Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Εισήγηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜ.ΑΡ.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ πρέπει να βρεθεί σε πλήρη ετοιμότητα, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές.

Όσα αισιόδοξα μηνύματα και αν προσπάθησε να δώσει ο πρωθυπουργός στο κόμμα του και στους πολίτες της χώρας με την ευκαιρία της 37ης επετείου της 3ης του Σεπτέμβρη, καθώς και με τις ομιλίες του στην ΔΕΘ για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, η πραγματικότητα είναι τόσο κραυγαλέα και τόσο πείσμων και οι επιπτώσεις της διακυβέρνησης τόσο χειροπιαστές για τους Έλληνες πολίτες, που δεν μπορούν με κανένα τρόπο να εξωραϊστούν.


Επισημάναμε αμέσως ότι είναι δοκιμασμένη μέθοδος η φυγή προς τα μπρος με υποσχέσεις, αλλά όταν επαναλαμβάνεται σε κάθε κρίσιμη στιγμή, όταν δεν έχει καμιά επαφή με το παρόν που βοά, τότε καμιά ζωντανή δύναμη της ελληνικής κοινωνίας δεν μπορεί να κινητοποιήσει.


Στη βουλή το θέμα της ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων στη ζώνη προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας

ΜΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Στη βουλή έφεραν το θέμα της ανέγερσης ξενοδοχειακών μονάδων στη ζώνη προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός, μετά από παρέμβαση της Δημοκρατικής Αριστεράς Ιωαννίνων.


Στην ερώτηση που κατέθεσαν οι τέσσερεις βουλευτές επισημαίνουν πως η έγκριση της κατασκευής τριών μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων σε εκτός σχεδίου περιοχή που γειτνιάζει με το παραλίμνιο ψυχαγωγικό πάρκο και σε πολύ μικρή απόσταση από τη λίμνη των Ιωαννίνων, δημιουργεί τετελεσμένα γεγονότα που έρχονται σε αντίθεση με την προστασία της λίμνης των Ιωαννίνων, λίγο πριν υπογραφεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.


Οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ ερωτούν τον υπουργό περιβάλλοντος εάν προτίθεται να αναστείλει κάθε έκδοση οικοδομικής άδειας σε απόσταση 300 μέτρων από τη λίμνη, μέχρι τη θεσμοθέτηση του Π.Δ. και να ανακαλέσει τις εγκρίσεις των περιβαλλοντικών μελετών των υπό κατασκευή ξενοδοχείων για να αποτραπεί η περαιτέρω επιβάρυνση της λίμνης.


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

Παρουσία των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ Νίκου Τσούκαλη και Γρηγόρη Ψαριανού στην ακρόαση του δικαστηρίου της Χάγης για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Στην ακρόαση του δικαστηρίου της Χάγης για τις γερμανικές αποζημιώσεις παραβρέθηκαν σήμερα οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός. Είχαν συνεργασία με τους νομικούς παραστάτες του ελληνικού δημοσίου Αντώνη Μπρεδήμα και Στέλιο Περράκη. Οι δυο τελευταίοι ανέπτυξαν επαρκέστατα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς με αναλυτικές εισηγήσεις, στέρεα νομικά επιχειρήματα, που στηρίζονται στις διεθνείς συνθήκες, στο εθιμικό διεθνές δίκαιο, αλλά και στις ανάλογες εμπειρίες εγκλημάτων πολέμου σε άλλες περιοχές της γης. Η σχετική αναφορά ήταν αρκούντως χρήσιμη δεδομένου ότι το 15μελές δικαστήριο αποτελείται από δικαστές όλων των ηπείρων, που έχουν εμπειρία από αντίστοιχα γεγονότα.

Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη τύπου του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη στη ΔΕΘ

Ανασυγκρότηση του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, στη βάση συγκεκριμένων πολιτικών θέσεων, προγραμματικών διεκδικήσεων και συγκεκριμένου προγραμματικού πλαισίου.


1. Πριν από ένα χρόνο, από αυτή την αίθουσα της ΔΕΘ, παρουσίασα τις απόψεις του κόμματός μας για την οικονομία και την κοινωνία σε μια δύσκολη και κρίσιμη περίοδο. Ο Ελληνικός λαός βάδιζε τότε τα πρώτα βήματα της μεγάλης δοκιμασίας στην οποία είχε εισέλθει, με την υπογραφή του Μνημονίου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

2. Όσα αισιόδοξα μηνύματα και αν προσπάθησε να δώσει ο πρωθυπουργός στο κόμμα του και στους πολίτες της χώρας με την ευκαιρία της 37ης επετείου της 3ης του Σεπτέμβρη, καθώς και με τις ομιλίες του στην ΔΕΘ για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑΣΟΚ, η πραγματικότητα είναι τόσο κραυγαλέα και τόσο πείσμων και οι επιπτώσεις της διακυβέρνησης τόσο χειροπιαστές για τους Έλληνες πολίτες, που δεν μπορούν με κανένα τρόπο να εξωραϊστούν.