Σάββατο 5 Ιουλίου 2008

Δουλοκτητικό καθεστώς στο εργοτάξιο της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ»

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά για την εταιρεία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ» που κρατά σε ομηρία τους εργαζόμενους, οι οποίοι παραμένουν απλήρωτοι για δυόμιση μήνες κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης έχει ως εξής:

Δουλοκτητικό καθεστώς επικρατεί στα εργοτάξια του εθνικού εργολάβου της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ, που κατασκευάζει τα έργα του χειμάρρου Διακονιάρη, του φράγματος Πείρου-Παραπείρου και τον παραγλαύκειων οδών στην Αχαΐα.
Η εργολήπτρια εταιρεία υπεξαιρεί ουσιαστικά τα ποσά των δεδουλευμένων αποδοχών των εργαζομένων, των μηνών Μαΐου και Ιουνίου, προκειμένου να κερδοσκοπεί αλλά και να εκβιάζει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών της σχεδίων.
Η ίδια εταιρεία έχει καθιερώσει αυθαίρετα την πληρωμή των δεδουλευμένων κάθε μήνα στις 15 αντί την 1η του επόμενου για λόγους αυτονόητους.
Επειδή απ΄ όσο γνωρίζουμε η χρηματοδοτική ροή εκ μέρους του δημοσίου είναι ομαλή.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
α) Εάν η χρηματοδοτική ροή προς την εργολήπτρια εταιρεία για τα παραπάνω έργα είναι ομαλή.
β) Εάν ναι, τι μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την πληρωμή των δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους, την αντιμετώπιση της σαφούς υπεξαίρεσης αλλά και την πληρωμή των δεδουλευμένων την 1η αντί της 15ης του επόμενου μήνα;

Ο ερωτών βουλευτής

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2008

Καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων για τους σεισμόπληκτους.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιά σχετική με την καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων για τους σεισμόπληκτους κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Στην από 18-06-08 απόφασή σας για την «οριοθέτηση και τη δωρεάν ανακατασκευή κτιρίων στις σεισμόπληκτες περιοχές Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας» προβλέπεται η έκδοση σειράς ξεχωριστών αποφάσεών σας, προκειμένου να καθοριστούν δικαιολογητικά, λεπτομέρειες και λοιπά θέματα χορήγησης της δωρεάν κρατικής αρωγής, και των προθεσμιών υποβολής των δικαιολογητικών.
Για την έγκριση των φακέλων χρηματοδότησης επισκευών, άκρως απαραίτητη είναι η έκδοση απόφασης καθορισμού του τιμολογίου εργασιών της Υπηρεσίας που προβλέπεται στο άρθρο 4, παρ.Β ΙΙΙ 2 της πιο πάνω απόφασή σας.
Επειδή έχουν παρέλθει 14 ημέρες από την προηγούμενη απόφασή σας και η καθυστέρηση έκδοσης των συμπληρωματικών αποφάσεών σας δεν θα επιτρέψει την εκτέλεση των εργασιών κατά την θερινή περίοδο

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Πότε προβλέπεται η έκδοση της απόφασης έγκρισης του τιμολογίου εργασιών αποκατάστασης των σεισμόπληκτων κτιρίων;

2. Πότε προβλέπεται η έκδοση όλων των υπολοίπων Υπουργικών αποφάσεων;

Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Παράνομο κτίσιμο της παραλίας Ιτεών του Δήμου Πατρέων
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Τη μετατροπή ενός δημόσιου κοινόχρηστου χώρου 3500 τ.μ σε ιδιωτικό και την παράνομη αλλοίωση του αιγιαλού καταγγέλλει με ερώτησή του ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Πρόκειται για επεμβάσεις και κτίσματα που έχουν γίνει στην παραλία της Κρύας Ιτεών για τις οποίες η Κτηματική Υπηρεσία του δημοσίου, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Ρακιτζής καθώς και η Οικονομική Επιθεώρηση Δυτικής Ελλάδας, έχουν ζητήσει την ανάκληση της άδειας που εκδόθηκε από το υπουργείο οικονομικών στηριζόμενη σε ψευδή στοιχεία.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Στη ζώνη παραλίας της Κρύας Ιτεών του Δήμου Πατρέων και σε επαφή με τον αιγιαλό, ιδιωτική εταιρεία ανεγείρει κτίσματα εμβαδού 410 τ.μ. επικαλούμενη απόφαση που εκδόθηκε το έτος 2006 από το Υπουργείο Οικονομικών, στηριζόμενη σε ψευδή στοιχεία.
Μετά από έρευνα που διενεργήθηκε με εντολή της Οικονομικής Επιθεώρησης και την αποκάλυψη της πραγματικής κατάστασης σε βάρος του περιβάλλοντος και του κοινόχρηστου χαρακτήρα της περιοχής, η Κτηματική Υπηρεσία Ν. Αχαΐας, η Οικονομική Επιθεώρηση Δυτικής Ελλάδας και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρος Ρακιτζής Αεροπαγίτης τ.ε. ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών την αποκατάσταση της νομιμότητας με την ανάκληση της απόφασης που παράνομα εκδόθηκε.
Το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών έχει λάβει το σχετικό πόρισμά της Κτηματικής Υπηρεσίας Ν. Αχαΐας από τις 10-4-08 και δεν προχωρά στην ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης, που εκδόθηκε με ψευδή στοιχεία.
Αφήνει μια ιδιωτική εταιρεία να συνεχίζει να μετατρέπει ένα δημόσιο κοινόχρηστο χώρο 3.500 τ.μ. σε ιδιωτικό, αλλοιώνοντας παράνομα το πυθμένα της θάλασσας, τον αιγιαλό τη ζώνη παραλίας και τον παλιό αιγιαλό, κατά παράβαση του Ν.2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας και των διατάξεων περί προστασίας των δημοσίων κτημάτων.
Κατόπιν αυτών ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Γιατί το υπουργείο δεν προχωρά στην ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης που εκδόθηκε με ψευδή στοιχεία και επιτρέπει την μετατροπή ενός δημόσιου κοινόχρηστου χώρου σε ιδιωτικό; Προτίθεται να το κάνει άμεσα;

2. Πως σκοπεύει να ενεργήσει προκειμένου να αποδοθεί σε κοινή χρήση το τμήμα της παραλίας που είχε αναπλαστεί και παραδοθεί για δημόσια χρήση το 2001 με δημόσια δαπάνη;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

ΒΟΣΙΝΑΚΗΣ:ΑΣΥΔΟΤΗ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΧΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη

Η ΕLBISCO ΑΕ ενθαρρυμένη από την πολιτική ατολμία και αναποφασιστικότητα της Κυβέρνησης της Ν.Δ. και της κ. Πετραλιά προχώρησε στις τρεις πρώτες απολύσεις εργαζομένων του εργοστασίου «ΒΟΣΙΝΑΚΗ» της Πάτρας.
Εκμεταλλευόμενη η εργοδοσία την πλήρη ασυλία που έχει αφειδώς προσφέρει στις επιχειρήσεις η Κυβέρνηση προχωρά ασύδοτη στην διακοπή λειτουργίας του εργοστασίου του Δρεπάνου, στερώντας έτσι το ψωμί από 65 εργαζόμενους και τη περιοχή από μια ακόμη παραγωγική μονάδα.
Είχαμε από την πρώτη στιγμή επισημάνει στην Υφυπουργό κ. Καλαντζάκου ότι οποιαδήποτε ενέργεια της ΕLBISCO Α.Ε. θα την καταλογίσουμε στην Κυβέρνηση η οποία χωροθετεί, ενισχύει και διαμορφώνει το γενικότερο πλαίσιο της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας. Είναι προφανές ότι η Κυβέρνηση έχει παραιτηθεί των δικαιωμάτων και υποχρεώσεών της απέναντι στο ιδιωτικό κεφάλαιο.
Το αρραγές μέτωπο των τοπικών φορέων και των εργαζομένων θα αγωνιστεί μέχρι την τελευταία στιγμή για να ματαιώσει τα σχέδια της εργοδοσίας και της Κυβέρνησης θα καταλογίσει δε έμπρακτα την πολιτική ευθύνη.
Καλούμε έστω και την ύστατη στιγμή α) την Υπουργό Απασχόλησης να συγκαλέσει εκ νέου την τριμερή επιτροπή προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι τελευταίες εξελίξεις και β) τους τοπικούς φορείς να επαναβεβαιώσουν την απόφασή τους για αποτροπή των σχεδίων της ELBISCO A.E. και της Κυβέρνησης.

Δευτέρα 30 Ιουνίου 2008

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΟ Κ.Π.Ε. ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ

Πήρε μέρος στο 15ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εκπαιδευτικών ΚΠΕ

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κ.Π.Ε.) Κλειτορίας επισκέφθηκε το Σάββατο 28 Ιουνίου, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης αποδεικνύοντας το έμπρακτο ενδιαφέρον του για το ρόλο της Π.Ε. στην ευαισθητοποίηση των νέων και την επίλυση των σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων, παρακολούθησε τις εργασίες του 15ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εκπαιδευτικών Κ.Π.Ε.
Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε στους χώρους του Κ.Π.Ε. Κλειτορίας και είχε σαν θέμα του «την 15ετή εμπειρία των Κ.Π.Ε. ως εφαλτήριο για το μέλλον: Περιβαλλοντική εκπαίδευση και αειφόρος ανάπτυξη».
Κατά την επίσκεψή του ο κ. Τσούκαλης είχε επαφές τόσο με το Δήμαρχο Κλειτορίας κ. Ανδρέα Δημόπουλο και φορείς της περιοχής όσο και με την παιδαγωγική ομάδα του Κ.Π.Ε. Κλειτορίας το οποίο είναι το πρώτο κέντρο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Επισκέφθηκε επίσης τα περίπτερα των 56 κέντρων απ΄ όλη την Ελλάδα που συμμετείχαν στο συνέδριο και ενημερώθηκε αναλυτικά για το πραγματικά αξιοθαύμαστο έργο που επιτελείται σε αυτά από την έμπνευση και το μεράκι των εργαζομένων εκπαιδευτικών.
Ο κ. Τσούκαλης αντάλλαξε απόψεις και συζήτησε θεσμικά και οικονομικά προβλήματα που απασχολούν τους εκπαιδευτικούς των Κέντρων.
Τέλος, ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς ότι έχει εκπονηθεί σχέδιο νόμου για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, και πρόκειται να κατατεθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την επόμενη σύνοδο της Βουλής.