Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Νομιμοποίηση αυθαιρέτων - Ένα ακόμη περιβαλλοντικό «πραξικόπημα»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Με ιδιαίτερη σπουδή, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να κλείσει τη μεγάλη πληγή των αυθαιρέτων –προ και μετά του 1984– με μια ρύθμιση-«σκούπα», μια περαίωση με πολύ χαμηλότερα από τα ήδη προβλεπόμενα εκ του νόμου πρόστιμα, ώστε να εξασφαλίσει κάποιες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τα κρατικά –και άδεια, φευ!– ταμεία".


Η προφανής αντισυνταγματικότητα μιας παρόμοιας ρύθμισης, που παραβιάζει την ισονομία μεταξύ των πολιτών ευνοώντας σκανδαλωδώς τους παρανομούντες, δεν φαίνεται να ιδρώνει τα αφτιά των κυβερνητικών οικονομικών ταγών. Ούτε και οι ολοφάνερες επιπτώσεις στο περιβάλλον το οποίο δεν φαίνεται να πολυενδιαφέρει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, παρά τα όσα ηχηρά και «εμπνευσμένα» ακούγονται κατά καιρούς, ακόμη και από τα πιο επίσημα χείλη – κάτι που απεδείχθη και αρκετά πρόσφατα, με τη λυσσαλέα αντίδραση που προβλήθηκε και από κυβερνητικούς βουλευτές στο νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, με τα περίφημα «10 στρέμματα». Άλλωστε, μια αντιμετώπιση του προβλήματος των αυθαιρέτων με τη λογική «ότι έγινε, έγινε», θα γεννήσει νέα γενιά αυθαιρέτων, αφού όποιος πρόλαβε κι έχτισε θα αντιμετωπίζεται πάντα με επιείκεια και χωρίς να «κινδυνεύει» το αυθαίρετό του με γκρέμισμα. Επομένως, οποιαδήποτε «ρύθμιση» της γάγγραινας των αυθαιρέτων, αν δεν προβλέπει και γκρέμισμα ορισμένων κατηγοριών από αυτά, θα είναι καταστροφική για τον κατακερματισμένο φυσικό μας χώρο.


Εκφράζουμε απερίφραστα την αντίθεσή μας σε αυτό το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό «πραξικόπημα», πόσο μάλλον που επιχειρείται εκβιαστικά να καλυφθεί με πολεοδομικό και περιβαλλοντικό μανδύα, ενώ στην ουσία πρόκειται για ρύθμιση αποκλειστικά εισπρακτικού χαρακτήρα.

Και υπερθεματίζουμε: όχι μόνο αυτή αλλά και καμιά άλλη ρύθμιση που υποβαθμίζει το περιβάλλον – και τη λογική μας!– δεν νοείται να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο.


Γιατί στο τέλος, όχι μανδύας αλλά ούτε φύλλο συκής δεν θα καλύπτει την περιβαλλοντική, και όχι μόνο, γύμνια του βασιλιά"…

Τρίτη 26 Απριλίου 2011

Όχι στα πυρηνικά

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Συμπληρώνονται σήμερα 25 χρόνια από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ και ο πυρηνικός εφιάλτης είναι πάλι εδώ. Τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα και η καταστροφή στην Ιαπωνική Φουκοσίμα επιβεβαιώνει πως ο πυρηνικός όλεθρος παραμονεύει πάντα, πέρα από τις όποιες διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις.


Οι πυρηνικοί σταθμοί των Βαλκανίων που ήδη λειτουργούν (Κοζλοντούι) αλλά και αυτοί που σχεδιάζονται (Ακούγιου) δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό πυρηνικής απειλής γύρω από την πατρίδα μας. Οι παρούσες και οι επερχόμενες γενιές δεν μπορούν πλέον να αδιαφορούν.


Το βροντερό «ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ» πρέπει να αποτελεί σταθερό σημείο πολιτικής αναφοράς και δράσης για πολίτες και κόμματα.

Αλλαγές στον τρόπο εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης

ΖΗΤΟΥΝ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Από την πρώτη εφαρμογή του θεσμού του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, προέκυψαν σοβαρότατα προβλήματα που ακυρώνουν τόσο την ουσία του, όσο και τη διαδικασία και για το λόγο αυτό επιβάλλεται η τροποποίηση του άρθρου 77 του Ν. 3852/2010.


Τα παραπάνω τονίζουν σε ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τέσσερεις βουλευτές αναφέρουν πως, η μη εκλογή συμπαραστατών κατά την προβλεπόμενη ασφυκτική προθεσμία που έθετε ο νόμος, δεν μπορεί να στερεί από τα αυτοδιοικητικά όργανα και τις τοπικές κοινωνίες τη δυνατότητα εξεύρεσης της πολυπόθητης συνεννόησης και συναίνεσης και ζητούν συγκεκριμένες τροποποιήσεις του άρθρου που προβλέπει τον τρόπο εκλογής του Συμπαραστάτη.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Ανεξέλεγκτη χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί στις χώρες της Ε.Ε. γιατί κρίθηκαν βλαβερά για το περιβάλλον και την υγεία, αφού κατέστρεφαν τα υπόγεια νερά, σκότωναν τους υδρόβιους οργανισμούς ή τα πουλιά και προκαλούσαν καρκινογενέσεις, εισάγονται παράνομα, είτε παρασκευάζονται στην Ελλάδα και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται συστηματικά από τους αγρότες.


Τα παραπάνω καταγγέλλουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός τονίζοντας τις τεράστιες ευθύνες όσων επιδίδονται σ' αυτές τις ολέθριες παρανομίες, αλλά προπαντός της Πολιτείας, που διαθέτει ανεπαρκείς ελεγκτικούς μηχανισμούς.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας εκπέμπει SOS


ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

 
Έντονα προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει το γενικό νοσοκομείο Άρτας κυρίως λόγω έλλειψης υγειονομικού υλικού. Μάλιστα ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Άρτας κατέθεσε επιστολή στους αρμόδιους φορείς και συγκεκριμένα και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Άρτας για να τους ενημερώσει για την τραγική κατάσταση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή το Νοσοκομείο.

Στη Βουλή τα προβλήματα του νοσοκομείου Αγρινίου

ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΘΑΝΑΣΗ ΛΕΒΕΝΤΗ

Τα προβλήματα λειτουργίας του νοσοκομείου Αγρινίου επαναφέρουν με ερώτησή τους στη βουλή οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Θανάσης Λεβέντης.


Οι δύο βουλευτές, τονίζουν ότι το νοσοκομείο Αγρινίου παρουσιάζει εικόνα διάλυσης από την έλλειψη προσωπικού, υλικών, και την ελλιπή χρηματοδότησή του και ερωτούν τον υπουργό υγείας τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να λυθούν τα συσσωρευμένα προβλήματα λειτουργίας του.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ίδρυση και λειτουργία κοινωνικού (δημοτικού) φαρμακείου και δημιουργία πιλοτικού δικτύου ανακύκλωσης φαρμάκων.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΑΧΑΪΑΣ

Επιστολή απέστειλαν προς τη Δημοτική αρχή, η Δημοκρατική Αριστερά Αχαΐας (ΔΗΜ.ΑΡ.) και ο βουλευτής Αχαΐας της ΔΗΜ.ΑΡ. Νίκος Τσούκαλης, με αίτημα την ίδρυση και λειτουργία στα πλαίσια των προνοιακών δομών του Δήμου, κοινωνικού (δημοτικού) φαρμακείου αλλά και δημιουργία πιλοτικού δικτύου ανακύκλωσης φαρμάκων. Η επιστολή απεστάλει με την ευκαιρία κατάθεσης στη Βουλή δεύτερης ερώτησης προς τα συναρμόδια Υπουργεία με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο.


Η επιστολή αυτή κοινοποιήθηκε στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Πάτρας, τον Ιατρικό Σύλλογο Πάτρας και την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πάτρας.


Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Επίσκεψη Νίκου Τσούκαλη στο Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, χθες, ημέρα γενικής εφημερίας.

Η κατάσταση που, ιδίοις όμασι, βίωσε ο βουλευτής, ήταν ενός νοσοκομείου «σε καιρό εκστρατείας», με ανήμπορους πολίτες να είναι «στοιβαγμένοι» σε απλά φορεία σε κάθε χώρο, ακόμη και στους διαδρόμους και το νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται σε κατάσταση νευρικής κατάπτωσης.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο κ. Τσούκαλης συναντήθηκε με το μέλος και εκπρόσωπο των γιατρών στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΙΝΑΠ κ. Τάκη Γεωργακόπουλο, με τον υποδιοικητή του νοσοκομείου κ. Δημήτρη Λυγούρα και τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής κ. Νίκο Μακρή. Από τις συζητήσεις με τους εκπροσώπους του νοσοκομείου επιβεβαιώθηκαν τα τεράστια κενά και οι αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα.

Τροποποίηση του ν. 3126/2003 για την ποινική ευθύνη των Υπουργών

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ


(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 12/4/2011)

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αναστάσιος Κουράκης): Το λόγο έχει ο κ. Νικόλαος Τσούκαλης, Ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας, για επτά λεπτά.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λέει κάποιος ότι η ειλικρίνεια αρχίζει εκεί όπου τελείωσαν όλοι οι τρόποι για να σωθείς. Είναι μια ρήση, η οποία ταιριάζει, δυστυχώς, απολύτως στο πολιτικό σύστημά μας. Και όμως, ακόμα και αυτή η ρήση, σήμερα σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα έχει περισσέψει, δεν ισχύει.


Με πολύ μεγάλη έκπληξη παρακολουθώ τη συζήτηση που έχει προηγηθεί και πραγματικά έχω φτάσει στο σημείο να μην πιστεύω πολλά απ’ αυτά τα οποία λέγονται.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι υποχρεωτικό το πολιτικό σύστημα να οδηγηθεί στην κάθαρση με την αρχαιοελληνική έννοια. Ήδη, η νέμεσις και η ύβρις έχουν προηγηθεί. Επιτέλους, κάποια στιγμή πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους. Απευθύνομαι σε συναδέλφους απόντες της Νέας Δημοκρατίας. Κανένας δεν είναι παρών αυτήν τη στιγμή.