Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Νομοθετική πρωτοβουλία για τη διαμεσολάβηση

ΕΡΩΤΗΣΗ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετική με την ανάγκη νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη διαμεσολάβηση, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης.

Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές αναφέρονται στην υποχρέωση της χώρας μας να ενσωματώσει τη σημαντική Οδηγία 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, «για ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» η ψήφιση της οποίας θα αποσυμφορίσει τα δικαστήρια και θα συμβάλει στην άμβλυνση κοινωνικών εντάσεων και αντιπαραθέσεων.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Η χώρα μας δεν έχει ενσωματώσει μέχρι σήμερα τη σημαντική Οδηγία 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου από 21-5-2008, «για ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις».

Η εν λόγω Οδηγία ενθάρρυνε την προσφυγή στη διαμεσολάβηση ως μέσο επίλυσης των διαφορών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις και προωθούσε τον φιλικό διακανονισμό των διαφορών. Πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας συνιστούν οι διασυνοριακές διαφορές σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, εξαιρουμένων των φορολογικών, τελωνειακών ή διοικητικών υποθέσεων, καθώς και της ευθύνης του κράτους λόγω πράξεων ή παραλείψεων κατά την άσκηση της κρατικής εξουσίας.
Ήδη λειτουργεί από την προηγούμενη κυβερνητική θητεία νομοπαρασκευαστική επιτροπή στο Υπουργείο σας, η οποία έχει φέρει σε πέρας, με επιστημονική επάρκεια, τη σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου.

Επειδή ο θεσμός λειτουργεί με επιτυχία σε άλλες χώρες της Ευρώπης, έχει αποσυμφορίσει τα δικαστήρια και έχει συμβάλει και στην άμβλυνση κοινωνικών εντάσεων και αντιπαραθέσεων,
με βάση τα προαναφερόμενα,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Προτίθεστε να φέρετε προς συζήτηση σχετικό νομοσχέδιο για τη διαμεσολάβηση και πότε;

2.3.2010


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ


Ερώτηση: 6815/2-3-2010

Σε απάντηση της αριθμ. 6815/2-3-2010 ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι βουλευτές του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. κ. Φ. Κουβέλης και Ν. Τσούκαλης. σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Η ενσωμάτωση της Οδηγίας 2008/52/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης -5-2Ο08 για ορισμένα θέματα διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, έχει αποτελέσει αντικείμενο Ειδικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής που συστάθηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και μόλις πρόσφατα παρέδωσε το έργο της. Σύμφωνα με την Οδηγία, τεθείσα ημερομηνία ενσωμάτωσης της είναι η 21η-5-2011, με την εξαίρεση του άρθρου 10 - Ενημέρωση σχετικά με τα αρμόδια δικαστήρια και αρχές για την παραλαβή των αιτήσεων - για την προσαρμογή στο οποίο τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 21η -11-2010. Το Υπουργείο επεξεργάζεται το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ


Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη

Για τη διαφαινόμενη ματαίωση της αλλαγής χάραξης του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου.

Με απίστευτη υποκρισία αντιμετωπίζουν τη διαφαινόμενη ματαίωση της αλλαγής χάραξης του αυτοκινητόδρομου Πατρών – Πύργου οι εκπρόσωποι των δύο κυβερνώντων κομμάτων. Για να μη ξεχνάμε, τα δύο κόμματα και οι βουλευτές τους στην Αχαΐα συν- επικύρωσαν στη Βουλή με αγαστή σύμπνοια τη σχετική σύμβαση με τη μορφή της παραχώρησης, την τιμολογιακή πολιτική (διόδια μετωπικά-πλευρικά) και βεβαίως τη χάραξη τόσο στην Αχαΐα όσο και στον Καϊάφα.

Αποδείχθηκε ότι οι δεσμεύσεις του κ. Σουφλιά ήταν εικονικές και για το θεαθήναι, αφού επί ένα χρόνο σε καμία πράξη υλοποίησής της δεν προέβη, η δε νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων επί 4μηνο «αποκοίμιζε» τους τοπικούς φορείς παραπλανώντας για τις προθέσεις της.

Σοβαρές ευθύνες βαρύνουν και τις τοπικές αρχές, οι οποίες υποτάχθηκαν στις διαθέσεις των κομματικών τους χώρων, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στο απόλυτο αδιέξοδο. Πρέπει έστω και την τελευταία στιγμή να συνειδητοποιήσουν όλοι οι συμπολίτες ότι στις διαθέσεις τους εναπόκειται η αποτροπή των δυσμενών εξελίξεων που αν δεν συμβεί διακυβεύεται ανεπιστρεπτί η βιωσιμότητα των οικισμών τους.


Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ


ΟΜΙΛΙΑ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ


(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 1-3-2010 )

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, στις 9 Φεβρουαρίου στην εισήγησή σας στα πλαίσια του κοινωνικού διαλόγου για το ασφαλιστικό σύστημα διαβεβαιώσατε ότι προσπαθείτε να θεμελιώσετε τις αρχές του συστήματος -εκτός των άλλων- και ως δημόσιο, καθολικό και κοινωνικά δίκαιο. Στις αρχές αυτές έχει εξαλειφθεί το αναδιανεμητικό, το οποίο το χρησιμοποιούσατε κατά κόρον. Συγχρόνως διευκρινίσατε ότι η όλη σας προσπάθεια σηματοδοτεί τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει τόσο εντός όσο και εκτός της Ελλάδας. Ειλικρινής η διαπίστωση! Και βεβαίως επαναδιατυπώσατε το σημείο του διαγγέλματος του κυρίου Πρωθυπουργού όπου χαρακτήρισε το ασφαλιστικό ως εθνικό θέμα. Διαβεβαιώσατε, επίσης, ότι οι οικονομικώς αδύναμοι δεν θα συμμετέχουν στα βάρη του συστήματος και ότι θα παραμείνει ισχυρή η αλληλεγγύη των γενεών.

Μετά τη σημερινή δήλωση του κυρίου Πρωθυπουργού για την θυσία, -για την προσφορά του ενός μισθού από τον Έλληνα εργαζόμενο για τη σωτηρία της πατρίδας- φανταστείτε τι θα συμβεί εάν οι εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΟΓΑ, του Ι.Κ.Α., του Ο.Α.Ε.Ε. και των άλλων ευγενών ταμείων έλθουν να σας προσφέρουν μία σύνταξη. Και όμως, σήμερα, κύριε Υπουργέ, τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αναφέρουν ότι έχετε ήδη αποφασίσει να παγώσετε κάθε αύξηση επί όλων των συντάξεων. Σήμερα το είδα στα πρωτοσέλιδα των έγκριτων εφημερίδων, αυτών που έχουν αναλάβει το ρόλο της διαμόρφωσης και της χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Ήδη αυξήσατε με έμμεσο, πλην εκβιαστικό τρόπο, τα όρια συνταξιοδότησης σύμφωνα με την ίδια εισήγησή σας. Δεν γνωρίζω εάν έχει παραμείνει κατόπιν αυτού, κάτι από τις αρχικές σας δεσμεύσεις. Και βεβαίως όλα αυτά που σας ανέφερα αποτυπώνονται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο -δεν συνηθίζω να το κάνω αλλά κατόπιν της αναφοράς από τον κύριο Πρωθυπουργό, αναφέρομαι και εγώ- σε κάποια δημοσκόπηση όπου σήμερα αναφέρει ως μελανό σημείο, κακό σημείο της μέχρι τώρα διακυβέρνησής σας, τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού.

Εφόσον, λοιπόν, ο ασφαλισμένος σύμφωνα με τις διακηρύξεις σας λαμβάνει μικρότερο ποσό σύνταξης θα υποχρεούται να παραμένει στην εργασία ακόμα και μετά τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σύμφωνα με τα κριτήρια, σύμφωνα με τους συντελεστές που έχετε θέσει για όσους απασχολούνται μετά το 62ο έτος και φτάνουν μέχρι το 70ό ή 71ο έτος. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες σας προβλέπεται μειωμένη σύνταξη για τους νέους ασφαλισμένους και για 15% για τους υπόλοιπους, καθώς επίσης και αύξηση των ορίων ηλικίας.Από το 2018 και μετά για να εξασφαλίσει κάποιος ασφαλισμένος ικανοποιητική σύνταξη, δηλαδή σύνταξη στα σημερινά χαμηλά, κατά κοινή ομολογία όρια, θα πρέπει να εργάζεται για περισσότερα από τριάντα πέντε χρόνια. Είναι γνωστό ότι το 70% του συνόλου των καταβαλλομένων συντάξεων κινείται κοντά στο κατώτατο όριο.

Η αλλαγή της βάσης του υπολογισμού της σύνταξης βάσει του συνολικού εργάσιμου βίου θα μειώσει τις συντάξεις από 7% έως 20%.Όμως, δεν καταλαβαίνετε κάτι βασικό, κύριε Υπουργέ -όχι εσείς, αλλά ως Κυβέρνηση, γιατί αυτή η φιλοσοφία διαπερνά όλη την πολιτική σας ότι με αυτές τις ρυθμίσεις διαιωνίζετε το φαύλο κύκλο της απασχόλησης και της ανεργίας σε μία χώρα η οποία μαστίζεται - σύμφωνα και με το δικό σας, αν θυμάμαι, ισχυρισμό- από τη νεανική ανεργία με ποσοστά άνω του 25%. Και μην ξεχνάτε, κύριε Υπουργέ, ότι αυτή τη στιγμή στην Ισπανία η ίδια ανεργία, η νεανική ανεργία, ανέρχεται και ξεπερνά το 44%. Και όλοι έγκριτοι παρατηρητές προειδοποιούν ότι τέτοια ποσοστά συνεπάγονται κοινωνικές εκρήξεις. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος των ρυθμίσεων τις οποίες προωθείτε.Και όμως, την ίδια στιγμή, κύριε Υπουργέ, απουσιάζουν πλήρως, είναι υποβαθμισμένοι ή και εξαφανισμένοι όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Το Σ.ΕΠ.Ε., τα περιφερειακά κέντρα ελέγχου του Ι.Κ.Α., από τα έντεκα αυτή τη στιγμή δύο είναι υποστελεχωμένα -απ’ ό,τι γνωρίζω και σε απάντηση που είχα και από την προηγούμενη Κυβέρνηση- τα υπόλοιπα δεν λειτουργούν και γνωρίζετε ότι σε τομείς όπως οι επισιτιστικοί, η ανασφάλιστη εργασία ξεπερνά το 60%-65% και 70%. Εδώ και αρκετά χρόνια, ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το προειδοποιητικό κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Μη νομίζετε ότι και εμείς δεν αγωνιούμε για την πορεία του ασφαλιστικού κινήματος. Έχουμε προσδιορίσει επακριβώς τις αιτίες της κακοδαιμονίας του συστήματος, διατυμπανίζουμε ότι το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι δημοσιονομικό αλλά βαθύτατα πολιτικό και αναπτυξιακό. Είναι αντικείμενο της πολιτικής οικονομίας, δεν είναι αποκλειστικά και μόνο το δημοσιονομικό όπως εσείς θέλετε να το παρουσιάσετε.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει η Β΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΡΟΔΟΥΛΑ ΖΗΣΗ)

Τις λεπτομερείς θέσεις μας για τη διαχρονική αντιμετώπιση του προβλήματος τις καταθέσαμε κατά τη διάρκεια της συζήτησης νόμου Πετραλιά και βρίσκονται στα Πρακτικά της Βουλής. Και απ’ ό,τι θυμάμαι, κύριε Υπουργέ, με το μεγαλύτερο μέρος αυτών των διαπιστώσεων και προτάσεων συμφωνούσατε και εσείς ως ΠΑ.ΣΟ.Κ. τότε. Μαζί τις στηρίζαμε, αντικρούοντας το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Τις προτάσεις μας εκείνες, παρά τις δικές σας υπαναχωρήσεις, εξακολουθούμε να τις υπερασπιζόμαστε μέχρι σήμερα και είναι ιδιαίτερα τιμητικό για μας που αποτελούν και τεκμηριωμένες θέσεις και του Ινστιτούτου εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε. Για άλλη μια φορά σας προτρέπουμε να ανατρέξετε σε αυτές. Μέχρι τώρα δεν έχουμε κατανοήσει γιατί έχετε υπαναχωρήσει από αυτές τις θέσεις που μέχρι προσφάτως τις στηρίζατε, νομίζω, ένθερμα.


Ευχαριστώ πολύ.


Υπογειοποίηση γραμμών υψηλής τάσης της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΕΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Απάντηση για το θέμα των υπογειοποιήσεων των γραμμών υψηλής τάσης της ΔΕΗ στην ευρύτερη περιοχή των Πατρών, έλαβε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμπίλη. Στην απάντηση του ΥΠΕΚΑ αναφέρεται ότι το έργο έχει την έγκριση του Δήμων Πατρέων και Μεσσάτιδας, (με εξαίρεση τις περιοχές Βελβιτσίου και Μπάλα) ενώ αναμένεται η θέση του Δήμου Ρίου.


Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των έργων, προβλέπει ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση και εν συνεχεία οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012, ενώ η κατασκευή των έργων προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2014.

Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο της απάντησης που υπογράφεται απ’ τον υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη καθώς και την αναλυτική θέση της ΔΕΗ που στάλθηκε στους 3 Δήμους.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


ΘΕΜΑ: Απάντηση στην 5315/05-02-10 Ερώτηση
Σε απάντηση της υπ' αριθ. 5315/05-02-10 Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή από το Βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλη, σας διαβιβάσουμε το ΔΕΑΔ/796/12-02-10 έγγραφο της ΔΕΗ ΑΕ, το οποίο καλύπτει το θέμα.
Σε κάθε περίπτωση, η προστασία του κοινού από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία αποτελεί βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Ο Υφυπουργός


Γιάννης Μανιάτης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

Για τα θέματα των υπογειοποιήοεων και αναδιατάξων των ΓΜ 150 ΚV στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας έχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις μεταξύ ΔΕΗ και Εκπροσώπων των εμπλεκομένων Δήμων, της Νομαρχίας κλπ. Η τελευταία πρόταση της ΔΕΗ υπεβλήθη με το «β» σχετικό που επισυνάπτεται, με την οποία ικανοποιούνται όλα τα αιτήματα των Δήμων. Στη συνέχεια έγιναν μικροτροποποιήσεις της τελικής λύσης προκειμένου να ικανοποιηθούν πρόσθετες απαιτήσεις των Δήμων και της Αρχαιολογίας

Ο Δήμος Πατρέων είχε συμφωνήσει με τις προτάσεις της ΔΕΗ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Προσφάτως δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα με ορισμένους κατοίκους των οικισμών Βελβίτσι και Μπάλα για τη διέλευση κοντά από τους οικισμούς της παραλλαγής της ΓΜ 150 KV Τριχωνίδα -Πάτρα II, παρόλο που η όδευση της Γ Μ δεν εμπλέκεται άμεσα με τους οικισμούς.

Στις 30.6 09 έγινε συνάντηση εκπροσώπων της ΔΕΗ, του Δήμου και ορισμένων κατοίκων των υπόψη οικισμών. Τελικά προκειμένου να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση η ΔΕΗ πρότεινε και ο Δήμος απεδέχθη να γίνει ακόμη μεγαλύτερη παραλλαγή, ώστε η όδευσή της να διέρχεται μόνο από δασική περιοχή και να μην εμπλέκεται ούτε έμμεσα με τους υπόψη οικισμούς. Όμως. μια μικρή ομάδα κατοίκων του οικισμού Βελβιτσίου εξακολουθεί να διαφωνεί με την τελική όδευση τμήματος της Γ Μ. 150 KV Κόρινθος - Πάτρα, παρόλο που η Γ.Μ. δεν εμπλέκεται με τον οικιστικό ιστό της συγκεκριμένης περιοχής αλλά διέρχεται πλησίον αυτής. Παρ' όλα αυτά αν υπάρχει τεχνικά η δυνατότητα για κάποια τοπική μικρή βελτίωση θα προσαρμόσουμε, ανάλογα τη μελέτη μας, στη φάση κατασκευής της Γ.Μ

Οι περιβαλλοντικές μελέτες των τελικών λύσεων που προτείνει η ΔΕΗ και έχουν την αποδοχή των Δήμων Πατρέων και Μεσσάτιδας έχουν υποβληθεί με τα «γ» και «δ» σχετικά στο ΥΠΕΚΑ/ΕΥΔΕ για Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ) Το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των υπόψη έργων, προβλέπει ότι η περιβαλλοντική αδειοδότηση και εν συνεχεία οι απαιτούμενες απαλλοτριώσεις θα έχουν ολοκληρωθεί στις αρχές του 2012. Η κατασκευή των έργων προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2014.

Με τιμή


Αρθούρος Ζερβός



ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΠΟΥ ΣΤΑΛΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Σε συνέχεια των παραπάνω σχετικών και μετά από την τελευταία συνάντηση που είχαμε μαζί σας στις 10/9/08 στα γραφεία σας για την διευθέτηση και των τελευταίων αντιρρήσεων (εμπλοκών) που υπήρχαν εκ μέρους των Δήμων Ρίου και Μεσσάτιδας, παραθέτουμε παρακάτω για κάθε Δήμο αναλυτικά τις λύσεις που προτείνουμε ως αυτές προέκυψαν από την μελέτη των εκ μέρους σας τελευταίως υποβληθέντων προτάσεων.


1. Δήιιος Πατρέων

Με το «δ» σχετικό το Δημοτικό Συμβούλιο Πατρέων στις 22/7/08 αποφάσισε ομόφωνα να εγκρίνει την πρόταση της ΔΕΗ. Η ΔΕΗ τηρώντας τις υποσχέσεις της, βελτιστοποίησε περαιτέρω όσο ήταν τεχνικά εφικτό, την εναέρια είσοδο - έξοδο στον Υ/Σ ΠΑΤΡΑ III, περιοχή Ζαβλανίου έτσι ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η οπτική ρύπανση στην περιοχή. Με την νέα χάραξη της Γ.Μ., παρέχεται η δυνατότητα, σε βάθος χρόνου, της πιθανής μετεγκατάστασης του Υ/Σ ΠΑΤΡΑ III σε χώρο που θα παραχωρήσει ο Δήμος Πατρέων.

2. Δήμος Μεσσάτιδας

Στην συνάντηση που είχαμε στις 10/9/08 στα γραφεία του Δήμου, μας διατυπώθηκε το αίτημα απομάκρυνσης των υφιστάμενων Γραμμών Μεταφοράς εκτός των ορίων Οικισμού στη περιοχή Καλλιθέα, Παρόλο που το παραπάνω αίτημα δεν συμπεριλαμβανόταν στις αρχικές δεσμεύσεις της Διοίκησης, η ΔΝΕΜ εξέτασε το αίτημα από τεχνικής πλευράς και εκπόνησε προμελέτη παραλλαγής των εναέριων Γ.Μ. ικανοποιώντας έτσι το αίτημα για παράκαμψη της Καλλιθέας. Επομένως και οι τρεις Γ.Μ. που διέρχονται διαμέσου του οικισμού της Καλλιθέας αποξηλώνονται, θα μετατοπιστούν εκτός οικισμού θα διέρχονται κυρίως από δασικές εκτάσεις και ο αριθμός των νέων Γ.Μ. θα είναι δύο.

3. Δήμος Ρίου
Στην συνάντηση που είχαμε στις 10/9/08 στα γραφεία του Δήμου σας,διατυπώθηκαν εκ μέρους σας τα παρακάτω αιτήματα.


α) Υπογειοποίηση της Γ,Μ. 150 Κ\/ στην περιοχή «Αραχωβίτικα» η οποία τροφοδοτεί το εργοστάσιο ΤΙΤΑΝ. Το πιο πάνω αίτημα δεν συμπεριλαμβανόταν στις αρχικές δεσμεύσεις της Διοίκησης της Επιχείρησης.

β) Νέα χωροθέτηση του τμήματος της εναέριας Γραμμής Μεταφοράς Τριχωνίδα - Πάτρα Π έτσι ώστε να κινείται μέσα στο χώρο του ΚΥΤ Πάτρας και να μην υπάρχει άμεση οπτική όχληση με την οικιστική περιοχή του «Καστελόκαμπου».
γ) Μετακίνηση του τερματικού χώρου των 400 Κ\/ & 150 Κ\/ από τον χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών, κατά περίπου 400 γπ σε περιοχή εντός του ποταμού Σέλεμνου.

Αφού εξετάσαμε αναλυτικά τα πιο πάνω αιτήματα από τεχνικής πλευράς, σας ενημερώνουμε αναλυτικά για κάθε ένα από τα αιτήματα σας ως ακολούθως:

α)Όσον αφορά την υπογειοποίηση της διασυνδετικής Γ.Μ. 150 Κν στην περιοχή «Αραχωβίτικα» η ΔΝΕΜ συμφωνεί να υλοποιηθεί και εκπόνησε προμελέτη γι' αυτό. Το πιο πάνω έργο θα ενταχθεί στο συνολικό χρονοδιάγραμμα όλων των έργων που πρόκειται να γίνουν στην περιοχή.

β)Μελετήθηκε σε στάδιο προμελέτης νέα χωροθέτηση της Γ.Μ. 150 κν Τριχωνίδα - Πάτρα II που κινείται μέσα στο ΚΥΤ Πάτρας ώστε να μειωθεί στο ελάχιστο η οπτική όχληση στην περιοχή Καστελόκαμπου.

γ)Όσον αφορά για το αίτημα μετακίνησης του τερματικού το^ν 400 κν και 150 Κν σε περιοχή εντός του ποταμού Σέλεμνου, αφού το εξετάσαμε ενδελεχώς, καταλήξαμε ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί για τους παρακάτω λόγους. Δεν υπάρχει επίπεδη έκταση εμβαδού τουλάχιστον σε σχήμα ορθογωνίου (80 Χ100 μ ).
Και, εάν υποθέταμε ότι διαμορφωνόταν μια τέτοια έκταση, μας απαγορεύεται από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό (ΓΟΚ 2000) να χωροθετήσουμε και να κατασκευάσουμε έργο εντός ποταμού ή παραποτάμιας περιοχής. Η θέση μέσα σε παραποτάμια περιοχή είναι άκρως επικίνδυνη και τεχνικά μη υλοποιήσιμη. Παρόλα αυτά όμως η Επιχείρηση δεσμεύεται ότι τα αγροτεμάχια που θα καταλάβουν τα ζεύγη των πυλώνων εκατέρωθεν του ποταμού Σέλεμνου θα αγορασθούν απ' την Επιχείρηση στο ακέραιο.

Με δεδομένο τα παραπάνω, παρακαλούμε τους Δήμους Ρίου και Μεσσάτιδας, να μας επιστρέψουν ένα θεωρημένο χάρτη με συνημμένη επ' αυτού την απόφαση του Δ.Σ. του κάθε Δήμου με την οποία εγκρίνονται τα έργα όπως πιο πάνω.

Παρακαλούμε επίσης όπως οι αποφάσεις απ' τα Δ.Σ. των Δήμων σας να έχουν ληφθεί έως 24.10.08, σε αντίθετη περίπτωση η Επιχείρηση θα εξετάσει την ακύρωση όλων των προτεινόμενων λύσεων.

Ζητούμε επίσης της συνδρομή σας για την απόκτηση των τεσσάρων τερματικών χώρων που απαιτούνται, ήτοι Γηροκομείου και Γλαύκου - Περιβόλας (Πάτρας), Μανωλιάς (Μεσσάτιδος) και τέλος χώρος πλησίον του ποταμού Χάραδρου (Ρίου). Τέλος θα πρέπει επίσης να γνωμοδοτήσετε θετικά και έγκαιρα για όλα τα έργα μέσω της Νομαρχίας Αχαΐας προς την ΕΥΠΕ/ΥΠΕΧΩΔΕ.

Με εκτίμηση


Α. ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ


Διευθυντής Νέων Έργων Μεταφοράς

Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Διαιωνίζονται τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Αγ. Ανδρέας


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Επίκαιρη ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, ζητώντας να γνωστοποιηθούν επιτέλους οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το θέμα της επαναλειτουργίας του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας».

Ο κ. Τσούκαλης ερωτά την κ. Ξενογιαννακοπούλου εάν σκοπεύει να ανταποκριθεί στο διαχρονικό αίτημα των φορέων της πόλης να επισκεφτεί άμεσα την Πάτρα και να επιληφθεί προσωπικά της κατάστασης.

Το κείμενο της ερώτησης η οποία θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 8 Μαρτίου έχει ως εξής:
Τρείς (3) περίπου μήνες παρήλθαν από την ευρεία σύσκεψη φορέων της Πάτρας και της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου σας σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του ΠΓΝ Αγ. Ανδρέας και η κατάσταση είναι το ίδιο θολή όπως πριν ένα χρόνο. Μάλιστα διοχετεύονται στον τοπικό τύπο, ως δηλώσεις σας, απίθανες αναφορές όπως π.χ. « … ας αποφασίσουν οι φορείς της πόλης τι θέλουν…».

Παρά τις εκκλήσεις των φορέων της περιοχής αλλά και του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού ακόμα δεν προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων, τα οποία δεν προχωράνε, ενώ ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στις εκκλήσεις τους για συνάντηση.

Πρόσφατα ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, εκφράζοντας την ομόθυμη άποψη των τοπικών φορέων, σας έθεσε ως καταληκτική προθεσμία το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να γνωστοποιήσετε τις προθέσεις σας για τη τύχη του νοσοκομείου.

Δεδομένων των ανωτέρω καθώς και ότι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν θέσει ως στόχο τη λειτουργία της νέας πτέρυγας και τη μεταφορά όλων των κλινικών στο Π.Γ.Ν.Π. εντός του 2010,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

1) Σκοπεύετε άμεσα – εντός του Φεβρουαρίου- να γνωστοποιήσετε τις προθέσεις σας για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου;

2) Σκοπεύετε να ανταποκριθείτε στο διαχρονικό αίτημα των φορέων της πόλης να επισκεφτείτε άμεσα την Πάτρα και να επιληφθείτε προσωπικά της κατάστασης;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης


Αδικαιολόγητη ματαίωση προγραμματισμένης τριμερούς συνάντησης για το ζήτημα της εφημερίδας “ΗΜΕΡΑ”.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Την αδικαιολόγητη ματαίωση της τριμερούς συνάντησης για το ζήτημα της εφημερίδας «Ημέρα» φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης και Βασίλης Μουλόπουλος.

Στην ερώτησή τους οι δύο βουλευτές, αναφέρουν:


Την έντονη απογοήτευσή του εξέφρασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας για ματαίωση της προγραμματισμένης για σήμερα 1η Μαρτίου τριμελούς συνάντησης με τον ιδιοκτήτη της εφημερίδας «ΗΜΕΡΑ». Η ΕΣΗΕΠΗΝ είχε επιδιώξει δεύτερη τριμερή συνάντηση μετά την πρώτη της 16ης Νοεμβρίου, για το μείζον πρόβλημα που έχει ανακύψει μετά την απόφαση του ιδιοκτήτη της εφημερίδας «Ημέρα» της Πάτρας να αναστείλει την έκδοση της, κρατώντας σε εργασιακή ομηρία δεκάδες δημοσιογράφους.

Η πρώτη τριμερής συμφιλιωτική διαδικασία είχε καταλήξει σε συμφωνία με δύο σκέλη. Αφενός θα συνεχίζονταν οι διαβουλεύσεις έτσι ώστε να εξαντληθεί κάθε περιθώριο για επαναλειτουργία της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας. Αφετέρου, θα καταβάλλονταν μέσα σε είκοσι ημέρες τα δεδουλευμένα που οφείλονται από την επιχείρηση στους εργαζόμενους.

Σύμφωνα με την απάντηση του κ. Υφυπουργού σε επίκαιρη ερώτηση στην ολομέλεια στις 19 Νοεμβρίου 2010, «Υποχρέωση της επιχείρησης -και αυτό δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση- είναι να υπάρξει πλήρης ανταπόκριση στις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα δεδουλευμένα και να εξαντληθεί, κάθε περιθώριο για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας.»

Το γεγονός είναι ότι ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας δεν τήρησε καμία δέσμευση που είχε αναλάβει κατά την ανωτέρω πρώτη τριμερή συνάντηση και παρά τις ενημερωτικές επιστολές της ΕΣΥΕΠΗΝ προς το Υπουργείο σας και ενώ έχετε ήδη ζητήσει ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Πάτρας, αποφασίσατε μονομερώς τη ματαίωση, ουσιαστικά της τριμερούς συνάντησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τριμελής ματαιώθηκε κατόπιν εγγράφου του εργοδότη προς το Υπουργείο ότι βρίσκεται σε στάδιο διαπραγμάτευσης και πιθανής συμφωνίας με τους εργαζόμενους, γεγονός αναληθές. Απορία προκαλεί το γεγονός ότι η ματαίωση της τριμερούς έγινε χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση του τρίτου μέρους, δηλαδή των εργαζομένων και της Ένωσής τους, γεγονός που θα απεκάλυπτε και την αναλήθεια όσων επικαλείται η πλευρά της εργοδοσίας.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Για πιο λόγο ματαιώθηκε η τριμερής συνάντηση; Η στάση της πολιτικής ηγεσίας θα πρέπει να ερμηνευτεί ως αποδεχόμενη τις θέσεις του ιδιοκτήτη της εφημερίδας;

- Αν όχι, σκοπεύετε να αναθεωρήσετε άμεσα την απόφασή σας και να προχωρήσετε σε διοργάνωση εκ νέου συνάντησης


Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασίλης Μουλόπουλος

Τσούκαλης Νίκος

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

ΘΕΜΑ; Τριμερής συνάντηση για την εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ», ΣΧΕΤ: Η με αρ. πρωτ. 6785/1-3-2010 ΕΡΩΤΗΣΗ


Σε απάντηση της με αρ. πρωτ. 6785/1-3-2010 Ερώτησης, που κατατέθηκε στηΒουλή από τους Βουλευτές κ. κ. Β. Μουλόπουλο και Ν. Τσούκαλη, σχετικά-με το ανωτέρω θέμα, σας πληροφορούμε τα εξής:

-—
Η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μας, ανταποκρινόμενη στο υπ' αριθ. 4601/21-12-2009 αίτημα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Πάτρας, για διενέργεια συμφιλιωτικής σύσκεψης προς λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ», κάλεσε τα ενδιαφερόμενα μέρη σε σύσκεψη στις 22 Φεβρουαρίου 2010, στην οποία θα παρίστατο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου μας κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος, με την υπ' αριθ. 2699/333/9-2-2010 πρόσκληση. Η Εταιρεία (εφημερίδα «ΗΜΕΡΑ») μας γνωστοποίησε με σχετικό έγγραφο της, ότι δεν θα προσέλθει στη σύσκεψη, γεγονός που ετέθη υπόψη των εκπροσώπων των εργαζομένων. Κατόπιν τούτου, κανένα από τα δύο μέρη δεν προσήλθε στην ορισθείσα σύσκεψη.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ