Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Δήλωση του Νίκου Τσούκαλη για το θέμα πληρωμής διοδίων

Ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς με αφορμή δημοσιεύματα σχετικά με τη θέση του για το θέμα των διοδίων έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 
Η Δημοκρατική Αριστερά και εγώ προσωπικά συμμετέχουμε από την αρχή ενεργά, στην υγιή αντίδραση των πολιτών μέσω της άρνησης καταβολής διοδίων στα τμήματα εκείνα των αυτοκινητοδρόμων που είναι υπό κατασκευή, αλλά και όπου δεν υπάρχει παράπλευρο δίκτυο εναλλακτικής μετακίνησης.

 
Είμαστε αντίθετοι στη γενικευμένη άρνηση καταβολής διοδίων, όταν οι αυτοκινητόδρομοι πληρούν τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου κλειστού αυτοκινητόδρομου στα πρότυπα της Ευρώπης. Το οδικό δίκτυο καθώς και οι συγκοινωνίες είναι δημόσια αγαθά, δημόσιοι χώροι και στο κόστος συντήρησης και λειτουργίας πρέπει να συμμετέχουν πρωτίστως οι χρήστες

Αντιβαίνει κάθε αρχή κοινωνικής δικαιοσύνης η διάχυση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης σε όλη την κοινωνία μέσω της φορολογίας.

Εισήγηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς στην συνεδρίαση της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής


Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ στοχεύει να αναδειχθεί ως κόμμα ευθύνης για την κοινωνία με προτάσεις και εναλλακτικό λόγο, να αμφισβητήσει το παραδοσιακό κομματικό σύστημα και το πρότυπο άσκησης και διαχείρισης της πολιτικής. Ασκεί προγραμματική αντιπολίτευση και είναι σταθερά αντίθετη στο δικομματικό σύστημα. Δεν επενδύει στα αδιέξοδα.

Τα παραπάνω περιλαμβάβονται στην εισήγηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς στη συνεδρίαση της Πανελλαδικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος.

Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου 2011

Παρέμβαση Τσούκαλη για Διακονιάρη

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ



Με νέα ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, παρεμβαίνει στο θέμα της εμπλοκής στο έργο κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη και ζητά απ’ τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων να εφαρμόσει τις διατάξεις του άρθρου 61, παρ. 13 του ν. 3669/2008 και να προτείνει την ολοκλήρωση του έργου στους άλλους μειοδότες και σε έσχατη περίπτωση να προσφύγει στη διαπραγμάτευση σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις.


Το κείμενο της ερώτησης του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:

Παρέμβαση του Νίκου Τσούκαλη στη βουλή για το άσυλο

Όποιος θέτει θέμα ασύλου αυτή τη στιγμή, με τον τρόπο που το θέτει, ουσιαστικά συζητά εκτός συνταγματικών πλαισίων. Αυτοί οι οποίοι με ανεύθυνες, επιπόλαιες ενέργειες έφεραν το θέμα του ασύλου στην επιφάνεια και με αυτές τις συνθήκες, έχουν τεράστιες ευθύνες και πρέπει να λογοδοτήσουν. Πρέπει επίσης να λογοδοτήσουν και αυτοί που είναι επιφορτισμένοι να διασφαλίζουν το άσυλο καθώς έχουν τεράστιες ευθύνες. H αξιωματική Αντιπολίτευση υποδαυλίζει καταστάσεις και οξύτητες.
 
Τα παραπάνω ανέφερε στην παρέμβασή του στην ολομέλεια της Βουλής, σχετικά με το ακαδημαϊκό άσυλο ο βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚHΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ Νίκος Τσούκαλης τονίζοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

Απαράδεκτη ανάκληση νομίμου καθεστώτος 15 μεταναστών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

 

Το θέμα της ανάκλησης της άδειας διαμονής 15 μεταναστών της Κρήτης φέρνουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Στην ερώτησή τους οι τρείς βουλευτές χαρακτηρίζουν αντισυνταγματική την ενέργεια του υπουργού Εσωτερικών η οποία δεν συνάδει με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας και φανερώνει ένα στυγνό πρόσωπο της διοίκησης απέναντι στους αλλοδαπούς οι οποίοι εδώ και χρόνια στηρίζουν τις τοπικές οικονομίες, επισημαίνοντας την ανάγκη για μια μακροπρόθεσμη, ρεαλιστική και βιώσιμη μεταναστευτική πολιτική.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΥΓΡΟΤΟΠΩΝ

"Πνιγμένοι" στη γραφειοκρατία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων οι φορείς διαχείρισης των υγροτόπων της Δυτικής Ελλάδας.

O φετινός γιορτασμός της παγκόσμιας ημέρας υγροτόπων-40 χρόνια μετά την υπογραφή της συνθήκης RAMSAR- βρίσκει τους φορείς διαχείρισης των υγροτόπων της Δυτικής Ελλάδας (Αμβρακικός, Μεσολόγγι, Κοτύχι) «πνιγμένους» στη γραφειοκρατία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.


Η απουσία σταθερής, και εγγυημένης χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό καταδικάζει τους υπάρχοντες φορείς σε αναποτελεσματικότητα και αδυναμία ανάληψης δράσεων προστασίας, φύλαξης, επιστημονικής παρακολούθησης και αποκατάστασης. Η «άστατη χρηματοδότηση» που παρέχεται μέσω ευρωπαϊκών κυρίως προγραμμάτων, αδυνατεί να εξασφαλίσει την αναγκαία συνέχεια των όποιων δράσεων, προκαλώντας επίσης μεγάλα προβλήματα ανασφάλειας στους εργαζόμενους των Φορέων.

Είναι χαρακτηριστικό πως μέχρι σήμερα 4 χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του ΕΣΠΑ (2007) ελάχιστα υποέργα, από τα τεχνικά δελτία των Φορέων Διαχείρισης των υγροτόπων της Δυτικής Ελλάδας (συνολικού προϋπολογισμού 14 περίπου εκατομμυρίων €) έχουν δημοπρατηθεί.

Οι επετειακές εκδηλώσεις σαν τη σημερινή θα πρέπει να συνοδεύονται από δράσεις παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου η προστασία και ανάδειξη των υγροτόπων να μην αποτελεί ευχολόγιο.

Επίσκεψη Τσούκαλη Σταυρόπουλου στο εργοτάξιο της «Ολυμπίας οδού» στο Δρέπανο

Τους εργαζόμενους στην εταιρία Vinci, που κατασκευάζει την “Ολυμπία οδό” επισκέφτηκε ο Βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα, έξω από το εργοτάξιο στο Δρέπανο.

Ο κ. Τσούκαλης που συνοδευόταν από τον περιφερειακό σύμβουλο της Δημοκρατικής Οικολογικής Ανασύνθεσης κ. Χρήστο Σταυρόπουλο, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων και ζήτησε να σταματήσουν οι απολύσεις, να επαναπροσληφθούν όσοι απολύθηκαν και να συνεχιστεί το έργο κανονικά. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έγινε προσπάθεια συνάντησης με εκπροσώπους της εργοδοσίας η οποία τελικά δεν κατέστη δυνατή λόγω ακατανόητης και εσπευσμένης αποχώρησης του Διευθυντή του εργοταξίου.

Ο κ. Τσούκαλης πρότεινε στον πρόεδρο του Σωματείου «Γαλαρία» όσο και στους εκπροσώπους των Εργατικών Κέντρων Πάτρας και Αιγίου (και ήδη έχει δρομολογηθεί) την πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης στο υπουργείο Εργασίας με συμμετοχή και εκπροσώπου του υπουργείου υποδομών, προκειμένου να συζητηθεί η ανάκληση των απολύσεων και η διασφάλιση της συνέχισης του έργου.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Καταβολή χρημάτων για τους σεισμόπληκτους Αχαΐας και Ηλείας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Το θέμα της καταβολής των χρημάτων στους σεισμόπληκτους των νομών Αχαΐας και Ηλείας, οι οποίοι δεν έχουν πάρει χρήματα για να επισκευάσουν ή να ανακατασκευάσουν τα σπίτια τους, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Νίκος Τσούκαλης.


Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό Υποδομών μεταφορών και δικτύων, πότε θα καταβληθούν τα απαραίτητα ποσά στο ΤΑΣ για την αποπληρωμή των οφειλόμενων δόσεων στους σεισμόπληκτους των δύο νομών, ενώ παράλληλα ζητεί να του χορηγηθεί η κατάσταση των δικαιούχων του ν. Αχαΐας οι οποίοι έχουν λάβει επιδότηση απ’ το ΤΑΣ μέχρι σήμερα.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: