Παρασκευή 2 Μαΐου 2008

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΕΘ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Επανέρχεται με νέα ερώτησή του για τα προβλήματα λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας στα νοσοκομεία της Πάτρας, λόγω έλλειψης προσωπικού, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης, ύστερα από την απάντηση που έλαβε στην επίκαιρη ερώτησή του στις 14-04-08, η οποία όπως αποδεικνύεται, ήταν εκτός τόπου και χρόνου.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Τα προβλήματα λειτουργίας των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Πάτρας συνεχίζονται και πλήθος δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου καταγράφουν τη δεινή κατάσταση που επικρατεί. Η κατάσταση αυτή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα που παρουσιάσατε στη βουλή στη συνεδρίαση της 14-4-08, όπου συζητήθηκε επίκαιρη ερώτησή μου για τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου του Ρίου. Η τοποθέτησή σας ότι η ΜΕΘ ανηλίκων του Ρίου λειτουργεί άψογα και ότι σε μία εβδομάδα θα συμπληρωθεί με το απαραίτητο προσωπικό διαψεύδονται από την καθημερινότητα που βιώνουν ασθενείς, γιατροί, και νοσηλευτικό προσωπικό.

Χαρακτηριστικά αναφέρονται τα παρακάτω:

· Η Ελληνική Εταιρία Εντατικής Θεραπείας πραγματοποιεί συγκέντρωση υπογραφών των πολιτών για την ανάπτυξη των ΜΕΘ των νοσοκομείων της Πάτρας.

· Η ΜΕΘ ενηλίκων του ΓΠΝΠ προχώρησε στην προσωρινή αναστολή λειτουργίας δύο (2) κλινών λόγω έλλειψης προσωπικού.

· Η απειλή του λουκέτου αιωρείται και πάνω από τη ΜΕΘ παίδων και νεογνών, λόγω έλλειψης προσωπικού.

· Στη ΜΕΘ του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» από τις οχτώ (8) κλίνες που έχει στη διάθεσή της λειτουργούν οι τέσσερεις (4) επίσης λόγω έλλειψης προσωπικού.


Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Που οφείλεται η καθυστέρηση στη στελέχωση των ΜΕΘ με το απαραίτητο προσωπικό;

2. Πότε θα στελεχωθούν οι ΜΕΘ των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Πάτρας με το απαιτούμενο προσωπικό για την πλήρη λειτουργία τους;


Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Τετάρτη 30 Απριλίου 2008

Επέκταση και αναβάθμιση της ΒΙΠΕ Πατρών.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Την ανάγκη επέκτασης αλλά και αναβάθμισης της ΒΙΠΕ Πατρών επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό ανάπτυξης πως σκέπτεται να αντιμετωπίσει τα αυξημένα προβλήματα των υποδομών της ΒΙΠΕ και εάν προγραμματίζεται η επέκτασή της για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες ζήτησης οικοπεδικών εκτάσεων για την προσέλκυση νέων επενδυτών.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:
Η ΒΙΠΕ Πατρών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω έλλειψης βασικών υποδομών αλλά και χώρων για εγκατάσταση νέων μονάδων. Το συγκοινωνιακό, η έλλειψη σιδηροδρομικής σύνδεσης, οι χαμηλές ταχύτητες πρόσβασης στο διαδίκτυο αλλά και η ανάγκη δημιουργίας υποκαταστημάτων του ΙΚΑ και τραπεζών είναι μερικά από τα προβλήματα της περιοχής. Την επέκταση της βιομηχανικής ζώνης αλλά και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων της ζητούν φορείς του επιχειρηματικού κόσμου της Πάτρας.
Το επιμελητήριο Αχαΐας επισημαίνει τη δυσκολία εγκατάστασης νέων βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων που υπάρχει στη ΒΙΠΕ Πατρών λόγω του αδιαχώρητου αλλά και της έλλειψης υποδομών στην περιοχή. Η διοίκηση του επιμελητηρίου γνωστοποίησε στους αρμόδιους παράγοντες και στην Τράπεζα Πειραιώς που είναι η διαχειρίστρια της ΒΙΠΕ, τη ζωηρή ζήτηση των επενδυτών, παρά τα προβλήματα υποδομών που υπάρχουν και έχουν ήδη πολλές φορές επισημανθεί. Η ζήτηση οικοπεδικών εκτάσεων για δημιουργία αποθηκευτικών χώρων είναι τέτοια που παρατηρείται πλέον δυσκολία για την εγκατάσταση νέων βιομηχανικών μονάδων.
Επειδή η ανάπτυξη της ΒΙΠΕ αποτελεί σημαντικό παράγοντα της γενικότερης ανάπτυξης της περιοχής ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός του υπουργείου για την επέκταση της ΒΙΠΕ Πατρών ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης νέων επενδυτών;

2. Πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε τα αυξημένα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίζει ήδη η περιοχή;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Τρίτη 29 Απριλίου 2008

Να αποδοθεί το Παμπελοποννησιακό Στάδιο στην αθλούμενη νεολαία

Με αφορμή τη συζήτηση για τη χρήση και λειτουργία του Παμπελοποννησιακού Σταδίου ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Το σημερινό νομικό καθεστώς διαχείρισης των Ολυμπιακλών εγκαταστάσεων δεν επιτρέπει τη χρήση των αθλητικών χώρων, τόσο από την αθλούμενη νεολαία, μέσω των συλλόγων ή των σχολείων τους, όσο και από τους απλούς πολίτες που επιθυμούν να αθληθούν. Τρανό παράδειγμα έχουμε το Παμπελοποννησιακό στάδιο που έγινε με χρήματα του Ελληνικού λαού, ξεχρεώνεται με χρήματα του φορολογούμενου Έλληνα πολίτη αλλά ακόμη, τέσερα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, παραμένει απροσπέλαστο ως χώρος αθλησης, στην τοπική κοινωνία.
Η συζήτηση για τη διαχείριση των χώρων του σταδίου, έχει εκτραπεί από τον καθεαυτό σκοπό του συγκεκριμένου αθλητικού χώρου και περιστρέφεται σε κενολογίες για την εμπορική του αξιοποίηση, λες και τα αθλητικά στάδια έγιναν για να χρησιμεύσουν ως χώρος εμποροπανηγύρεων.
Θεωρούμε ότι τα «’Ολυμπιακά στάδια» όπως το Παμπελοποννησιακό αλλά και όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις που έγιναν εν όψει των ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας, πρέπει άμεσα να αποδοθούν στην αθλούμενη νεολαια αλλά και στις τοπικές κοινωνίες για αθλητική χρήση και αυτό θα διασφαλισθεί αν άμεσα ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ δια νόμου, η «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ» και η ευθύνη των σταδίων περιέλθει στην ΓΓΑ και το αρμόδιο υπουργείο που θα καλύπτει και το λειτουργικό τους κόστος, ασφαλώς λιγότερο απ’όσο κοστίζει σήμερα στον ελληνικό λαό η λειτουργία της διαχειρίστριας κρατικής εταιρείας.
Η χρήση των αθλητικών χώρων μπορεί να γίνει με προγραμματισμό, από όλα τα αθλήματα, με ευθύνη των ομοσπονδιών και των κατά τόπους Επιτροπών κάθε ομοσπονδίας. Κάθε άλλη διαδικασία που επιχειρείται να δρομολογηθεί, θα είναι εκ του πονηρού και θα έχει ως προτεραιότητα την εμπορική χρήση των αθλητικών χώρων σε βάρος (ή και αποκλειομένης) της αθλητικής χρήσης τους, κατάσταση με την οποία διαφωνούμε ριζικά.

Αντιπυρική προστασία Νομού Αχαΐας.

Τεράστιους κινδύνους αντιμετωπίζει η Αχαΐα εν όψει της αντιπυρικής περιόδου, λόγω των δραματικών ελλείψεων προσωπικού τόσο στην πυροσβεστική υπηρεσία, όσο και στα δασαρχεία του νομού. Τα παραπάνω επισημαίνει με ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης επισημαίνει ιδιαίτερα το θέμα της φύλαξης του μοναδικού στο είδος του δασικού οικοσυστήματος της Στροφυλιάς το οποίο κινδυνεύει να μην έχει 24ωρη φύλαξη τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω ελλείψεων προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λεχαινών που είναι υπεύθυνη για το συγκεκριμένο δάσος. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης ανέφερε πως θα ήταν εγκληματικό μετά τα όσα έγιναν πέρυσι στην περιοχή μας να παραμείνει αφύλακτη η Στροφυλιά.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Έκθετη στους κινδύνους των πυρκαγιών κινδυνεύει να μείνει η Αχαΐα ένα χρόνο μετά την τεράστια καταστροφή των 300.000 στρεμμάτων στην περιοχή Αιγιαλείας. Η συνεχιζόμενη ξηρασία, ο άνυδρος χειμώνας και η συσσώρευση καύσιμης ύλης, λόγω της ανύπαρκτης διαχείρισης των δασών προκαλεί έντονες ανησυχίες σε όλους τους εμπλεκόμενες φορείς λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Οι ανησυχίες εντείνονται και λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σύμφωνα με στοιχεία που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στη Δυτική Ελλάδα θα είναι φέτος κατά 20% μειωμένο σε σχέση με πέρυσι λόγω συνταξιοδοτήσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας τα κενά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από 4.000 που ήταν πέρυσι αυξάνονται σε 5.000 και οι αποστρατίες φτάνουν τις 1.500. Για τη Δυτική Ελλάδα αυτό μεταφράζεται σε 130-150 λιγότερους πυροσβέστες και για την Αχαΐα 50-60 άτομα.
Το ιδιαίτερα ευαίσθητο και πολύτιμο δασικό οικοσύστημα της Στροφυλιάς, ένα από τα ελάχιστα παραθαλάσσια δάση πεύκου και κουκουναριάς, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δεν θα φυλάσσεται 24 ώρες το 24ωρο λόγω της μεγάλης έλλειψης προσωπικού στο αρμόδιο Πυροσβεστικό Τμήμα Λεχαινών.
Σε ότι αφορά της δασικές υπηρεσίες η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη και η έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει τις υπηρεσίες στα όρια της διάλυσης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1) Ποιος ο σχεδιασμός των αρμοδίων υπηρεσιών στο Νομό Αχαΐας για το φετινό καλοκαίρι, που προβλέπεται να υπάρχουν αυξημένες θερμοκρασίες στην περιοχή;
2) ΄Εχουν γίνει απαραίτητες ενέργειες για τη διάνοιξη δασικών δρόμων, ώστε να είναι προσβάσιμες οι περιοχές από τα επίγεια τμήματα της Πυροσβεστικής. Πόσες αντιπυρικές ζώνες έχουν ανοιχθεί και σε ποια σημεία;
3) ΄Εχουν γίνει καθαρισμοί και απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών από τα δασικά οικοσυστήματα του νομού και ιδιαίτερα από το δάσος Στροφυλιάς;
4) Τι μέτρα θα πάρετε άμεσα για την ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίες Αχαΐας με το απαραίτητο προσωπικό καθώς και τον αναγκαίο και σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό;
5) Πως σκέπτεστε να αντιμετωπίσετε της τεράστιες ελλείψεις προσωπικού των δασικών υπηρεσιών του νομού;


O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης