχέση, τα οποία δεν υπήρχαν κατά τη διενέργεια του διαγωνισμού

Δεδομένου ότι:

Τα τρία ξενοδοχειακά συγκροτήματα παίζουν ένα μεγάλο ρόλο στον τουρισμό της πόλεως του Ναυπλίου και του Νομού Αργολίδας,
Η μισθώτρια εταιρία έχει παραβεί τους όρους του διαγωνισμού και της σύμβασης μίσθωσης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Ποιοι από τους όρους της σύμβασης δεν έχουν υλοποιηθεί από τη μισθώτρια εταιρία και για ποιο λόγο;

2. Έχουν καταβληθεί από τη μισθώτρια εταιρία όλα τα οφειλόμενα μισθώματα από το 2000 μέχρι σήμερα;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης