Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στην αντισυνταγματικότητα των άρθρων 23 και 29 του ν/σ για τη «διαχείριση και προστασία ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης», αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜ.ΑΡ Νίκος Τσούκαλης.


Ο κ. Τσούκαλης ανέφερε πως η ΔΗΜ.ΑΡ τοποθετείται υπέρ της αρχής του συγκεκριμένου νομοσχεδίου διότι επιδιώκει να βάλει μία τάξη, να εξορθολογήσει στοιχειωδώς το άναρχο, δαιδαλώδες και κατακερματισμένο καθεστώς διαχείρισης της αγροτικής γης. Καθεστώς που διατηρούσε ακόμα τον αναχρονιστικό θεσμό της αποκατάστασης γεωργών και κτηνοτρόφων με διατάξεις διάσπαρτες σε δεκάδες νομοθετήματα. Επεσήμανε τέλος την ανάγκη διάθεσης των αγροτικών γαιών του ΥΠΑΑΤ, αποκλειστικά και μόνο για τον πρωτογενή τομέα και όχι για οποιοδήποτε σκοπό.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:


Αντισυνταγματική και ζημιογόνος η παράταση της «προσωρινής νομιμότητας» των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ, ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ


Αντισυνταγματική και οικονομικά ζημιογόνος για το δημόσιο, είναι η παράταση του «καθεστώτος» προσωρινής νομιμότητας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών καθώς για μια ακόμη φορά, χάνονται τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το κράτος από τη δημοπράτηση των συχνοτήτων, που σύμφωνα με το Μνημόνιο του 2010 υπολογίζονταν σε 500 εκ. ευρώ.


Τα παραπάνω αναφέρουν σε ερώτησή τους προς τους υπουργούς Επικρατείας και Υποδομών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός. Οι δύο βουλευτές μεταξύ άλλων, ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς εάν θα μεριμνήσουν ώστε να επισπευτούν οι διαδικασίες προκειμένου να κλείσει το θέμα της αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών μέσα στο α' εξάμηνο του 2012, καθώς και πότε υπολογίζουν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση των συχνοτήτων.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:



Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Τοξικά βαρέα μέταλλα σε πόσιμο νερό, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα της χώρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της ρύπανσης των νερών από βαρέα και τοξικά μέταλλα, κρούουν ο πρόεδρος και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός, με ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή προς τους υπουργούς Περιβάλλοντος και αγροτικής Ανάπτυξης.


Επικαλούμενοι έρευνα που διενήργησε το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό του ΕΦΕΤ, οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ στην ερώτησή τους αναφέρουν πως οι συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων σε πόσιμο νερό, ποτάμια, λίμνες και υπόγεια ύδατα, υπερβαίνουν κατά πολύ τα ανώτατα επιτρεπτά όρια, που έχει θέσει η Ε.Ε. Από την ίδια έρευνα προκύπτει πως η παρουσία τοξικών βαρέων μετάλλων γίνεται αισθητή και σε όλα σχεδόν τα εξεταζόμενα πόσιμα νερά.


Οι τέσσερεις βουλευτές ερωτούν τους αρμόδιους υπουργούς σε ποιες ενέργειες και σε ποιους περιβαλλοντικούς ελέγχους έχουν προβεί, ώστε να ληφθούν τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Θέμα: «Παράνομη ανέγερση του Κέντρου Υγείας Ζαχάρως»

Ερώτηση των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ προς τους κ. κ. Υπουργούς Υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δικαιοσύνης, διαφάνειας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων


Με μη νόμιμο τρόπο, μη νόμιμη άδεια και σε χώρο που δεν επιτρεπόταν, χτίστηκε το Κέντρο Υγείας Ζαχάρως, επισημαίνει με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφό του, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Το ανωτέρω σώμα με το υπ’ αριθμόν 79/25.1.2012 έγγραφό του, ζητά από το δήμο Ζαχάρως και την πολεοδομία να απαντήσουν γραπτώς και τεκμηριωμένα προσκομίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, σε εφτά συνολικά «ερωτήματα–διαπιστώσεις».

Αυξημένες τιμές από το LIDL στην Ελλάδα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


«Οι τιμές των προϊόντων που διακινούνται αποκλειστικά από την εταιρεία LIDL στην Ελλάδα, είναι σημαντικά υψηλότερες από τις αντίστοιχες τιμές των ιδίων προϊόντων στις άλλες χώρες της έρευνας».

Τα παραπάνω αναφέρονται σε απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, σε αίτηση κατάθεσης εγγράφων που είχε ζητήσει ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ Αχαΐας κ. Νίκος Τσούκαλης.