Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

Επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση των μεταναστών στην Πάτρα

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Η αυθαίρετη κατεδάφιση του καταυλισμού προσφύγων της Πάτρας χωρίς την πρόβλεψη εναλλακτικών υποδομών παροχής υπηρεσιών, έχει επιδεινώσει -όπως προβλεπόταν - τις συνθήκες διαβίωσης εκατοντάδων μεταναστών στη πόλη. Λόγω της μη ύπαρξης συγκροτημένου χώρου φιλοξενίας είναι αδύνατη εκτός των άλλων η παροχή υπηρεσιών προς αυτούς (σίτιση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.λ.π.)

Συγκεκριμένα, λαθροβιούν στην Πάτρα γύρω στους 500 μετανάστες/πρόσφυγες. Οι Αφρικανοί (Σομαλία, Σουδάν, Ερυθραία και Νιγηρία) μαζί με λίγους Ρουμάνους Αθίγγανους και Παστούν βρίσκονται στην Ακτή Δυμαίων, σε πρόχειρα καταλύματα κάτω από τα τρένα στο παλιό αμαξοστάσιο του Αγ. Ανδρέα, ενώ οι Αφγανοί προσπαθούν να επιβιώσουν στο έλος της Αγυιάς.


Το πρόβλημα επιτείνεται λόγω της ασαφούς και αντιφατικής πολιτικής της Κυβέρνησης στα θέματα αντιμετώπισης των μη νομιμοποιημένων μεταναστών και της διαδικασίας παροχής πολιτικού ασύλου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη – σωστή – απελευθέρωση 1200 κρατουμένων μεταναστών δίχως πρόβλεψη παραμικρής φροντίδας τους ενώ συγχρόνως η αστυνομία της Πάτρας επαναπροωθεί στη Δ/νση Αλλοδαπών Αθηνών όσους αλλοδαπούς συλλαμβάνει στη πόλη, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται ένας φαύλος κύκλος.


Την τραγική κατάσταση διαβίωσης των μεταναστών στη πόλη, διαπίστωσε σε πρόσφατη επίσκεψή της στην Πάτρα και αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.


Δεδομένων των ανωτέρω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την προεκλογική θέση σας, περί μη δημιουργίας χώρου φιλοξενίας μεταναστών στην Αχαΐα με ταυτόχρονη προώθηση όλων, στα στρατόπεδα της Ανατολικής Ελλάδας;
- Προτίθεστε να δημιουργήσετε δομές υποστήριξης των μεταναστών στην Αχαΐα;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Απάντηση απ' τον υφυπουργό κ. Βούγια

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση
Εισερχόμεθα στη συζήτηση της τελευταίας, με αριθμό 86/16-11-2009 επίκαιρης ερώτησης του δευτέρου κύκλου, του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για τη δημιουργία δομών υποστήριξης των μεταναστών στην Αχαΐα κ.λπ.


Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τρία λεπτά.


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ειλικρινά, ευχαριστώ το συνάδελφο κ. Τσούκαλη, γιατί μου δίνει τη δυνατότητα να συνοψίσω πολύ σύντομα τις προσπάθειες που μέσα σε σαράντα πέντε μέρες ξεκίνησε η νέα Κυβέρνηση για τη μεταναστευτική πολιτική και για την αντιμετώπιση του μεγάλου αυτού προβλήματος σε όλα τα επίπεδα, το ανθρωπιστικό, το άσυλο, τα ζητήματα της ιθαγένειας.
Και είναι, νομίζω, άδικο να αναφέρονται στη σοβαρή ερώτησή του που αφορά την Πάτρα χαρακτηρισμοί, όπως «ασαφής» ή «αντιφατική πολιτική» για μια Κυβέρνηση που άνοιξε το θέμα. Θα μου επιτρέψει να σχολιάσω λιγάκι τους χαρακτηρισμούς αυτούς σαν ένα μικρό δείγμα ενόχλησης, γιατί και κάποιος άλλος δείχνει την ίδια ευαισθησία με το δικό του χώρο και μάλιστα, ο άλλος αυτός συμβαίνει να μπορεί να είναι Κυβέρνηση και να κάνει και πράγματα, πέρα από το να τα παρουσιάζει, να τα διατυπώνει και να τα διεκδικεί.
Θα έλεγα, λοιπόν, πως κανείς δεν μπορεί να μονοπωλήσει την ευαισθησία σε αυτά τα θέματα και αυτό που μετράει είναι το γεγονός πως αυτή η Κυβέρνηση από την πρώτη μέρα το άνοιξε με πολύ μεγάλη τόλμη και πολύ σύντομα θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα, όχι βέβαια, στην αντιμετώπιση του πολύ μεγάλου αυτού προβλήματος που ονομάζεται μετανάστευση και είναι ένα πλανητικό πρόβλημα, που είναι, κατά τη γνώμη μας, μέσα στα τρία μεγάλα προβλήματα του πλανήτη. Αν το ένα είναι η μεγάλη φτώχεια και οι νέες ανισότητες του παγκόσμιου καπιταλισμού και το δεύτερο είναι οι μεγάλες κλιματικές αλλαγές που ο ίδιος τρόπος ανάπτυξης επιφέρει, το τρίτο -και όχι αναγκαστικά τρίτο με τη σειρά, ισότιμο στην πρώτη τριάδα- είναι το μεγάλο πρόβλημα της μετανάστευσης. Εξαιτίας της φτώχειας και των πολέμων στο λεγόμενο μη ανεπτυγμένο κόσμο, εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων αναζητούν ένα καλύτερο αύριο. Διανύουν χιλιόμετρα επί μήνες για να περπατήσουν και να φτάσουν σε μια γη της Επαγγελίας, όπως αυτοί νομίζουν ότι θα συναντήσουν και συναντούν εδώ μια μικρή χώρα σαν την Ελλάδα, γιατί και η Ιταλία και η Ισπανία κατάφεραν με διμερείς σχέσεις με τους γείτονές τους να κλείσουν και να προστατεύσουν τα σύνορά τους.
Ακόμη και από τα βάθη της Αφρικής, από τη Σομαλία, το Σουδάν ή άλλες χώρες με τεράστια προβλήματα, άνθρωποι κάνουν ένα μεγάλο τεράστιο κύκλο, περνούν την Ασία και ενώνονται με Αφγανούς, Ιρακινούς, Παλαιστίνιους, Πακιστανούς και άλλους και περνούν μέσα από την Τουρκία στην Ελλάδα.

Τα προβλήματα με τη γείτονά μας δυσκολεύουν την κατάσταση, γιατί όχι μόνο δεν αποτρέπουν εκεί τα φράγματα τα μεγάλα κύματα της μετανάστευσης, αλλά στην ουσία τα ενθαρρύνουν, γιατί πάρα πολλά χρήματα διακινούνται από το μέρος αυτό.
Διεκδικούμε μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωριστεί πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώπης και ο Πρωθυπουργός, σε όλα τα επίπεδα και σε όλες τις συναντήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το θέτει στο Συμβούλιο Κορυφής, ο Υπουργός το θέτει στα Συμβούλια Υπουργών. Σε όλα τα επίπεδα πιέζουμε για να διεκδικήσουμε, ώστε η Τουρκία να σεβαστεί τις υπογραφές της και να μην προωθεί, με τον τρόπο που προωθεί, μεγάλα κύματα μεταναστών στην Ελλάδα. Θα προστατεύσουμε τα σύνορά μας, αλλά όταν θα βρούμε ανθρώπους στη χώρα μας, αν έχουν χαρτιά, προσπαθούμε να τους ενσωματώσουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά και χωρίς χαρτιά, τους αντιμετωπίζουμε σαν ανθρώπους.
Δεν είναι βέβαια πολίτες, με την έννοια πως δεν έχουν τα συνταγματικά δικαιώματα ενός πολίτη, όπως έχουν αυτοί που έχουν χαρτιά και νομιμότητα στη χώρα μας. Είναι, όμως, άνθρωποι. Έχουμε υπογράψει και σεβόμαστε τη Συνθήκη της Γενεύης. Είμαστε μια πολιτισμένη χώρα, η οποία αντιμετωπίζει τους ανθρώπους αυτούς σαν ανθρώπους και όχι σαν να είναι κάτι διαφορετικό, σαν αυτό που συνάντησα στην Παγανή, την πρώτη εβδομάδα της ανάληψης των καθηκόντων μας. Πήγα εκεί για να σβήσω μια μελανή κηλίδα στο πολιτισμένο πρόσωπο της Ελλάδας, όχι μόνο για λόγους επικοινωνιακούς. Γιατί όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, η Παγανή δεν θα ξανανοίξει. Και ίσως δεν έκλεισε προσωρινά. Ίσως να μην ξανανοίξει καθόλου, γιατί με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βρήκαμε γρήγορα ένα χώρο 80 στρεμμάτων στον οποίο πολύ σύντομα, μέχρι τη δύσκολη εποχή της άνοιξης, θα οργανώσουμε ένα πρότυπο ανοικτό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών.


Κλείνω την πρωτομιλία μου για το γενικό θέμα της αντιμετώπισης που ξεκινάει από το επίπεδο του Πρωθυπουργού, τις ανακοινώσεις που έκανε στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης και στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τη μετανάστευση και του Υπουργού, που πιάνει από την ιθαγένεια και το άσυλο και στη δευτερολογία μου, κυρία Πρόεδρε και κύριε συνάδελφε, θα αναφερθώ συγκεκριμένα στο πρόβλημα της Πάτρας.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε τον κύριο Υπουργό.
Το λόγο έχει για τρία λεπτά ο ερωτών Βουλευτής, κ. Νικόλαος Τσούκαλης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.


Κύριε Υφυπουργέ, δεν τίθεται θέμα προσωπικής ευαισθησίας για τόσο σοβαρά θέματα. Εδώ συζητάμε για πολιτικές. Κανένας δεν αμφισβήτησε την προσωπική σας ευαισθησία γι’ αυτό το θέμα.


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Και εγώ για πολιτικές μίλησα.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Είναι, λοιπόν, κατόπιν αυτού άδικο και δεν δικαιολογείται το να εκδηλώνετε πικρία για το περί «ασαφούς και αντιφατικής πολιτικής», όσον αφορά το μεταναστευτικό. Αυτό αφορά την κυβερνητική πολιτική.
Και θέλετε να σας το αποδείξω; Θα σας πω την περιπέτεια αυτής της ερώτησης. Απευθύνθηκε κατ’ αρχήν στον αρμόδιο, κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, Υπουργό Εσωτερικών, κ. Ραγκούση. Αρμόδιος Υπουργός σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, ο Υπουργός των Εσωτερικών. Ο κ. Ραγκούσης έστειλε μήνυμα και είπε: «Δεν είμαι τόσο αρμόδιος. Περισσότερο αρμόδιος είναι ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Είμαι και εγώ αρμόδιος, αλλά είναι και ο κύριος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη». Την αποσύρουμε και την επαναφέρουμε σε εσάς.
Δείγμα μεγάλης αντίφασης. Ποιος είναι αρμόδιος γι’ αυτό το τόσο μεγάλο θέμα; Αν εσείς πιστεύετε ότι δεν πρέπει να είναι ένας Υπουργός -και μάλιστα ο Υπουργός Εσωτερικών, όπως ισχύει σε όλη την Ευρώπη- αρμόδιος για όλα αυτά τα τεράστια θέματα, τότε αυτό δείχνει τουλάχιστον ασάφεια.
Δεύτερον, πολύ σωστά απελευθερώσατε τους 1.200 μετανάστες από τα κάτεργα, όπως εσείς ο ίδιος τα χαρακτηρίσατε, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα κρατητήρια. Πού τους στείλατε, κύριε Υπουργέ; Τους αφήσατε ελεύθερους. Πού θα μείνουν αυτοί; Πού θα επιβιώσουν προσωρινά, όταν η προεκλογική σας θέση, η θέση του κυρίου Πρωθυπουργού στην Πάτρα, που είναι καταγεγραμμένη, είναι ότι δεν θα δημιουργηθεί κανένας χώρος φιλοξενίας, εκτός από τις εισόδους της χώρας. Βλέπε δηλαδή, νησιά ανατολικού Αιγαίου. Δηλαδή, όσοι συλλαμβάνονται.
Αποτέλεσμα. Από αυτούς τους 1.200 ένας μεγάλος αριθμός έφθασε στην Πάτρα, συνελήφθη από την Αστυνομική Διεύθυνση Πάτρας, επαναπροωθήθηκε στο Τμήμα Αλλοδαπών, που εσείς ο ίδιος λέτε -και πολύ σωστά- ότι στόχος είναι η αποσυμφόρηση των κρατητηρίων. Αν αυτό δεν είναι ασάφεια, τότε τι είναι;
Τελειώνω με το εξής. Προβήκατε σαν Κυβέρνηση, όχι σαν Υπουργείο, σε μια θετική ενέργεια. Προσλάβατε πρόσφατα, μετά την υποβολή της ερώτησης, ως Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής τον πρώην βοηθό Συνηγόρου του Πολίτη, τον κ. Ανδρέα Τάκη, ο οποίος ήταν αρμόδιος του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Και, βεβαίως, έχει συντάξει πληθώρα εκθέσεων τεκμηριωμένων επιστημονικά και μάλιστα δύο ή τρεις για το ζήτημα της Πάτρας, όπου χαρακτηρίζει την κατάσταση εκεί ως ανθρωπιστική κρίση περιορισμένης κλίμακας και κάνει προτάσεις. Προτάσεις έχει κάνει και η Αρμοστεία του ΟΗΕ και οι Γιατροί χωρίς Σύνορα και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις και πολλοί φορείς. Απλώς και μόνο ρωτήστε τον.
Και τελειώνω με τις προτάσεις. Εάν όλη η αρμοδιότητα για τη διαχείριση του θέματος δεν μεταφερθεί στο Γενικό Γραμματέα Μεταναστατευτικής Πολιτικής για συντονισμό όλων των Υπουργείων –Υγείας, Παιδείας, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών- ώστε να δημιουργηθούν περιφερειακά οι αντίστοιχες δομές, στις περιφέρειες, εάν δεν λυθεί το θέμα του ασύλου και αν δεν αλλάξετε την πολιτική σας για χωροθέτηση χώρου φιλοξενίας, έστω και με νομοθετική παρέμβαση σε σημειακές περιοχές της χώρας, τότε κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να λύσετε, μέχρις ότου λυθεί το θέμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο με την ενίσχυση, ισχυροποίηση και εφαρμογή της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ευχαριστώ πολύ.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη για τρία λεπτά.
Κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.


Κύριε συνάδελφε, νομίζω ότι παραβιάζετε ανοιχτές θύρες. Συμφωνώ με όσα λέτε. Με παραπέμπετε στο δικό μας Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, τον κ. Τάκη, με τον οποίο είχα την ευκαιρία να συναντηθώ τρεις φορές στα πλαίσια της ενημέρωσής μας από το Συνήγορο του Πολίτη. Άλλωστε, θα θυμάστε πως στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο κιόλας, ο Πρωθυπουργός κάλεσε το Συνήγορο του Πολίτη για να τον ενημερώσει γενικά, αναβαθμίζοντας τη λειτουργία του. Είμαστε, λοιπόν, απόλυτα ενημερωμένοι. Είμαστε μία κυβέρνηση σαράντα πέντε ημερών που ήδη έχει δείξει έργο σ’ αυτόν τον τομέα.
Και βεβαίως υπάρχει και το θέμα του ασύλου, για το οποίο συμφωνούμε και ανακοινώσαμε πως θα διαμορφωθεί ειδική ανεξάρτητη αρχή υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών ή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, πάντως όχι του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, γιατί η Αστυνομία είναι αυτή που υποδέχεται ή απελαύνει κάποιον, αλλά δεν είναι αυτή η οποία μπορεί να αποδίδει άσυλο. Αυτό είναι γνωστό και το έχουμε καταθέσει και δημόσια.
Όμως, ώσπου να γίνει αυτό, εμείς αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και ήδη έχουμε συγκροτήσει ανεξάρτητη επιτροπή, μία ομάδα εργασίας συνεργαζόμενη με την Ύπατη Αρμοστεία, με το Συνήγορο του Πολίτη, με διακεκριμένους δικηγόρους και με μη κυβερνητικές οργανώσεις, προκειμένου να καταθέσουμε μία συγκεκριμένη πρόταση για το άσυλο, το οποίο θα αποδίδεται σ’ αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται. Να μη δίδεται ούτε σε όλους που ζητούν βεβαίως σήμερα για να μπορέσουν να κερδίσουν λίγο χρόνο παραμονής στη χώρα μας ούτε το 0,2% το οποίο δίνουμε σήμερα κάτω από άθλιες συνθήκες, κυρίως στην Πέτρου Ράλλη και για το οποίο μας κατηγορεί ολόκληρο το ευρωπαϊκό κοινωνικό πλαίσιο. Θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και αντικειμενικοί. Θα πρέπει συγκεκριμένες επιτροπές να δίνουν το άσυλο σ’ αυτούς που πραγματικά το δικαιούνται.
Όσον αφορά την Πάτρα, υπάρχει ένα πρόβλημα μιας αρχής, η οποία λέει πως Κέντρα Υποδοχής γίνονται εκεί που υποδεχόμαστε τους μετανάστες …


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Φιλοξενίας!


ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΒΟΥΓΙΑΣ (Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη): …από εκεί που έρχονται. Και, καλώς ή κακώς, δεν έρχονται από την πλευρά της Ιταλίας ή από την πλευρά της Ευρώπης, αλλά έρχονται από την ανατολική πλευρά.
Γι’ αυτό, εγώ πήγα προσωπικά στη Λέσβο, αλλά συνεργάτες μου έχουν πάει ήδη στον Έβρο, στη Χίο, στη Σάμο και έχουν έλθει και στην Πάτρα, όπου μου περιέγραψαν την κατάσταση πολύ πιο αναλυτικά και είναι έτσι ακριβώς όπως την περιγράφετε.
Στην Πάτρα, λοιπόν, το πρόβλημα είναι το εξής: Η διάλυση του προηγούμενου καταυλισμού από την προηγούμενη Κυβέρνηση οδήγησε σε δύο ομαδοποιήσεις ανθρώπων σε δύο σημεία της Πάτρας που δημιουργούν ένα μικρό ανθρωπιστικό πρόβλημα και ένα πρόβλημα, αν θέλετε, υγειονομικού επιπέδου, γιατί αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν στοιχειώδη περίθαλψη. Τρέφονται με σκουπίδια, μένουν κάτω από τα βαγόνια στον έναν οικισμό που είναι Σομαλοί, Σουδανοί και Αφγανοί της φυλής Παστούν και υπάρχουν εκεί και πάρα πολλά ασυνόδευτα. Όμως και στο τέλος της Αγιάς υπάρχουν κάποιοι που τρέφονται κάτω από άθλιες συνθήκες, όπως σας είπα πριν.
Σε συζήτηση που είχαμε και με τους ανήλικους Αφγανούς αλλοδαπούς εκεί, μας διαβεβαίωσαν ότι θα ήθελαν προφανώς να έχουν τη δυνατότητα να μένουν κάπου καλύτερα, αλλά δεν φεύγουν από την Πάτρα, κύριε συνάδελφε και κανείς δεν τους πειράζει υποχρεωτικά. Απλώς προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις δομές μιας καλύτερης παρουσίας τους εκεί. Το όνειρο αυτών των παιδιών, όπως και πολλών άλλων αλλοδαπών οι οποίοι δεν έρχονται στη χώρα μας, είναι να φύγουν από την Ελλάδα. Απλώς, αυτή η άδικη «Συνθήκη του Δουβλίνου ΙΙ» μας υποχρεώνει σαν πρώτη χώρα εισόδου να κρατάμε εδώ όσους ανθρώπους έρχονται, γιατί βρίσκουν από τη θάλασσα ανοιχτά σύνορα και πρέπει να τα προστατεύσουμε καλύτερα.
Και μετά, ακόμα κι αν καταφέρουν με έναν τρόπο να φύγουν και να εντοπιστούν στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Σουηδία επιστρέφονται εδώ σύμφωνα μ’ αυτή τη Συνθήκη, τη Δουβλίνο ΙΙ.
Πρέπει να διεκδικήσουμε και θα διεκδικήσουμε σε επίπεδο κορυφής άμεσα, το Δεκέμβριο, τις επόμενες μέρες, να αναμορφωθεί αυτή η Συνθήκη και να μοιραστεί πιο δίκαια το βάρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το βάρος που αυτή η μικρή, αυτή η ανοιχτή, αυτή η φιλόξενη χώρα, η Ελλάδα, η χώρα των μεταναστών έχει επωμιστεί.
Επομένως, επιστρέφω στο ζήτημα της μη ύπαρξης οργανωμένου κέντρου υποδοχής, αλλά αναζήτησης, μαζί με την τοπική κοινωνία, χώρων υποδοχής και δομών που να ανταποκριθούν στις ανθρωπιστικές συνθήκες που απαιτούν αυτά τα παιδιά και άνθρωποι που είναι νόμιμοι προσωρινά, έχουν δηλαδή «ροζ κάρτα» που τους επιτρέπει για ένα διάστημα να παραμένουν εκεί και να ζητούν τρόπο διαφυγής προς την Ιταλία ή άλλες χώρες. Δεν φεύγουν από εκεί, αλλά μένουν εκεί. Τρέφονται άθλια, προσπαθούν να βρουν δουλειές και λειτουργούν ως μεταναστευτικό υποπρολεταριάτο. Γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης και trafficking από άθλιους εμπόρους για οικονομικούς ή σεξουαλικούς λόγους.
Συμφωνούμε ότι πρόκειται για ένα τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά θα πρέπει να βοηθήσει και η τοπική κοινωνία. Ήρθαμε σε επαφή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά θα πρέπει και εσείς, μαζί με τα αρμόδια Υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, μαζί με τους κυβερνητικούς φορείς και μαζί με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως Βουλευτής στην Πάτρα να βοηθήσετε ώστε να δημιουργήσουμε δομές υποδοχής αυτών των ανθρώπων μέχρι να μπορέσουν να πάνε και να βρουν τους συγγενείς τους εκεί που πραγματικά είναι. Διαφορετικά, δεν μπορεί αμέσως να λυθεί το πρόβλημά τους. Δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε υποδομές φιλοξενώντας τους κάπου, χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε αυτό άμεσα.
Πάντως, σε ανθρωπιστικό επίπεδο θα συνεργαστούμε με την τοπική κοινωνία, με το Υπουργείο Υγείας που οφείλει να τους περιθάλπει και βεβαίως με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, ώστε να δώσουμε μία απάντηση στο ερώτημά σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Ροδούλα Ζήση): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ.

Στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι αυτό το θέμα που συζητήθηκε με αφορμή την ερώτηση του κυρίου συναδέλφου, απασχολεί και απασχόλησε τις δύο τελευταίες μέρες τη Διακοινοβουλευτική Συνδιάσκεψη στις Βρυξέλλες για τα θέματα ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, σύμφωνα με το Πρόγραμμα της Στοκχόλμης. Πρόκειται πράγματι για ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα.

Σοβαρό κτηριακό πρόβλημα αντιμετωπίζει το 2ο Λύκειο Αιγίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Σε κατάληψη του σχολείου τους προχώρησαν στις 10-11-09 οι μαθητές του 2ου ΓΕΛ Αιγίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σοβαρά προβλήματα του σχολείου τους με κυρίαρχο το κτηριακό.

Το συγκεκριμένο σχολείο μετά από το σεισμό του Αιγίου,(1995) αφού περιπλανήθηκε σε διάφορα κτήρια με διπλοβάρδια, εγκαταστάθηκε «προσωρινά» σε μια περιορισμένη οικοπεδική έκταση του Δήμου Αιγίου, που βρίσκεται στην οδό Αναπαύσεως, σε προκατασκευασμένες ισόγειες αίθουσες και σε κοντέϊνερς. Οι αίθουσες του σχολείου είναι διαμοιρασμένες στις δυο πλευρές του δρόμου, με αποτέλεσμα ο δρόμος με τα διερχόμενα και τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα να αποτελεί … προαύλιο του σχολείου, με όλες τις δυσκολίες και τους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται.

Ο εντελώς ακατάλληλος και επικίνδυνος, υπαίθριος χώρος άθλησης του σχολείο δεν ανήκει στο Δήμο, αλλά σε ιδιώτη και δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι διαθέσιμος και ...αύριο , ενώ δεν είχε προβλεφθεί χώρος εκδηλώσεων, στο συγκεκριμένο προκατασκευασμένο «προσωρινό» σχολικό συγκρότημα, με αποτέλεσμα οι εκδηλώσεις μεν του σχολείου να στεγάζονται με αμοιβή στο κινηματοθέατρο «Απόλλων», αλλά οι πρόβες και γενικά οι προετοιμασίες, να παραμένουν …άστεγες.

· Επειδή μέχρι σήμερα, (14 χρόνια μετά τον καταστροφικό σεισμό) δεν έχει γίνει ούτε η απαιτούμενη αγορά οικοπέδου για την ανέγερση νέου σχολικού συγκροτήματος,

· Επειδή η διαιώνιση του προβλήματος στερεί τη δυνατότητα στους μαθητές, (οι οποίοι σημειωτέον διακρίνονται για τις υψηλές εκπαιδευτικές και αθλητικές τους επιδόσεις) να απολαμβάνουν ένα σύγχρονο σχολικό συγκρότημα,

Ερωτάται η κ. υπουργός

Τι προτίθεστε να κάνετε για την επίλυση του σοβαρού κτηριακού προβλήματος που αντιμετωπίζει το 2ο Γενικό Λύκειο Αιγίου;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

Απαντώντας στις Ερωτήσεις με αριθμούς 992/12-11 -09 και 1109/16-11-09, τις οποίες κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Ν. Τσούκαλης, Ν. Καραθανασόπουλος, Ν. Μωραϊτης και Ν. Παπακωνσταντίνου, σχετικά με την κατασκευή σχολικού κτιρίου για τη στέγαση του 2ου ΓΕΛ Αιγίου, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις έχουν την αρμοδιότητα για την επιλογή και την απόκτηση οικοπεδικών εκτάσεων, τον προγραμματισμό, τη μελέτη, την κατασκευή και την επίβλεψη των έργων σχολικής στέγης (Ν. 2218/94. Ν. 2ί!40/94 και Π.Δ. 30/1996).
Οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις σε συνεργασία με τις οικείες Περιφέρειες έχουν την δυνατότητα να εντάξουν τα έργα κατασκευής σχολικών κτιρίων στα αντίστοιχα Π.Ε.Π.
Το Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. σε ετήσια βάση επιχορηγεί τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Σ.Α.Ε. 047/6) για οικόπεδα, μελέτες και κατασκευές χωρίς περαιτέρω παρέμβαση μέσα στο Νομό.
Στην διετία 2007 - 2008 διετέθησαν για το Νομό Αχαΐας τα κατωτέρω ποσά από τις πιστώσεις του Εθνικού Π.Δ,Ε. του Υπ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. μέσω της Ο.Σ.Κ. Α.Ε.
2007 2.400.000,00 Ευρώ
2008 1.400.000,00 Ευρώ
Αντίστοιχα σε ετήσιες επιχορηγήσεις προς τους Ο.Τ.Α. για επισκευές και συντηρήσεις των σχολικών κτιρίων προβαίνει το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης,
Η Δ/νση Προγρ/μού της Ν.Α. Αχαΐας με το Α.Π. 14258/ 23-11-09 έγγραφο της μας πληροφόρησε ότι έχει εντάξει στις προτεραιότητες του δετούς προγράμματος σχολικής στέγης την κατασκευή της κτιριακής υποδομής του 2ου Λυκείου Αιγίου, Συγκεκριμένα, με την αριθμ. 42/2009 Απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, προτάθηκε η ένταξη του συγκεκριμένου έργου για χρηματοδότηση στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δ΄ Προγραμματικής Περιόδου (ΕΣΠΑ), ύστερα από διαβεβαίωση του Δήμου Αιγίου και με την προϋπόθεση ότι θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη οικοπεδική έκταση.
Μέχρι σήμερα, η οικοπεδική αυτή έκταση δεν έχει εξασφαλισθεί στο σύνολο της και συγκεκριμένα έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο Αιγίου μέρος της έκτασης (1.700 τ.μ.) με αλλαγή χρήσης και απαιτείται η αγορά - απαλλοτρίωση έκτασης 2.251 τ.μ. αξίας 820.000 ευρώ, ποσό το οποίο δεν έχει διατεθεί ακόμα στη Ν.Α. Αχαΐας.
Επισημαίνεται δε ότι ουδέποτε διαμορφώθηκε από τη Ν.Α. Αχαΐας πρόταση για δημιουργία νέου σχολικού κτιρίου του 2°ύ Γενικού Λυκείου με διαδικασία ΣΔΙΤ.
Το Υπ.Π.Δ,Β.Μ.Θ. θα Φροντίσει στο πλαίσιο των χρηματοοικονομικών δυνατοτήτων του για τη χρηματοδότηση της Ν,Α, Αχαΐας προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η πορεία εκτέλεσης των έργων σχολικής στέγης, ανάλογα και με το πενταετές Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης που συντάσσει η Ν.Α. Αχαΐας.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Βάλτωσε το έργο κάλυψης του Χειμάρρου Διακονιάρη στη Πάτρα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων και επιχειρηματιών, που βρίσκονται στις παρόχθιες περιοχές του χειμάρρου Διακονιάρη της Πάτρας, (στο τμήμα πάνω από την οδό Αγ. Ιωάννη Πράτσικα) για τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση του έργου κάλυψης του χειμάρρου, οι οποίοι πρόκειται στις 14/11 να αποκλείσουν τους γύρω δρόμους, διαμαρτυρόμενοι για την απίστευτη ταλαιπωρία τους.

Οι επαγγελματίες έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή κινδυνεύει δε η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων από τον επί τρία χρόνια αποκλεισμό των ιδιοκτησιών κι επιχειρήσεών τους λόγω των έργων που συνεχίζονται χωρίς να τηρείται κανένα χρονοδιάγραμμα. Οι εργασίες έχουν σχεδόν σταματήσει και οι καταστηματάρχες της περιοχής θυμούνται τις διαβεβαιώσεις τόσο των αρμοδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και των υπευθύνων της αναδόχου εταιρείας ότι η όχληση θα είναι χρονικά περιορισμένη. Αυτή η δέσμευση δεν τηρήθηκε ποτέ.
· Επειδή η κατάσταση έχει φτάσει πλέον σε οριακό σημείο
· Επειδή κινδυνεύει η υγεία και η σωματική ακεραιότητα των κατοίκων
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε προκειμένου να υποχρεώσετε την εταιρία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ» να ολοκληρώσει το έργο κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη;

2. Ποιο είναι (αν υπάρχει) το νέο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του παραπάνω έργου;

3. Σκοπεύετε να παγώσετε επ’ αόριστον όλες τις οφειλές και τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών (καταβολή ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές κ.λ.π.) προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και να εντάξετε τις επιχειρήσεις τους στο ευεργετικό πλαίσιο αποζημίωσης για όσους έχουν υποστεί ζημιές από βίαια επεισόδια;


O ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ


ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ


ΘΕΜΑ: Ολοκλήρωση του έργου κάλυψης χειμάρρου Διακονιάρη στην Πάτρα

ΣΧΕΤ Η Ερώτηση 913/10,11 2009 ττου κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής κ Νίκος Τσούκαλης

Απαντώντας στην παραπάνω Ερώτηση σας, σας πληροφορούμε τα εξής, σχετικά με την υλοποίηση του έργου «Σύνδεση ευρείας παράκαμψης Πάτρας με κάλυψη του χειμάρρου Διακονιάρη»:


Το έργο «Σύνδεση Ευρείας Παράκαμψης Πάτρας (Ε.Π.Π.) με την πόλη της Πάτρας με κάλυψη του χείμαρρου Διακονιάρη έχει δημοπρατηθεί το 2003 με τον τότε ισχύοντα Νόμο στις 04 - 08 – 2003. Η υπογραφή της σύμβασης καθυστέρησε λόγω δικαστικών εμπλοκών περίπου δύο (2) χρόνια.
Η κατασκευή του έργου λόγω των εκτεταμένων κακοτεχνιών που εντοπίστηκαν, παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα. Το Υπουργείο μας έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπονται από το Νόμο για την επίλυση των προβλημάτων.


Οι εργασίες στον κόμβο του Κλάους ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν με αντικείμενο εκτέλεσης:


α) το πέρασμα κάτω από την οδό Πατρών - Κλάους του κιβωτοειδούς οχετού του χειμάρρου Διακονιάρη διαστάσεων 6X4,
β) την σύνδεση του συλλεκτήρα Σ6.
γ) την μετατόπιση δικτύων Δ.Ε.Υ.Α.Π., Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε. και
δ) την κατασκευή τοίχων αντιστήριξης ύψους 3-4 μέτρων για την προστασία των όμορων ιδιοκτησιών Εκτός του κεντρικού κιβωτοειδούς οχετού, όλα τα άλλα έργα έπρεπε να αντιμετωπισθούν κατά την φάση κατασκευής με μελέτες που έττρεττε να συνταχθούν σε αυτή την φάση. προσαρμοσμένες στις πραγματικές συνθήκες και να τύχουν και της εγκρίσεως των φορέων Ο.Κ.Ω.


Μέχρι σήμερα έχει κατασκευασθεί το 90% των παραπάνω έργων και το υπολειπόμενο αντικείμενο μπορεί να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα Το Υπουργείο μας θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιτευχθεί η ολοκλήρωση του έργου στη συγκεκριμένη περιοχή και να αποδοθεί αυτό για χρήση,
Για το 3° Ερώτημα του Βουλευτή αρμόδιο να απαντήσει είναι το Υπουργείο Οικονομικών, προς το οποίο κοινοποιείται η Ερώτηση.


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


ΘΕΜΑ: Σχετικά με το έργο κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη Πάτρας.
Σε απάντηση της με αριθ. πρωτ . 913/10.11.09 ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Νίκος Τσούκαλης και μας διαβίβασε το Υπουργείο, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων με το με αριθ. πρωτ. 132/11-12-2009 έγγραφο του, σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Α. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του κώδικα Φ.ΠΑ. (ν, 2859/2000), όπως ισχύει, η φορολογική, υποχρέωση γεννάται και ο φόρος γίνεται απαιτητός από το δημόσιο κατά το χρόνο που πραγματοποιείται η παράδοση των αγαθών και η παροχή των υπηρεσιών ενώ κατ' εξαίρεση ο φόρος γίνεται απαιτητός κατά το χρόνο έκδοσης του τιμολογίου ή άλλου στοιχείου που επέχει θέση τιμολογίου στις περιπτώσεις που σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, παρέχεται η ευχέρεια έκδοσης των στοιχείων αυτών σε χρόνο διαφορετικό από το χρόνο της παράδοσης των αγαθών ή της παροχής των υπηρεσιών. Ο φόρος αυτός καταβάλλεται με τις δηλώσεις και στις προθεσμίες που προβλέπονται από το άρθρο 38 του ως άνω Κώδικα Φ.Π.Α.

Ωστόσο, σε μία προσπάθεια να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις, με το άρθρο 1 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 181Α 16/09/2009) «Ρύθμιση θεμάτων Φ ΠΑ επισφαλών απαιτήσεων, ληξιπροθέσμων οφειλών προς το δημόσιο, αναπροσαρμογή ποσού οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία και αναστολή πλειστηριασμών από πιστωτικά ιδρύματα» δόθηκε η δυνατότητα σε όλους τους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Α' Β' ή Γ' κατηγορίας ΚΒΣ, τμηματικής καταβολής του φόρου που οφείλεται με την υποβολή των αρχικών χρεωστικών περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ των οποίων η προθεσμία υποβολής λήγει από 20/10/2009 και μετά.

Με τις παραπάνω ρυθμίσεις τα Υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να διευκολύνει τις επιχειρήσεις συνολικά στα πλαίσια της δυσχερούς οικονομικής συγκυρίας που υπάρχει σήμερα.

Β. Η ικανοποίηση του αιτήματος που μας υποβάλατε για το «επ’ αόριστο» πάγωμα των υποχρεώσεων τους ως προς την υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, παρακρατουμένων φόρων Φ.Μ.Υ. κτλ, δεν αντιμετωπίζεται καθόσον ανάλογη ρύθμιση δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα, ακόμη και σε πολύ σοβαρότερες περιπτώσεις. Άλλωστε, ενδεχόμενη ικανοποίηση του αιτήματος αυτού, θα είχε ως αποτέλεσμα την υποβολή του ιδίου αιτήματος και από επαγγελματίες άλλων περιοχών στις οποίες εκτελούνται έργα ( μετρό Θεσ/νίκης κτλ) με όλες τις αρνητικές συνέπειες που συνεπάγονται αυτού του είδους οι ρυθμίσεις (υστέρηση δημοσίων εσόδων, ευκαιρίες για φοροδιαφυγή κτλ)

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Φ. ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ














Διαδικασίες πολιτογράφησης μεταναστών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Το καθεστώς που διέπει την πολιτογράφηση αλλοδαπών ως πολιτών της Ελληνικής Δημοκρατίας είναι από πολλές απόψεις άδικο και αδιαφανές, ανάξιο μιας δημοκρατικής πολιτείας.
Ο νόμος 3284/04 περί Κυρώσεως του Κώδικα της Ελληνικής Ιθαγένειας καθορίζει περιοριστικά τις προϋποθέσεις για την πολιτογράφηση. Στην πράξη όμως η ερμηνεία των προϋποθέσεων επαφίεται στην πολιτική βούληση της αρμόδιας επιτροπής, με αποτέλεσμα οι αιτούντες πολιτογράφηση να μη μπορούν να επικαλεστούν αντικειμενικά κριτήρια που θα επιβάλουν την αποδοχή της αίτησής τους, πόσο μάλλον να την προσβάλουν σε δευτεροβάθμια επιτροπή και στα δικαστήρια αφού απαγορεύεται ακόμη και η αιτιολόγηση της τυχόν απορριπτικής απόφασης! (άρθρο 8).
Το υπέρογκο παράβολο που απαιτείται και η αδιαφανής διαδικασία αποθαρρύνουν πολλούς να υποβάλουν αίτηση πολιτογράφησης. Η απαιτούμενη γνωμοδότηση της «αρμόδιας αστυνομικής αρχής» επαναφέρει το καθεστώς του φακέλου που καταργήθηκε μετά την πτώση της Χούντας. Η αρμόδια επιτροπή καλείται να γνωμοδοτήσει για ζητήματα που τα μέλη της δεν έχουν τα προσόντα να κρίνουν, όπως για γνώσεις του αιτούντος, ή για ζητήματα που δεν μπορούν να κριθούν αντικειμενικά, όπως «για το ήθος και την προσωπικότητα».
Επίσης, οι σύζυγοι Ελλήνων πολιτών δεν δικαιούνται να πολιτογραφηθούν αυτομάτως.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1.Προτίθεστε να θεσπίσετε, αντικειμενικά κριτήρια για την πολιτογράφηση, το δικαίωμα του αιτούντος να γνωρίζει όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την αίτησή του και τη δυνατότητα προσβολής απορριπτικών αποφάσεων;
2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να καταργήσει το υπέρογκο παράβολο;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ


Θέμα: Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτών Σχετ.: η αρ. 874/10-11-09 ερώτηση

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ, Φ. Κουβέλης και Ν. Τσούκαλης, αναφορικά με την πολιτογράφηση αλλοδαπών, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. α) Στις διατάξεις του Ν. 3284/2004 καθορίζονται συγκεκριμένες προϋποθέσεις (χρονικές και άλλες), συγκεκριμένα δικαιολογητικά και συγκεκριμένη διαδικασία προκειμένου για την πολιτογραφηθώ αλλοδαπών, ομογενών και αλλογενών, το σύνολο των οποίων αποβλέπει να διασφαλίσει την αντικειμενικότητα της όλης διαδικασίας.
Επιπλέον, η κρίση περί της απονομής της ελληνικής ιθαγένειας δια της πολιτογράφησης ενέχει ένα αξιολογικό στοιχείο, που αφορά στη συνολική εικόνα και συγκρότηση της προσωπικότητας του αιτούντος, προκειμένου να διαπιστωθεί η δυνατότητα ομαλής ένταξης του ως πολίτη με πλήρη δικαιώματα στο ελληνικό κράτος.

ΣΤΟ πλαίσιο αυτό δικαιολογείται η λειτουργία της πενταμελούς επιτροπής πολιτογράφησης, προκειμένου για τους αλλογενείς αλλοδαπούς, η οποία αποβλέπει στην διακρίβωση της συνδρομής στο πρόσωπο του αιτούμενου αυτήν συγκεκριμένων στοιχείων, ήτοι της επαρκούς γνώσης της ελληνικής γλώσσας, ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και σχετικά με το ήθος και την προσωπικότητα του, κατόπιν συνέντευξης, που πραγματοποιείται με τον αλλοδαπό.

Η θέσπιση της συνέντευξης αυτής, έχουσα το παραπάνω περιεχόμενο, υπηρετεί, σε κάθε περίπτωση, τον σκοπό της τελικής συνολικής αξιολόγησης της προσωπικότητας του αιτούντος την πολιτογράφηση και της διάγνωσης αφομοίωσης του στο ελληνικό περιβάλλον, αποτελώντας για τον λόγο αυτό και ουσιώδη τύπο της σχετικής διαδικασίας.
Εξάλλου, η συμμετοχή στην ίδια επιτροπή δύο μελών Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος, που καλύπτουν το γνωστικό αντικείμενο της κοινωνιολογίας και της ψυχολογίας, αποβλέπει στη διασφάλιση και της επιστημονικής τεκμηρίωσης της γνώμης που διατυπώνει η εν λόγω επιτροπή για τα ανωτέρω στοιχεία στον Υπουργό Εσωτερικών, προκειμένου να κρίνει ο ίδιος για την αποδοχή ή μη της αίτησης πολιτογράφησης.

Τέλος, η πρόβλεψη του νόμου για αποστολή στην αστυνομική αρχή του τόπου διαμονής του αλλοδαπού σχετικού ερωτήματος, προκειμένου αυτή να γνωμοδοτήσει για τυχόν στοιχεία που αφορούν στη δημόσιο τάξη και ασφάλεια της χώρας συμβάλλει στην άντληση στοιχείων σχετικά με την ολοκληρωμένη εικόνα της ποινικής κατάστασης των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών.

β) Βασικό στοιχείο του κράτους δικαίου είναι η τήρηση από τα όργανα της διοικήσεως της αρχής της νομιμότητας, στοιχείο της οποίας αποτελεί η φανερή δράση (δημοσιότητα) αυτών.
Προς υλοποίηση των ανωτέρω, έχει καθιερωθεί το δικαίωμα του προσώπου να λαμβάνει γνώση διοικητικών και ιδιωτικών εγγράφων, το οποίο επιτρέπει και εγγυάται την πληροφόρηση των πολιτών για τις διοικητικές δραστηριότητες, τους δίνει τη δυνατότητα να τις αμφισβητήσουν και επομένως να υπερασπίσουν αποτελεσματικότερα τα γενικότερα συμφέροντα τους είτε ατομικά είτε συλλογικά.
Ειδικότερα, στις διατάξεις του άρθρου 5 Ν. 2690/1999, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ορίζεται ότι:

"κάθε ενδιαφερόμενος έχει το δικαίωμα, ύστερα από γραπτή αίτηση του, να λαμβάνει γνώση των διοικητικών εγγράφων, Ως διοικητικά έγγραφα νοούνται όσα συντάσσονται από τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως...(παρ. 1)
"όποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον δικαιούται ύστερα από γραπτή αίτηση του, να λαμβάνει γνώση των ιδιωτικών εγγράφων ττου φυλάσσονται στις δημόσιες υττηρεσίες και είναι σχετικά με υπόθεση του η οποία εκκρεμεί σε αυτές ή έχει διεκπεραιωθεί από αυτές" (παρ. 2)

"το κατά τις προηγούμενες παραγράφους δικαίωμα δεν υφίσταται στις περιπτώσεις που το έγγραφο αφορά στην ιδιωτική ή οικογενειακή ζωή τρίτου, ή αν παραβλάπτεται απόρρητο το οποίο προβλέπεται από ειδικές διατάξεις..." (παρ. 3).
Το παραπάνω νομοθετικό πλαίσιο, δεσμεύοντας ττλήρως την υπηρεσία μας, εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από αυτή, παρέχοντας, σε κάθε περίπτωση, στους αιτούντες την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας το δικαίωμα πρόσβασης-γνώσης σε έγγραφα που τους αφορούν, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που ορίζονται σε αυτό.

γ) Η πολιτογράφηση αλλοδαπού αποτελεί σήμερα κυριαρχικό δικαίωμα της Πολιτείας, η οποία το ασκεί, σε κάθε περίπτωση, καταρχήν ελεύθερα. Εν όψει αυτού, η αποδοχή ή όχι της αίτησης από τον Υπουργό εναπόκειται στην διακριτική του ευχέρεια, εφόσον, κατά ρητή πρόβλεψη του άρθρου 8 παρ. 2 του Ν. 3284/2004, για την απορριπτική κρίση δεν απαιτείται αιτιολογία.

Οι σχετικές διατάξεις, ως ιδιαιτέρου δημοσίου συμφέροντος αφού αφορούν και επηρεάζουν την ίδια την συγκρότηση της πολιτείας, συμπορεύονται, ειδικότερα, με την αντίληψη ότι ο Υπουργός, ενεργώντας ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, μπορεί να αρνηθεί την πολιτογράφιση κατά συνεκτίμηση στοιχείων που σχετίζονται με τα γενικότερα συμφέροντα του κράτους.

Ενόψει δε, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, της φύσεως της σχετικής αρμοδιότητας του κράτους, προς την οποία δεν στοιχεί στο εθνικό δίκαιο δικαίωμα αστικής φύσεως του αλλοδαπού στην απονομή της ελληνικής ιθαγένειας με πολιτογράφηση, ο κανόνας αυτός δεν αντίκειται καταρχήν στο Σύνταγμα.

2. Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 3284/2004, αλλοδαπός που επιθυμεί να πολιτογραφηθεί ως Έλληνας υποβάλλει προς τον Υπουργό Εσωτερικών αίτηση πολιτογράφησης, που συνοδεύεται, μεταξύ άλλων, από παράβολο, το ύψος του οποίου (1467,35 ευρώ) καθορίζεται στο άρθρο 59 του Ν. 2910/2001, όπου για πρώτη φορά καθιερώθηκε η εν λόγω υποχρέωση.

Εξάλλου, στο ττλαίσιο της μέριμνας του κράτους για την διευκόλυνση της πολιτογράφησης των ομογενών, λόγω των ιδιαίτερων δεσμών τους με την ελληνική Πολιτεία, προβλέπεται ήδη η απαλλαγή αυτών από την υποχρέωση καταβολής παραβόλου.
Ωστόσο, το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει επίγνωση της σοβαρής επιστημονικής κριτικής που έχει ασκηθεί
στο συγκεκριμένο πρότυπο θεσμικής οργάνωσης καθώς και του γεγονότος ότι οι συγκεκριμένες επιλογές που βρίσκονται στη βάση του ανάγονται σε μια παρωχημένη πλέον περίοδο της πολιτικής ιστορίας της χώρα(; μας. Άλλωστε πτυχές του προτύπου αυτού όπως η έλλειψη υποχρέωσης της διοίκησης να αιτιολογεί σε οιαδήποτε περίπτωση την απόρριψη αιτήματος πολιτογράφησης, η εξαίρεση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της σχετικής σύνθετης διοικητικής ενέργειας από κάθε, στην πράξη, προθεσμία ή, ακόμη, ένα εξαιρετικά υψηλό παράβολο, στερούμενο ανταποδοτικότητας που απλώς αποτρέπει το πλήθος των αιτημάτων, πράγματι δεν ανταποκρίνονται στην επικρατούσα σήμερα στον ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό αντίληψη περί κράτους δικαίου, ενοχλούν το κοινί) αίσθημα δικαίου, επάγονται σοβαρότατη ταλαιπωρία, κόστος και δυσαρέσκεια γιο ανθρώπους που συμβιώνουν \ι$ζ\ μας επί πολλά έτη και επιθυμούν να γίνουν ένας από εμάς και, σε κάθε περίπτωση, ως θεσμικές επιλογές υπολείπονται κατά πολύ του μέσου όρου των λοιπών κοινοτικών μας εταίρων. Για τους λόγους αυτούς και σε στενή συνάφεια με τη συνολική νομοθετική πολιτική που έχει εξαγγείλει προγραμματικά η κυβέρνηση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού φαινομένου και την προώθηση της κοινωνικής ένταξης των μεταναστών, το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με σύνεση και σοβαρότητα επεξεργάζεται σχετικό σχέδιο νόμου το οποίο Θα αποβλέπει στο να ανοίξει με εγγυήσεις κράτους δικαίου, στους μετανάστες εκείνους που, τηρώντας τους νόμους του κράτους έχουν πλήρως ενταχθεί και συμμετέχουν ενεργά στην κοινωνική ζωή της χώρας. Το εν λόγω σχέδιο πρόκειται σύντομα να τεθεί υπ'όψιν των κυβερνητικών οργάνων και εν συνεχεία της εθνικής αντιπροσωπείας.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΡΑΓΚΟΥΣΗΣ

Οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στη ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ Α.Σ.Ε

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σοβαρά ερωτηματικά αλλά και ανησυχία έχουν προκαλέσει στους σταφιδοπαραγωγούς και τις ενώσεις, μέλη της ανώνυμης συνεταιριστικής εταιρίας ««ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ Α.Σ.Ε.» δημοσιεύματα του τύπου της Αχαΐας σχετικά με την χαριστική καταβολή, υπολοίπου τιμήματος ποσού 1.901.402 ευρώ, για την αγορά του σταφιδοεργοστασίου της εταιρίας «ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΕ» από την ΣΚΟΣ ΑΣΕ. Το ποσό αυτό αντιστοιχούσε σε ισόποσο πρόστιμο που είχε επιβληθεί στην πωλήτρια με την υπ’ αριθ. 69/2002 απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Κυρώσεων της Ν.Α. Κορινθίας.

Σύμφωνα με σαφή όρο του πωλητήριου συμβολαίου αλλά και συμπληρωματικού ιδιωτικού συμφωνητικού το πιο πάνω ποσό είχε παρακρατηθεί «…έως ότου οριστικά και τελεσίδικα κριθεί από τις αρμόδιες δικαστικές ή μη αρχές αν το πρόστιμο αυτό θα καταβληθεί και κατά ποιο ποσό…». Κατόπιν προσφυγής, η Δευτεροβάθμια Επιτροπή (αρθρ. 4 ΚΥΑ 287518/28.8.2002) ακύρωσε, με την υπ’ αριθ. 1/2009 απόφασή της, την πιο πάνω απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής για καθαρά τυπικούς λόγους και συγκεκριμένα γιατί αυτή είχε εκδοθεί από συλλογικό όργανο που δεν είχε συγκροτηθεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Για τη συνεπή τήρηση της νόμιμης διαδικασίας, ο τότε υπουργός κ. Χατζηγάκης κοινοποίησε προς το Νομάρχη Κορινθίας την υπ’ αριθ. ΟΙΚ.1636/18-3-09 απόφασή του σύμφωνα με την οποία ανέπεμψε την υπόθεση «… προκειμένου να επιληφθεί κατά νόμο αρμόδια για την επιβολή κυρώσεων Πρωτοβάθμια Επιτροπή». Είναι προφανές - και για τον πλέον αδαή – ότι από το περιεχόμενο της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής πολύ δε περισσότερο από το προαναφερόμενο έγγραφο του κ. Υπουργού, σε καμία περίπτωση δεν περατώθηκε έστω και οριστικά – πόσο μάλλον αμετάκλητα – η εκκρεμότητα του προστίμου. Κατά περίεργη (;) σύμπτωση την ίδια ημέρα που εκδόθηκε η απόφαση του κ. Υπουργού (18-3-2009) το Δ.Σ. της ΣΚΟΣ ΑΣΕ έσπευσε ασμένως να λάβει απόφαση για την απόδοση του τιμήματος που παρακρατήθηκε!!! Γεγονός το οποίο προβληματίζει για τις προθέσεις της διοίκησης της εταιρίας.

Εν τω μεταξύ ο νομάρχης. Κορινθίας ανέπεμψε, στις 2/4/2009, την υπόθεση του προστίμου στην πρωτοβάθμια επιτροπή, η οποία, στη συνεδρίαση της 26/6/2009 ζήτησε τις απόψεις του νομικού συμβούλου της Ν.Α. γεγονός που επιβεβαιώνει την άποψη περί χαριστικής καταβολής. Για την υπόθεση, η ΕΑΣ Νεμέας, υπέβαλε προς την Εισαγγελία Πατρών, μηνυτήρια αναφορά.

Επίσης σχετικά με την οικονομική διαχείριση της ΣΚΟΣ ΑΣΕ, έχει ήδη διαταχθεί από τη Δ/νση Αγροτικού Συνεργατισμού και Ομαδικών Δραστηριοτήτων (αρ.Πρωτ. 39595/18-6-2009) η διενέργεια, από τη Δ/νση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οικονομικοδιαχειριστικού ελέγχου, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει καν αρχίσει.

Επειδή η λειτουργία και διαχείριση της ΣΚΟΣ ΑΣΕ υπάγεται στον κρατικό έλεγχο σύμφωνα με το Ν. 2810/2000,

ερωτάται η κ. υπουργός:

Γιατί δεν έχει διενεργηθεί ο οικονομοδιαχειριστικός έλεγχος που είχε διαταχθεί για τη ΣΚΟΣ ΑΣΕ.

Προτίθεστε να διερευνήσετε, εκτός των άλλων, εάν νομίμως αποδόθηκε προς την πωλήτρια εταιρία, το πιο πάνω ποσό – υπόλοιπο τιμήματος για την αγορά του σταφιδεργοστασίου της εταιρίας «ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ Α.Ε.»;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝ/ΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΧΑΡΝΩΝ 2, 101 76

Τηλ.: 210-2124331 Φαξ : 210-5243522
Αθήνα 3-12- 2009 Αριθμ. Πρωτ. : 76

Προς:
Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Κοιν/κού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων

ΘΕΜΑ: «Οικονομικοδιαχειριστικός έλεγχος στη ΣΚΟΣ-ΑΣΕ»
ΣΧΕΤ: Η Ερώτηση 840/9-11-09

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. κ. Ν. Τσούκαλης, Ε. Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, σας πληροφορούμε τα εξής:

Ο οικονομικοδιαχειριστικός έλεγχος στη «Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας (ΣΚΟΣ) ΑΣΕ», η διενέργεια του οποίου είχε διαταχθεί με εντολή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει περαιωθεί, έχει ολοκληρωθεί η πορισματική έκθεση και προσεχώς θα διαβιβασθεί στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανά7ττυξης και Τροφίμων (Δ/νση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης), και θα κοινοποιηθεί στον Εισαγγελέα Πατρών.


Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

Κ. ΜΠΑΤΖΕΑΗ

Παρατυπίες στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην εταιρία ΜΟΧΛΟΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥΚΑΛΗ

Σημαντικές παρατυπίες διαπιστώθηκαν σχετικά με την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην εταιρία «ΜΟΧΛΟΣ», η οποία κατασκευάζει τις σήραγγες της Ιόνιας Οδού στην περιοχή Μακύνεια της Αιτ/νίας. Τα παραπάνω διαπιστώθηκαν μετά από αιφνιδιαστικό έλεγχο που έκαναν αρμόδιος υπάλληλος του τμήματος υγιεινής και ασφάλειας της επιθεώρησης εργασίας και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδος.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου διαπιστώθηκε ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής εντός της σήραγγας, καθώς από το χώμα που πέφτει από τη διάνοιξη και μεταφέρεται εκτός της σήραγγας με φορτηγά, δημιουργείται σκόνη, η οποία είναι κατά πολύ αυξημένη από τα επιτρεπτά όρια. Οι κανόνες υγιεινής που προβλέπουν τη ρίψη νερού δεν τηρούνται από την εν λόγω εταιρεία.

Από τον έλεγχο διαπιστώθηκε επίσης ότι οι εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης εντός της σήραγγας γίνονταν από ανειδίκευτους εργαζόμενους με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια του ιδίου αλλά και των υπολοίπων εργαζομένων. Μετά τις ανωτέρω διαπιστώσεις το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας-Δωρίδος, προτίθεται να ζητήσει από την Επιθεώρηση Εργασίας την υποβολή μήνυσης σε βάρος της εταιρείας.

Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:

1) Τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την προάσπιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην εταιρεία «ΜΟΧΛΟΣ»;

2) Προτίθεστε να προβείτε στη διενέργεια επαναληπτικού ελέγχου στην εν λόγω εταιρεία για να διαπιστωθεί η τήρηση των προβλεπομένων σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Προβλήματα εργαζομένων στην εταιρεία «ΜΟΧΛΟΣ». ΣΧΕΤ: Η με αρ. ττρωτ.799/9-11-2009 ΕΡΩΤΗΣΗ.

Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 799/9-11-2009 Ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλη σχετικά με το ανωτέρω θέμα, σας επισυνάπτουμε τα με αρ. πρωτ. 10611/20-11-2009 και 33018/17-11-2009 Έγγραφα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.).


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ




ΣΩΜΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
(Σ.ΕΠ.Ε.)
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ &
ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΚΑΙ
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ



Θέμα: Εξέταση της υπ' αριθμ.πρωτ.799/09-11-00 ερώτησης στη Βουλή του βουλευτή κ. Ν.
Τσούκαλη.

Σχετικά: α. Το με αρ. πρωτ. 122/12.11.200Θ έγγραφο του Τμήματος Νομοθετικού Συντονισμού & Κωδικοποίησης της Δ/νσης Προσωπικού του Υπουργείου
β. Τα με αρ. πρωτ. 1375/05.11.2009 και 1477/19-11-09 έγγραφα του Τμήματος
Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Αιτωλοακαρνανίας

Για την απάντηση στην ερώτηση στη Βουλή του βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλη, η οποία αφορά τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην τεχνική εταιρεία ΜΟΧΛΟΣ Α. Ε., που έχει αναλάβει τη διάνοιξη σήραγγας στην περιοχή Μακύνειας, ως υπεργολάβος της DRAGADOS Α.Ε. κατασκευάστριας εταιρείας της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, σας γνωρίζουμε τα εξής, στα θέματα αρμοδιότητας της Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης του Σ.Ε.Π.Ε.
Από την αρμόδια υπηρεσία του Σ.ΕΠ.Ε., το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Αιτωλοακαρνανίας, διενεργήθηκε έλεγχος στο εν λόγω έργο στις 20-10-09 και δύο επανέλεγχοι στις 30-10-09 και 04-11-09. Ο τελευταίος έγινε παρουσία και του Προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ναυπάκτου.

Διαπιστώθηκε ότι η εισαγωγή καθαρού αέρα στις σήραγγες γίνεται με τεχνητό τρόπο και με τη χρήση ανεμιστήρων, σύμφωνα με τη μελέτη αερισμού του Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ) του έργου. Διενεργούνται μετρήσεις οξυγόνου και των επικίνδυνων αερίων από εξατμίσεις των φορτηγών και των μηχανημάτων έργου που χρησιμοποιούνται εντός των σηράγγων (μονοξείδιο και διοξείδιο του άνθρακα και οξείδια του αζώτου).
Υποδείχθηκε η διενέργεια συστηματικών μετρήσεων των επικίνδυνων αερίων και μετά τις ανατινάξεις, για να καθοριστεί ο απαιτούμενος χρόνος εξαερισμού των σηράγγων και επίσης η αύξηση του χρόνου εντατικού εξαερισμού, ώστε να έχει καθαριστεί εντελώς η ατμόσφαιρα πριν την επανείσοδο των εργαζομένων στην σήραγγα.

Δόθηκαν επίσης συγκεκριμένες υποδείξεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων, τεχνικών και οργανωτικών, συλλογικής και ατομικής προστασίας των εργαζομένων.
Για την απασχόληση εργαζομένων σε εργασίες συγκόλλησης, χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια, υποβλήθηκε μήνυση κατά της εταιρείας στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές.

Θα συνεχισθούν οι τακτικοί έλεγχοι και επανέλεγχοι και η επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με Ης διατάξεις της νομοθεσίας και τις υποδείξεις των Επιθεωρητών.


Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης


ΘΕΜΑ: Απάντηση στην υπ1 αριθμ. πρωτ. 788/0ΙΜ1-200Θ Ερώτηση του βουλευτή κ. Τσουκάλη Νικολάου


Προκειμένου να απαντηθεί η παραπάνω Ερώτηση του βουλευτή κ. Τσουκάλη Νικολάου αναφορικά με τις παρατυπίες στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στην εταιρία Μοχλός η οποία κατασκευάζει σήραγγες της Ιόνιας Οδού στη ττεριοχή Μακύνεια της Αιτωλοκαρνανίας, και όσον αφορά τις ενέργειες του Σ.Ε.Π.Ε, για τα θέματα αρμοδιότητας του, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

ΘΕΜΑΤΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΔΝΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗΣ

Στο αρμόδιο Τμήμα Κοινωνικής Επιθεώρησης Αιτωλοακαρνανίας πραγματοποίησε έλεγχο στο εργοτάξιο σήραγγας Μακύνειας στις 13/11/2009 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:40 π.μ.. Κατά τον έλεγχο βρέθηκαν να απασχολούνται οκτώ (θ) εργαζόμενοι της επιχείρησης. Διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις :δε βρέθηκε πρόγραμμα ωρών εργασίας και εβδομαδιαίας ανάπαυσης για έναν εργαζόμενο και βρέθηκε άλλος ένας εργαζόμενος να απασχολείται σε διαφορετικό ωράριο από αυτό που αναφέρεται στο κατατεθειμένο στην Υπηρεσία πρόγραμμα ωρών. Ζητήθηκαν από την Υπηρεσία μας γραπτές εξηγήσεις για τις διαπιστωθείσες παραβάσεις, καθώς επίσης και η προσκόμιση συμπληρωματικών στοιχείων (Καταστάσεων προσωπικού, Μηνιαίων εκκαθαριστικών σημειωμάτων, ατομικών συμβάσεων εργασίας κ.ο.κ.) Η Υπηρεσία μας αναμένει την κατάθεση των ζητηθέντων γραπτών εξηγήσεων καθώς επίσης και των συμπληρωματικών στοιχείων . Για τυχόν διαπιστωθείσες παραβάσεις η Υπηρεσία μας θα επιβάλει τις νόμιμες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ



ΘΕΜΑ: Παρατυπία στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των Εταιρεία «ΜΟΧΛΟΣ» στο έργα της Ιονίας οδού

ΣΧΕΤ. Η Ερώτηση 799/9.11.2009 που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Νίκος Τσούκαλης

ΚΟΙΝ.: 1} Υπ, Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης - Γρ.Υπουργού
2) Βουλευτή κ. Νίκο Τσούκαλη

Απαντώντας στην παραπάνω ερώτηση σας, σας επισυνάπτουμε την απάντηση της
αρμόδιας Υπηρεσίας του Υπουργείου μας (ΕΥΔΕ ΕΠΑ&ΙΟ)), σχετικά με τις ενέργειές μας, κατά την υλοποίηση της σύμβασης παραχώρησης του έργου της Ιονίας οδού, στο οποίο η εταιρεία «Μοχλός Α.Ε» είναι υπεργολάβος της Εταιρείας «DRAGADOS S.A.». Για τα ίδια ερωτήματα αρμόδιο για να απαντήσει είναι και το συνερωτώμενο Υπουργείο Κοινωνικής Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΡΙΩΤΗΣ




ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΓΕΝ. ΓΡΑΜ. ΣΥΓΧΡ. ΔΗΜ. ΕΡΓΩΝ ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣίΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ - ΚΑΤΑΙΚΕΥΩΝ ΕΡΓΩΝ ΠΑΡΑΧΏΡΗΣΗΙ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ


ΘΕΜΑ: "Παρατυπίες στα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων στην εταιρεία ΜΟΧΛΟΣ"

Α. Το με αρ.πρωτ. 799/ 9-11-2009 έγγραφο της Βουλής των Ελλήνων
β. Το με αρ. πρωτ. 118/ 11-11-2009 έγγραφό σας
Σε απάντηση του (α) παραπάνω σχετικού, το οποίο απεστάλη με το (β) σχετικό σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης, που υπογράφηκε στις 19-12-2006 μεταξύ του Δημοσίου και του Παραχωρησιούχου για την κατασκευή του έργου «Ιόνια Οδός» και κυρώθηκε με το Ν. 3555/07 "Μελέτη - Κατασκευή - Χρηματοδότηση - Λειτουργία - Εκμετάλλευση και Συντήρηση του Αυτοκινητόδρομου Ιόνια Οδός από Αντίρριο μέχρι Ιωάννινα, ΠΑΘΕ (Α/Κ Μεταμόρφωσης) - Μαλιακός (Σκάρφεια) και Συνδετήριος Κλάδος του ΠΑΘΕ Σχηματάρι -Χαλκίδα", αναφέρονται:

α. στο άρθρο 10.5 της Ειδικής Συγγραφής Υποχρεώσεων (ΕΣΥ):

«...ο Παραχωρησιούχος παραμένει μόνος και αποκλειστικά υπεύθυνος για την ασφάλεια των εργαζομένων στα έργα και είναι δική του ευθύνη η λήψη των ενδεδειγμένων και ορθών μέτρων ασφάλειας, και η τήρηση των σχετικών κανονισμών. Για θέματα πρόληψης ατυχημάτων ισχύουν γενικά, όσα ορίζονται από την Ελληνική Νομοθεσία και σε περιπτώσεις που δεν προβλέπονται από αυτή, θα εφαρμόζονται οι διεθνείς κανονισμοί προλήψεως ατυχημάτων»
β. στο άρθρο 18.3 της Σύμβασης Παραχώρησης:

«...15.3.2 Ο Ανεξάρτητος Μηχανικός, σύμφωνα με τους όρους της παρούσας Σύμβασης και της Σύμβασης Ανεξάρτητου Μηχανικού, θα είναι υπεύθυνος κατά την Περίοδο Μελετών-Κατασκευών, μεταξύ άλλων και για τα ακόλουθα:
(ιχ) Την παρακολούθηση της εφαρμογής των Κανονισμών Υγιεινής και Ασφάλειας»

2. Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία: Ν. 1568/85, ΠΔ 395/94, Π.Δ. 396/94, Π.Δ. 17/96, Π.Δ.305/96, που αναφέρεται στις ελάχιστες προδιαγραφές και στα μέτρα της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία, ο έλεγχος εφαρμογής της υπόψη νομοθεσίας "έχει ανατεθεί στις αρμόδιες επιθεωρήσεις εργασίας και συγκεκριμένα στα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕ.Π.Ε.Κ.) ή στις Διευθύνσεις επιθεώρησης εργασίας με τα αρμόδια Τμήματα τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης εργασίας ή στα Τμήματα επιθεώρησης εργασίας".

3. Η «ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.», είναι η εταιρεία στην οποία έχει ανατεθεί υπεργολαβικά η κατασκευή της σήραγγας Μακύνειας, από την εταιρεία «DRAGADOS S.A.”.
Η εταιρεία DRAGADOS S.A. είναι ο γενικός υπεργολάβος της Κατασκευαστικής Κοινοπραξίας «EUROIONIA JV» για την κατασκευή του τμήματος της Ιόνιας Οδού (Αντιρρίου - Μακύνεια) όπου ανήκει η υπόψη σήραγγα.
Η Κατασκευαστική Κοινοπραξία «EUROIONIA JV» είναι η Κατασκευάστρια Κοινοπραξία της Ιόνιας Οδού, με βάση τη σύμβαση Μελέτης Κατασκευής του έργου, μεταξύ του Παραχωρησιούχου και της Κοινοπραξίας Κατασκευής «EUROIONIA JV» ως συνεπεία της Σύμβασης Παραχώρησης.

4. Από τα στοιχεία που διαθέτει η Υπηρεσία μας, προκύπτει ότι ελέγχους και επιθεωρήσεις και στο υπόψη έργο κατασκευής της σήραγγας Μακύνεια, σχετικά με θέματα ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων διενεργούνται σε σταθερή βάση εκτός από τον υπεύθυνο ασφαλείας του κατασκευαστή, και από τους συντονιστές ασφαλείας της Κατασκευαστικής Κοινοπραξίας «EUROIONIA JV» και από τον Ανεξάρτητο Μηχανικό του έργου.

Παράλληλα, διενεργήθηκε έλεγχος την 20η Σεπτεμβρίου 2009 (και επανέλεγχος την 4η Νοεμβρίου 2009) από το Τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης Αιτωλοακαρνανίας του ,ΚΕΠΕΚ Δυτικής Ελλάδος του Σώματος Επιθεώρησης του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΣΕΠΕ).
Κατά τους προαναφερθέντες ελέγχους και επιθεωρήσεις, διαπιστώθηκαν παραλείψεις σε θέματα ασφάλειας και υγείας της εργασίας.

Κατόπιν των παραπάνω η Κοινοπραξία «EUROIONIA JV» απαίτησε από την εταιρεία ' ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.' την άμεση συμμόρφωση προς τις υποδείξεις και παρατηρήσεις των επιθεωρήσεων και την πλήρη Εφαρμογή όλων των σχετικών διατάξεων για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων.

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω ενεργειών της Κοινοπραξίας «EUROIONIA JV», Η ΕΤΑΙΡΕΊΑ «ΜΟΧΛΟΣ Α.Ε.», έχει συμμορφωθεί μερικώς μέχρι σήμερα, και πρόκειται εντός των προσεχών ημερών (βάσει υποβληθέντος χρονοδιαγράμματος), να συμμορφωθεί πλήρως σε όλα τα εναπομείναντα θέματα ασφαλείας και υγείας της εργασίας και με όλες τις σχετικές διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, και σε απάντηση των σχετικών ερωτημάτων, προκύπτει ότι ο έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας έχει ανατεθεί «στις αρμόδιες επιθεωρήσεις εργασίας και συγκεκριμένα στα Κέντρα Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου (ΚΕ.Π.Ε.Κ.) ή στις Διευθύνσεις Επ8ιθεώρησης εργασίας με τα αρμόδια Τμήματα τεχνικής και υγειονομικής επιθεώρησης εργασίας ή στα Τμήματα επιθεώρησης εργασίας», και το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, θα εξακολουθήσει (δια της αρμόδιας Υπηρεσίας ΕΥΔΕ/΄Μ-Κ/ΕΠΑ & Ι0) να ασκεί τα καθήκοντα της εποπτείας της τήρησης των συμβατικών προβλέψεων της οικείας Σύμβασης Παραχώρησης.

Ο Προϊστάμενος ΕΥΔΕ/Ε.Π.Α.& Ι.Ο.
Χρήστος Δουκάκης

Αναδιοργάνωση του συστήματος ασύλου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΛΗ


Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου φόρουμ μετανάστευσης, ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. δήλωσε ότι γνωρίζει πως οι διάφοροι μηχανισμοί προσφύγων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις συνθήκες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Επιπλέον κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ερμηνεύει τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και ιδιαίτερα τον ορισμό του πρόσφυγα με ανθρωπιστική προσέγγιση.

Όσον αφορά την ερμηνεία του ορισμού του πρόσφυγα της Συνθήκης του 1951, σύμφωνα με δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες επ’ ευκαιρίας της Κοινοτικής Οδηγίας για την επικουρική προστασία, δεν υπάρχει συγκεκριμένο στοιχείο στον ορισμό που να αποκλείει την εφαρμογή του σε άτομα που κινδυνεύουν σε συνθήκες ένοπλης σύγκρουσης. Αν και ο ορισμός του πρόσφυγα δεν έχει μεταβληθεί, στην πράξη και μέσα από το έργο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, απειλές κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της ελευθερίας που προκύπτουν από γενικευμένη βία ή γεγονότα τα οποία διαταράσσουν σημαντικά τη δημόσια τάξη, επαρκούν για χορήγηση διεθνούς προστασίας. Παράλληλα, ήδη από το 2003, η Ύπατη Αρμοστεία, έχει καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την ερμηνεία του όρου "πρόσφυγας" λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρωπιστικές της παραδόσεις και τα κριτήρια που έχουν υιοθετηθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας για τη μετανάστευση που παρουσιάστηκαν στο φόρουμ, το μεταναστευτικό ζήτημα είναι απόλυτα συνυφασμένο με τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές ανισορροπίες που υπάρχουν στον κόσμο. Νέος επιβαρυντικός παράγοντας -δημιούργημα κι αυτός της ανθρώπινης δράσης- είναι οι κλιματικές αλλαγές, που θα δημιουργήσουν εκατομμύρια προσφύγων.

Δεδομένων των ανωτέρω, καθώς και ότι οι ανησυχίες των διαφόρων μηχανισμών προσφύγων, όπως τις έθεσε ο κ. Γεν. Γραμματέας των ΗΕ, είναι βάσιμες λόγω κυρίως της έλλειψης δομών αρωγής τόσο ενήλικων και ανήλικων αιτούντων άσυλο αλλά και των αναγνωρισμένων προσφύγων καθώς οι διεθνείς και εθνικές υποχρεώσεις δεν εφαρμόζονται,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σκοπεύετε να εφαρμόσετε μία διευρυμένη και ανθρωπιστική ερμηνεία του ορισμού του πρόσφυγα, ώστε να δικαιούνται το καθεστώς αυτό όσοι κινδυνεύουν από απειλές κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της ελευθερίας που προκύπτουν από γενικευμένη βία ή γεγονότα τα οποία διαταράσσουν σημαντικά τη δημόσια τάξη; Προτίθεστε να περιλάβετε στις απειλές και τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών;

2. Δεδομένης της ουσιαστικής ανυπαρξίας δομών για την αρωγή των αιτούντων άσυλο και προσφύγων, προτίθεστε να λάβετε άμεσα μέτρα για την αναδιοργάνωση του συστήματος ασύλου ώστε να συνάδει με τις εθνικές και διεθνείς μας υποχρεώσεις;



Ο ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης




Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΘΕΜΑ : Σύστημα παροχής πολιτικού ασύλου.
ΣΧΕΤ : ΕΡΩΤΗΣΕ1Σ 761/06-11-2009 και 955/ 11-11-2009.

Σε απάντηση των ανωτέρω ερωτήσεων, που κατέθεσαν oι Βουλευτές κ.κ. Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ και Ν. ΤΣΟΥΚAΛΗΣ, σε ό,τι μας αφορούν, σας γνωρίζουμε όχι στόχος της νέας μεταναστευτικής πολιτικής της Κυβέρνησης, ως προς τη χορήγηση του πολιτικού ασύλου, ταυτόχρονα βεβαίως με την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων μας, είναι να ενισχυθούν και να δημιουργηθούν εκείνες οι δομές, ώστε η κάθε περίπτωση να εξετάζεται ατομικά και να προστατεύονται νομικά οι ομάδες που χρειάζονταν διεθνή προστασία, αυτοί που δικαιούνται ασύλου, οι ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οικογένειες. Πιστεύουμε δε ότι σύντομα θα φανούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα αυτής της πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο μας προχωρά στη ριζική μεταρρύθμιση του ελληνικού συστήματος παροχής ασύλου. Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας με επικεφαλής το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και τη συμμετοχή εκπροσώπων από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ΜΚΟ, το Συνήγορο του Πολίτη, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, πανεπιστημιακούς, την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Στόχος της Ομάδας Εργασίας είναι η δημιουργία μιας αυτόνομης Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου με περιφερειακή διάρθρωση στο πλαίσιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Προτεραιότητά μας είναι η λειτουργία καν οι διαδικασίες της νέας Υπηρεσίας Ασύλου να καταστούν απόλυτα συμβατές με το διεθνές δίκαιο και συγκεκριμένα την Ευρωπαϊκή Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η νέα Υπηρεσία θα στελεχώνεται κυρίως με πολιτικό προσωπικό - η Ελληνική Αστυνομία θα περιοριστεί στα αμιγώς αστυνομικά της καθήκοντα - και θα παρέχει απρόσκοπτη πρόσβαση σε μια αποτελεσματική και δίκαιη διαδικασία ουσίας στους αιτούντες άσυλο. Στόχος είναι τα ποσοστά παροχής ασύλου να αυξηθούν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Τα σχετικά προεδρικά διατάγματα θα κωδικοποιηθούν και το νέο νομικό πλαίσιο που θα προκύψει θα αντανακλά τη νέα Εθνική Διαδικασία Ασύλου.

Μέχρι τη λειτουργία της νέας Υπηρεσίας Ασύλου θα προβλεφθούν μεταβατικές διατάξεις, σύμφωνα με τις οποίος θα καλύπτεται η άμεση ανάγκη για απρόσκοπτη πρόσβαση των αιτούντων άσυλο σε μια δίκαιη και αποτελεσματική διαδικασία. Ταυτόχρονα ειδική ad hoc ομάδα εργασίας θα αναλάβει να λύσει τα συσσωρευμένα εκκρεμή αιτήματα σε δεύτερο βαθμό. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για την ανάπτυξη υποδομών και προνοιακών πολιτικών για τους πρόσφυγες, ενώ θα προβούμε και σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού (ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, μεταφραστών κ.λπ.) που θα διευκολύνουν την επαφή των μεταναστών με το ελληνικό κράτος, για κάθε θέμα που τους απασχολεί.

Πέραν αυτών, από το Υπουργείο μας. σε συνεργασία βεβαίως με τα συναρμόδια Υπουργεία, θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για αποτελεσματικότερη προστασία των ασυνόδευτων αλλοδαπών ανηλίκων που βρίσκουν καταφύγιο στη χώρα μας. Συζητάμε με τα εν λόγω Υπουργεία ώστε να δημιουργηθούν επιπλέον δομές για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων ανηλίκων και επιζητούμε τη συμμετοχή και τη συνεργασία με τις ΜΚΟ. Βέβαια το ζήτημα είναι εξαιρετικά περίπλοκο, καθώς πολλοί εξ αυτών επιθυμούν να μεταβούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, όπου διαμένουν οι συγγενείς τους. Αυτό το ζήτημα θα πρέπει να τεθεί στην Ε.Ε. στο πλαίσιο της προσπάθειας μας για αναθεώρηση του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ ».

Ταυτόχρονα, επειδή ακριβώς αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες, οι οποίοι ζουν μόνιμα στην Ελλάδα, πρέπει να γίνει μια μεγάλη προσπάθεια ενσωμάτωσης τους στην ελληνική κοινωνία με όλα εκείνα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που παρέχει το Σύνταγμά μας και η Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε., καθώς και τις υποχρεώσεις που έχει ο κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα.
Τέλος, σε ό, τι αφορά τις εκθέσεις, καταγγελίες κ.λπ. διεθνών οργανισμών, ανθρωπιστικών οργανώσεων κ.α. που αφορούν στη μεταχείριση των αλλοδαπών στη χώρα μας. σας πληροφορούμε ότι οι απόψεις, οι εισηγήσεις και διαπιστώσεις, καθώς και οι τυχόν παρατηρήσεις-συστάσεις που περιλαμβάνονται και αφορούν το Υπουργείο μας θα αποτελέσουν αντικείμενο προβληματισμού, ενδελεχούς μελέτης και διερεύνησης εκ μέρους των αρμοδίων Υπηρεσιών μας και θα ληφθούν τα αναγκαία πρόσθετα μέτρα, ώστε η χώρα μας να μη δυσφημίζεται στο εξωτερικό και να μην εγκαλείται από τους διεθνείς οργανισμούς.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ

Αναδιοργάνωση του συστήματος ασύλου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΟΥΒΕΛΗ

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου φόρουμ μετανάστευσης, ο Γενικός Γραμματέας των Η.Ε. δήλωσε ότι γνωρίζει πως οι διάφοροι μηχανισμοί προσφύγων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για τις συνθήκες φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα. Επιπλέον κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να ερμηνεύει τη Συνθήκη της Γενεύης για τους Πρόσφυγες και ιδιαίτερα τον ορισμό του πρόσφυγα με ανθρωπιστική προσέγγιση.

Όσον αφορά την ερμηνεία του ορισμού του πρόσφυγα της Συνθήκης του 1951, σύμφωνα με δήλωση της Ύπατης Αρμοστείας των ΗΕ για τους πρόσφυγες επ’ ευκαιρίας της Κοινοτικής Οδηγίας για την επικουρική προστασία, δεν υπάρχει συγκεκριμένο στοιχείο στον ορισμό που να αποκλείει την εφαρμογή του σε άτομα που κινδυνεύουν σε συνθήκες ένοπλης σύγκρουσης. Αν και ο ορισμός του πρόσφυγα δεν έχει μεταβληθεί, στην πράξη και μέσα από το έργο της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες, απειλές κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της ελευθερίας που προκύπτουν από γενικευμένη βία ή γεγονότα τα οποία διαταράσσουν σημαντικά τη δημόσια τάξη, επαρκούν για χορήγηση διεθνούς προστασίας. Παράλληλα, ήδη από το 2003, η Ύπατη Αρμοστεία, έχει καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει την ερμηνεία του όρου "πρόσφυγας" λαμβάνοντας υπόψη τις ανθρωπιστικές της παραδόσεις και τα κριτήρια που έχουν υιοθετηθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της.

Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας για τη μετανάστευση που παρουσιάστηκαν στο φόρουμ, το μεταναστευτικό ζήτημα είναι απόλυτα συνυφασμένο με τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές ανισορροπίες που υπάρχουν στον κόσμο. Νέος επιβαρυντικός παράγοντας -δημιούργημα κι αυτός της ανθρώπινης δράσης- είναι οι κλιματικές αλλαγές, που θα δημιουργήσουν εκατομμύρια προσφύγων.

Δεδομένων των ανωτέρω, καθώς και ότι οι ανησυχίες των διαφόρων μηχανισμών προσφύγων, όπως τις έθεσε ο κ. Γεν. Γραμματέας των ΗΕ, είναι βάσιμες λόγω κυρίως της έλλειψης δομών αρωγής τόσο ενήλικων και ανήλικων αιτούντων άσυλο αλλά και των αναγνωρισμένων προσφύγων καθώς οι διεθνείς και εθνικές υποχρεώσεις δεν εφαρμόζονται,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1. Σκοπεύετε να εφαρμόσετε μία διευρυμένη και ανθρωπιστική ερμηνεία του ορισμού του πρόσφυγα, ώστε να δικαιούνται το καθεστώς αυτό όσοι κινδυνεύουν από απειλές κατά της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας ή της ελευθερίας που προκύπτουν από γενικευμένη βία ή γεγονότα τα οποία διαταράσσουν σημαντικά τη δημόσια τάξη; Προτίθεστε να περιλάβετε στις απειλές και τις συνέπειες των κλιματικών αλλαγών;

2. Δεδομένης της ουσιαστικής ανυπαρξίας δομών για την αρωγή των αιτούντων άσυλο και προσφύγων, προτίθεστε να λάβετε άμεσα μέτρα για την αναδιοργάνωση του συστήματος ασύλου ώστε να συνάδει με τις εθνικές και διεθνείς μας υποχρεώσεις;



Ο ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης


Αδιαφορία και αδράνεια των αρχών για τον κίνδυνο από τοξικά φυτοφάρμακα


ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Είναι πολλές οι καταγγελίες για απόρριψη επικίνδυνων (απαγορευμένων ή ληγμένων) φυτοφαρμάκων σε χώρους μέσα σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε σχολεία ή και σε ποτάμια τα οποία μετατρέπονται σε χωματερές αποβλήτων.
Πρόσφατο κρούσμα προκλητικής αδιαφορίας και προσβλητικής αδράνειας των αρχών στην αντιμετώπιση του τοξικού κινδύνου που προκύπτει από ληγμένα φυτοφάρμακα αποτελεί ο σκουπιδότοπος σε ποτάμι της Κορινθίας.

Συγκεκριμένα, στο ποτάμι Ράχιανη, όπου προκλήθηκε πυρκαγιά, οι πυροσβέστες αδυνατούσαν να ολοκληρώσουν την πυρόσβεση λόγω των δηλητηριωδών αερίων που προέρχονταν από απορριφθέντα φυτοφάρμακα, τα οποία κάηκαν μαζί με άλλα υλικά.
Αυτό σημαίνει ότι μετά από βροχή και έκπλυση του εδάφους, το νερό του ποταμού μεταφέρει τις τοξικές ουσίες στον Κορινθιακό Κόλπο με άμεσο κίνδυνο για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Η περίπτωση του ποταμού Ράχιανη δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός, καθότι είναι γνωστό ότι και άλλα ποτάμια της Κορινθίας χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα ως σκουπιδότοποι και ότι είναι άμεση ανάγκη οι αρμόδιες αρχές να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα.
Είναι γνωστό ότι οι Διευθύνσεις Γεωργίας της Νομαρχίας έχουν την ευθύνη για τη συγκέντρωση φυτοφαρμάκων προς απόρριψη κι ακόμη ότι λειτουργούν ήδη εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση βιομηχανικών αποβλήτων, πιστοποιημένες και εξοπλισμένες με αντιρρυπαντικές τεχνολογίες, καθώς και στην εφαρμογή αυστηρών κανόνων ασφάλειας.

Είναι υποχρέωση, λοιπόν, των αρχών για την ενημέρωση ως προς τις υποχρεώσεις ιδιωτών αλλά και συνεταιρισμών για τους όρους απόρριψης ληγμένων ή απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, καθώς και τη διαχείριση των συσκευασιών τους.

Κατόπιν τούτου ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Με ποιες πρωτοβουλίες και άμεσα μέτρα θα αντιμετωπίσουν το συχνό και ιδιαίτερα επικίνδυνο φαινόμενο της ανεξέλεγκτης απόρριψης τοξικών φυτοφαρμάκων, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που προκύπτουν για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Οι ερωτώντες Βουλευτές:

Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου

Νικόλαος Τσούκαλης
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Θέμα: «Φυτοφάρμακα»

Σχετ: Οι με αρ.πρωτ. 472/2.11.2009 και 526/2.11.2009 Ερωτήσεις
Απαντώντας στις Ερωτήσεις με αρ. πρωτ. 472/2.11.2009 και 526/2.11.2009 που κατατέθηκαν από τους Βουλευτές κ.κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου- Πασχαλίδου και Νικόλαο Τσούκαλη, και σχετικά με θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επισυνάπτουμε για πληρέστερη ενημέρωση σας τα: α) 15851/6-11-2009, β) 126985/5334/9.11.2009 και γ)34461/18063/10.11.2009 έγγραφα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού του Υπουργείου μας και της Αρμόδιας Περιφέρειας Πελοποννήσου αντίστοιχα.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ



ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.
ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
(Ε.Υ.Ε.Π.) ΤΟΜΕΑΣ ΝΟΤΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΠΡΟΣ: Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Αμαλιάδος 17 - Αμπελόκηποι 115 23-Αθήνα

Θέμα : Απάντηση σε ερώτηση που υποβλήθηκε στη Βουλή.

Το με α.π.:(72/β/2511/3-11-09 διαβιβαστικό έγγραφο του Γραφείου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΥΠΕΧΩΔΕ (α.π. ΕΥΕΠ/Τ.Ν.Ε.: 15851/04-11-2009).
Σε συνέχεια της με Αρ. Πρωτ. 526/02-11-2009 Ερώτησης των Βουλευτών κας Ε. Αμμανατίδου Πασχαλίδου και κ.Ν.Τσούκαλη που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων, σας γνωρίζουμε ότι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (ΕΥΕΠ), στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, έχει πραγματοποιήσει (και συνεχίζει να διενεργεί) ελέγχους που αφορούν στη διαχείριση των επικινδύνων αποβλήτων, στα οποία εντάσσονται και τα ληγμένα ή απαγορευμένα φυτοφάρμακα.
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 9 του Ν.2947/2008, στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνονται παραβάσεις, η ΕΥΕΠ εισηγείται αρμοδίως την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, ενώ αντίγραφα των φακέλων των υποθέσεων αποστέλλονται στους αρμόδιους εισαγγελείς.

Η ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ
Γ.ΚΟΤΙΝΗ



ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΘΕΜΑ: Απάντηση στην Ερώτηση στη Βουλή με θέμα «Αδιαφορία και αδράνεια των αρχών για τον κίνδυνο από τοξικά φυτοφάρμακα»

ΣΧΕΤ.: α) Η με αρ. 526/02-11-09 Ερώτηση στη βουλή των Ελλήνων (αρ. πρ. Γρ. Κοιν. Ελέγχου 72/Β/2511/03-11-09, ΔΠΣ 126985/5334/4-11-09)

Σε απάντηση της με αρ, 526/02-11-09 Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τους βουλευτές κκ Ε Αμανατίδου-Πασχαλίδου, και Ν. Τσούκαλης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Τα φυτοφάρμακα, βιοκτώνα και φυτοπροστατευτικά προϊόντα, των οποίων έχει λήξει ο ωφέλιμος χρόνος ζωής, όπως και οι άδειες συσκευασίες, είναι απόβλητα, τα οποία ο κάτοχος τους υποχρεούται να τα απορρίψει. Τα απόβλητα αυτά εμφανίζουν μια ή περισσότερες επικίνδυνες ιδιότητες, περιλαμβανομένης της τοξικότητας, κατατάσσονται στα επικίνδυνα απόβλητα και υπόκεινται στις ρυθμίσεις περί επικινδύνων αποβλήτων. Κάθε κάτοχος επικινδύνων αποβλήτων υποχρεούται; α) είτε να παραδίδει τα απόβλητα σε κατάλληλα αδειοδοτημένο φυσικό ή νομικό πρόσωπο (δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου) για τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, επεξεργασία, αξιοποίηση ή διάθεση τους, β) είτε να εξασφαλίζει ο ίδιος τη συλλογή, μεταφορά, αποθήκευση, αξιοποίηση ή διάθεση τους, εφόσον έχει εφοδιαστεί με τις κατάλληλες για το σκοπό αυτό άδειες. Τα ληγμένα φυτοφάρμακα, βιοκτώνα και φυτοπροστατευτικά προϊόντα διατίθενται συνήθως με αποτέφρωση. Η μεταφορά τους σε χώρες μέλη της ΕΕ, όπου υπάρχουν κατάλληλες μονάδες αποτέφρωσης, πραγματοποιείται από κατάλληλα αδειοδοτημένο φορέα, σε εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας περί επικινδύνων αποβλήτων και του Κανονισμού (ΕΚ) αρ. 1013/2006 για τις μεταφορές των αποβλήτων.
Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
Στ. ΒΑΝΙΚΙΩΤΗ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ


ΘΕΜΑ: « Απάντηση σε ερώτημα Βουλευτών κ.κ. Ευαγγελίας Αμανατίδου-Πασχαλίδου
και Νικολάου Τσούκαλη»
Σχετ: Η αριθμ. 526/2-11-2θθ9 Ερώτηση της Βουλής των Ελλήνων

Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού, όπου παρουσιάζεται με ερώτημα το ενδιαφέρον των Βουλευτών κ.κ. Ευαγγελίας Αμανατίδου - Πασχαλίδσυ και Νικολάου Τσούκαλη, αναφορικά με την αδιαφορώ} και αδράνεια των αρχών για τον κίνδυνο που προκαλείται από την απόρριψη επικίνδυνων τοξικών φυτοφαρμάκων σε κατοικημένες περιοχές του νομού μας, σας ενημερώνουμε τα κάτωθι, μετά της συν/νης αλληλογραφίας με την αρμόδια υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κορινθίας:
Σύμφωνα λοιπόν με το αριθμ. 14950/6-11-
2009 έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, προκύπτει ότι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα καμία καταγγελία από φυσικό ή νομικό πρόσωπο για το θέμα αυτό, προκειμένου να κινηθούν διαδικασίες δέσμευσης και καταστροφής απαγορευμένων ή ληγμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, όπως ορίζεται στην παρ. 3 του άρθρου 31 τφ Ν. 2538/1997.
Επίσης, γίνεται γνωστό ότι υπάρχουν συνεχείς υπενθυμίσεις με ανακοινώσεις -έγγραφα της ανωτέρω Δ/νσης, τόσο στις Ενώσει; Αγροτικών Συνεταιρισμών όσο και στα καταστήματα γεωργικών φαρμάκων του νομού, ώστε να επισημαίνονται στα μέλη τους οι όροι απόρριψης επικίνδυνων φυτοφαρμάκων καθώς η διαχείριση των συσκευασιών τους.
Τέλος, στα πλαίσια των επιτόπιων ελέγχων των δικαιούχων της ενιαίας ενίσχυσης θα επέρχεται αποκλεισμός από τη χορήγηση της, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράλειψη ευθύνης στην εφαρμογή των κανονιστικών απαιτήσεων της Κοινοτικής νομοθεσίας, ιδιαίτερα στον τομέα των ορθών γεωργικών και περιβαλλοντικών συνθηκών.

Με Ε. Ν.
Η ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ
ΑΝΝΑ ΚΟΝΤΟΝΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝ/ΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

ΘΕΜΑ: «Μόλυνση υδάτων λόγω απόρριψης τοξικών φυτοφαρμάκων»
ΣΧΕΤ: νΉ Ερώτηση 472/2-11-2009 Η Ερώτηση 526/2-11-2009

Απαντώντας σας παραπάνω ερωτήσεις που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Ε. Αμμανατίδου - Πασχαλίδου, Ν. Τσούκαλης, για τα θέματα της αρμοδιότητας μας, σας πληροφορούμε τα εξής :
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως αρμόδιο για τη χορήγηση των εγκρίσεων κυκλοφορίας στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, φυτοφάρμακα, (φ.π), χορηγεί τις αντίστοιχες εγκρίσεις μόνο όταν από τη σωστή χρήση τους, δεν αναμένεται ρύπανση των υδάτων.

Στην ετικέτα κάθε φυτοπροστατευτικού προϊόντος αναγράφονται με λεπτομέρεια όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για την ορθή αποθήκευση και χρήση του, διασφαλίζοντας τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν/72 λ/1977 (ΦΕΚ 298/Α') «Περί εγκρίσεως κυκλοφορίας και ελέγχου των γεωργικών φαρμάκων, ως και ρυθμίσεως συναφών θεμάτων», αρμόδιες Υπηρεσίες για την ενημέρωση των παραγωγών και τον έλεγχο της αποθήκευσης και χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, είναι οι κατά τόπους Διευθύνσεις Γεωργίας / Αγροτικής Ανάπτυξης των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (Ν.Α.).

Για την ορθή χρήση και φύλαξη των φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τους αγρότες, παρότι σε κάθε συσκευασία, όπως προαναφέρθηκε, αναγράφονται όλες οι απαραίτητες οδηγίες και προφυλάξεις, αφενός γίνονται συνεχείς ενημερώσεις, κυρίως μέσω των κατά τόπους Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης / Γεωργίας, αφετέρου διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι., επιτόπιοι ή εργαστηριακοί. Επίσης, η συσκευασία των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με το άρθρο 16, παράγραφο 1ια του Π.Δ/γματος 115/1997 (ΦΕΚ ,104/Α1 περί «Έγκρισης, διάθεσης στην αγορά και ελέγχου φυτοπροστατευτικών προϊόντων σε συμμόρφωση προς την οδηγία 91/414/ΕΟΚ του Συμβουλίου όπως έχει συμπληρωθεί» πρέπει να φέρει την ημερομηνία λήξεως υπό κανονικές συνθήκες, εάν το προϊόν συντηρείται λιγότερο από δύο (2) έτη. Τονίζεται ότι η συντριπτική πλειονότητα των εγκεκριμένων και διακινούμενων στη χώρα μας φυτοπροστατευτικών προϊόντων, συντηρείται τουλάχιστον δύο (2) έτη, συνεπώς δεν επιβάλλεται να αναγράφουν ημερομηνία λήξεως.
Σε περιπτώσεις όπου αναγράφεται ημερομηνία λήξεως, τα ληγμένα
φυτοπροστατευτικά προϊόντα θεωρούνται επικίνδυνα
απόβλητα (κωδικός 02 01 08 του Παραρτήματος Ι της Κ.Υ.Α. με αριθ. ΗΠ 135881725/2006). Για τη διαχείριση τους εφαρμόζεται η παρακάτω νομοθεσία:
(α) Η Κ.Υ.Α. με αριθ. ΗΠ 135881725/2006 (ΦΕΚ 383/Β') «Μέτρα
όροι και περιορισμοί για την διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων σε
συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 91 /689/ΕΟΚ....})
(β) Η Κ.Υ.Α. με αριθ. ΗΠ 2494411159/2006 (ΦΕΚ 791/Β') «Έγκριση Γενικών Τεχνικών Προδιαγραφών για την διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων σύμφωνα με το άρθρο 5 (παρ. Β) της υπ΄αριθμ. 135881725 ΚΥΑ «Μέτρα όροι και περιορισμοί για την διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων κ.λπ.» (Β'383) και σε συμμόρφωση με τις διατάξεις του άρθρου 7 (παρ.1) της οδηγίας 91/156/ΕΚ του Συμβουλίου της 18ης Μαρτίου 1991».
(γ) Η Κ.Υ.Α. με αριθ. 8668/2007 «Έγκριση Εθνικού Σχεδιασμού
Διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων, σύμφωνα με το άρθρο 5 της
υπ' αρ. 135881725 ΚΥΑ...» (ΦΕΚ 287 Β').

Σύμφωνα με τα άρθρα 31 & 32 του Ν.721/1977, όπως αυτά τροποποιήθηκαν και προστέθηκαν με το άρθρο 1, παρ. 9 του Ν.2538/1997 (ΦΕΚ 242/Α), προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις σε περιπτώσεις διαπίστωσης παραβάσεων της περί φυτοπροστατευτικών προϊόντων νομοθεσίας, μεταξύ των οποίων και η μη ορθή διαχείριση των ληγμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων.
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε κάθε περίπτωση που διαπιστώνεται παράβαση της περί φυτοφαρμάκων νομοθεσίας, εφαρμόζει την ισχύουσα νομοθεσία και επιβάλλει αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες.
Επίσης, στις συσκευασίες των φυτό προστατευτικών προϊόντων προβλέπεται ότι μετά την εξάντληση του περιεχομένου τους, ο χρήστης οφείλει να προβεί σε τριπλό ξέπλυμα της συσκευασίας, αδειάζοντας τα απόνερα του πλυσίματος στο ψεκαστικό δοχείο. Με την πρόβλεψη αυτή μειώνεται στο ελάχιστο το περιεχόμενο υπόλειμμα φυτοπροστατευτικού προϊόντος και, συνεπώς, η επικινδυνότητα του απόβλητου.

Οι προδιαγραφές για τη διαχείριση κενών συσκευασίας φυτοπροστατευτικών προϊόντων αναφέρονται στην Κ.Υ.Α. Η.Π. 50910/2727/2003 (ΦΕΚ 1909) περί «Μέτρων και Όρων για τη Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων. Εθνικός και Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης».
Τυχόν απόρριψη του κενού συσκευασίας του φυτοπροστατευτικού προϊόντος με τρόπο που να επιφέρει βλάβη του οικοσυστήματος, συνιστά παράβαση νομοθεσίας που τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 31, παρ. 12 & το άρθρο 32, παρ. 10 του Ν.721/1977, όπως αυτά τροποποιήθηκαν και προστέθηκαν με το άρθρο 1, παρ. 9 του Ν.2538/1997 (ΦΕΚ 242/Α').

Συμπληρωματικά αναφέρεται ότι στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, με βάση τον Καν. (ΕΚ) 1732/03, όπως αντικαταστάθηκε από τον Καν. (Ε.Κ.) 73/09, οι παραγωγοί που λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις καλούνται να συμμορφωθούν με ένα σύνολο δεσμεύσεων που ονομάζεται Πολλαπλή Συμμόρφωση (ΠΣ). Μη τήρηση των δεσμεύσεων αυτών, συνεπάγεται και ανάλογη μείωση του ποσού της ενίσχυσης που αναλογεί στον εκάστοτε παραγωγό. Στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της ΠΣ που αφορούν τον τομέα του περιβάλλοντος, οι παραγωγοί καλούνται να συμμορφωθούν με απαιτήσεις και πρότυπα αναφορικά και με τη φυτοπροστασία. Οι απαιτήσεις και τα πρότυπα αυτά προβλέπουν την εφαρμογή των φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και τις οδηγίες των σκευασμάτων με βάση τις υποδείξεις του παρασκευαστή και τις πραγματικές ανάγκες των φυτών. Απαγορεύεται, επίσης, η εφαρμογή φυτοπροστατευτικών προϊόντων από τους παραγωγούς πολύ κοντά σης όχθες υδάτινων όγκων (ποταμών, λιμνών, διωρύγων άρδευσης ή στράγγισης).

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ
Κ. ΜΠΑΤΖΕΛΗ

Απομάκρυνση πεδίου βολής Παλαιοχωρίου Ηλείας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Σοβαρές οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις έχει η λειτουργία του πεδίου βολής Παλαιοχωρίου στην ευρύτερη περιοχή και γενικά στο νομό Ηλείας. Τα παραπάνω προέκυψαν μετά από πολύμηνη και αναλυτική διερεύνηση ομάδας εργασίας που συνέστησε το ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, ύστερα από αίτημα φορέων της περιοχής.

Όπως προκύπτει ανάγλυφα από το πόρισμα εργασίας, από τη λειτουργία του πεδίου βολής υπάρχουν σημαντικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις. Αναφέρονται χαρακτηριστικά οι ασφυκτικές συνθήκες στους κατοίκους, τα ατυχήματα, οι πτώσεις βομβίδων, σφαιρών και καλύκων, οι φθορές σε σπίτια και μηχανήματα, οι ζημιές σε καλλιέργειες, ο θόρυβος, η ανασφάλεια, οι ελαφρείς τραυματισμοί κατοίκων κ.λ.π.

Κύρια όμως υπάρχουν επιπτώσεις στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής που είναι ενταγμένη στο Δίκτυο Natura 2000. Η λειτουργία του πεδίου βολής υποβαθμίζει το οικοσύστημα της περιοχής προκαλώντας ρύπανση, φθορά των οικοτόπων και διατάραξη των ειδών χλωρίδας και πανίδας, αντίθετα από τις διατάξεις της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ.

Δεδομένων των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να ικανοποιήσετε το χρόνιο αίτημα των φορέων της Ηλείας για απομάκρυνση του πεδίου βολής από το Παλαιοχώρι;

O ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Πεδίο Βολής Παλαιοχωρίου Ηλεία

Φ. 900α /7472/10510/27 Νοεμβρίου 2009

Σε απάντηση της υπ’ αριθμ. 800/09-11-2009 Ερώτησης της Βουλής των Ελλήνων, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Νίκος Τσούκαλης, με θέμα το πεδίο βολής Παλαιοχωρίου Ηλείας, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσε υπ’ όψη μου το Γ.Ε.Α., μετά τις αποφάσεις για χρήση του Πεδίου Βολής (Π.Β) Σχίζας μόνο για εκπαιδευτικές αποστολές Αέρος-Εδάφους (Α-Ε) χωρίς πυρά από τα αεροσκάφη της 120 ΠΕΑ και την παύση λειτουργίας του Π.Β Μάλεμε, το έργο τους έχει αναγκαστικά κατανεμηθεί αναλογικά στα υφιστάμενα Π.Β (Κρανέας, Καράβια, Παλαιοχωρίου, Αγχιάλου). Ειδικά στο Π.Β Αγχιάλου, πραγματοποιούνται βολές μόνο με εκπαιδευτικά βομβίδια.

Το Π.Β Παλαιοχωρίου είναι το μοναδικό Π.Β στην Πελοπόννησο που εξυπηρετεί όλες τις Πολεμικές Μοίρες, λόγω των καλών γενικά καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή, σε συνδυασμό με τη δυνατότητα εκτέλεσης βολών τόσο σε επίγειο, όσο και σε πλωτό στόχο.
Έχω δώσει σαφείς εντολές, για την προστασία του περιβάλλοντος:
Στο εν λόγω Π.Β να εκτελούνται βολές μόνο με εκπαιδευτικά πυρομαχικά τα οποία δεν περιέχουν εκρηκτική ύλη, παρά μόνο φυσίγγια ενδεικτικού καπνού, για λόγους καταγραφής των αποτελεσμάτων των βολών. Επιπλέον, κατά τους θερινούς μήνες δεν θα πραγματοποιούνται βολές στον επίγειο στόχο.
Αναφορικά με τη σχετική μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, που μνημονεύετε στην ερώτησή σας, στην ευρύτερη περιοχή υφίσταται σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση, η οποία δρα αθροιστικά και προέρχεται από τις ακόλουθες πηγές ή πρακτικές:

Εντατική γεωργική καλλιέργεια, με ανεξέλεγκτη χρήση λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και υπερβολική κατανάλωση νερού.
Κτηνοτροφικές μονάδες και αγροτοβιομηχανίες (ελαιοτριβεία, γαλακτοκομεία και μονάδες επεξεργασίας ντομάτας), οι οποίες απορρίπτουν τα απόβλητά τους ουδόλως ή πλημμελώς επεξεργασμένα.
Χρήση απορροφητικών βόθρων για την απόρριψη των αστικών και όχι μόνο υγρών αποβλήτων.
Ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων στην κοίτη του Πηνειού ποταμού.
Αυθαίρετη δόμηση.

Αν και, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. υπό στοιχεία Αριθμ. Η.Π. 11014/703/Φ.104 (ΦΕΚ 332 Β΄/20-3-2003), από τη διαδικασία υποβολής Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων εξαιρούνται όλα τα έργα και οι δραστηριότητες που εξυπηρετούν σκοπούς εθνικής άμυνας, έδωσα εντολή στην Π.Α να προβεί στις ακόλουθες ενέργειες:
Εκπόνηση Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε) από εξωτερικό μελετητή, με μέριμνα (χρηματοδότηση και επίβλεψη) των αρμοδίων υπηρεσιών της Π.Α, προκειμένου να αποτυπωθεί ποσοτικά και με συγκεκριμένους δείκτες η υφιστάμενη κατάσταση και να αποσαφηνιστεί εάν και πόσο μέρος της επιβάρυνσης αναλογεί στην Π.Α, με δεδομένο ότι οι λοιπές δραστηριότητες της ευρύτερης περιοχής μπορεί να προκαλούν σημαντική ρύπανση.
Υποβολή αιτήματος προς το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με βάση την επιχειρησιακή αναγκαιότητα για τη διατήρηση του υπόψη Π.Β και συνυπολογίζοντας τα στοιχεία της Μ.Π.Ε., για έκδοση απόφασης παρέκκλισης των διατάξεων της Κ.Υ.Α. 33318/3028/11-12-1998 (ΦΕΚ 1289Β/28-12-1998) περί προστασίας χλωρίδας και πανίδας εντός του εν λόγω Π.Β.

Συνεπώς, σύμφωνα με την άποψη της Π.Α., παραμένει αναγκαία η συνέχιση της λειτουργίας του Π.Β Παλαιοχωρίου, καθόσον ενδεχόμενη κατάργησή του θα μείωνε δραματικά το επίπεδο εκπαίδευσης των Ιπταμένων στην εκτέλεση βολών αέρος εδάφους, με εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ικανότητα της Π.Α.

Στο πρόσφατο παρελθόν, την ίδια άποψη είχε υιοθετήσει η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΘ.Α. Εφόσον όμως υπάρξει άλλη τεκμηριωμένη πρόταση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το ΥΠ.ΕΘ.Α. είναι έτοιμο να τη συζητήσει.

Απαράδεκτη εγκύκλιος περί «αλλοπίστων»

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα αλλά και καταγγελία προς τη ΔΟΕ, εστάλη προ ημερών στα σχολεία της περιοχής κείμενο από τον προϊστάμενο του 2ου Γραφείου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, σε μορφή εγκυκλίου που αναφέρεται σε εισροή αλλοπίστων που... αλλοιώνουν τον πληθυσμό. Η εγκύκλιος αυτή προτρέπει τα σχολεία να συνεργαστούν με τους ιερείς των ενοριών για τη δημιουργία κατηχητικών σχολείων, καθώς η παραπάνω «αλλοίωση του πληθυσμού» επιβάλλει επαγρύπνηση. Η εγκύκλιος αυτή προέκυψε μετά από σχετικό σημείωμα του μητροπολίτη Διονυσίου, ο οποίος εκφράζεται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο και συγκεκριμένα αναφέρει: "Η αλλοίωσις του πληθυσμού με την εισροή εις την χώρα μας αλλοπίστων, ο ηθικός ξεπεσμός (...) επιβάλλουσιν επαγρύπνησιν και ανάληψιν δραστηριοτήτων υφ΄ ημών των ποιμένων διά του ευαίσθητου χώρου της νεότητος"».

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

· Είναι ενήμερο το υπουργείο για το παραπάνω συμβάν;
· Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο για την αντιμετώπιση και την αποτροπή τέτοιων ενεργειών και πρωτοβουλιών, όπως του μητροπολίτη και του εν λόγω προϊστάμενου εκπαίδευσης, καθώς τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τα αισθήματα μισαλλοδοξίας και εχθρότητας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γρηγόρης Ψαριανός

Νίκος Τσούκαλης

Απαράδεκτη εγκύκλιος περί "αλλοπίστων"


ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με δημοσίευμα αλλά και καταγγελία προς τη ΔΟΕ, εστάλη προ ημερών στα σχολεία της περιοχής κείμενο από τον προϊστάμενο του 2ου Γραφείου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, σε μορφή εγκυκλίου που αναφέρεται σε εισροή αλλοπίστων που... αλλοιώνουν τον πληθυσμό. Η εγκύκλιος αυτή προτρέπει τα σχολεία να συνεργαστούν με τους ιερείς των ενοριών για τη δημιουργία κατηχητικών σχολείων, καθώς η παραπάνω «αλλοίωση του πληθυσμού» επιβάλλει επαγρύπνηση. Η εγκύκλιος αυτή προέκυψε μετά από σχετικό σημείωμα του μητροπολίτη Διονυσίου, ο οποίος εκφράζεται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο και συγκεκριμένα αναφέρει: "Η αλλοίωσις του πληθυσμού με την εισροή εις την χώρα μας αλλοπίστων, ο ηθικός ξεπεσμός (...) επιβάλλουσιν επαγρύπνησιν και ανάληψιν δραστηριοτήτων υφ΄ ημών των ποιμένων διά του ευαίσθητου χώρου της νεότητος"».

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται η αρμόδια κ. Υπουργός:

· Είναι ενήμερο το υπουργείο για το παραπάνω συμβάν;
· Τι μέτρα προτίθεται να λάβει το υπουργείο για την αντιμετώπιση και την αποτροπή τέτοιων ενεργειών και πρωτοβουλιών, όπως του μητροπολίτη και του εν λόγω προϊστάμενου εκπαίδευσης, καθώς τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τα αισθήματα μισαλλοδοξίας και εχθρότητας;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Γρηγόρης Ψαριανός

Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΏΝ
ΤΜΗΜΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Μαρούσι, 30-11- 2009 Αρ,Πρωτ. Βαθμός Προηρ. 139747/1Η

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση με αριθμό 838/ 9-11-2009»

Απαντώντας στην ερώτηση με αριθμό 838/ 9-11-2009, την οποία κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Γ. Ψαριανός και Ν. Τσούκαλης, σχετικά με "εγκύκλιο περί αλλοπίστων», σας κάνουμε γνωστό τα ακόλουθα

Η εκπαιδευτική πολιτική σχεδιάζεται και ασκείται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής και μέσα από τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ομαλή και έγκαιρη ένταξη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα σήμερα και στην ελληνική κοινωνία αύριο, του συνόλου των παιδιών των αλλοδαπών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από φύλλο, ή καταγωγή και με αμοιβαία κατανόηση και ιδιαίτερες πολιτισμικές ταυτότητες.
Όσον αφορά στην ενέργεια του Προϊσταμένου του 2ου Γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας, αυτή θεωρείται άστοχη και αντίθετη με τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Παιδείας.
Σας κάνουμε επίσης γνωστό ότι έχει ήδη ανατεθεί στον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αρκαδίας, η διεξαγωγή ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΑΝΝΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αυτοκινητόδρομος Πάτρας-Πύργου-Τσακώνας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ



Προς τους Υπουργούς
Περιβάλλοντος, Υποδομών
και Οικονομικών

Κύριοι Υπουργοί,


Είμαστε υποχρεωμένοι να επανέλθουμε στο θέμα του αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα διότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους πολίτες και στους φορείς της Μεσσηνίας, αλλά και της Ηλείας και της Αχαΐας οι οποίοι ζητούν σαφείς δεσμεύσεις ότι ο συγκεκριμένος αυτοκινητόδρομος ούτε θα σταματήσει στον Πύργο ούτε θα εκτραπεί.

Οι Ν.Α. και όλοι οι φορείς και των τριών Νομών ζητούν «Ότι απαιτείται μια επαναπροσέγγιση της χωροθέτησης στα ευαίσθητα σημεία διέλευσης του άξονα στο οικοσύστημα του Καϊάφα κάτω από αυστηρά φιλοπεριβαλλοντική προσέγγιση», όμως απαιτούν ο αυτοκινητόδρομος να καταλήγει στην Τσακώνα όπως έχει προγραμματιστεί για να συνδεθεί με τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας.

Σας ερωτούμε λοιπόν, δεσμεύεστε ότι και ο αυτοκινητόδρομος θα φτάσει στην Τσακώνα και το περιβάλλον στο οικοσύστημα του Καϊάφα θα προστατευτεί;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Τσίπρας Αλέξης

Παπαδημούλης Δημήτρης

Τσούκαλης Νίκος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Θέμα : «Αυτοκινητόδρομος Πάτρας-Πύργου-Τσακώνας» Σχετ: Η με αρ.πρωτ. 677/5-11-2009 Ερώτηση

Απαντώντας στην Ερώτηση με αρ. πρωτ. 677/5-11-2009 που κατατέθηκε από τους Βουλευτές κ. κ. Νίκο Τσούκαλη, Δημήτρη Παπαδημούλη και Αλέξη Τσίπρα και στο πλαίσιο αρμοδιοτήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής , σας ενημερώνουμε ότι μετά και την «Αιτιολογημένη Γνώμη» που διαβιβάστηκε από την Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης το Υπουργείο μας προτίθεται να επανεξετάσει το θέμα της διέλευσης του αυτοκινητοδρόμου από την περιοχή της λίμνης Καϊάφα, συνολικά, ώστε ουδόλως να επηρεάζεται η προστατευόμενη περιοχή

Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΤΙΝΑ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΘΕΜΑ: Ακύρωση χάραξης της οδού Πάτρας-Πύργου-Τσακώνας στον υγροβιότοπο του Καϊάφα


ΣΧΕΤ.; Η Ερώτηση 677/5.11.2009 που κατέθεσαν ατη Βουλή,
οι Βουλευτές κ.κ. Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Πστταδημούλης και Αλέξης Τσίπρας

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, παρακαλούμε να ενημερώσετε τους κ. κ, Βουλευτές ότι η Κυβέρνηση, μετά την «Αιτιολογημένη Γνώμη» της ΕΕ για τη διέλευση του αυτοκινητόδρομου Πάτρας-Πύργου-Τσακώνας από τη λίμνη Καϊάφα, θα προχωρήσει στην επανεξέταση του σχεδιασμού του έργου, με σκοπό την προστασία του υδροβιότοπου των λουτρών Καϊάφα.
Στο πλαίσιο αυτό θα επαναξιολογηθούν και τα υπόλοιπα στοιχεία της σύμβασης κατασκευής του εν λόγω έργου, μεταξύ των οποίων και το θέμα των διοδίων.
ο υφυπουργός:


ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΓΚΙΩΤΗΣ