Πέμπτη 28 Αυγούστου 2008

Κατασπατάληση αστυνομικής δύναμης
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Εκατοντάδες αστυνομικοί που απασχολούνται για τη μεταγωγή κρατουμένων των φυλακών του Αγίου Στεφάνου, στα νοσοκομεία της πόλης, για αιματολογικές εξετάσεις, θα μπορούσαν να απελευθερωθούν, αν η αιμοληψία γίνονταν μέσα στις φυλακές.

Την παραπάνω πρόταση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας, μετέφερε με ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης τονίζει στην ερώτησή του ότι η διάθεση αστυνομικών για περίπου 200 μεταγωγές το χρόνο, στερεί από την υπηρεσία προσωπικό που θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η ενίσχυση της Αστυνομικής Δ/νσης Αχαΐας με αστυνομικό προσωπικό αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων του Νομού. Εκτός όμως από την ενίσχυση με αστυνομικούς είναι δυνατόν να παρθούν και άλλα μέτρα με σκοπό την απεμπλοκή αστυνομικών από ξένα προς την αποστολή τους καθήκοντα.
Ένα τέτοιο μέτρο προτείνεται από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας και αφορά τη μεταφορά κρατουμένων των φυλακών Αγ. Στεφάνου για αιματολογικές εξετάσεις. Σύμφωνα με τα ισχύοντα οι έγκλειστοι των φυλακών Αγ. Στεφάνου υπόκεινται σε υποχρεωτικές αιματολογικές εξετάσεις ανά εξάμηνο, οι οποίες γίνονται στα κρατικά νοσοκομεία της περιοχής. Αυτό σημαίνει ότι, για τα 1000 άτομα που κρατούνται στις φυλακές, γίνονται 2000 εξετάσεις που απαιτούν 200 μεταγωγές το χρόνο.
Η όλη διαδικασία θα μπορούσε να αποφευχθεί με την μετάβαση ειδικής μονάδας λήψης αίματος από τα νοσηλευτικά ιδρύματα της πόλης, μέσα στο χώρο των φυλακών εξοικονομώντας έτσι μεγάλο αριθμό αστυνομικών που απασχολούνται με το έργο αυτό. Άλλωστε η ανωτέρω διαδικασία μηδενίζει τις πιθανότητες κάποιας απόδρασης κατά τις μεταγωγές αυτές.

Επειδή η διάθεση αστυνομικών για τις παραπάνω μεταγωγές, στερεί από την υπηρεσία προσωπικό που θα μπορούσε να συμβάλλει στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να διερευνήσετε τη δυνατότητα διενέργειας των αιμοληψιών των κρατουμένων του Αγ. Στεφάνου εντός του χώρου των φυλακών από ειδική μονάδα λήψης αίματος των νοσοκομείων της πόλης, προκειμένου να απελευθερωθούν αστυνομικοί του τμήματος μεταγωγών για άλλες εργασίες;

Ο Ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Τετάρτη 27 Αυγούστου 2008

Αποτίμηση πυρκαγιών Ιουλίου 2007 στο Νομό Αχαΐας.


Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων από το Νίκο Τσούκαλη

Ένα χρόνο μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Αιγιάλειας, παραμένει άγνωστο αν υπήρξαν ευθύνες, λάθη ή παραλήψεις και σε ποιους καταλογίστηκαν.

Το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που είχε διαταχθεί για τις ευθύνες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου, σχετικά με τη φωτιά στην Κουνινά, η αναζωπύρωση της οποίας είχε σαν αποτέλεσμα να κατακάψει πέρυσι την Αιγιάλεια, ζητά με ερώτησή του και αίτηση κατάθεσης εγγράφων ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Πριν από ένα χρόνο η ορεινή περιοχή της Αιγιαλείας του Νομού Αχαΐας έζησε μία από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές. Ο τραγικός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας περιλαμβάνει τρείς νεκρούς, 400.000 στρέμματα καμένων αγροτοδασικών εκτάσεων και πάνω από 100 καμένα σπίτια.

Η μεγάλη φωτιά που κατέκαψε την Αιγιάλεια ξέσπασε στις 23-7-2007 στην περιοχή Κουνινά Αιγίου και η οποία αφού αποτέφρωσε εκτεταμένη περιοχή, τέθηκε υπό έλεγχο και κατασβέστηκε από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις. Όπως καταγγέλθηκε τότε από κατοίκους και φορείς της περιοχής, παρά τις επίμονες εκκλήσεις των κατοίκων για το φόβο αναζωπύρωσης, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας αποχώρησαν μετά την κατάσβεση, χωρίς να παραμείνει στο σημείο ικανή δύναμη ώστε να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη αναζωπύρωση της πυρκαγιάς, κάτι το οποίο τελικά έγινε με δραματικά αποτελέσματα.

Για το λόγο αυτό είχε διαταχθεί ΕΔΕ προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αιγίου που εγκατέλειψε αφύλακτη τη φωτιά στην Κουνινά η οποία στη συνέχεια αναζωπυρώθηκε και οδήγησε στη καταστροφή.

Επίσης στις 27-7-2007 ο Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, προκειμένου να γίνει ενδελεχής έρευνα των συνθηκών εκδήλωσης και επέκτασης της πυρκαγιάς και να υπάρξει παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.

Επειδή πέρασε ένας χρόνος από τα δραματικά γεγονότα και δεν έχει ανακοινωθεί κανένα πόρισμα ,ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της ΕΔΕ που είχε διαταχθεί για τις ευθύνες και την εγκληματική αδιαφορία της Π.Υ. Αιγίου σχετικά με την φωτιά στην Κουνινά;

2. Εάν έχει ολοκληρωθεί με την έκδοση του πορίσματος, ζητώ να μου καταθέσετε το πόρισμα της ΕΔΕ

Ο Ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης