Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Να αποκεντρωθεί η διαχείριση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ


Η μεταφορά της διαχείρισης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 από τις Αιρετές περιφέρειες και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στην κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην όλη διαδικασία διαχείρισης των μέτρων του προγράμματος. Τα παραπάνω αναφέρουν σε ερώτησή τους, ο Πρόεδρος και οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι βουλευτές επισημαίνουν την ανάγκη για ταχεία απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, για την υποστήριξη και ανάπτυξη του απαξιωμένου και αποσαρθρωμένου πρωτογενή τομέα της χώρας και ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό, εάν προτίθεται να αναθέσει και πάλι στις υπηρεσιακές δομές των Αιρετών Περιφερειών και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, τη διαχείριση των μέτρων του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Επαφές του Νίκου Τσούκαλη στο Βόλο

Με τη διαπίστωση πως ο Βόλος έχει σημαντικές δράσεις στον τομέα της κοινωνικής προστασίας από το Δήμο Βόλου, αλλά και άλλους φορείς έφυγε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς κ. Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη μας τη Δευτέρα 5-3-2012, πραγματοποίησε επισκέψεις σε κοινωνικούς φορείς και μίλησε σε σύσκεψη που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας της ΔΗΜΑΡ.


Συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής, πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας

Άρθρο του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στον ενημερωτικό ιστότοπο www.metarithmisi.gr για «τη συγκρότηση μιας νέας προοδευτικής, πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας»



Με χαρά συμμετέχω στη συζήτηση που έχει ανοίξει η «Μεταρρύθμιση» για την «Κεντροαριστερά». Θα έχετε παρατηρήσει ότι αποφεύγω να χρησιμοποιώ τον όρο Κεντροαριστερά γιατί, δυστυχώς, έχει κακοπάθει στη χώρα μας. Πίσω από αυτόν, τα τελευταία χρόνια, οχυρώθηκαν τόσο νεοφιλελεύθερες πολιτικές, όσο και πρακτικές ακραίου αναχρονισμού και λαϊκισμού. Δείτε, για παράδειγμα, πώς τον χρησιμοποιούν όλες οι πλευρές που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, εντός ή εκτός του ΠΑΣΟΚ, εμπλέκονται στην πολύπλευρη κρίση αυτού του κόμματος.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, στη Δημοκρατική Αριστερά προτιμάμε να αναφερόμαστε αναλυτικά στην ανάγκη συγκρότησης μια νέας μεγάλης προοδευτικής, πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που με βάση ένα κοινό πρόγραμμα και φερέγγυα πρόσωπα, θα βγάλει την Ελλάδα από την κρίση, θα εδραιώσει την κλονισμένη θέση της μέσα στην Ευρώπη και θα στήσει πάλι την κοινωνία όρθια.

Πολιτικά, θα συγκροτηθεί από δυνάμεις που έχουν αναφορά στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, τη σοσιαλδημοκρατία, την πολιτική οικολογία και ανένταχτες, φρέσκιες δυνάμεις, από νέους κυρίως ανθρώπους, που αναζητούν νέα έκφραση. Αυτή ήταν η θέση μας ευθύς εξ αρχής από την ίδρυση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Σε αυτή τη γραμμή, με υπομονή και επιμονή, οικοδομήσαμε τη φυσιογνωμία μας, διευρύναμε την επιρροή μας στην κοινωνία και τις συμμαχίες μας σε πολιτικό επίπεδο. Πιστεύω ότι ανταποκριθήκαμε, σε γενικές γραμμές, στο αίτημα της κοινωνίας και κυρίως της νέας γενιάς, για κάτι νέο και διαφορετικό.


Τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν οι δημόσιες τοποθετήσεις από διάφορα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μας καλούν να δηλώσουμε αν θα συνεργαστούμε μαζί τους. Τους απαντώ ευθέως. Με αυτήν την πολιτική με την οποία πορεύονται τα τελευταία χρόνια και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν και μετά τις εκλογές, δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας. Είναι φανερό ότι ενώ προσπαθούν να ασκήσουν επικοινωνιακή πίεση επάνω μας, πρακτικά –όπως φαίνεται από δηλώσεις των ίδιων στελεχών – προετοιμάζουν πυρετωδώς το έδαφος για συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Αριστερό άλλοθι σε μια τέτοια εξέλιξη, εμείς δεν θα δώσουμε.


Δεν θα εμπλακούμε σε τέτοιου τύπου προεκλογικά σενάρια και εικασίες. Καταλύτης για λύση σε προοδευτική κατεύθυνση, είναι η ήττα και αποδυνάμωση του δικομματισμού, με παράλληλη ενίσχυση της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η κοινωνία πιέζεται, απελευθερώνεται και ζητά διέξοδο σε δυνάμεις που ενώ αντιτίθενται στις αντιλαϊκές πολιτικές, ταυτόχρονα αναζητούν τη διαφορετική, αναπτυξιακή και με κοινωνική ευαισθησία πολιτική μέσα στην ΕΕ και την ευρωζώνη. Με προσήλωση σε αυτήν την πολιτική θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε.

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Να πληρωθεί η θέση του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφύλακα Αιγίου

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Την πλήρωση της θέσης του Ειδικού Άμισθου Υποθηκοφύλακα Αιγίου, ζητά με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:


Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του Υποθηκοφυλακείου Αιγίου (αλλά και άλλων αστικών κέντρων όπως η Καστοριά και το Περιστέρι Αττικής) προκαλεί η μη προκήρυξη και διεξαγωγή το έτος 2011, του Διαγωνισμού για την κάλυψη των κενών θέσεων Υποθηκοφυλάκων.


Περιοδεία του Νίκου Τσούκαλη στη Θράκη



Σε τετραήμερη περιοδεία στη Θράκη βρίσκεται ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, στα πλαίσια επαφών με φορείς της περιοχής αλλά και μέλη του κόμματος. Ο κ. Τσούκαλης κατευθυνόμενος στη Β. Ελλάδα επισκέφτηκε την πόλη του Βόλου όπου μίλησε σε συγκέντρωση φίλων της ΔΗΜ.ΑΡ, ενώ επισκέφτηκε κατά σειρά την Ξάνθη την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΑΧΑΪΑΣ ΜΕ ΘΕΜΑ "ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ"

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 3 Μαρτίου στην Πάτρα ημερίδα με θέμα «Πόλη και Πολιτισμός» που διοργανώθηκε από την Δημοκρατική Αριστερά Αχαΐας.



Στη συνάντηση, υπό το συντονισμό του μέλους του ΝΕ Αχαΐας της ΔΗΜΑΡ, Τάκη Γασπαράτου, έγινε μια γόνιμη συζήτηση και αναπτύχθηκε πλούσιος προβληματισμός για το πώς η Πάτρα μπορεί να ενισχύσει μέσω του πολιτισμού την εικόνα της και το πώς θα μπορέσει να βρει την ταυτότητα της.


Παράνομες υπερβάσεις στην κατασκευή λιμενικών έργων του ΟΛΠ

Οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ Νίκος Τσούκαλης Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός,  κατέθεσαν στη βουλή την ακόλουθη ερώτηση για τις παράνομες υπερβάσεις στην κατασκευή λιμενικών έργων του ΟΛΠ.


Με το ποσό των 6.800.000 € (πλέον ΦΠΑ) ζημιώθηκε ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιά (ΟΛΠ) λόγω της αλλαγής των συντελεστών αναθεώρησης στα πλαίσια της κατασκευής των έργων «ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΠΡΟΒΛΗΤΑ Ι ΣΕΜΠΟ Ν. ΙΚΟΝΙΟΥ» και «ΣΤΑΘΜΟΣ ΕΜΠΟΡΟΚΙΒΩΤΙΩΝ ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΤΟ Ν. ΙΚΟΝΙΟ ΠΡΟΒΛΗΤΑ Ι»

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

Να μην επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΗ ΨΑΡΙΑΝΟΥ


Να μην επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί, ζητούν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Στην ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, οι δύο βουλευτές αναφέρουν τα εξής: