Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Νέο κρούσμα ρατσιστικής βίας στον Άγιο Παντελεήμονα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Έχουν πληθύνει το τελευταίο διάστημα οι ρατσιστικές επιθέσεις συμμοριών εναντίον μεταναστών σε διάφορες περιοχές της Αθήνας. Το φαινόμενο αυτό λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, δεδομένου ότι οι οπλισμένες συμμορίες δρουν οργανωμένα και ανεξέλεγκτα, ενώ χτυπούν απροειδοποίητα και απρόκλητα φιλήσυχους ανθρώπους του μεροκάματου.

Στις 5.30 το πρωί της 5ης Μαΐου 2010, ομάδα 15-20 φασιστών επιτέθηκε απρόκλητα εναντίον δύο Αφγανών προσφύγων στην Πλατεία Αγίου Παντελεήμονα. Σύμφωνα με καταγγελίες της Αφγανικής Κοινότητας, με ξύλα, πέτρες και καρέκλες από καφενεία της Πλατείας, οι αυτόκλητοι υπερασπιστές της εθνικής καθαρότητας χτύπησαν δολοφονικά τους 20χρονους Ρασούλ Αχμαντί και Φαουάντ Μπαγιάζ, που εκείνη την ώρα περίμεναν τον εργοδότη τους στην οδό Αχαρνών για να πάνε στη δουλειά. Οι δύο πρόσφυγες μεταφέρθηκαν και νοσηλεύονται στον Ευαγγελισμό με τραύματα στο κεφάλι και το σώμα. Ο ένας από τους δύο είναι σε σοβαρή κατάσταση με σπασμένα δόντια και πολλαπλά τραύματα στο πρόσωπο. Σύμφωνα με καταγγελίες, λίγες ώρες πριν η ίδια ομάδα είχε μαχαιρώσει σοβαρά άστεγο παλαιστίνιο που κοιμόταν σε παγκάκι στην πλατεία Βικτωρίας.

Τα ως άνω βίαια περιστατικά δεν αποτελούν εξαίρεση και δεν είναι τα μοναδικά που έχουν καταγραφεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα. Πριν από λίγες μέρες η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» είχε καταγγείλει επιθέσεις και απειλές εναντίον Αφγανών στην οδό Αλκιβιάδου με σημείο αφετηρίας την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση μίσους της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, με την πλήρη ανοχή της αστυνομίας.


Η κυβέρνηση δυστυχώς σιωπά, ενώ η Αστυνομία επεμβαίνει καθυστερημένα, τελικά δεν προστατεύει τους έχοντες ανάγκη και οι έρευνές της σπανίως αποδίδουν καρπούς. Επιπλέον, η αδυναμία σύλληψης των δραστών όχι μόνο δεν λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την επανάληψη πράξεων ρατσιστικής βίας, αλλά αντιθέτως ενθαρρύνει την επιθετικότητα ακροδεξιών θυλάκων.
Δεδομένου ότι το φαινόμενο του ρατσισμού λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και στη χώρα μας, απαιτείται επειγόντως οργανωμένο σχέδιο δράσης και όχι ευχολόγια.

Με βάση τα προαναφερόμενα,

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται να εκπονήσει άμεσα ένα αποτελεσματικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης φαινομένων ρατσιστικής βίας, δεδομένου ότι τα όποια ισχύοντα μέτρα κρίνονται εκ των πραγμάτων ανεπαρκή;
- Για ποιους λόγους η Ελληνική Αστυνομία επιδεικνύει χαρακτηριστική δυστοκία αναφορικά με τη διαλεύκανση παρομοίων υποθέσεων και τη σύλληψη των δραστών;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Τάσος Κουράκης
Βασίλης Μουλόπουλος
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ



ΘΕΜΑ : Καταγγελλόμενα για ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών.
ΣΧΕΤ: ΕΡΩΤΗΣΗ 10025/12-05-2010


Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. κ, Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ, Τ. ΚΟΥΡΑΚΗΣ, Β. ΜΟΥΛΟΠΟΥΛΟΣ, Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ και Γ. ΨΑΡΙΑΝΟΣ, σας γνωρίζουμε ότι το θέμα της ρατσιστικής δράσης ακροδεξιών στοιχείων απασχόλησε την πολιτική ηγεσία από την πρώτη στιγμή της παρουσίας μας στο Υπουργείο. Στόχος και επιδίωξη μας είναι η δραστηριότητα αυτή να μην υποτιμηθεί από τις αρμόδιες Υπηρεσίες μας και να κτυπηθεί από την αρχή, για να αποτρέψουμε μελλοντική δράση τους. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων όπου εμφανίζονται, έστω και μεμονωμένα, έχουν δοθεί πρόσθετες εντολές και οδηγίες προς τις αστυνομικές Υπηρεσίες. Ειδικότερα οι εντολές αυτές αφορούν περαιτέρω δραστηριοποίηση του προσωπικού τους, εξονυχιστική έρευνα για κάθε περιστατικό και κυρίως ανάπτυξη του πληροφοριακού τους δικτύου. Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι ένας από τους κύριους στόχους της νέας Υπηρεσίας Ασφάλειας όπως θα αναδιαρθρωθεί με αρμοδιότητες για όλη την επικράτεια θα είναι, μεταξύ των άλλων, η πάταξη του προαναφερόμενου φαινομένου.

Παράλληλα, η εφαρμοζόμενη πολιτική στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εστιάζεται στην απόλυτη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κάθε προσώπου στη χώρα μας, καθώς και στην καταπολέμηση κάθε είδους ρατσιστικής συμπεριφοράς. Στρατηγικός στόχος και καθημερινή επιδίωξη μας στο Υπουργείο είναι η αποκλειστική διάθεση των οργάνων της δημόσιας τάξης στην υπηρεσία του πολίτη, με απώτερο σκοπό την εμπέδωση της εσωτερικής ασφάλειας, με πλήρη σεβασμό των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Προς την κατεύθυνση αυτή έχουμε αναπτύξει μια σειρά από πρωτοβουλίες και ήδη λαμβάνονται μέτρα που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των αστυνομικών σε θέματα σεβασμού και προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την αστυνομική δράση.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του νέου προγράμματος αντεγκληματικής πολιτικής του Υπουρ­γείου μας και της Ελληνικής Αστυνομίας, που εκπονήθηκε για τα έτη 2010-2014, έχει ενταχθεί η ριζική αντιμετώπιση των σύγχρονων μορφών εγκληματικότητας, οι οποίες απειλούν τον κοινωνικό ιστό της χώρας, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής με ιδιαίτερη έμφαση στην εξιχνίαση των σοβαρών εγκλημάτων και στη σύλληψη των δραστών με στόχο την εξασφάλιση του δικαιώματος ασφάλειας για όλους τους πολίτες που διαβιούν στην ελληνική επικράτεια.

Στο πλαίσιο της αποστολής της Ελληνικής Αστυνομίας καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια ενδυνάμωσης του μηχανισμού προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικότερα, δηλαδή των αρχών προστασίας της ζωής, του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της απαγόρευσης των διακρίσεων, των βασανιστηρίων και κάθε απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης, συμπεριφοράς και τιμωρίας. Για το λόγο δε αυτό, καταρτίζονται προγράμματα εκπαίδευσης τόσο στο βασικό όσο και στο μετεκπαιδευτικό επίπεδο με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους σπουδαστές των Αστυνομικών Σχολών και το μετεκπαιδευόμενο ένστολο προσωπικό και να προσδώσουν στην προσωπικότητα τους ισχυρή αυτοαντίληψη. συναισθηματική σταθερότητα στην προάσπιση όλων των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, χωρίς πολιτισμικές προκαταλήψεις ή διακρίσεις, σύμφωνα με τις σύγχρονες απαιτήσεις της κοινωνίας και της πολιτείας.
Σε ό,τι αφορά το περιστατικό που σημειώθηκε σε βάρος των δύο Αφγανών, σας ενημερώνουμε ότι, μόλις ενημερώθηκαν σχετικά οι αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες, αξιωματικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και του Τμήματος Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα μετέβησαν την 13-05-2010 στο Νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", όπου νοσηλευόταν ο ένας εκ των ανωτέρω αλλοδαπών, ο οποίος κατέθεσε ότι την 05,30' ώρα της 11-05-2010, που ευρίσκετο στην οδό Αχαρνών μαζί με το συμπατριώτη του, ομάδα δέκα αγνώστων ατόμων τους επιτέθηκε με ξύλα για άγνωστη αιτία, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του, ενώ ο συμπατριώτης του δεν τραυματίσθηκε, καθώς κατάφερε να διαφύγει. Για το εν λόγω περιστατικό, ενεργείται προανάκριση από το Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Παντελεήμονα και στο πλαίσιο αυτό εκδηλώνονται με αμείωτο ενδιαφέρον όλες οι προβλεπόμενες δικονομικές και αστυνομικές ενέργειες για τον εντοπισμό και την ανακάλυψη των αγνώστων δραστών.

Πέραν αυτών, οι Υπηρεσίες μας, ως κύριοι φορείς εξασφάλισης της δημόσιας ειρήνης, της απρόσκοπτης κοινωνικής διαβίωσης και της προστασίας των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, παρακολουθούν με ιδιαίτερη υπευθυνότητα και ευαισθησία τα θέματα αυτά και βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, ενώ σε συνεργασία με Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, συλλέγουν, αξιολογούν και διασταυρώνουν πληροφορίες και στοιχεία, καθώς και τις συνθήκες που επικρατούν διεθνώς, Στο πλαίσιο δε αυτό, στις Υπηρεσίες μας δόθηκαν εκ νέου εντολές και οδηγίες για τη συνεχή δραστηριότητα-ανταπόκριση του προσωπικού τους σε παρόμοια περιστατικά, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του φαινομένου και πάταξη αυτού.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ




Απαγόρευση έκδοσης διαβατηρίου σε ανυπότακτους ή λιποτάκτες εσωτερικού

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΚΟΥΒΕΛΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 54 του νόμου περί στρατολογίας, (Ν.3421/2005), απαγορεύεται η έκδοση διαβατηρίου στους ανυπότακτους ή λιποτάκτες, με μόνη εξαίρεση του ανυπότακτους εξωτερικού που διαμένουν σε χώρα του εξωτερικού. Παράλληλα όμως από το 2002 λόγω της άρσης της κατάστασης της γενικής επιστράτευσης, που έλαβε χώρα με το Προεδρικό Διάταγμα 371/13-12-02, μειώθηκε η βαρύτητα της πράξης της ανυποταξίας, με τη μεταβολή του χαρακτήρα της από κακούργημα σε πλημμέλημα.

Δεδομένων των ανωτέρω καθώς και ότι η απαγόρευση έκδοσης διαβατηρίου τυγχάνει αμιγώς διοικητική κύρωση, η επιβολή της οποίας πριν την έκδοση οποιασδήποτε δικαστικής απόφασης, παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας και εν πάση περιπτώσει συνιστά δυσανάλογο μέτρο, με βάση την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας ως προς την υπέρμετρη δέσμευση της προσωπικής ελευθερίας σε σχέση με τον επιδιωκόμενο νόμιμο σκοπό,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί,

Προτίθεστε να τροποποιήσετε την ισχύουσα νομοθεσία κατά τρόπο ώστε να αρθεί ο απόλυτος χαρακτήρας της απαγόρευσης έκδοσης διαβατηρίων για τους ανυπότακτους ή λιποτάκτες εσωτερικού;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατέθεσαν στη Βουλή των Ελλήνων οι Βουλευ­τές κ. κ. Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα τις διοικητικές κυρώσεις ανυπότακτων και λιποτακτών, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ' όψιν μου από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΘΑ. με. βάση το άρθρο 54 του Ν.3421/2005. στους τελούντες σε ανυποταξία ή λιποταξία απαγορεύεται:

(Ι) Η αποδημία σε χώρα του εξωτερικού ή η ναυτολόγηση σε πλοία γραμμής εξωτε­ρικού.
(2) Η χορήγηση ή θεώρηση διαβατηρίου, με εξαίρεση τους ανυπότακτους εξωτερι­κού.

Για την επιβολή των παραπάνω διοικητικών κυρώσεων δεν απαιτείται η προηγούμενη καταδίκη του ανυπότακτου ή του λιποτάκτη από το αρμόδιο στρατιωτικό δικαστήριο, οι δε α­παγορεύσεις ισχύουν για τους ανυπότακτους εσωτερικού και τους λιποτάκτες (στο εσωτερικό ή το εξωτερικό).

Κάθε διάταξη με την οποία επιβάλλονται κυρώσεις σε ανυπότακτους ή λιποτάκτες στοχεύει και συντελεί στον περιορισμό του αριθμού τους. Η ενδεχόμενη κατάργηση της ισχύουσας απαγόρευσης χορήγησης ή θεώρησης διαβατηρίου για τους ανυπότακτους εσωτερικού ή τους λιποτάκτες θα συντελούσε στο ακριβώς αντίθετο και μη επιθυμητό αποτέλεσμα της αύξησης του ήδη υψηλού αριθμού τους.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Β. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ


ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ



ΘΕΜΑ : Απαγόρευση έκδοσης διαβατηρίων σε ανυπότακτους ή λιποτάκτης εσωτερικού. ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΉΣΗ 10108/ 13-05-2010.

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ, κ, Φ ΚΟΥΒΕΛΗΣ και Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ και μας διαβίβασε το Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με το 78400/31057 από 03-06-2010 έγγραφό του, σε ότι μας αφορά, σας γνωρίζουμε ότι η απόφαση της μη χορήγησης διαβατηρίων σε ανυπότακτους ή λιποτάκτες του εσωτερικού λαμβάνεται πάντα εφ όσον σε βάρος των εν λόγω ατόμων υφίσταται το διοικητικό μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από ιη χώρα, το οποίο επιβάλλεται-ζητείται από τις αρμόδιες στρατιωτικές Αρχές, στην αρμοδιότηττα των οποίων είναι επίσης η άρση του ή μη.

Η υλοποίηση της νομοθεσίας περί στρατολογίας (ν. 3421/2005) και η τροποποίηση ή μη αυτής εμπίπτει, κατά κύριο λόγο στην αρμοδιότητα του συνερωτώμενου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΠΑΣ


Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ


(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 11-3-2010 )

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.Κατά τη σημερινή συζήτηση ανακύπτει, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα κρίσιμο ερώτημα το οποίο ετέθη και κατά τη διάρκεια συζητήσεων στην διαρκή επιτροπή της Βουλής. Και βεβαίως, το ερώτημα απευθύνεται προς την άλλη όχθη, προς την απέναντι πλευρά.
Είχα θέσει τότε το ερώτημα: Η πρόβλεψη ότι το νομοσχέδιο αυτό θα επιφέρει ρατσιστικές εκδηλώσεις, αναταραχές, εντάσεις μένει απλώς στο επίπεδο της διαπίστωσης ή είναι κάτι το οποίο από την άλλη πλευρά είναι ευκταίο. Και επ’ αυτού θα πρέπει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός να απαντήσει ειλικρινώς.

Γιατί εάν δεν είναι ευκταίο, τότε είναι υποχρεωμένο το κόμμα αυτό -για να μην ισχύει το γνωστό «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται»- να συμπράξει με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ούτως ώστε η διαπίστωση αυτή να μην επαληθευτεί. Γιατί εάν δεν συμπράξει, τότε είναι προφανές ότι επιβεβαιώνονται απολύτως οι εκτιμήσεις οι οποίες έχουμε, ότι το κόμμα αυτό επιβιώνει πολιτικά μόνο και μόνο πλατσουρίζοντας στη φοβία, στην ανασφάλεια και σε όλα τα συναισθήματα φόβου που νιώθει ο ελληνικός λαός μέσα σε μια περίοδο κρίσης.

Το δεύτερο έχει να κάνει με την περίφημη αρχή της αμοιβαιότητας. Η επιλογή των χωρών που θα υπογράψουμε διμερείς συμφωνίες-συμβάσεις προκειμένου να ισχύσει η αμοιβαιότητα βεβαίως κάτι δείχνει. Συγκεκριμένα δεν είναι τυχαίες οι αναφορές των χωρών αυτών της λεγόμενης ανεπτυγμένης Δύσης. Αλήθεια, για τη νότια Αφρική ποια είναι η άποψή σας; Ζουν εκεί τριάντα πέντε χιλιάδες Έλληνες.

Ή μήπως στη Ζιμπάμπουε δεν ξέρετε ότι ζουν χίλιοι Έλληνες ή στη Μοζαμβίκη ζουν πεντακόσιοι Έλληνες; Θα υπάρχουν διμερείς συμφωνίες εκεί με αυτούς; Όχι.
Είναι απλό. Επιβεβαιώνονται απολύτως αυτά τα οποία λέμε ότι οι επιλογές σας, ακόμη και αυτές οι επιλογές σας, υπαγορεύονται από σαφέστατα ιδεολογικά πρόσημα, σαφέστατες ιδεολογικές προτιμήσεις, που σας προσδιορίζουν βεβαίως, σαν κόμμα. Δεν είναι κακό.(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΛΑΟΣ)

Εγώ το σέβομαι απολύτως, αρκεί να ομολογείτε και να λέτε ότι είμαστε ενταγμένοι εκεί. Τέλος! Δεν διαφωνούμε σε αυτό. Ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι σας αντιμετωπίζουμε σκληρά μεν, αλλά ιδεολογικοπολιτικά δε. Χωρίς καμία άλλη διαφοροποίηση. Να είμαστε καθαροί. Έτσι δεν είναι; Σαφέστατα.

Όσον αφορά τα άρθρα τώρα. Καταθέσαμε μια σειρά τροπολογιών, κύρια Υφυπουργέ, για τις οποίες επιμένουμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Θα αναφερθώ περιληπτικά και για να μην κάνουμε κατάχρηση του χρόνου. Στο άρθρο 1, προτείνουμε μια σειρά τροπολογιών. Βασικές αρχές μας είναι η αποδέσμευση του καθεστώτος του παιδιού που γεννιέται και μεγαλώνει στη Ελλάδα, από το καθεστώς των γονιών και η διαφοροποίηση της διαδικασίας πολιτογράφησης από την πολιτογράφηση με δήλωση.


Και βεβαίως, η πρότασή μας αυτή έχει μια αντίληψη που δεν επιτρέπει αυτό που ανέφερε ο κύριος Υπουργός, τον λεγόμενο «τουρισμό» της ιθαγένειας. Οι τροπολογίες αφορούν στο καθεστώς των γονέων σε περίπτωση γέννησης του παιδιού στην Ελλάδα. Την αποσύνδεση του καθεστώτος των γονέων από την απόδοση ιθαγένειας σε παιδί που έχει φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο. Την απαλοιφή της προϋπόθεσης της νομιμότητας για την υποβολή δήλωσης και αίτησης από το τέκνο που ενηλικιώνεται μετά τη φοίτηση. Την κατάργηση των ποινικών κωλυμάτων για τους ενηλικιούμενους ανήλικους.

Οι ρυθμίσεις αυτές που προτείνουμε, με μια μικρή βέβαια, διαφοροποίηση της αρχικής διατύπωσης του νομοσχεδίου, του πρώτου σχεδίου που αναρτήθηκε προς διαβούλευση το Δεκέμβριο του 2009, είναι δίκαιες και αντίστοιχες με τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Το κρίσιμο στοιχείο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι η ένταξη που τεκμαίρεται όταν ο γονέας έχει ζήσει πέντε χρόνια στη χώρα μόνιμα και όταν το παιδί έχει φοιτήσει στο σχολείο στην Ελλάδα. Επισημαίνουμε το μόνιμα και έχουμε απαλείψει από την τροπολογία μας τη λέξη νόμιμα, γιατί θέλουμε να αποσυνδέσουμε το καθεστώς του παιδιού από αυτό των γονέων.

Θεωρούμε ιδιαίτερα θετική και προς τη σωστή κατεύθυνση, κυρία Υφυπουργέ, την τροποποίηση που πραγματοποίησε ο κύριος Υπουργός ως μεταβατική στο νομοσχέδιο, αν και τη θεωρούμε ατελή. Πρέπει, όμως, να σκεφτείτε σοβαρά την ανάγκη τροποποίησης του άρθρου ως προς την αποσύνδεση του νομικού καθεστώτος των γονέων από τα παιδιά που έχουν φοιτήσει σε ελληνικό σχολείο. Εισάγεται μια δυσμενής διάκριση εις βάρος των παιδιών που έχουν ένα σημαντικό τεκμήριο ενσωμάτωσης στην ελληνική κοινωνία.Από τη στιγμή που το παιδί παρακολουθεί επιτυχώς το ελληνικό σχολείο, πρέπει να αποκτά αυτοδικαίως τη δυνατότητα επιλογής ιθαγένειας στα 18 και μάλιστα, χωρίς την επιπλέον απαίτηση απόδειξης νομιμότητας του. Η απόκτηση της ιθαγένειας με δήλωση, δεν μπορεί να εξισωθεί με πολιτογράφηση και φέραμε ένα παράδειγμα, μια ενδιάμεση διαδικασία που μπορείτε να προβλέψετε. Δηλαδή, ένα παιδί που ρυθμίζεται η όλη του πορεία από το καθεστώς των γονέων, τελειώνοντας το σχολείο, φοιτά τα έξι χρόνια, φτάνει στα 18 του, εκείνη τη στιγμή, γιατί να μην μπορεί αυτόματα να αποκτήσει την ιθαγένεια και να χρειάζεται επειδή δεν θα είναι νόμιμο, σύμφωνα με τις δικές σας θέσεις, να υπεισέλθει στη διαδικασία πολιτογράφησης, ενώ θα πληροί τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που θα έχει ένα παιδί νόμιμων γονιών; Η εφαρμογή, επίσης, των ποινικών κωλυμάτων στην περίπτωσή τους είναι δυσανάλογη κύρωση, καθώς τα άτομα αυτά δεν μπορούν να είναι πολίτες άλλης χώρας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι κοινή παραδοχή ότι το παιδί που ζει στην Ελλάδα συνεχώς και φοιτά σε σχολείο, έχει ενταχθεί στη σχολική κοινότητα και μέσα από αυτή στην ελληνική κοινωνία, αυτό το παιδί δεν μπορεί να πάει σε άλλη χώρα, διότι κατά κανόνα έχει γνωρίσει μόνο την ελληνική πραγματικότητα και σε αυτήν ανήκει. Η ρύθμιση που προτείνουμε είναι μετριοπαθέστερη από αυτή του αρχικού σχεδίου που παρείχε αυτή τη δυνατότητα μετά από την ολοκλήρωση των τριών πρώτων τάξεων του δημοτικού.Στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου, προτείνεται η τροποποίηση των διατάξεων για ορισμένα από τα ποινικά κωλύματα. Διατηρείται το ελάχιστο του ενός χρόνου ποινής για τα πλημμελήματα και να τίθεται ανώτατο όριο αμνήστευσης για τα βαρύτερα αδικήματα, τα κακουργήματα και μια σειρά σοβαρών πλημμελημάτων.Τα ποινικά παραπτώματα, κυρία Υφυπουργέ, έχουν παραγραφεί. Η ποινική αξίωση της πολιτείας κάμπτεται μετά από ένα χρονικό διάστημα. Η παραγραφή είναι θεσμός δικαιοσύνης και νομικού πολιτισμού, κατ’ αντιστοιχία αυτού πρέπει να αντιμετωπίζεται και η ποινική κατάσταση των αλλοδαπών. Εξάλλου πολλοί αλλοδαποί, σας το είπα και στην Επιτροπή, πριν νομιμοποιηθούν είχαν βρεθεί κατηγορούμενοι για αδικήματα που είναι σύμφυτα με την ιδιότητα του μετανάστη και μάλιστα σε ένα καθεστώς το οποίο ήταν στην κυριολεξία στον αέρα, τρύπιο. Την άγνοια της γλώσσας, της κοινωνικής πραγματικότητας και των νομικών πλαισίων. Χαρακτηριστικά αδικήματα, όπως πλαστογραφία, αντίσταση κατά της αρχής, ψευδής βεβαίωση, υφαρπαγή ψευδής βεβαίωσης ήταν σύμφυτα με το καθεστώς του παράνομου καθεστώτος.
Είναι αδικήματα στα οποία συχνά και εν αγνοία τους έχουν βρεθεί εμπλεκόμενοι μετανάστες στη πρώτη φάση της εξουσίας τους εδώ στην Ελλάδα. Επομένως η αμνήστευση αυτών των ποινικών αδικημάτων είναι δικαιολογημένη, δεδομένης και της κατάστασης της ανάγκης του ανθρώπου που στερείται άδεια παραμονής. Στο ίδιο άρθρο προτείνουμε ακόμα τροπολογίες όσον αφορά την επαναφορά του χρόνου ελάχιστης διαμονής στα πέντε χρόνια από τα επτά. Επίσης την συμπερίληψη όλων των τίτλων που αποδεικνύουν νόμιμη πενταετή παραμονή, όπως επίσης να υπολογίζεται η άδεια αόριστης διάρκειας που παραλείπεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, ενώ αντίθετα προβλέπεται να συμπεριλαμβάνεται η άδεια επί μακρών διαμενόντων. Στο άρθρο 3, σχετικά με τις ουσιαστικές προϋποθέσεις πολιτογράφησης. Θεωρούμε ότι είναι εξαντλητική, λεπτομερής και άσκοπη η καταγραφή όλων αυτών των διαδικασιών, ενώ η γενικότερη διαδικασία και η γενικότερη δυνατότητα των επιτροπών πολιτογράφησης να εξετάζουν και να αξιολογούν όλα τα στοιχεία θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται σε ένα γενικό πλαίσιο.

Η εξοικείωση με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό, οι δημόσιες κοινωφελείς δραστηριότητες κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούν να αποτελούν στοιχεία που να αποτρέπουν τις επιτροπές πολιτογράφησης να αξιολογούν σωστά όλα τα στοιχεία. Η απόκτηση της ιδιότητας του πολίτη είναι πρωτίστως μια σχέση ατόμου προς την πολιτεία. Επομένως, είναι αναγκαία η γνώση και ο σεβασμός των θεμελιωδών συνταγματικών αρχών της πολιτείας. Επιπλέον, γιατί να υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στη δημόσια ασφάλεια; Μήπως αυτό το στοιχείο δεν αξιολογείται πάντα από την επιτροπή ιθαγένειας; Δεν θα έπρεπε αυτό να αποδεικνύεται με αντικειμενικά στοιχεία; Δηλαδή από τα ποινικά τους μητρώα ή στο κατά πόσο είναι υπόδικοι, έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις, ή είναι εμπλεκόμενοι σε συγκεκριμένα αδικήματα. Γιατί το αφήνουμε γενικά στην κρίση των επιτροπών ιθαγένειας;Στο άρθρο 4, σχετικά με τα δικαιολογητικά πολιτογράφησης, να ξανασκεφτείτε το θέμα των πέντε ουσιαστικά συστατικών επιστολών, όπως είπε και ο συνάδελφος του Κομμουνιστικού Κόμματος, είναι προφανές ότι θα δημιουργηθούν κυκλώματα δημιουργίας…

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Τα βγάλαμε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Τα βγάλατε; Τις πέντε συστατικές;

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Τις τρεις.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Συγνώμη, φαντάζομαι ούτε και ο συνάδελφος του Κομμουνιστικού Κόμματος το γνωρίζει. Αυτό είναι θετικό ότι αφαιρέθηκαν., όπως επίσης το παράβολο. Όσον αφορά το άρθρο 17 παράγραφος 1 το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι», σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχει περιορισμός στα αξιώματα στα οποία μπορεί να εκλεγεί κάποιος. Οι διακρίσεις αναφέρονται μόνο στα δυο δικαιώματα. Η ελληνική πρωτοτυπία διαχωρισμού των αξιωμάτων που μπορεί να καταλάβει ένας αλλοδαπός ενέχει πολλά προβλήματα κυρίως ως προς την πρακτική εφαρμογή, αλλά και τις έννοιες της δημοκρατίας. Θα επαναφέρω προς αξιολόγηση αυτά που είχα πει στη επιτροπή, κυρία Υφυπουργέ, ότι η έννοια του αιρετού στα πρόσωπα αυτά, δηλαδή ο όρος της εκλογιμότητας εκ μέρους των τοπικών κοινωνιών, είναι παράλογο το να στερεί από έναν αλλοδαπό, ο οποίος έχει το δικαίωμα του «εκλέγεσθαι» μόνο ως δημοτικού συμβούλου, το να μπορεί να εκλέγεται και ως δήμαρχος τη στιγμή που θα εκλέγεται από την τοπική κοινωνία ως ικανός και είναι προφανές ότι αυτό μπορεί να γίνει.Και όσον αφορά, βεβαίως, την αντισυνταγματικότητα, η οποία τέθηκε και η οποία αντικρούστηκε, θεωρώ, με πλήρη επιχειρήματα και από την πλευρά τη δική σας, αλλά και από τον Φώτη τον Κουβέλη κατά την ανάλυσή του, η διατύπωση του σχετικού άρθρου του Συντάγματος έχει συνταχθεί με τέτοιο τρόπο, ούτως ώστε να προβλέπεται ακόμη και η εκλογή στο αξίωμα του Δημάρχου…

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ (Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Του δημοτικού συμβούλου.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Όχι μόνο, όχι μόνο. Αναφέρεται σε «εκλογή αρχών». Και αρχή, βεβαίως, είναι και ο Δήμαρχος, είναι και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου.Να είστε καλά, ευχαριστώ πολύ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.Φθάνοντας στο τέλος της συζήτησης αυτού του νομοσχεδίου ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς ήρεμος θεωρεί ότι έπραξε το καθήκον του, πιστός στις αρχές του, πιστός στις θέσεις που υπερασπίζεται και μπολιάζει την ελληνική κοινωνία από τότε που υπάρχει ως χώρος. Όλοι μίλησαν σε αυτή την Αίθουσα. Να έχετε υπόψη σας και απευθύνομαι προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ότι οι λόγοι οι οποίοι εκφωνήθηκαν αυτές τις μέρες στη Βουλή, έχουν καταγραφεί στα Πρακτικά και να ξέρετε ότι αυτά τα νομοσχέδια είναι νομοσχέδια που προκαλούν πάντα το ενδιαφέρον των μελετητών και πάντα ανατρέχουν κάποιοι στις ομιλίες ώστε να διαμορφώσουν άποψη για την πολιτική και ιδεολογική τοποθέτηση καθενός ξεχωριστά. Και δεν αρκούν μόνο οι ομιλίες. Ακόμα και η ψήφος, σε τέτοια νομοσχέδια χαρακτηρίζει και διαμορφώνει ιστορικές συνειδήσεις και αντιλήψεις. Αρκεί να σας αναφέρω πόσα αποσπάσματα από προηγούμενες τοποθετήσεις είτε Βουλευτών είτε αρθρογράφων της δεκαετίας του ΄20 χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή την Αίθουσα, βεβαίως επανερχόμενα σε αυτή εδώ την Αίθουσα, ως φάρσα.

Αλλά έχετε υπόψη σας ότι –και απευθύνομαι στην από κει πλευρά- ο ελληνικός λαός είναι πολύ πιο ώριμος από όσα εκφράστηκαν από αυτήν την πτέρυγα. Και να είσθε βέβαιοι ότι το βαρομετρικό χαμηλό που κάποιοι εξήγγειλαν και φαίνεται να το προσδοκούν δεν πρόκειται να ενσκήψει στη χώρα από την υλοποίηση αυτού του νομοσχεδίου. Και επειδή κατά την ομιλία κάποιου αγαπητού συναδέλφου ακούστηκε η πρωτοφανής άποψη από νομικό ότι τα δικαιώματα αυτά δεν μπορούν να χαρακτηρίζονται ως δικαιώματα ατομικά, ως δικαιώματα εν τω γεννάσθαι, η θέση που εκφράζει ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός και πρέπει να γίνει κατανοητή σε αυτήν την Αίθουσα και είναι μία και καθαρή, ότι απαγορεύεται -πρέπει να είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που απαγορεύεται- η πολιτογράφηση. Αυτή ήταν και η τοποθέτηση του κ. Καρατζαφέρη. Δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα, η μοναδική χώρα που δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η πολιτογράφηση! Και μάλιστα ο κ. Καρατζαφέρης εγκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία για το προηγούμενο νόμο που ίσχυε που είχε το θεσμό της πολιτογράφησης. Λοιπόν, όταν σε μία κοινωνία λείπει εντελώς ο θεσμός της πολιτογράφησης τότε αυτό είναι εν τω γεννάσθαι ατομικό δικαίωμα. Όταν για κάποιον ο οποίος αποφασίζει να ζήσει σε αυτή τη χώρα για όλη του τη ζωή του το να του στερείς το δικαίωμα να αποκτήσει κάποια στιγμή την ιθαγένεια ή την υπηκοότητα ή το να γίνεις Έλληνας πολίτης, αυτό είναι η μετεξέλιξη του πολιτικού δικαιώματος σε ατομικό δικαίωμα.

Βεβαίως είναι κυριαρχική θέση, κυριαρχική απόφαση του κράτους να καθορίσει τους όρους πολιτογράφησης. Όμως δεν μπορεί ένα σύγχρονο κράτος-δικαίου να μην έχει θεσμό πολιτογράφησης. Αυτή είναι η διαφωνία.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ολοκληρώστε παρακαλώ, κύριε Τσούκαλη.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ολοκληρώνω.

Κύριε Υπουργέ, σας μένει να συμπληρώσετε αυτό το νομοσχέδιο με κάτι που λείπει και το χρεώνεσθε πλέον εσείς ως Κυβέρνηση. Επιτέλους να αποκτήσει η χώρα ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική. Είσθε υπεύθυνος γι’ αυτή την πολιτική. Εάν σύντομα δεν την φέρετε, σύντομα δεν γίνει απόφαση του Κοινοβουλίου τότε να είσθε βέβαιος ότι το βαρομετρικό χαμηλό που κάποιοι εξήγγειλαν και το προσδοκούν ίσως να είναι η εξέλιξη γι’ αυτή εδώ τη χώρα. Ευχαριστώ.


Ομιλία του Νίκου Τσούκαλη στη βουλή


Μόνη συζήτηση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου:


«Τροποποίηση του ν. 3213/2003, διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν εγκλήματα σχετικά με την Υπηρεσία και άλλες διατάξεις».

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 11-05-2010)

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Νικόλαος Τσούκαλης παρακαλείται να λάβει το λόγο.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Ως τελευταίος ειδικός αγορητής, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει και εγώ να επισημάνω ότι πράγματι το νομοσχέδιο αυτό έρχεται προς συζήτηση στη Βουλή μέσα σε ένα πολιτικό και κοινωνικό κενό, έρχεται σε μια περίοδο που είναι υπεράνω υποψίας. Εκ των πραγμάτων περιέχει η συζήτησή μας μια φόρτιση. Εκ των πραγμάτων θεωρούμε και πιστεύουμε και έτσι φαίνεται, ότι νομοθετούμε κάτω από έκτακτες συνθήκες. Είναι σωστή περίοδος αυτή για να συζητάμε τέτοια νομοσχέδια; Τέτοια νομοσχέδια, τα οποία εκ των πραγμάτων έχουν ένα τεράστιο θεσμικό χαρακτήρα που πρέπει να επιφέρουν τομές και βεβαίως πρέπει να απαντήσουν πειστικότατα στους πολίτες, που μας παρακολουθούν, στις προσδοκίες τους, πρέπει να απαντήσουν στην οργή τους, στην αγανάκτησή τους, ακόμη και στο μένος τους.Συζητάμε αυτό το νομοσχέδιο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μία μόλις ημέρα μετά την κατά τα 2/3 Διάσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών.

Απευθύνω ένα ερώτημα, κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι: Αλήθεια, αυτά που διατυπώθηκαν χθες ως προτάσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς αυτούς μπορούμε να τα εντάξουμε σε μία σοβαρή αντιμετώπιση της κρίσης, θεσμικής κρίσης, κρίσης ηθικής που αντιμετωπίζει το πολιτικό σκηνικό; Παραδείγματος χάρη, όταν ακούμε ότι πρέπει να καταργηθεί η ασυλία των Βουλευτών συλλήβδην, είναι μέσα στις προθέσεις μας; Θα μπορούσε να διατυπωθεί μία τόσο σοβαρή άποψη μέσα σε περίοδο ανυποψίαστη, μέσα σε μία περίοδο ομαλή; Ή πραγματικά είναι δυνατόν, ως πρώτη πρόταση, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ζητά την αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης Υπουργών» εδώ και τώρα; Αλήθεια, έχει περισσεύσει επιτέλους η υποκρισία σ’ αυτήν εδώ τη χώρα! Μας ακούει ο κόσμος. Θα πρέπει να επαναλάβουμε για άλλη μία φορά ότι το 2001 δεν διατυπώνεται σωστή πρόβλεψη στο Σύνταγμα για το νόμο «περί ευθύνης Υπουργών». Το 2003 που ψηφίζεται ο νόμος, ισχύει μέχρι σήμερα.


Το 2006 τα δύο μεγάλα κόμματα έκαναν ότι δεν άκουγαν στις συνεχείς επισημάνσεις του κόμματός μας και της Αριστεράς να αλλάξει ο νόμος και ερχόμαστε τώρα με μία απόλυτη υποκρισία και αυτοί οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί να ζητούν αλλαγή του νόμου «περί ευθύνης Υπουργών». Το λέμε από το 2008. Έχω διατυπώσει με κάθε λεπτομέρεια τι ρυθμίσεις χρειάζονται στο τέλος του πρώτου πορίσματος για το Βατοπέδι. Έρχονται κάποιοι τώρα και ζητούν να αλλάξει ο νόμος «περί ευθύνης Υπουργών».Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, νομοθετούμε σε μία περίοδο που κλονίζεται πάρα πολύ σοβαρά η κοινωνική συνοχή. Νομοθετούμε σε μία περίοδο όπου πλέον τείνει να επικρατήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός. Είναι γενικευμένος ο κοινωνικός φθόνος. Είμαστε σε μία περίοδο όπου τείνει να επικρατήσει η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός. Όλα αυτά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άραγε, έχουν έρθει μοιραία, έχουν επέλθει ως αυτονόητα, είναι ένα νομοτελειακός κανόνας που έχουμε φθάσει μέχρι εδώ; Είναι προφανές ότι όχι. Αυτά είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης στοχευμένης, μεθοδευμένης, μακροχρόνιας πολιτικής συνειδητής επιλογής των δύο μεγάλων κομμάτων, τα οποία μέσα στην περίοδο αυτής της κρίσης έχουν δει το αποτρόπαιο πρόσωπό τους. Και βεβαίως η τεράστια ευθύνη της Κυβέρνησης, και της τωρινής, αλλά και της προηγούμενης, είναι ότι αυτά τα κοινωνικά χαρακτηριστικά τα έχουν υποδαυλίσει την τελευταία περίοδο, δυστυχώς, συμπράττοντας ή ενισχύοντας μία τεράστια εκστρατεία παραπλάνησης εκ μέρους των Μ.Μ.Ε., που αυτά τα χαρακτηριστικά θέλουν να τα επιτείνουν, γιατί θεωρούν ότι εάν επιτείνουν αυτά τα χαρακτηριστικά, μπορούν να αντιμετωπίσουν με πιο επαρκή τρόπο τις οδυνηρές συνέπειες από τα μέτρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Ακολουθείται η γνωστή και πετυχημένη, μπορώ να πω, μέχρι σήμερα μέθοδος της γενίκευσης των ευθυνών. Με την ανταλλαγή των ευθυνών μεταξύ των δύο μεγάλων και της διάχυσής τους σε όλη την κοινωνία είναι προφανώς ότι χάνεται, θολώνει το πρόσωπο του πραγματικού υπευθύνου. Αυτό είναι μία τακτική που τη χρησιμοποιούν οι πάντες.


ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Και εσείς. Όχι προσωπικά, εγώ θα πω όλοι.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Κύριε Παπαϊωάννου, θα επαναλάβω ότι όχι όλοι! Γιατί επαναλαμβάνετε συνεχώς αυτήν την άποψη; Αλήθεια, να δεχθώ πολιτικές ευθύνες δικές μας, ναι, αλλά άλλο οι πολιτικές ευθύνες, κύριε Παπαϊωάννου και άλλο οι ευθύνες οι οποίες περικλείουν ακόμα και ποινικές διαστάσεις.


ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ: Εκεί έχετε δίκιο. Άλλο θέμα.


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Δεν είναι ίδιες οι ευθύνες, είναι διαφορετικές οι πολιτικές ευθύνες από την εκφορά του λόγου και από τις πολιτικές που ακολουθεί κάθε κόμμα και άλλο στο κατά πόσο διαμορφώνει συνειδητά μία κοινωνική πραγματικότητα η οποία τείνει να αναπαράγει αυτό το νοσηρό φαινόμενο. Και περί αυτού μιλάμε. Υπάρχει, λοιπόν, μία κοινή διαπίστωση, ότι η διαφθορά έχει καταλάβει πλέον κάθε κόγχη, κάθε πτυχή, έχει κατακλύσει κάθε δραστηριότητα κοινωνική, ότι ο κοινωνικός ιστός πλέον που διακατέχει και συνενώνει την κοινωνία αυτήν τη στιγμή είναι ο ιστός της συνενοχής. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, θέλει ο κύριος Υπουργός και η Κυβέρνηση να φέρουν αυτό το νομοσχέδιο με μία φιλοδοξία να αντιμετωπίσει τη διαφθορά. Το είπαμε και στην Επιτροπή. Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, θετικό βήμα, πλην όμως μετέωρο. Δεν ζητούσαμε εδώ και τώρα να φέρει ένα νομοσχέδιο να αντιμετωπίσει αυτήν τη λαίλαπα που έχουμε γύρω μας, αυτήν την κατακρήμνιση, θέλουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.


Είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά αυτό το τεράστιο φαινόμενο; Είναι προφανές ότι όχι.Προεκλογικά ο κύριος Πρωθυπουργός διακήρυξε την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδίου πάταξης της διαφθοράς. Κι έτσι είναι, διακηρυκτικά είναι σωστό. Το συγκεκριμένο αυτό νομοσχέδιο ανταποκρίνεται σε αυτήν την εξαγγελία; Πρώτα από όλα για να το αξιολογήσουμε θα έπρεπε να έχουμε το σχέδιο, αλλά σχέδιο δεν υπάρχει. Δεν νομίζω ότι ακόμα και οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ να πιστεύουν ότι υπάρχει σχέδιο. Δεν υπάρχει. Πως λοιπόν να αξιολογήσουμε αυτό το σχέδιο νόμου ως τμήμα αυτού του σχεδίου; Το μόνο που είναι βέβαιο, είναι ότι αυτό εδώ το νομοσχέδιο θα ήταν το τελευταίο καταληκτικό τμήμα του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, γιατί είναι το νομοσχέδιο που αναφέρεται και αφορά στην καταστολή της διαφθοράς.


Ως προς αυτό στον κύριο Υπουργό δώσαμε συγχαρητήρια. Ως τελευταίο τέτοιο τμήμα θα ήταν πολύ καλό πιθανόν γι’ αυτό το σχέδιο, με μία μικρή αλλά ουσιαστική διαφορά, ότι αν ήταν ενταγμένο σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ίσως –κύριε Υπουργέ, σας το είπαμε- οι ποινές και ο τρόπος αντιμετώπισης των παραβατών να μην ήταν αυτός. Όταν ένα τεράστιο θέμα αντιμετωπίζεται αποσπασματικά και κυρίως όσον αφορά την καταστολή, τότε η προσφιλής μέθοδος είναι η αύξηση, η αυστηροποίηση των ποινών. Αναφέρθηκε και ο κ. Πλεύρης προηγουμένως και θα αναφερθώ και πιο κάτω. Η χώρα μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, για όσους δεν το ξέρετε, έχει ενσωματωμένη στο Δίκαιό της τη Διεθνή Σύμβαση Κατά της Διαφθοράς του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.


Ενσωματώθηκε με το νόμο 3666/2008. Αξίζει τον κόπο να διαβάσετε αυτήν τη σύμβαση, γιατί συνιστά ένα πλήρες κείμενο προδιαγραφών για οποιαδήποτε σοβαρή κοινωνία θέλει να θεσμοθετήσει νόμους, κανόνες και δομές αντιμετώπισης της διαφθοράς. Η θεσμοθέτηση ενός τέτοιου νομοσχεδίου δεν είναι μόνο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, αλλά είναι μίας ολόκληρης κυβέρνησης, είναι πολλών Υπουργών, οι οποίοι πρέπει να συμπράξουν και πρέπει να καταστρώσουν αυτό το σχέδιο.Τι λέει, λοιπόν, αυτή η σύμβαση του ΟΗΕ; Στο κεφάλαιο 2, στα προληπτικά μέτρα, λέει ότι πρώτον, είναι η πρόληψη, δεύτερον, ο εντοπισμός και τρίτον, η τιμωρία, η δίωξη. Ερώτηση, όσον αφορά τα δύο πρώτα κρίσιμα: Τι έχουμε σαν χώρα; Τι θεσμούς έχουμε; Και το κεφάλαιο δύο αναφέρεται στα προληπτικά μέτρα. Ακούστε: Κάθε κράτος-μέλος είναι υποχρεωμένο, πρέπει να αναπτύσσει, εφαρμόζει ή διατηρεί αποτελεσματικές, συντονισμένες πολιτικές κατά της διαφθοράς που προάγουν τη συμμετοχή της κοινωνίας -και εδώ θα επανέλθω- και να ακολουθεί αποτελεσματικές πρακτικές που αποσκοπούν στην πρόληψη της διαφθοράς. Όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, δυστυχώς δεν έχουμε κάτι. Άρθρο 6. Και εδώ θα σταθώ ιδιαιτέρως. «Όργανα πρόληψης της διαφθοράς». Λέει ότι πρέπει να προβλέπει, να θεσπίζει κατάλληλα όργανα και να τα θωρακίζει, λέει πιο κάτω, με την απαραίτητη ανεξαρτησία.


Στην Επιτροπή είπαμε στον κύριο Υπουργό, κύριε Υπουργέ, σας είπαμε, σήμερα δεν διευκρινίσατε: Την Επιτροπή Καταπολέμησης των Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες θα την επαναφέρετε στο καθεστώς της Ανεξάρτητης Αρχής και να μην είναι απλή Επιτροπή; Δεν το διευκρινίσατε. Έπρεπε να το διευκρινίσουμε. Όταν συζητήθηκε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τον Ιούλιο του 2008, το οποίο τότε είχε έρθει με τη φιλοδοξία του κ. Αλογοσκούφη ότι θα πατάξει τη διαφθορά και είχε μετατρέψει την Ανεξάρτητη Αρχή σε απλή Επιτροπή υπό τον έλεγχό του, ήμουν ειδικός αγορητής. Θεωρώ υποχρέωσή μου να επαναλάβω ένα απόσπασμα της ομιλίας μου εκείνης. Έλεγα τότε: «Με το νομοσχέδιο που συζητάμε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αποκαλύπτονται με τον πλέον τραγικό τρόπο οι μύχιες και ανομολόγητες επιδιώξεις, ο πανικός και το πλήρες αδιέξοδο της Κυβέρνησης».


ΠΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΥ: Δεν είχατε καλό ακροατήριο τότε!


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Καλό θα είναι να το προσέχετε και εσείς, κύριε Ευθυμίου. «Με το σημερινό νομοσχέδιο η Νέα Δημοκρατία εκδηλώνει την τρίτη φάση των βαθύτερων επιδιώξεών της. Η πρώτη φάση της νομοθετικής της πρωτοβουλίας ήταν η θεσμοθέτηση των ιδεοληπτικών της εμμονών περί επανίδρυσης του κράτους, κατεδάφισης του δημόσιου χώρου και την επικυριαρχία της ασύδοτης αγοράς. Η δεύτερη φάση ήταν η εξόφληση των επιταγών και ανειλημμένων υποχρεώσεων προς ιδιοτελή ιδιωτικά συμφέροντα, όπως στο νομοσχέδιο για την κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ ΟΤΕ και Deutsche Telekom και διάφορα άλλα.


Η τρίτη φάση είναι αυτή που συμπληρώνει αυτό το παζλ με το σημερινό νομοσχέδιο, δηλαδή αυτό που ψήφισε τότε: Η βαθύτερη επιδίωξη είναι η προστασία συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων από επερχόμενες αποκαλύψεις. Και θα μου επιτρέψετε να σας πω και να το διακινδυνεύσω ότι οι επερχόμενες εκλογές θα γίνουν προκειμένου να αποκαθαρούν όλοι αυτοί οι πολιτικοί που πιθανόν θα αποκαλυφθεί η συμμετοχή τους στη διακίνηση βρώμικου χρήματος». Αυτή ήταν η τοποθέτησή μου, επιβεβαιώθηκε απόλυτα, επιτρέψτε μου να πω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Και να συνεχίσω σύντομα, γιατί θα πούμε και αρκετά επί των άρθρων. Στο άρθρο 8 της σύμβασης υπάρχει ειδική αναφορά στη σύνταξη κωδίκων συμπεριφοράς των δημοσίων υπαλλήλων. Και στο άρθρο 13 υπάρχει η συμμετοχή της κοινωνίας, όπου αναφέρω δύο σελίδες όσον αφορά την υποχρέωση που έχει ένα σοβαρό κράτος προκειμένου να διαπαιδαγωγεί τους πολίτες. Αναφέρεται μέχρι και σε σεμινάρια σε δημοτικά σχολεία και σε πανεπιστήμια.


Και όσον αφορά την περίφημη περίπτωση της παραγραφής, άρθρο 29, λέει η σύμβαση: «Κάθε κράτος-μέλος θεσπίζει σύμφωνα με την εσωτερική του νομοθεσία μακρά περίοδο παραγραφής για Υπουργούς κ.ο.κ.». Μακρά περίοδος, ούτως ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε οποιονδήποτε πολίτη να στρέφεται με ασφάλεια και επάρκεια κατ’ αυτών οι οποίοι ζημίωσαν το δημόσιο. Κατόπιν όλων αυτών, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι η Κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει με τον παρόν νομοσχέδιο το κατά πόσον τηρείται η αρχή της αναλογικότητας. Είναι προφανές ότι προκειμένου να αχθούμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την τήρηση της αναλογικότητας, δηλαδή στο κατά πόσο οι αυξημένες ποινές είναι επαρκείς για να αποτρέψουν την τέλεση οποιουδήποτε αδικήματος απ’ αυτά που προβλέπονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, θα έπρεπε προηγουμένως να αξιολογήσει σοβαρά ποια είναι τα προβλήματα του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου. Υπάρχει τεράστιο θεσμικό πλαίσιο στην ελληνική έννομη τάξη. Ανέφερα τον 3666. Υπάρχει ο ν. 2957/2001, ο 3560/2007, ο 3213/2003, ο νόμος περί ευθύνης Υπουργών και πολλές άλλες περιπτώσεις.


Είναι προφανές λοιπόν ότι δεν πειθόμαστε ότι πραγματικά το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τηρεί την αρχή της αναλογικότητας. Υπάρχουν πάρα πολλά τα οποία θα πούμε επί των άρθρων όσον αφορά τα μέτρα επιείκειας. Κύριε Υπουργέ, σας προτείνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής ότι δεν μπορεί να προσέρχεται οποιοσδήποτε για να καταθέτει για οτιδήποτε μετά το πέρας της προδικασίας. Σας το λέει και το Επιστημονικό Συμβούλιο. Γιατί δεν το τηρείτε; Σας το είπαμε και στην Επιτροπή.Επειδή θεωρούμε λοιπόν ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιφέρει σαφείς βελτιώσεις στις συγκεκριμένες διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και των ρυθμίσεων που αυτή τη στιγμή υπάρχουν σε σχέση μ’ αυτόν τον αποσπασματικό τομέα, πλην όμως δεν αντιμετωπίζει σοβαρά και με επάρκεια αυτό που θα θέλαμε όλοι μ’ ένα πλήρες και ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο για την πάταξη της διαφθοράς, η τοποθέτησή μας επί της αρχής θα είναι «παρών».


(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς)

Πρόστιμο 240.000 € από την υπουργό Περιβάλλοντος για την ΑΜΙΑΝΤΙΤ


Ο όμιλος Αντζουλάτου αποκλειστικός κάτοχος του χώρου και υπεύθυνος για την αποκατάστασή του.

Πρόστιμο ύψους 240.000 € έχει επιβληθεί από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Μπιρμίλη, ενώ έχει διαβιβαστεί στην Εισαγγελία πλημμελειοδικών Πατρών πράξη βεβαίωσης παράβασης που αφορά την Εθνική Τράπεζα και εταιρία του ομίλου Αντζουλάτου για τη ρύπανση του χώρου, στο πρώην εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στα Δρέπανο.

Τα παραπάνω προέκυψαν απ’ την απάντηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μωραΐτη σε ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη (την 4η από το 2008) για το εν λόγω θέμα. Από τα έγγραφα που συνοδεύουν την απάντηση προκύπτει ότι σήμερα μοναδικός κάτοχος του ακινήτου είναι η «Διαχειριστική Ακινήτων Ανώνυμη Κτηματική Εταιρία - Κτηματική Α.Κ.Ε.» εταιρία συμφερόντων του ομίλου Αντζουλάτου, ο οποίος καλείται ΑΜΕΣΑ να υποβάλει την απαιτούμενη μελέτη εξυγίανσης και αποκατάστασης του χώρου σύμφωνα με την ΚΥΑ Η.Π. 24944/1159/2006 (ΦΕΚ 791/6).

Σύμφωνα με έκθεση της ειδικής υπηρεσίας επιθεωρητών Περιβάλλοντος οι ιδιοκτήτες του χώρου δεν έχουν προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, γεγονός που δημιουργεί σημαντικά προβλήματα και κινδύνους τόσο για το περιβάλλον όσο και για την ανθρώπινη υγεία. Επίσης η Δ/νση ΠΕΧΩ της Περιφέρειας αναφερόμενη σε μετρήσεις ρύπανσης του αέρα από ίνες αμιάντου που παρουσίασε ο κ. Αντζουλάτος, (σύμφωνα με τις οποίες δεν υπάρχει πρόβλημα) σημειώνει ότι αφορούν τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή και τις συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, ενώ σημαντικός είναι ο κίνδυνος ρύπανσης τόσο του εδάφους όσο και των νερών.


Παραθέτουμε το κείμενο της απάντησης του κ. Μωραΐτη, καθώς και σχετικό έγγραφο του Γ.Γ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ


Σχετ: Η με αρ. πρωτ. 8559/12-4-2010 Ερώτηση.

Σε απάντηση της Ερώτησης με αρ. πρωτ. 8559/12-4-2010 που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Νίκο Τσούκαλη και στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ΥΠΕΚΑ, σας γνωρίζουμε ότι η Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Ε.Υ.Ε.Π.)/ ΥΠΕΚΑ έχει πραγματοποιηθεί αυτοψία στις 23-9-2009 στον χώρο του εργοστασίου ΑΜΙΑΝΤΙΤ Α.Ε. στον Δρέπανο Αχαΐας και έχει διαβιβαστεί προς την Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Πάτρας, Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης που αφορά την «Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος» και την εταιρία «Διαχειριστική Ακινήτων Ανώνυμη Κτηματική Εταιρία - Κτηματική Α.Κ.Ε.»

Σημειώνεται ότι:

Σε κάθε περίπτωση, για την αποκατάσταση του χώρου του πρώην εργοστασίου ΑΜΙΑΝΤΙΤ, θα πρέπει άμεσα ο νέος ιδιοκτήτης αυτού, καταρχήν, να υποβάλει την απαιτούμενη μελέτη, σύμφωνα με Άρθρο 4, Κεφάλαιο 7 της Κ, Υ. Α. Η.Π. 24944/1159/2006 (ΦΕΚ 791/6), από την οποία θα προκύψουν και θα καθοριστούν, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι σχετικές εργασίες. Κατόπιν τούτων, ο ιδιοκτήτης του χώρου ως φορέας εκτέλεσης των εργασιών αποκατάστασης θα πρέπει άμεσα να προβεί στις οριζόμενες εργασίες.

Σύμφωνο με το Άρθρο 12, Παράγραφος 2 της Κ.Υ.Α. 13588/725/2006 (ΦΕΚ 383/Β), για τη διαχείριση επικινδύνων αποβλήτων, ο φορέας διαχείρισης ή ο κάτοχος των επικινδύνων αποβλήτων ορίζεται ως φορέας εκτέλεσης των εργασιών εξυγίανσης-αποκατάστασης και είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τις σχετικές δαπάνες. Εφ' όσον ο ιδιοκτήτης του χώρου δεν αναλαμβάνει τις ως άνω υποχρεώσεις, η δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πρέπει να ενεργήσει λόγω αρμοδιότητας και σε κάθε περίπτωση να επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται στα άρθρο 28, 29 και 30 του Ν.1650/1986, όπως ισχύουν.

Για την πλήρη ενημέρωση σας επί του θέματος σας κοινοποιούμε το υπ' αριθμ. πρωτ. 2066/27-4-2010 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος με το συνημμένα του.
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Σχετ: Το υπ’ αριθμ. 1334/β/66/13-4-10 έγγραφό σας

Απαντώντας στην ανωτέρω ερώτηση του βουλευτή Νίκου Τσούκαλη, σχετικά με το πρώην εργοστάσιο της Αμιαντίτ στο Δρέπανο Αχαΐας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Σύμφωνα με ενημέρωση της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ο μοναδικός κάτοχος του ακινήτου κ. Αντζουλάτος, με ενημερωτικό σημείωμα, τα οποίο έστειλε στην υπηρεσία μας, αναφέρει ότι κατόπιν μετρήσεων που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του γηπέδου δεν υπάρχει κίνδυνος διασποράς ινών αμιάντου στο περιβάλλον και ότι προχωρά στη «μελέτη καθαρισμού του χώρου»

Σας υποβάλλουμε συνημμένα τα αποτελέσματα μετρήσεων ρύπανσης του αέρα από ίνες αμιάντου, που διενέργησε το ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ στις 28-2-10 στο χώρο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ για λογαριασμό του κατόχου του ακινήτου.

Μετά τα παραπάνω συντάχθηκε το υπ’ αριθμ. 1977/28449/30-3-10 επισυναπτόμενο έγγραφο της Δ/νσης ΠΕΧΩ/ΠΔΕ με το οποίο ο κάτοχος καλείτε να υποβάλει άμεσα την Ειδική Μελέτη Εξυγίανσης -Αποκατάστασης του χώρου,

Τέλος για ενημέρωση σας, σας υποβάλλουμε συνημμένα τα υπ’ αριθμ. 16279/15-12-09, 986/23-3-10, 985/23-310 και 984/23-3-10 έγγραφα της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ. που αφορούν στην Έκθεση Έλεγχου, Πράξη βεβαίωσης παράβασης, Διαβίβαση Πράξης βεβαίωσης παράβασης στον Εισαγγελέα και Εισήγηση επιβολής προστίμου τα οποία στάλθηκαν στην υπηρεσία μας.


Ο Γενικός Γραμματέας


Αναστάσιος Αποστολόπουλος

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Κατακερματισμός αρμοδιοτήτων αντί του Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

H σύσταση του Ενιαίου Φορέα δασοπροστασίας, που αποτελούσε διαχρονικό αίτημα όλων των φορέων και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με ομόφωνο πόρισμα διακομματικής επιτροπής της βουλής, ξεχάστηκε από την κυβέρνηση και πλέον η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει αναλάβει το συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών για θέματα δασοπροστασίας.

Τα παραπάνω προέκυψαν από την απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μωραΐτη σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Μωραΐτης επικαλούμενος αλλαγή των δεδομένων από το 1992 μέχρι σήμερα ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η σύσταση του φορέα δασοπροστασίας αποτέλεσε ένα ζήτημα της Διακομματικής Επιτροπής του 1992, ως ένα εργαλείο για την προστασία των δασών. Τότε, για πρώτη φορά μπήκε το θέμα της σύστασης του φορέα. Τα δεδομένα, όμως, έκτοτε έχουν αλλάξει. Έχουν αλλάξει και μια σειρά από αποφάσεις ήρθαν να ανατρέψουν μια σειρά από ζητήματα που υπήρχαν πάνω στο θέμα δασοπροστασίας, αλλά και της επίλυσης σε αυτό το δύσκολο τομέα.

Σήμερα -όπως γνωρίζετε- ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών σε θέματα δασοπροστασίας, ανήκει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών έχει περιέλθει ως αρμοδιότητα στην Πυροσβεστική, ενώ οι δασικές υπηρεσίες είναι υπηρεσίες, οι οποίες πλέον ανήκουν στην Περιφερειακή Διοίκηση».

Ο κ. Τσούκαλης στην παρέμβασή του ανέφερε πως η τοποθέτηση του κ. Υφυπουργού περιγράφει ένα καθεστώς κατακερματισμένο, όσο αφορά το τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης και προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας και σημείωσε:

«Σωστά είπατε, ότι η αρμοδιότητα πρέπει να ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Η διαχείριση όμως, για ποιο λόγο να ανήκει στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την οποία αναφέρατε και σε άλλο Υπουργείο; Δεν έχουμε προβληματιστεί, δεν έχουμε παραδειγματιστεί απ’ όσα έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια; Δηλαδή, υπονοείτε ότι πρέπει να κάνουμε παρέμβαση και πολιτική εμείς, κομματική, ούτως ώστε επιτέλους να υλοποιηθεί αυτό το οποίο διακηρύσσεται απ’ όλους τους φορείς, ότι η διαχείριση και η προστασία των δασών και η δασοπυρόσβεση πρέπει να ανήκει γενικότερα μέσα στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δασών, ειδάλλως, οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια και κατάσταση είναι απολύτως καταστροφική; Προκαλεί απορία η διαχρονική και εγκληματική αμέλεια όλων των κυβερνήσεων, όσον αφορά τον αφανισμό του δασικού πλούτου της χώρας. Και αν μεν, συζητά αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να γίνει για τις διαχρονικές εγκληματικές αμέλειες του πολιτικού σκηνικού, των κυβερνήσεων που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα, για τον αφανισμό του φυσικού μας πλούτου».

Σε σχέση με την κατάρτιση των δασικών χαρτών ο κ. Μωραΐτης ανέφερε ότι έχουν καταρτιστεί ήδη 330 χάρτες στους ΟΤΑ όλης της χώρας και καταρτίζονται τώρα 113 επιπροσθέτως, εκ των οποίων οι 72 αφορούν την Αττική και απομένουν να καταρτιστούν ακόμη άλλοι 43 χάρτες στην Αττική, ενώ εξέφρασε την ελπίδα πως μέσα στο 2010 θα αναρτηθεί ο πρώτος δασικός χάρτης της χώρας.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

10-05-2010 ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΦΟΡΕΑ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
( ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 10- 05-2010)

Συνεχίζουμε με την με αριθμό 764/4-5-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς του Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη Σύσταση Φορέα Δασοπροστασίας κ.λ.π..
Η Επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:

«Την τελευταία εικοσαετία η Ελλάδα έχει βιώσει πολλαπλά κρούσματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα αυτές του καλοκαιριού του 2007 και το 2008 – 2009 οι μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο και για πολλοστή φορά στα δάση της Αττικής. Η σύσταση ενός συντονιστικού φορέα δασοπροστασίας, στον οποίο θα μετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες ήταν επίμονο αίτημα όχι μόνο των άμεσα εμπλεκομένων, αλλά και του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, όπως διατυπώθηκε σε ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στις 28-08-2009. Υπενθυμίζεται, ότι το ομόφωνο Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, περιγράφει ένα βιώσιμο μοντέλο, που έπρεπε μετά από την επικαιροποίησή του να αξιοποιηθεί από την πολιτεία.
Δεδομένου επίσης, ότι τα δασαρχεία δηλώνουν αδυναμία διαχείρισης των δασών, οι Δήμοι καλούνται να συμβάλλουν στην πυροπροστασία χωρίς πιστώσεις, ενώ παρατηρείται έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού στην πυροσβεστική Υπηρεσία,
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Προτίθεστε να προχωρήσετε στη σύσταση του Φορέα Δασοπροστασίας σύμφωνα με τις διακηρύξεις σας, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της Βουλής και ενισχύοντας άμεσα το Πυροσβεστικό Σώμα;
2) Πότε θα προβείτε στην κατάρτιση και κύρωση δασικών χαρτών και δασολογίου για το σύνολο της χώρας και κατά απόλυτη προτεραιότητα για τις καμένες εκτάσεις των τελευταίων ετών;»

Στην επίκαιρη ερώτηση του κυρίου Τσούκαλη θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Μωραΐτης. Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πράγματι με την ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης φέρνει στην Ολομέλεια μας ένα θέμα που είναι πάρα πολύ σημαντικό και τα πράγματα είναι ακριβώς όπως τα περιγράψατε.

Την τελευταία εικοσαετία η Ελλάδα βίωσε πράγματι πολλαπλά κρούσματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα βεβαίως τα τρία τελευταία χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την Ηλεία και ευρύτερα την Πελοπόννησο, την Ρόδο, την Αττική.
Θέλω, όμως, σήμερα πάνω σε αυτό το πολύ σημαντικό θέμα να είμαι συγκεκριμένος στα ερωτήματα, τα οποία μας θέσατε. Η σύσταση του φορέα δασοπροστασίας αποτέλεσε ένα ζήτημα της Διακομματικής Επιτροπής του 1992, ως ένα εργαλείο για την προστασία των δασών. Τότε, για πρώτη φορά μπήκε το θέμα της σύστασης του φορέα. Τα δεδομένα, όμως, έκτοτε έχουν αλλάξει. Έχουν αλλάξει και μια σειρά από αποφάσεις ήρθαν να ανατρέψουν μια σειρά από ζητήματα που υπήρχαν πάνω στο θέμα δασοπροστασίας, αλλά και της επίλυσης σε αυτό το δύσκολο τομέα.

Σήμερα -όπως γνωρίζετε- ο συντονισμός όλων των συναρμόδιων Υπουργείων, φορέων και υπηρεσιών σε θέματα δασοπροστασίας, ανήκει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Η κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών έχει περιέλθει ως αρμοδιότητα στην Πυροσβεστική, ενώ οι δασικές υπηρεσίες είναι υπηρεσίες, οι οποίες πλέον ανήκουν στην Περιφερειακή Διοίκηση. Εγώ αντιλαμβάνομαι μέσα από το ερώτημα σας την αγωνία για την προστασία των δασών από τις πυρκαγιές και με βρίσκετε σύμφωνο, ότι υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά μας.

Θα ήθελα όμως, να θυμίσω σε όλους σας ότι το ΠΑΣΟΚ στο πρόγραμμά του είχε διατυπώσει μια ξεκάθαρη θέση: Την ανάγκη ένταξης των δασών στο νέο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Και σήμερα είμαστε σε θέση να πούμε ότι, όχι απλά εντάξαμε τα δάση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά καθίσαμε από την πρώτη μέρα, από τις πρώτες ώρες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να δουλέψουμε σοβαρά και υπεύθυνα και να πιάσουμε –αν θέλετε- το νήμα από την αρχή.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Πρόεδρος της Βουλής κ. ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΠΕΤΣΑΛΝΙΚΟΣ)

Και αυτό κάναμε. Και το κάναμε, έχοντας θέσει ψηλά στις προτεραιότητές μας τα δασικά οικοσυστήματα, την προστασία και την αειφορική τους διαχείριση.
Το δεύτερο ερώτημα σας, αναφορικά με τους δασικούς χάρτες, έρχεται σε ευθεία συσχέτιση με την προστασία των δασών, καθώς η θεσμική τους θωράκιση μέσα από την κατάρτιση των δασικών χαρτών, είναι ουσιαστικός παράγοντας που προστατεύει και διαφυλάττει στα δάση από διάφορες επιβουλές και ορέξεις.

Σας ενημερώνω λοιπόν, ότι έχουν καταρτιστεί ήδη 330 χάρτες στους ΟΤΑ όλης της χώρας. Καταρτίζονται τώρα 113 επιπροσθέτως, εκ των οποίων οι 72 αφορούν την Αττική και απομένουν να καταρτιστούν ακόμη άλλοι 43 χάρτες στην Αττική.
Η ανάρτηση των χαρτών και στη συνέχεια η κύρωση τους, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία, θα ξεκινήσει πολύ σύντομα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο προγραμματικός στόχος την Κυβέρνησης, που είναι η κατάρτιση δασολογίου σε όλη τη χώρα.

Θα ήθελα να σας θυμίσω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι ένα από τα πρώτα νομοσχέδια, τα οποία έφερε η σημερινή Κυβέρνηση, ήταν το νομοσχέδιο το οποίο αφορούσε τα καμένα της Αττικής και παράλληλα την επιτάχυνση των δασικών χαρτών της χώρας.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω σήμερα, ότι και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και όλες οι υπηρεσίες δουλεύουμε με πάρα πολύ γρήγορους ρυθμούς, ώστε, αν είναι δυνατόν και μέσα στο 2010 να αναρτήσουμε τον πρώτο δασικό χάρτη της χώρας, που είναι μια μεγάλη δέσμευση για εμάς.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Τσούκαλης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, αν κατάλαβα καλά, μου περιγράφετε ένα καθεστώς κατακερματισμένο, όσο αφορά το τεράστιο ζήτημα της διαχείρισης και προστασίας του δασικού πλούτου της χώρας.
Σωστά είπατε, ότι η αρμοδιότητα πρέπει να ανήκει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Η διαχείριση όμως, για ποιο λόγο να ανήκει στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, την οποία αναφέρατε και σε άλλο Υπουργείο; Δεν έχουμε προβληματιστεί, δεν έχουμε παραδειγματιστεί απ’ όσα έχει βιώσει η χώρα τα τελευταία χρόνια; Δηλαδή, υπονοείτε ότι πρέπει να κάνουμε παρέμβαση και πολιτική εμείς, κομματική, ούτως ώστε επιτέλους να υλοποιηθεί αυτό το οποίο διακηρύσσεται απ’ όλους τους φορείς, ότι η διαχείριση και η προστασία των δασών και η δασοπυρόσβεση πρέπει να ανήκει γενικότερα μέσα στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των δασών, ειδάλλως, οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια και κατάσταση είναι απολύτως καταστροφική;

Κύριε Υπουργέ, πραγματικά προκαλεί απορία η διαχρονική και εγκληματική αμέλεια όλων των κυβερνήσεων, όσον αφορά τον αφανισμό του δασικού πλούτου της χώρας.
Και αν μεν, συζητά αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να γίνει για τις διαχρονικές εγκληματικές αμέλειες του πολιτικού σκηνικού, των κυβερνήσεων που κυβέρνησαν αυτή τη χώρα, για τον αφανισμό του φυσικού μας πλούτου.

Εξακολουθούμε σαν κόμμα και πιστεύω ότι εξακολουθούν όλοι οι φορείς που ασχολούνται, όπως εθελοντικές οργανώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επιστημονικοί χώροι και περιμένουν επιτέλους να απαντηθεί το εξής ερώτημα: Ενιαίος φορέας δασοπροστασίας, μέσα στον οποίο θα εντάσσεται και η δασοπυρόσβεση ή κατακερματισμός, ούτως ώστε να βιώνουμε τα τραγικά, τραγελαφικά φαινόμενα, που ζήσαμε στις μεγάλες πυρκαγιές της Ηλείας, της Ρόδου και της Αττικής, όπου υπήρχε μια τεράστια, αγωνιώδη προσπάθεια να συντονιστούν όλοι οι φορείς και να μας δίνουν μαθήματα οι δασοκομάντο από άλλες χώρες, από το Ισραήλ και την Κύπρο, δείχνοντάς μας να έχουν συνειδητοποιήσει, τί σημαίνει δασική πυρκαγιά και γενικά διαχείριση δασών;
Ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Φίλιππος Πετσάλνικος): Και εγώ σας ευχαριστώ.
Το λόγο έχει ο Υφυπουργός, ο κύριος Αθανάσιος Μωραΐτης.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, η περιγραφή, η οποία κάνατε δεν είναι καθόλου μακριά από την πραγματικότητα. Υπάρχει όμως, μια μεγάλη διαφορά, ότι αναλαμβάνοντας την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας -και επαναλαμβάνω και πάλι, όπως είπα και πριν- από τις πρώτες ώρες, τις πρώτες μέρες δεν καθίσαμε μόνοι μας, δεν κλειστήκαμε στους τέσσερις τοίχους του Υπουργείου, ώστε να δούμε, τί μέτρα θα πάρουμε εμείς.

Θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι το θέμα της δασοπροστασίας είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και μεγάλο. Για το λόγο αυτό, λοιπόν, ενημερώνω και εσάς αλλά και την Ολομέλεια της Βουλής, ότι καθίσαμε όλα τα Υπουργεία μαζί και κάναμε κάτι για το οποίο θα μπορούσατε να μας κρίνετε και αρνητικά, γιατί είμαστε στο Μάη μήνα και ακόμη δεν έχουμε ανακοινώσει μέτρα.
Για πρώτη φορά, πιστεύω, η Κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα, έχει υλοποιήσει προγράμματα το τελευταίο τετράμηνο και θα τα ανακοινώσουμε την επόμενη εβδομάδα, γιατί δεν θέλαμε να βγούμε το Γενάρη ή τον Φλεβάρη να πούμε μεγάλα λόγια. Θα το κάνουμε στο κλείσιμο αυτών των μεγάλων έργων και των μεγάλων παρεμβάσεων, που κάνουμε στα πλαίσια της δασοπροστασίας.

Θα ήθελα όμως, να κρατήσετε κάτι από εμένα που το πιστεύουμε βαθειά και αν θέλετε, είναι κάτι το οποίο πιστεύουμε πιστά: Πράγματι, εμπλέκονται πάρα πολλοί στο μεγάλο θέμα της δασοπροστασίας. Γι’ αυτό λοιπόν, εδώ και πέντε μήνες, υπάρχουν πάρα πολλές συσκέψεις, πάρθηκαν αποφάσεις, υπήρχε ένας συντονισμός προς αυτήν την κατεύθυνση: Να μη ξαναζήσουμε πάλι αυτά τα θλιβερά γεγονότα και αυτές τις θλιβερές εικόνες που ζήσαμε στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Και θα μου πείτε: Κύριε Μωραΐτη, φέτος δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα; Όχι, κύριε Τσούκαλη, αυτό δεν μπορεί να σας το πει κανείς. Τουλάχιστον, όμως, στα πλαίσια, τα οποία μπορούμε, βάσει των δυνατοτήτων, των οποίων έχουμε σήμερα στα χέρια μας, προσπαθούμε, με κάθε τρόπο, να είμαστε αποτελεσματικοί και να μπορέσουμε να δώσουμε τα εργαλεία –αν θέλετε- και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης, στους δήμους και στα δασαρχεία. Γι’ αυτό, αυτούς τους τελευταίους πέντε μήνες υλοποιήσαμε έναν προγραμματισμό, ο οποίος πιστεύω ότι θα έχει ένα πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.

Δευτέρα 10 Μαΐου 2010

«Ακατοίκητες» οι εργατικές κατοικίες του Οικισμού «ΠΑΤΡΑ ΧΙV» στη Λεύκα.

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Σε άθλια κατάσταση βρίσκονται οι εργατικές κατοικίες του οικισμού «ΠΑΤΡΑ ΧΙV» στη Λεύκα Πατρών, που παραδόθηκαν προσωρινά μόλις πριν 10 μήνες, με τους ενοίκους να βρίσκονται σε απόγνωση, αφού τίποτα σχεδόν δεν λειτουργεί σωστά.

Τα παραπάνω αναφέρει σε επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό απασχόλησης, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος χαρακτηρίζει το θέμα ως κλασσική περίπτωση διασπάθισης δημοσίου χρήματος και αναλγησίας της δημόσιας διοίκησης και ζητά τόσο την πραγματοποίηση επιστημονικής πραγματογνωμοσύνης από αδιάβλητο φορέα (όπως το ΤΕΕ) όσο και την άμεση αποκατάσταση των αστοχιών των διαμερισμάτων για την ανακούφιση των ενοίκων από τη συνεχή και επώδυνη οικονομική τους αιμορραγία.

Το κείμενο της ερώτησης η οποία θα συζητηθεί την προσεχή Δευτέρα 17-5-2010 στην ολομέλεια της βουλής έχει ως εξής:

Κλασσική περίπτωση διασπάθισης δημοσίου χρήματος και αναλγησίας της δημόσιας διοίκησης συνιστά η περίπτωση των εργατικών κατοικιών του Οικισμού «ΠΑΤΡΑ ΧΙV» στη Λεύκα Πατρών.

Τα διαμερίσματα, που παραχωρήθηκαν προσωρινά στους 60 δικαιούχους πριν 10 μόλις μήνες( !!) έχουν μεταβληθεί σε χαίνουσα πληγή για τους ενοίκους τους. Τίποτε σχεδόν δε λειτουργεί σωστά. Υδραυλικές εγκαταστάσεις θέρμανσης με συνεχείς διαρροές, πλημμυρίζουν ακόμα και τα υπόγεια, επιχρίσματα σαν τσιγαρόχαρτα, δάπεδα κούφια με ευτελής ποιότητας πλακάκια, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με γυμνά καλώδια και με μόνιμα βραχυκυκλώματα, όλες οι κεντρικές πόρτες πετσικαρισμένες, ταράτσες με ελλειπή στεγανότητα, κτλ.

Οι ένοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, σε οικονομική αιμορραγία. Οι δε ράθυμοι αρμόδιοι μετά από συνεχείς και εντονότατες διαμαρτυρίες του ΟΕΚ πραγματοποίησαν πριν από δύο περίπου μήνες περιορισμένους ελέγχους και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους.

Κατόπιν των ανωτέρων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεστε να πραγματοποιήσετε επιστημονική πραγματογνωμοσύνη από αδιάβλητο φορέα (πχ. ΤΕΕ) στον οικισμό και να επιδιώξετε - και με ποιο τρόπο- την πραγματική αποκάλυψη των διαδρομών διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και γενικότερα στον τομέα των εργατικών κατοικιών και την παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων;

Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση αποκατάσταση των αστοχιών των διαμερισμάτων και την ανακούφιση των ενοίκων από τη συνεχή και επώδυνη οικονομική αιμορραγία τους;

Ζητώ να κατατεθούν:

1. Το τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο του οικισμού
2. Διάγραμμα κάλυψης οικοπέδου και του περιβάλλοντος χώρου.


Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης



Θα διορθωθούν οι κακοτεχνίες στις εργατικές κατοικίες της Λεύκας.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το πρόβλημα των κακοτεχνιών στις εργατικές κατοικίες της Λεύκας, είναι υπαρκτό και έχει κληθεί η κατασκευάστρια εταιρία να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις τόσο στις κατοικίες όσο και στον περιβάλλοντα χώρο, όπου και εκεί υπάρχουν προβλήματα με την αποχέτευση και το φωτισμό, δεδομένου ότι δεν έχει γίνει η οριστική παραλαβή τους.
Την παραπάνω απάντηση έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Κουτρουμάνης κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη. Ο κ. Υφυπουργός παραδέχτηκε ότι το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό και ανέφερε ότι παρόμοιες κακοτεχνίες έχουν παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις εργατικών κατοικιών τονίζοντας ότι θα εξαντληθεί η αυστηρότητα στους ελέγχους πριν την παράδοση των κατοικιών.
Ο κ. Τσούκαλης στην παρέμβασή του κάλεσε τον υφυπουργό να σπάσει το «κακοφορμισμένο απόστημα» όπως χαρακτηριστικά είπε, το όποιο σχετίζεται με τις κακοτεχνίες σε πολλές εργατικές κατοικίες της χώρας, όπου είναι βέβαιο ότι εκτός από τους εργολάβους εμπλέκονται δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιοι υπάλληλοι.
Δεν είναι δυνατόν, τόνισε ο κ. Τσούκαλης, να δίνει απάντηση ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας ή οι αρμόδιοι υπάλληλοι, ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής κανένας δεν έλεγχε αν τηρούνται οι προδιαγραφές, κανένας δεν έλεγχε πώς κατασκευάζονται οι εγκαταστάσεις, τα δίκτυα θέρμανσης και ηλεκτρικού, ότι τα πλακάκια που τοποθετήθηκαν ήταν της χειρίστης ποιότητας, ότι τα καλώδια ήταν αιωρούμενα και γυμνά και ότι κινδύνευε να σκοτωθεί άνθρωπος. Αυτά τα σπίτια παραδίδονται σε κάποιους ανθρώπους για τους οποίους δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα. Υπάρχει μία τέτοια συμπεριφορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς τους ανθρώπους αυτούς κάθε φορά που διαμαρτύρονται σα να είναι προνόμιό τους, όχι σα να είναι δικαίωμά τους. «Μην πολυ-διαμαρτύρεστε γιατί και αυτό που σας δώσαμε πολύ είναι». Έτσι λοιπόν μου δόθηκε η δυνατότητα να σας πω –και ελέγξτε το- για εργατικές κατοικίες Κω, για εργατικές κατοικίες Καστελόριζου, για εργατικές κατοικίες σε άλλες περιοχές. Άρα λοιπόν δεν είναι μεμονωμένο το συμβάν. Σας δίνεται η ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, να «σπάσετε το απόστημα».
Καταλήγοντας ο κ. Τσούκαλης ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για τους δικαιούχους που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα σημαντικά ποσό για τις επισκευές των σπιτιών τους.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 17-5-2010
ΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ ΛΕΥΚΑΣ ΠΑΤΡΩΝ


Πέμπτη επίκαιρη ερώτηση είναι η με αριθμό 788/11-5-2010 του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σχετικά με τις εργατικές κατοικίες στον Οικισμό Λεύκα Πατρών κλπ.
Η επίκαιρη ερώτηση του κ. Νικολάου Τσούκαλη σε περίληψη έχει ως εξής:
«Κλασική περίπτωση διασπάθισης δημοσίου χρήματος και αναλγησίας της δημόσιας διοίκησης συνιστά η περίπτωση εργατικών κατοικιών του Οικισμού «ΠΑΤΡΑ ΧΙV» στη Λεύκα Πατρών. Τα διαμερίσματα που παραχωρήθηκαν προσωρινά στους 60 δικαιούχους πριν 10 μόλις μήνες (!!) έχουν μεταβληθεί σε χαίνουσα πληγή για τους κατοίκους τους. Τίποτε σχεδόν δεν λειτουργεί σωστά. Υδραυλικές εγκαταστάσεις θέρμανσης με συνεχείς διαρροές πλημμυρίζουν ακόμα και τα υπόγεια, επιχρίσματα σαν τσιγαρόχαρτα, δάπεδα κούφια με ευτελής ποιότητας πλακάκια, ηλεκτρικές εγκαταστάσεις με γυμνά καλώδια και με μόνιμα βραχυκυκλώματα, όλες οι κεντρικές πόρτες πετσικαρισμένες, ταράτσες με ελλειπή στεγανότητα κλπ. Οι ένοικοι βρίσκονται σε απόγνωση, σε οικονομική αιμορραγία. Οι δε ράθυμοι αρμόδιοι μετά από συνεχείς και εντονότατες διαμαρτυρίες του ΟΕΚ πραγματοποίησαν πριν από δύο περίπου μήνες περιορισμένους ελέγχους και έκτοτε αγνοείται η τύχη τους. Κατόπιν των ανωτέρων ερωτάται ο κ. Υπουργός:1. Προτίθεστε να πραγματοποιήσετε επιστημονική πραγματογνωμοσύνη από αδιάβλητο φορέα (π.χ. ΤΕΕ) στον οικισμό και να επιδιώξετε –και με ποιο τρόπο- την πραγματική αποκάλυψη των διαδρομών διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στη συγκεκριμένη περίπτωση αλλά και γενικότερα στον τομέα των εργατικών κατοικιών και την παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων;2. Προτίθεστε να προβείτε στην άμεση αποκατάσταση των αστοχιών των διαμερισμάτων και την ανακούφιση των ενοίκων από τη συνεχή και επώδυνη οικονομική αιμορραγία τους;»Ο αρμόδιος Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης –ελπίζω όχι αρμόδιος κατά την κατασκευή των κατοικιών κ. Τσούκαλη- κ. Κουτρουμάνης έχει το λόγο για τρία λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ούτε και κατά την επίβλεψη!

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ούτε και κατά την επίβλεψη. Καλείται όμως να λύσει τα κακώς κείμενα. Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, τον Ιούλιο του 2009 ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας παρέλαβε προσωρινά τον οικισμό «ΠΑΤΡΑ ΧΙV» -δεν ξέρω γιατί γράφεται με λατινικούς αριθμούς- και παρέδωσε προς χρήση αυτά τα σπίτια, τις συγκεκριμένες κατοικίες στους δικαιούχους στη Λεύκα Πατρών. Όπως προβλέπεται και όπως συνήθως συμβαίνει σ’ αυτές τις περιπτώσεις, ο έλεγχος γίνεται από τις υπηρεσίες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Έγινε ο έλεγχος αυτός και διαπιστώθηκαν πράγματι ατέλειες και προβλήματα στις κατασκευές και έγιναν οι πρώτες διορθώσεις την επόμενη περίοδο σε πρώτο χρόνο, δηλαδή μετά τη χρήση των κατοικιών αυτών από τους δικαιούχους. Ωστόσο στους μήνες του χειμώνα εμφανίστηκαν καινούργια προβλήματα τα οποία δεν είχαν εντοπιστεί στον αρχικό έλεγχο. Πράγματι είναι αυτά που περιγράφετε κι εσείς στην επίκαιρη ερώτησή σας. Είναι προβλήματα τα οποία καθιστούσαν δύσκολη τη χρήση αυτών των κατοικιών από τους κατοίκους και πολλοί απ’ αυτούς πράγματι υπεβλήθησαν σε χρηματική δαπάνη προκειμένου να κάνουν διορθώσεις.
Τονίζω ότι το έργο αυτό δεν έχει παραληφθεί από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας. Δεν έχει γίνει η οριστική παραλαβή από τις υπηρεσίες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, όμως έχει συσταθεί Επιτροπή η οποία εξέδωσε ήδη το πόρισμά της και η συγκεκριμένη εταιρεία έχει κληθεί να κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις τόσο στις κατοικίες όσο και στον περιβάλλοντα χώρο που κι εκεί υπήρχαν προβλήματα σε σχέση με την αποχέτευση, με θέματα φωτισμού και με άλλα θέματα που αφορούν τον περιβάλλοντα χώρο των κατοικιών.
Πρέπει να υπογραμμίσω ότι αυτό το φαινόμενο δεν είναι μοναδικό. Τέτοιες κακοτεχνίες έχουν παρατηρηθεί σε πολλές περιπτώσεις κατασκευής εργατικών κατοικιών και νομίζω ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε –τουλάχιστον εμείς αυτό θα κάνουμε- ότι πρέπει να εξαντληθεί η αυστηρότητα στους ελέγχους πριν την παράδοση αυτών των κατοικιών. Αυτό θα κάνουμε και στη συγκεκριμένη περίπτωση έτσι ώστε οι δικαιούχοι πραγματικά να σταματήσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους για να κάνουν επισκευές και να μπορέσουν να ζήσουν σε σπίτια τα οποία είναι σπίτια που προσέφεραν οι εργαζόμενοι συνολικά με τον ιδρώτα τους έτσι ώστε να μπορέσουν κάποιοι να τα κατοικήσουν.Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο ερωτών Βουλευτής κύριος Νικόλαος Τσούκαλης έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υφυπουργέ, λόγω χαρακτήρα ήσασταν πάρα πολύ ευγενής στην τοποθέτησή σας, όμως η περίπτωση αυτή μου έδωσε την ευκαιρία να έρθει προς γνώση μου μία πληθώρα τέτοιων περιπτώσεων απ’ όλη την Ελλάδα που δεν συνιστούν απλώς κακοτεχνίες, αλλά συνιστούν ένα κακοφορμισμένο «απόστημα» όπου είναι βέβαιο ότι εκτός από τους εργολάβους εμπλέκονται και δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν είναι δυνατό να δίνουν απάντηση ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας ή οι αρμόδιοι υπάλληλοι ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της κατασκευής κανένας δεν έλεγχε αν τηρούνται οι προδιαγραφές, κανένας δεν έλεγχε πώς κατασκευάζονται οι εγκαταστάσεις, τα δίκτυα θέρμανσης και ηλεκτρικού, ότι τα πλακάκια που τοποθετήθηκαν ήταν της χειρίστης ποιότητας, ότι τα καλώδια ήταν αιωρούμενα και γυμνά και ότι κινδύνευε να σκοτωθεί άνθρωπος. Αυτά τα σπίτια παραδίδονται σε κάποιους ανθρώπους για τους οποίους δεν είναι προνόμιο, είναι δικαίωμα. Ξέρετε, κύριε Υφυπουργέ, ότι υπάρχει μία τέτοια συμπεριφορά από τις αρμόδιες υπηρεσίες προς τους ανθρώπους αυτούς κάθε φορά που διαμαρτύρονται σα να είναι προνόμιό τους, όχι σα να είναι δικαίωμά τους. «Μην πολυ-διαμαρτύρεστε γιατί και αυτό που σας δώσαμε πολύ είναι». Έτσι λοιπόν μου δόθηκε η δυνατότητα να σας πω –και ελέγξτε το- για εργατικές κατοικίες Κω, για εργατικές κατοικίες Καστελόριζου, για εργατικές κατοικίες σε άλλες περιοχές. Άρα λοιπόν δεν είναι μεμονωμένο το συμβάν. Σας δίνεται η ευκαιρία, κύριε Υπουργέ, να «σπάσετε το απόστημα».
Εγώ θα επανέλθω και με άλλες περιπτώσεις και ελπίζω ότι την επόμενη φορά θα έχει ξεκινήσει από το Υπουργείο σας μία διαδικασία αποκάλυψης των ενόχων, αυτών που πραγματικά παίζουν με την υγεία των ανήμπορων συμπολιτών μας, αλλά και διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα. Περιμένουμε μία πιο συγκεκριμένη απάντηση, κύριε Υπουργέ, και σας το λέω ευθέως. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον επιστημονικό έλεγχο, στην επιστημονική πραγματογνωμοσύνη από δημόσιο φορέα. Δυστυχώς έτσι είναι, γι’ αυτό ακριβώς αναφέρω στην επίκαιρη ερώτησή μου το κατά πόσο σκοπεύετε να ορίσετε πραγματογνώμονες από το Τεχνικό Επιμελητήριο, παράρτημα δυτικής Ελλάδας. Το κυριότερο είναι το εξής: Ξέρετε πόσα χρήματα έχουν δαπανήσει εξ’ ιδίων συμπολίτες οι οποίοι είναι άνεργοι, είναι πολύτεκνοι, είναι καταταλαιπωρημένοι, προκειμένου να συντηρήσουν αυτά τα σπίτια; Το ερώτημα είναι: Αυτά τα χρήματά τους θα τα αναζητήσουν και αν δεν τα αναζητήσουν, ποιος θα είναι υπεύθυνος να τους τα καταβάλει;Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόριος Νιώτης): Ο Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κύριος Γεώργιος Κουτρουμάνης έχει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε συνάδελφε, όπως είδατε, πρώτος ανέφερα ότι αυτό το φαινόμενο δεν αφορά μόνο τη Λεύκα Πατρών. Δυστυχώς αφορά και άλλους οικισμούς και έχω ιδία αντίληψη, γι’ αυτό το είπα. Πράγματι υπάρχουν τέτοια φαινόμενα σε πολλές περιοχές της χώρας μας. Αν πάει κάποιος μετά από λίγα χρόνια αφότου παραδίδονται αυτές οι κατοικίες, θα διαπιστώσει ότι υπήρξαν πολλές προχειρότητες οι οποίες δεν ελέγχθηκαν. Από την άλλη πλευρά είναι αλήθεια ότι δεν πρέπει να απαξιώσουμε όλους τους δημόσιους οργανισμούς ή τις δημόσιες υπηρεσίες που ελέγχουν και να αναθέσουμε σε ιδιώτες να κάνουν αυτόν τον έλεγχο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε την τεχνογνωσία που μπορεί να έχουν το Επιμελητήριο ή άλλες οργανώσεις.Ωστόσο δεν πρέπει να απαξιώσουμε –θα επανέλθω σ’ αυτό- το μεγάλο έργο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, έστω και αν υπάρχουν και τέτοια φαινόμενα, γιατί με το πρόγραμμά του έχει καλύψει πολλούς εργαζόμενους. Συμφωνώ ότι δεν τους τα χαρίζει, είναι δικαίωμά τους, ωστόσο αυτός ο Οργανισμός έχει σημαντικό κοινωνικό έργο να επιδείξει τόσο με τη χορήγηση των δανείων όσο και με την κατασκευή των κατοικιών. Πιστεύω όμως ότι και εδώ πρέπει να αλλάξουμε σελίδα. Δεν μπορεί να υπάρχουν αυτού του είδους οι κατασκευές, όμως από την άλλη πλευρά δεν μπορεί να υπάρχουν δικαιούχοι οι οποίοι δεν πληρώνουν τη δόση για το δάνειό τους, γιατί αν πλήρωναν, το πρόγραμμα αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλους εργαζόμενους έτσι ώστε να αποκτήσουν κατοικία.
Δυστυχώς πρέπει να σας πω ότι το 80% απ’ αυτούς που δανειοδοτούνται από τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας με χαμηλότοκο ή και με άτοκο δάνειο δεν πληρώνει τη δόση του. Είναι μικρή η δόση σε σχέση μ’ εκείνη τη δόση που θα είχαν αν έπαιρναν το δάνειο από την όποια τράπεζα. Αυτό επίσης είναι ένα θέμα που πρέπει να δούμε και ταυτόχρονα πρέπει να δούμε ποιος θα είναι ο ρόλος του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας τα επόμενα χρόνια τόσο στον κατασκευαστικό τομέα όσο και στον τομέα χορήγησης των δανείων. Οι πελατειακού χαρακτήρα σχέσεις αλλά και η αναποτελεσματικότητα σ’ ό,τι αφορά τον κατασκευαστικό τομέα είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ώστε αυτός ο Οργανισμός να παράγει ένα κοινωνικό έργο που θα απευθύνεται ευρύτερα στους εργαζόμενους, που θα λειτουργεί αποτελεσματικά και όπου θα ελέγχονται όλες οι πράξεις και οι παραλείψεις του.

Σας ευχαριστώ πολύ.