Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Στελέχωση της ΥΠΑΔ στην Πάτρα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Το θέμα της στελέχωσης της Υπηρεσίας Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου της Πάτρας φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Στην ερώτησή τους οι 4 βουλευτές καταγγέλλουν ότι: η στελέχωση της υπηρεσίας την Πάτρα, βρίσκεται στο σημείο ΜΗΔΕΝ, από τον επόμενο μήνα δεν θα υπάρχει ούτε ελεγκτής ιατρός, η διόρθωση συνταγών, βρίσκεται στα μέσα των συνταγών Δεκεμβρίου του 2009 ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που επαρκούν για πληρωμή έως και την αρχή των συνταγών Φλεβάρη 2010 και οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου ταλαιπωρούνται αφάνταστα σε τριτοκοσμικές συνθήκες «εξυπηρέτησης».
Οι βουλευτές ερωτούν την Υπουργό Υγείας πως θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα στελέχωσης της ΥΠΑΔ στην Πάτρα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τους ασφαλισμένους.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Με άμεση αναστολή της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων αορίστου διαρκείας, απειλούν οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας από 01.08.10 διαμαρτυρόμενοι για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στην τοπική ΥΠΑΔ.
Συγκεκριμένα, η στελέχωση του οργανισμού στην Πάτρα, βρίσκεται στο σημείο ΜΗΔΕΝ. Η μόνιμη φαρμακοποιός, καθώς και όλες οι άλλες μόνιμες υπάλληλοι πλην δύο, βρίσκονται σε άδειες προ της συνταξιοδότησης ή μακρόχρονες άδειες για άλλους λόγους. Δεν υπάρχουν έκτακτοι ή εποχιακοί συμβασιούχοι μιας και δεν ανανεώθηκε καμία σύμβαση, ενώ παρά τις εκκλήσεις του συλλόγου τους και τις υποσχέσεις του πρώην προέδρου του ΟΠΑΔ κ. Βλάχου, δεν έχει έρθει καινούριο προσωπικό. Να σημειώσουμε πως από τον επόμενο μήνα δεν θα υπάρχει ούτε ελεγκτής ιατρός.
Η διόρθωση συνταγών, βρίσκεται στα μέσα των συνταγών Δεκεμβρίου του 2009 ενώ υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια που επαρκούν για πληρωμή έως και την αρχή των συνταγών Φλεβάρη 2010 και παραμένουν ανεκμετάλλευτα. Σε ανακοίνωσή του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αχαΐας εκφράζει την αγανάκτησή του για την παραλυσία του κρατικού μηχανισμού, απειλώντας με προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά παντός υπευθύνου.
Με την υπ αριθμ 12138/24-6-10, ερώτησή μας επισημαίναμε την απίστευτη ταλαιπωρία που υφίστανται χιλιάδες ασφαλισμένοι του ΟΠΑΔ στο ν. Αχαΐας λόγω έλλειψης προσωπικού, η οποία προσβάλει βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δημιουργεί εικόνες ντροπής στα γραφεία της υπηρεσίας.
Επειδή αν δεν υπάρξουν άμεσες ενέργειες από τον ΟΠΑΔ, οι φαρμακοποιοί θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο και οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται,

Eρωτάται η κ. Υπουργός:

Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα στελέχωσης της ΥΠΑΔ στην Πάτρα, προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί τόσο για τους φαρμακοποιούς όσο και για τους ασφαλισμένους;»

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

Χορήγηση πλαστών πτυχίων στο ΑΤΕΙ Πάτρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Το θέμα της χορήγησης πλαστών πτυχίων στο ΑΤΕΙ της Πάτρας φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.
Στην ερώτησή τους οι 4 βουλευτές καταγγέλλουν πως ενώ η υπόθεση σοβεί για περισσότερα από επτά χρόνια από την ημέρα της αποκάλυψής της, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ανάκληση των πλαστών πτυχίων που έχουν δοθεί με την ανοχή των διοικούντων και των εμπλεκομένων καθηγητών.
Μάλιστα παράγοντες του ΑΤΕΙ, με διάφορα προσκόμματα και καθυστερήσεις έχουν πετύχει την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ημέρα που εκδόθηκαν τα πλαστά πτυχία, με αποτέλεσμα σήμερα να επικαλούνται ακόμα και την συμπλήρωση πενταετίας, προκειμένου να μην τιμωρηθούν διοικητικά οι εμπλεκόμενοι καθηγητές και να μην γίνει ανάκληση των πτυχίων.
Οι βουλευτές ερωτούν την Υπουργό Παιδείας εάν είναι σε γνώση του Υπουργείου τα καταγγελλόμενα, καθώς και εάν προτίθεται να παρέμβει προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σοβαρότατες καταγγελίες για τη χορήγηση πλαστών πτυχίων σε σπουδαστές του τμήματος επιχειρηματικού σχεδιασμού και πληροφορικών συστημάτων του ΑΤΕΙ Πάτρας, είδαν το φως της δημοσιότητας, στην οποία εμπλέκονται καθηγητές, διοικητικοί υπάλληλοι του Τ.Ε.Ι. και 13 σπουδαστές. Η υπόθεση σοβεί για περισσότερα από επτά χρόνια από την ημέρα της αποκάλυψής της, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ανάκληση των πλαστών πτυχίων που έχουν δοθεί με την ανοχή των διοικούντων και των εμπλεκομένων καθηγητών. Πρόσφατα δε διατάχθηκε διενέργεια ΕΔΕ για τη χορήγηση πλαστών πτυχίων και σε άλλο τμήμα του ίδιου ΤΕΙ, γεγονός που καθιστά πολύ πιθανή την περίπτωση γενίκευσης του φαινομένου.
Για την υπόθεση έχουν επιληφθεί οι δικαστικές αρχές της Πάτρας. Σε πρόσφατη δε ποινική απόφαση που έχει εκδοθεί, επιβεβαιώθηκε και δικαστικά η βασιμότητα της έκδοσης των πλαστών στοιχείων. Επί του θέματος, έχει γνωμοδοτήσει τεκμηριωμένα και πλήρως αιτιολογημένα, ο νομικός σύμβουλός του ιδρύματος προτείνοντας απερίφραστα την ανάκληση των πλαστών πτυχίων. Η πιο πάνω γνωμάτευση τέθηκε υπόψη της συνέλευσης του τμήματος, στις αρχές του 2009. Παραδόξως μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει προς την αποκατάσταση της νομιμότητας.
Πρόκειται για υπόθεση στην οποία, σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, φέρονται να εμπλέκονται καθηγητής του τμήματος, ο οποίος έχει κάνει πλαστογραφία κατ’ εξακολούθηση, μια υπάλληλος του ΑΤΕΙ της Πάτρας και δεκατρείς σπουδαστές του συγκεκριμένου τμήματος, οι οποίοι είχαν εμπλοκή στην υπόθεση με τη μορφή της ηθικής αυτουργίας. Οι παρεμβάσεις τρίτων υπέρ συγκεκριμένων σπουδαστών έγιναν και έχουν αποδειχθεί, αλλά μέχρι σήμερα τόσο οι εμπλεκόμενοι καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι, όσο και οι σπουδαστές που συμμετείχαν στην υπόθεση αυτή διατηρούν οι μεν πρώτοι τις θέσεις τους, οι δε σπουδαστές τα πτυχία τους.
Επειδή παράγοντες του ΑΤΕΙ, με διάφορα προσκόμματα και καθυστερήσεις έχουν πετύχει την παρέλευση μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ημέρα που εκδόθηκαν τα πλαστά πτυχία, με αποτέλεσμα σήμερα να επικαλούνται ακόμα και την συμπλήρωση πενταετίας, προκειμένου να μην τιμωρηθούν διοικητικά οι εμπλεκόμενοι καθηγητές και να μην γίνει ανάκληση των πτυχίων,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1. Είναι σε γνώση του Υπουργείου τα ανωτέρω καταγγελλόμενα και επιβεβαιώνεται η διενέργεια ΕΔΕ και για χορήγηση και άλλων πλαστών πτυχίων στο ΑΤΕΙ Πάτρας;

2. Προτίθεστε να παρέμβετε προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα, να τιμωρηθούν διοικητικά όλοι οι εμπλεκόμενοι καθηγητές και να γίνει ανάκληση των παράνομων πτυχίων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Θανάσης Λεβέντης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


Απαντώντας στην Ερώτηση με αριθμό 12777/7-7-2010, την οποία κατέθεσαν οι ανωτέρω Βουλευτές σχετικά με τη χορήγηση πλαστών πτυχίων σε σπουδαστές του Τμήματος Επιχειρηματικού Σχεδιασμού και Πληροφοριακών Συστημάτων του ΤΕΙ Πάτρας, σας κάνουμε γνωστό ότι η αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων με έγγραφο της έχει ζητήσει στοιχεία από το εν λόγω ΤΕΙ, προκειμένου να σας ενημερώσουμε σχετικά.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΕΤΟΣ