Σάββατο 9 Μαΐου 2009

Απαράδεκτη καθυστέρηση ολοκλήρωσης οδικού έργου στην Πάτρα

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Ερώτηση για την απαράδεκτη καθυστέρηση ολοκλήρωσης του τμήματος της παλαιάς εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου, από τη Διγενή Ακρίτα μέχρι το «ΜΑΚΡΟ», κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Στην ερώτησή του ο κ. Τσουκαλης αναφέρει:


Εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζει το τμήμα του δρόμου της Παλαιάς Εθνικής οδού Πατρών-Κορίνθου από τη Διγενή Ακρίτα μέχρι τη διασταύρωση προς το κατάστημα «MAΚΡΟ». Οι εργασίες έχουν σταματήσει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους διερχόμενους.

Όπως επισημαίνουν με ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικοί και εκπολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Ρίου, οι συνθήκες κυκλοφορίας των οχημάτων και οδικής ασφάλειας είναι απαράδεκτες. Η ταλαιπωρία, η χρονική καθυστέρηση και η επικινδυνότητα του οδοστρώματος έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανεκτικότητας.

Από το συγκεκριμένο οδικό τμήμα διέρχονται καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο στο Νοσοκομείο του Ρίου και σε άλλες επιχειρήσεις της περιοχής με αποτέλεσμα να δημιουργείται μόνιμο σχεδόν κυκλοφοριακό κομφούζιο με άμεσο κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων.

Επειδή δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση σχετικά με το πότε θα επαναρχίσουν οι εργασίες κατασκευής του έργου αλλά και πότε θα τελειώσουν,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:


1) Γιατί έχουν διακοπεί οι εργασίες κατασκευής του συγκεκριμένου έργου;

2) Είναι εν ενεργεία η εργολαβία που ξεκίνησε το έργο και αν ναι, υπάρχει επιβλέπουσα υπηρεσία και χρονοδιάγραμμα περαίωσης;

3) Τηρούνται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία των δημοσίων έργων διαδικασίες;

4) Τι προτίθεστε να κάνετε για την άμεση επανέναρξη των εργασιών και την ολοκλήρωση του έργου;

O ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Σε οριακή κατάσταση το πρόβλημα διάθεσης των βοθρολυμάτων στο Νομό Αχαΐας
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το πρόβλημα της διάθεσης των βοθρολυμάτων στο Νομό Αχαΐας, θέτει με επίκαιρη ερώτησή του προς τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διάθεσης των βοθρολυμάτων του Δήμου Πατρέων αλλά και των άλλων Δήμων της Δυτικής Αχαΐας, που ζητούν 6μηνη παράταση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της ΒΙ.ΠΕ.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Σε οριακή κατάσταση βρίσκεται το θέμα της διάθεσης των βοθρολυμάτων στο νομό Αχαΐας μετά την άρνηση της ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, να εγκρίνει την 6μηνη παράταση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της, για την επεξεργασία βοθρολυμάτων από Δήμο Πατρέων, αλλά και άλλους Δήμους του Νομού.
Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι εκρηκτική και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία, μιας και οι βόθροι πολιτών και επιχειρηματιών έχουν ξεχειλίσει μη μπορώντας να αντιδράσουν για να περισώσουν όχι μόνο τις περιουσίες τους αλλά και την υγεία τους που απειλείται.
Το πρόβλημα που δημιουργείται με τους χιλιάδες τόνους αδιάθετων βοθρολυμάτων, δεν αφορά μόνο το Δήμο Πατρέων αλλά και άλλους δήμους της Δυτικής Αχαΐας, πλην του Δήμου Μόβρης, Λαρίσου και Βραχνεϊκων, που εξυπηρετούνται από το βιολογικό καθαρισμό της Δύμης.
Εκατοντάδες νοικοκυριά στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή ζουν με τον εφιάλτη των βοθρολυμάτων καθώς τα ιδιωτικά βυτιοφόρα παραμένουν γεμάτα αδυνατώντας να τους εξυπηρετήσουν. Πολλά καταστήματα στην παραλιακή περιοχή κινδυνεύουν με «λουκέτο» με ανυπολόγιστες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες. Η επερχόμενη αύξηση των θερμοκρασιών αναμένεται να επιτείνει το πρόβλημα ενώ εκφράζονται φόβοι και για ακραίες συμπεριφορές με αποτέλεσμα να καταλήξουν τα λύματα σε θάλασσες και ποτάμια. Ήδη διενεργείται επείγουσα προκαταρκτική εξέταση από την Εισαγγελία Πατρών, πλην όμως το θέμα αυτό δεν μπορεί να λυθεί δια της δικαστικής οδού.

Επειδή η κατάσταση είναι οριακή και η παράτασή της θα δημιουργήσει ακραίες καταστάσεις.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Τι προτίθεστε να κάνετε για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος διάθεσης των βοθρολυμάτων του Δήμου Πατρέων και άλλων Δήμων της Δυτικής Αχαΐας, που ζητούν 6μηνη παράταση λειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού της ΒΙ.ΠΕ.;»

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009

Συνθήκες διαβίωσης οικονομικών μεταναστών στο Νομό Αχαΐας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το πρόβλημα διαβίωσης των οικονομικών μεταναστών στο Δήμο Λαρίσου Αχαΐας, θέτουν με ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης και Νίκος Τσούκαλης.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«Έντονο και διαρκές είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος Λαρίσου, αλλά και άλλα δημοτικά διαμερίσματα του Νομού, λόγω της έλλειψης ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης των εργαζόμενων μεταναστών, παρόλο που η τοπική οικονομική ανάπτυξη στηρίζεται σε μεγάλο μέρος στην κοπιώδη εργασία τους.
Συγκεκριμένα, στο Δ. Λαρίσου, πρόκειται για περίπου 200 εργάτες οι οποίοι έχουν εγκατασταθεί σε σκηνές εντός οικοπέδων που παραχώρησαν κάτοικοι του Δήμου, τα οποία δεν διαθέτουν καμία υποδομή που να πληροί τις βασικές προδιαγραφές των συνθηκών υγιεινής, όπως αποχετευτικό σύστημα, τουαλέτες, κτλ. Για το πρόβλημα αυτό που αντιμετωπίζουν και άλλοι Δήμοι, έχουν ενημερωθεί επανειλημμένα οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ενώ η Δ/νση Υγιεινής έχει ενημερώσει και τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πάτρας.
Πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του εν λόγω Δήμου (84/2009) επιβεβαιώνει το πρόβλημα, αναγνωρίζει δε ότι υπάρχει ανάγκη βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των μεταναστών αλλά και ότι παρατηρούνται παρατυπίες στην εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου.
Στην απάντηση του Υπουργείου Εσωτερικών σε προηγούμενη ερώτησή μας σχετικά με αντίστοιχα περιστατικά του Ν. Ηλείας (17503/09.04.2009), αναφέρεται ότι διενεργούνται έλεγχοι στους διαμένοντες αλλοδαπούς και εφαρμόζονται σε βάρος αυτών και των εργοδοτών– ιδιοκτητών των οικοπέδων εντός του οποίου είναι εγκαταστημένοι οι πρόχειροι καταυλισμοί.
Δεδομένου όμως ότι εξακολουθούν να παραβιάζονται τα βασικά δικαιώματα των μεταναστών εργαζομένων οι οποίοι αποτελούν βασικό στοιχείο της τοπικής οικονομίας, ότι τα προβλήματα διαβίωσης των ανθρώπων αυτών έχουν καταντήσει μακροχρόνια, ενώ οι όποιες καταγγελίες υγειονομικών υπηρεσιών δεν έχουν συνοδευτεί από ελέγχους για τις συνθήκες διαβίωσης και πολλές φορές εκμετάλλευσης των αλλοδαπών εργατών.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε ώστε να εφαρμοστεί επί της ουσίας το νομοθετικό πλαίσιο για την παραχώρηση κατοικίας σε εργαζόμενους μετανάστες; Προτίθεστε να εντατικοποιήσετε τους ελέγχους;
2. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε μόνιμη λύση του προβλήματος με την παραχώρηση δημοσίου ακινήτου και την κατασκευή εγκαταστάσεων που θα πληρούν τις συνθήκες υγιεινής;»
Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Νίκος Τσούκαλης

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Κλείνει το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, προωθείται η παύση της λειτουργίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) με πρόσχημα την εξασφάλιση δημόσιων πόρων. Το συγκεκριμένο Κέντρο είναι ο σημαντικότερος φορέας κοινωνικής έρευνας στην χώρα με πλήθος έγκυρων εκδόσεων, μελετών και επιστημονικών ερευνών.

Συγκεκριμένα, το ΕΚΚΕ αποτελείται από τρία ενεργά ερευνητικά ινστιτούτα στους τομείς της αστικής και αγροτικής κοινωνιολογίας, κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής κοινωνιολογίας. Η δε έρευνα, παρακολούθηση και καταγραφή συμπερασμάτων, αφορούν μεταξύ άλλων στους τομείς της βιώσιμης ανάπτυξης, δημογραφικών φαινομένων, κοινωνικών δομών και πρακτικών, κοινωνικής συνοχής, κοινωνικού κράτους και ανάπτυξης ερευνητικών υποδομών.
Γίνεται, κατά συνέπεια, ευκόλως αντιληπτή η σπουδαιότητα της αποστολής του κέντρου καθώς και η ανάγκη διασφάλισης της χρηματοδότησής του.

Με δεδομένο ότι οι τομείς έρευνας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών σε μιαν εποχή κοινωνικά και οικονομικά πολύπλοκα ρευστή σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο αποκτούν νευραλγική σημασία,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Επιβεβαιώνει τα πρόσφατα δημοσιεύματα του τύπου, σύμφωνα με τα οποία επίκειται το κλείσιμο του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών;


- Εγγυάται την απρόσκοπτη συνέχιση του ερευνητικού έργου του κέντρου, καθώς και την επαρκή χρηματοδότησή του για την υλοποίηση των προγραμμάτων του;

30.4.2009

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Άμεσος εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομικού πλαισίου για τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, επισημαίνει με ερώτησή του προς τους υπουργούς Μεταφορών και Εσωτερικών ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Σύμφωνα με έκθεση της επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και κύρια με τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας όπου βασιλεύει η αυθαιρεσία( σε πανευρωπαϊκό επίπεδο) και απαιτείται η λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς, πότε αναμένεται να ληφθούν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα εκσυγχρονίζουν το νομικό πλαίσιο προστασίας των πολιτών και θα ορίζουν τις σύγχρονες διαδικασίες λειτουργίας των εταιριών κινητής τηλεφωνίας.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κόλαφο για τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας είναι η έκθεση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων του Ευρωκοινοβουλίου, που αποδέχεται ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα σε σχέση με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και προτείνει μια σειρά από μέτρα.
Το σημαντικό είναι ότι με αυτή την έκθεση - απόφαση ενισχύονται τα επιχειρήματα των πολιτών που αντιδρούν στην χωρίς μέτρο και όρους εγκατάσταση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας σε κατοικημένες περιοχές. Το Ευρωκοινοβούλιο στην ουσία αποδέχεται ότι αυτή η κατάσταση πρέπει να αλλάξει. Τα όρια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) το 1999 δεν είναι πια αξιόπιστα και πρέπει να επανεξεταστούν. Ένα από τα επιχειρήματα που προβάλει είναι ότι η διχογνωμία της επιστημονικής κοινότητας έχει ενταθεί μετά την 12η Ιουλίου 1999 όταν η ΕΕ θέσπισε τα όρια έκθεσης του κοινού για τα ΗλεκτροΜαγνητικά Πεδία (ΗΜΠ) στα 55 volt/μέτρο. Επισημαίνει επίσης τη ραγδαία επέκταση τεχνολογιών που εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία τις τελευταίες δεκαετίες και άρα την διαρκή ανάγκη επανεξέτασης και αναπροσαρμογής των μέτρων προστασίας του κοινού.
Υπενθυμίζει επίσης ότι το Σεπτέμβριο του 2008 το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο είχε εγκρίνει σύσταση να ληφθούν ως μέτρο τα χαμηλότερα όρια που θέτουν κάποιες χώρες για την προστασία του κοινού από την ακτινοβολία χαμηλών συχνοτήτων, δηλαδή του ηλεκτρισμού. Κάτι που δεν έχει γίνει ακόμα για τις ακτινοβολίες που προέρχονται από τις υψηλές συχνότητες, δηλαδή τις ασύρματες επικοινωνίες. Το Λουξεμβούργο, όρισε ως μέγιστο όριο εκπομπής τα 3 volt/μέτρο για πηγές που βρίσκονται πλησίον περιοχών στις οποίες ενδέχεται να κατοικούν άνθρωποι.
Σε αυτή την διαδικασία αλλαγής η έκθεση προτείνει στην ουσία τα όρια να τίθενται με κριτήριο τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένους, ασθενείς) και όχι τον μέσο υγιή ενήλικα.
Σχετικά με την τοποθέτηση των κεραιών, καθώς απ' ότι φαίνεται η αυθαιρεσία στην τοποθέτηση τους είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, προτείνει μία σειρά από μέτρα που είναι τεχνολογικά και οικονομικά εφαρμόσιμα σε κάποιες χώρες της ΕΕ.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

- Είναι σε γνώση των Υπουργείων η εν λόγω έκθεση και τα προβλήματα που προκύπτουν και για τη χώρα μας;
- Πότε αναμένεται να ληφθούν νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα εκσυγχρονίζουν το νομικό πλαίσιο προστασίας των πολιτών και θα ορίζουν τις σύγχρονες διαδικασίες λειτουργίας των εταιριών κινητής τηλεφωνίας;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης