Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
(Salonica press)

Πως αναμένεται να αλλάξει η ζωή του Έλληνα με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο ;

Η ζωή του Έλληνα έχει αλλάξει εδώ και καιρό από τη στιγμή που αποφάσισε το ΠΑΣΟΚ να ακολουθήσει τις επιταγές του Μνημονίου, εις βάρος μόνο των εργαζομένων. Πλέον με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αυξάνονται βιαίως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, το κρατος εγγυάται μόνο τη βασική σύνταξη και αυτή των 360 ευρώ χωρίς τιμαριθμική προσαρμογή, ενώ για την αναλογική σύνταξη δεν εγγυάται τίποτα, όπως και για τη χρηματοδότηση των ταμείων. Με τις αλλαγές στα εργασιακά στην ουσία καταργείται το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία από την πλευρά των αδυνάτων, μειώνονται οι αποζημιώσεις, διευκολύνονται οι απολύσεις των εργαζομένων, ενώ οι μισθοί στους νέους εργαζόμενους από 18-25 ετών θα μπορούν να ανέρχονται στο 80% ή στο 85% του κατώτατου μισθού και όλα αυτά στο όνομα της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας και χωρίς έστω κάποιο αντιστάθμισμα. Το ΠΑΣΟΚ όμως έφερε ένα νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό πολύ κατώτερο των περιστάσεων, δηλαδή έξω από τις πραγματικές ανάγκες της χώρας και των πολιτών της.


Είναι το τέλος της κοινωνικής ασφάλισης στην Ελλάδα ;

Δεν μπορούμε να μιλάμε με τέτοιους εσχατολογικούς όρους. Ασφαλώς πολλοί θα επιθυμούσαν κάτι τέτοιο, αλλά εμείς μαζί με τους πολίτες θα είμαστε πάντα εδώ για να το αποτρέψουμε.

Οι πολύ σκληρές αλλαγές οφείλονται στο μνημόνιο ή ήταν απολύτως αναγκαίες;


Το βασικό πρόβλημα δεν είναι η μεταρρύθμιση, αλλά ποια μεταρρύθμιση, πότε, με ποιους όρους. Tο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που υπήρχε ήταν άδικο, πελατειακό και κατακερματισμένο. Ασφαλώς και χρειαζόταν αλλαγές και εμείς σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να το υπερασπιστούμε. Πάσχει επι της αρχής όπως πάσχει επι της αρχής και το ψηφισθέν νομοσχέδιο. Θεωρούμε ότι το νέο νομοσχέδιο δεν αποκαθιστά ούτε ανατρέπει τις παθογένειες του συστήματος. Εμείς θεωρούμε ότι ακόμη και στις έκτακτες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, ακόμη και μέσα στο ασφυκτικό πλαίσιο που καθορίζει το Μνημόνιο, περιθώρια για ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα συντάξεων στηριγμένο σε αρχές υπάρχουν. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν φάνηκε διαθετειμένη να ακολουθήσει αυτή την κατεύθυνση.Είναι καθαρά επιλόγή της και δεν το επιτάσει το Μνημόνιο.Οι πολίτες μετά τις ήδη βάρβαρες πολιτικές που υπαγορεύει το Μνημόνιο έρχονται να δεχτούν και άλλο ένα πλήγμα. Πλήγμα που γίνεται ακόμα μεγαλύτερο γιατί η κυβέρνηση έφερε με αυτό το νομοσχέδιο, επώδυνες αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις. Ο απλός πολίτης βάλλεται από παντού και η Κυβέρνηση δηλώνει ότι δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές. Δεν είναι δυνατόν ο μόνος συντελεστής παραγωγής που πλήττεται να είναι η εργασία, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, είτε με το παρόν ασφαλιστικό νομοσχέδιο είτε με τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.


Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Αναγκαιότητα ύπαρξης εξωτερικών απινιδωτών στους δημόσιους χώρους για την άμεση αντιμετώπιση καρδιολογικών προβλημάτων.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Με βάση στοιχεία της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας υπολογίζεται ότι δεκαπέντε χιλιάδες Έλληνες πεθαίνουν κάθε χρόνο στον δρόμο ή σε άλλους δημόσιους χώρους λόγω εμφράγματος. Εκτιμάται από τους ειδικούς καρδιολόγους ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών των θανάτων θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν υπήρχε οργανωμένο σύστημα έγκαιρης προσφοράς πρώτων βοηθειών.

Σύμφωνα με την Ομάδα Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας η εφαρμογή καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης από τους παρευρισκόμενους σε δημόσιο χώρο πριν την άφιξη του ασθενοφόρου του ΕΚΑΒ είναι ζωτικής σημασίας, ενώ κρίνεται απαραίτητη η υποχρεωτική ύπαρξη αυτόματων απινιδωτών σε δημόσιους χώρους.


Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αυτόματοι εξωτερικοί απινιδωτές σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως συμβαίνει σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Απινιδωτές υπάρχουν μόνο στη Βουλή, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», σε ορισμένα γήπεδα, σε κινητές μονάδες του ΕΚΑΒ.


Ο αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής είναι μια συσκευή που αναλύει τον καρδιακό ρυθμό και σε περίπτωση διάγνωσης προβλήματος προχωρά στην απινίδωση προκειμένου να επαναφέρει τον καρδιακό ρυθμό στη σωστή συχνότητα. Η σύγχρονη τεχνολογία έχει επιτρέψει την κατασκευή μικρότερων συσκευών εξωτερικών απινιδωτών που μπορούν να τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους, έτοιμες προς χρήση από εκπαιδευμένους εθελοντές. Εξυπακούεται ότι ο χειρισμός αυτών των συσκευών προϋποθέτει και την παρουσία αντίστοιχου εξειδικευμένου προσωπικού.


Είναι γεγονός ότι η χρήση των αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε δημόσιους χώρους από εκπαιδευμένους εθελοντές σώζει ζωές και βελτιώνει την πρόγνωση των ασθενειών μετά από ανακοπή καρδιάς.

Ως εκ τούτου απαραίτητη κρίνεται η υλοποίηση προγράμματος τοποθέτησης και συντήρησης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών σε όσο το δυνατόν περισσότερους δημόσιους χώρους. Ταυτόχρονα πρέπει να εκπαιδεύονται όσο το δυνατόν περισσότεροι ειδικοί αλλά και εθελοντές στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση προκειμένου να μειωθεί το ποσοστό των σοβαρών επιπτώσεων λόγω καρδιακών ανακοπών.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:


Προτίθεται να εφαρμόσει πρόγραμμα τοποθέτησης και συντήρησης αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών στους δημόσιους χώρους;

Προτίθεται να προβεί στην υλοποίηση προγράμματος εκπαίδευσης ειδικών και εθελοντών στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση;

Οι ερωτώντες βουλευτές


Θανάσης Λεβέντης

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης

Γρηγόρης Ψαριανός



Συμφωνία ΕΕ – ΗΠΑ για πρόσβαση σε δεδομένα του δικτύου Swift

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Στις 28 Ιουνίου 2010 υπογράφτηκε στις Βρυξέλλες, έπειτα από 6 μήνες διαπραγματεύσεων για την οριστικοποίηση της νομικής της βάσης, η συμφωνία μεταξύ ΕΕ –ΗΠΑ σχετικά με την πρόσβαση των ΗΠΑ σε εκατομμύρια δεδομένα οικονομικών συναλλαγών του διατραπεζικού δικτύου SWIFT.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία καλύπτει 15 εκατομμύρια μεταβιβάσεις τραπεζικών δεδομένων, ημερησίως, μεταξύ 8.300 τραπεζών σε παγκόσμια κλίμακα. Από την 1η Αυγούστου 2010 η συμφωνία τίθεται σε ισχύ, εάν κυρωθεί προηγουμένως από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο της διαδικασίας συναπόφασης.

Τα δεδομένα παραχωρούνταν από τη SWIFT, μια εταιρεία με έδρα το Βέλγιο η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα της διακίνησης οικονομικών συναλλαγών αποθηκεύοντας σχετικές πληροφορίες, στις αρχές των ΗΠΑ, οι οποίες δημιούργησαν το TFTP (Terrorist Finance Tracking Program), ένα πρόγραμμα επεξεργασίας αυτών των δεδομένων για πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών. Το εν λόγω πρόγραμμα, στο οποίο η ΕΕ δεν έχει πρόσβαση, ελέγχεται εξ’ ολοκλήρου από τη CIA, επεξεργάζεται τις συναλλαγές και «προειδοποιεί» όταν κρίνει κάτι ύποπτο.
Ωστόσο, το 2007 η SWIFT αποφάσισε να τροποποιήσει το σύστημα λειτουργίας της σχετικά με την ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και πληροφοριών με αποτέλεσμα να επηρεαστεί άμεσα η πρόσβαση των ΗΠΑ στα δεδομένα αυτά. Προς τούτο, στις 27 Ιουλίου 2009 το Συμβούλιο της ΕΕ ξεκίνησε διαπραγμάτευση για τη σύναψη μιας συμφωνίας που θα καθιστούσε δυνατή την πρόσβαση των στοιχείων της SWIFT που είναι αποθηκευμένα στην Ευρώπη, στις αμερικανικές αρχές, μέσω του προγράμματος TFTP.

Σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη μαζική αποστολή στις Ηνωμένες Πολιτείες προσωπικών δεδομένων, έχουν εκφραστεί από το Ευρωκοινοβούλιο (ψήφισμα της 17ης Σεπτέμβριου 2009), αλλά και από κοινοτικές χώρες (Γερμανία, Αυστρία κλπ). Συναφώς, παρά την ύπαρξη κάποιων βελτιώσεων στη συμφωνία, οι βασικές ενστάσεις του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων παραμένουν, αφενός σχετικά με τον τεράστιο όγκο δεδομένων που διαβιβάζονται στις αμερικανικές αρχές και την (πενταετή) διάρκεια διατήρησης και επεξεργασίας των δεδομένων αυτών, αφετέρου σχετικά με το γεγονός ότι αρμόδια για το έλεγχο της εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας είναι η Europol, η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία και όχι ένας νομικός μηχανισμός.

Με βάση τα προαναφερόμενα,
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

· Με ποιο σκεπτικό, ποιες θέσεις και ποια επιχειρηματολογία η ελληνική κυβέρνηση ψήφισε υπέρ της σύναψης της ως άνω συμφωνίας; Θα φέρει τη συμφωνία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και πότε;

· Με δεδομένο ότι η πρόσβαση στα δεδομένα που διαχειρίζεται η SWIFT καθιστά δυνατό να ανιχνευθούν όχι μόνο μεταφορές χρημάτων που συνδέονται με παράνομες δραστηριότητες, αλλά και πληροφορίες για τις οικονομικές δραστηριότητες των εμπλεκομένων ατόμων και χωρών, με ποιες νομικές ασφαλιστικές δικλείδες και εγγυήσεις προστατεύονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τις περιπτώσεις κατάχρησης;

· Ποιες είναι οι δυνατότητες επανόρθωσης σε περίπτωση σφάλματος;

· Με δεδομένο ότι η προστασία της ιδιωτικής ζωής, η νομική προστασία και η αναλογικότητα συνιστούν συνταγματικά ζητήματα θεωρεί ότι η μαζική διαβίβαση στοιχείων είναι αντίθετη με τις Συνθήκες της ΕΕ και εκτός αναλογιών;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός




Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Έλεγχοι ΣΔΟΕ για μίζες στις προμήθειες ιατροφαρμακευτικών υλικών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Ερώτηση για τους ελέγχους του ΣΔΟΕ σχετικά με τις προμήθειες ιατροφαρμακευτικών υλικών κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.

Στην ερώτησή τους οι 4 βουλευτές αναφέρουν πως μολονότι έχει εντοπιστεί τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε ειδικότητες ορθοπεδικών, χειρούργων, καρδιολόγων, δηλαδή σε ειδικότητες που εκ των πραγμάτων καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό αναλώσιμων, διαπιστώνεται μια προσπάθεια διάχυσης ευθυνών μέσω του γενικού ελέγχου όλων των ιατρών, ακόμη και ειδικευόμενων.

Οι βουλευτές ερωτούν τους υπουργούς Οικονομικών και Υγείας, σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία διερεύνησης τραπεζικών λογαριασμών ιατρών καθηγητών και διευθυντών του ΕΣΥ, εάν θα διενεργηθεί κατά προτεραιότητα έλεγχος σε γιατρούς/καθηγητές, οι οποίοι ενυπόγραφα και βάσει της ειδικότητάς τους ενέκριναν προμήθειες καθώς και εάν θα διαταχθεί έλεγχος πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν από το 2000 και εντεύθεν ιδιαίτεροι των Υπουργών Υγείας και των αρμόδιων υπαλλήλων για τη σύνταξη Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την τιμολόγηση φαρμάκων και αναλώσιμων.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σύμφωνα με στοιχεία της Διεθνούς Διαφάνειας, «πρωταθλητές» της διαφθοράς στον ελληνικό δημόσιο τομέα είναι τα νοσοκομεία, οι πολεοδομίες και οι εφορίες. Στον ιδιωτικό τομέα που στο ζήτημα της διαφθοράς κατέχει ένα μερίδιο της τάξης του 31%, στην κορυφή της σχετικής λίστας εμφανίζονται και πάλι τα ιδιωτικά Νοσοκομεία, οι τράπεζες και οι γιατροί.
Το πανίσχυρο ιατροβιομηχανικό σύμπλεγμα παίζει καταλυτικό ρόλο στη διαδικασία εμπορευματοποίησης της Υγείας και καταλήστευσης των δημοσίων ταμείων μέσω της τεχνητής υπερπροσφοράς και προμήθειας υλικών και φαρμάκων.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από το ΣΔΟΕ έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα για τους θύλακες διαφθοράς στα νοσοκομεία. Ήδη έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας πληροφορίες για τραπεζικούς λογαριασμούς ιατρών, στους οποίους βρέθηκαν, κατόπιν ελέγχου, τεράστια ποσά. Πρόσφατα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομίας αποκάλυψαν περιπτώσεις προώθησης ορθοπεδικών υλικών από κύκλωμα, στο οποίο εμπλέκονται 11 εταιρίες προμήθειας ορθοπεδικών υλικών και 15 νοσοκομεία του ΕΣΥ, γιατροί των οποίων χρηματίζονταν για να προωθούν τα συγκεκριμένα υλικά. Έχουν μάλιστα δημοσιευθεί στον τύπο συγκεκριμένα ποσά καταθέσεων. Το ΣΔΟΕ συνεχίζει το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών διευθυντών κλινικών Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων (κατά κανόνα χειρούργων και ορθοπεδικών), σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Ηράκλειο και Χανιά, για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι εμπλέκονται σε υπερτιμολογήσεις νοσοκομειακών υλικών, με το αζημίωτο.
Μολονότι έχει εντοπιστεί τεράστια διασπάθιση δημοσίου χρήματος σε ειδικότητες ορθοπεδικών, χειρούργων, καρδιολόγων, δηλαδή σε ειδικότητες που εκ των πραγμάτων καταναλώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό αναλώσιμων, διαπιστώνεται μια προσπάθεια διάχυσης ευθυνών μέσω του γενικού ελέγχου όλων των ιατρών, ακόμη και ειδικευόμενων.

Με βάση τα προαναφερόμενα,
ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:


Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία διερεύνησης τραπεζικών λογαριασμών ιατρών καθηγητών και διευθυντών του ΕΣΥ, για τους οποίους υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι εμπλέκονται σε κυκλώματα προμηθειών ιατροφαρμακευτικών υλικών;
Θα διενεργηθεί κατά προτεραιότητα έλεγχος σε γιατρούς/καθηγητές, οι οποίοι ενυπόγραφα και βάσει της ειδικότητάς τους ενέκριναν προμήθειες;
Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσουν προκειμένου να επιστραφούν τα χρήματα στο δημόσιο;

Θα διαταχθεί έλεγχος πόθεν έσχες όσων διετέλεσαν από το 2000 και εντεύθεν ιδιαίτεροι των Υπουργών Υγείας και των αρμόδιων υπαλλήλων για τη σύνταξη Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την τιμολόγηση φαρμάκων και αναλώσιμων;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός


Πάτρα: Ο Φώτης Κουβέλης έδωσε το στίγμα της νέας Αριστεράς


Με μια ιδιαίτερα μεγάλη σε όγκο συγκέντρωση στον "Αστέρα" της Πάτρας το κόμμα της "Δημοκρατικής Αριστεράς" έκανε το ξεκίνημά του στην Πάτρα. Η πρωτεύουσα της Αχαϊας δικαίωσε όσους την επέλεξαν για το ξεκίνημα του νέου κόμματος της αριστεράς σε περιφερειακό επίπεδο.

Δεκάδες ήταν αυτοί, όχι μόνο από την Αριστερά αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα, οι οποίοι βρέθηκαν στην εκδήλωση προκειμένου να παρακολουθήσουν την ομιλία του Φώτη Κουβέλη αλλά και τις απόψεις τόσο του Νίκου Τσούκαλη όσο και του Γρηγόρη Ψαριανού που βρέθηκαν στην Πάτρα.
Η ομιλία του κ. Κουβέλη

Ο κ. Κουβέλης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στις σημερινές εξελίξεις όσον αφορά το εργασιακό καθεστώς και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας πως «οι ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις είναι απαράδεκτες. Πέρα από την πρόδηλη αντισυνταγματικότητά τους, καταστρέφουν τον προστατευτικό ιστό της εργασίας, που κατακτήθηκε με αγώνες, καθηλώνουν τους εργαζόμενους, τους υποτάσσουν στις διαθέσεις και τα συμφέροντα της εργοδοσίας και διασπούν τη συνοχή της κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν ρυθμίσεις που μπορούν, έστω και προσχηματικά, να δικαιολογηθούν ότι εντάσσονται στην αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους και της οικονομικής κρίσης. Αντίθετα, συντελούν αρνητικά. Η απομειωμένη και καθηλωμένη αμοιβή εργασίας δεν μπορεί να συμμετέχει στη λειτουργία της οικονομίας της χώρας που παραμένει σε ακινησία. Το ασφαλιστικό σύστημα που προωθεί η κυβέρνηση αποδομεί και ανατρέπει τα δικαιώματα των πολιτών και στερεί το δικαίωμα στη σύνταξη στις επόμενες γενιές. Δεν υπερασπιζόμαστε ρυθμίσεις του παρελθόντος, που ανορθολογικά και με πελατειακή στόχευση θεσπίστηκαν. Υπερασπιζόμαστε ρυθμίσεις που υπηρετούν ένα δίκαιο και βιώσιμο κοινωνικό – ασφαλιστικό σύστημα που αναγνωρίζει και σέβεται τα ασφαλιστικά δικαιώματα των πολιτών».

Παράλληλα ο κ. Κουβέλης δεν παρέλειψε να στρέψει τα βέλη του κατά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως η Νέα Δημοκρατία διαφημίζει ότι γνωρίζει, πώς θα βγούμε από τα δεσμά του μνημονίου και από την κρίση.

«Η Δημοκρατική Αριστερά δεν κάνει αντιπολίτευση για να γυρίσει το δικομματικό εκκρεμές πάλι πίσω. Η κρίση του χρέους και του δανεισμού δεν είναι ένα λογιστικό μέγεθος. Είναι η τραγική για τη χώρα αποτυχία του πελατειακού κράτους, είναι η δραματική πολιτική και οικονομική αποτυχία των κομμάτων που έστησαν και τροφοδότησαν το πελατειακό κράτος για να αναπαράγουν την εξουσία τους. Διαφθορά, αδιαφάνεια στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, εξυπηρετήσεις, υπέρογκος δανεισμός, οικονομικά μέτρα για να ικανοποιηθούν οι δανειστές, είναι ένα ενιαίο σύνολο, μια ενιαία καταστροφική πολιτική» κατέληξε ο κ. Κουβέλης.

«Αναγκαία η δημιουργία της Δημοκρατικής Αριστεράς»

Λίγη ώρα νωρίτερα ο κ. Κουβέλης έδωσε συνέντευξη κατά την οποία τόνισε πως «η Δημοκρατική Αριστερά δεν θέλει μία Αριστερά που να λαϊκίζει αριστερότροπα... Με φθαρμένα εργαλεία του παρελθόντος δεν θέλουμε να ερμηνεύσουμε το παρόν».

Ο κ. Κουβέλης, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα δημιουργίας της Δημοκρατικής Αριστεράς σημειώνοντας πως ο τίτλος της σηματοδοτεί το γεγονός ότι ο πυρήνας του κόμματος είναι δημοκρατικός ενώ κάποιες από τις βάσεις του είναι η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση, η οικολογία και η δημοκρατία.

«Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να συνενωθούν μαζί για να βρουν τη διέξοδο στο αδιέξοδο που υπάρχει. Κανείς δεν ξέρει το πού θα καταλήξει η κρίση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δεν θέλουμε να οικοδομήσουμε τον δικό μας σοσιαλισμό πάνω στην τέφρα του υπάρχοντος συστήματος. Θα πρέπει να διαμορφωθεί ένα νέο μοντέλο λειτουργίας που στόχο θα έχει την προστασία του δημοσίου αγαθού».

Όσον αφορά τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές ο κ. Κουβέλης επεσήμανε πως θα πρέπει να υπάρξουν πλατιές συμμαχίες και συνθέσεις με βάση φερέγγυων προγραμμάτων, προσώπων και πρακτικών.

«Θα απομακρυνθώ από αναφορές για την Πάτρα και την Αχαΐα. Αυτά θα αντιμετωπιστούν από τις αυτοδιοικητικές μας δυνάμεις. Η Δημοκρατική Αριστερά δεν επιδιώκει τις κομματικές περιχαρακώσεις» σχολίασε και κατέληξε λέγοντας πως «δεν πρόκειται να αναλωθούμε σε ενδοαριστερές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν περιμένουμε ότι οι ηγεσίες των άλλων κομμάτων της αριστεράς θα αναγνωρίσουν γρήγορα την αναποτελεσματικότητα των πολιτικών τους επιλογών. Κοιτάμε και προχωράμε μπροστά. Το κόμμα μας μιλάει καθαρά. Συγκρούεται όταν και όπως πρέπει, με στόχο πάντα τη συγκέντρωση δυνάμεων, την αλλαγή των πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών. Δική μας υποχρέωση είναι να διαμορφώσουμε μαζί με τους πολίτες τη δημοκρατική διέξοδο από την κρίση».

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ
www.attacktv.gr


Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010


Τι είναι και τι θέλει η Δημοκρατική Αριστερά

Εμείς, το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς που έρχεται από μακριά και πάει μακριά, δεσμευόμαστε, παράλληλα με τη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής και υπεύθυνης πρότασης εξόδου από την κρίση, να ενισχύσουμε μεθόδους και πρακτικές που θα φέρνουν την πολιτική στους πολίτες και τους πολίτες στην πολιτική.

Φιλοδοξούμε το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς να είναι η απάντηση στο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για τη ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και για τον ανακαθορισμό των κοινωνικών συσχετισμών. Η Δημοκρατική Αριστερά είναι, ταυτοχρόνως, η υπεράσπιση του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής αριστεράς.

Ο πυρήνας των ανανεωτικών ιδεών, που τον κωδικοποιούμε στις θεμελιώδεις αρχές: «δημοκρατικός σοσιαλισμός - αριστερός ευρωπαϊσμός - μεταρρυθμιστική στρατηγική –οικολογική εγρήγορση» είναι και παραμένει στοιχείο της ταυτότητάς μας. Οι ιδέες αυτές εξακολουθούν να είναι ενεργές και να τροφοδοτούν τους προβληματισμούς μας για το μέλλον της αριστεράς. Γιατί ο χώρος της ανανεωτικής και διαρκώς ανανεούμενης αριστεράς είναι και πρέπει να είναι ένα ζωντανό κύτταρο υπεύθυνης στάσης, επίκαιρου λόγου, προγραμματικών θέσεων για τη προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας.

Αφήνουμε πίσω μας την Ελλάδα της χρεοκοπίας και της παρακμής. Είμαστε η Αριστερά της δημιουργίας, της κριτικής σκέψης και της πολιτιστικής αναγέννησης. Είμαστε εμείς η Αριστερά που σταθερά υποστηρίζει ότι υπάρχει και άλλος δρόμος πέρα από το νεοφιλελευθερισμό και το ΔΝΤ. Η αριστερή αντιμετώπιση της κρίσης: η επιβεβλημένη μείωση του ελλείμματος και η συγκράτηση του χρέους να μη φορτωθεί στις πλάτες των εργαζομένων μέσα από την αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων και των κοινωνικών δικαιωμάτων, αλλά να συνδυαστεί με βαθιά αλλαγή του κράτους, του άδικου φορολογικού συστήματος, της διαχείρισης των χρημάτων του δημοσίου, του παραγωγικού αλλά και του καταναλωτικού προτύπου, επιλογών και νοοτροπιών σπατάλης, διαφθοράς.

Η υπεράσπιση του «δημόσιου συμφέροντος» είναι κεντρικό ιδεολογικό πρόταγμα, που θα μας επιτρέψει να επικεντρώσουμε τις δράσεις μας γύρω από τις «πολιτικές της κρίσης». Παράλληλα με τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας, τις προτάσεις αντιμετώπισής της, η δική μας αριστερά δεν μπορεί παρά να επικεντρώνεται στην ανθρώπινη διάσταση της κρίσης και το προστατευτικό δίκτυ της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η εστίαση στην αναδιανομή, στην αλληλεγγύη και στον επανακαθορισμό του προτύπου ανάπτυξης ανοίγει σήμερα το έδαφος για μια ουσιαστική παρέμβαση στο κράτος, στην αυτοδιοίκηση με αποκέντρωση και στους θεσμούς, αλλά και στη μεικτή οικονομία, με στόχο την προώθηση δομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι κατευθύνσεις αυτές μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρόκειται για στρατηγική επιλογή για τη χώρα, τους εργαζόμενους, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό. Η αντιμετώπιση της κρίσης συνδυάζεται με τις αναγκαίες αλλαγές στην ΕΕ προς την επείγουσα κατεύθυνση της ομοσπονδιακής δημοκρατικής ενοποίησης με πρώτους στόχους τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του τραπεζικού συστήματος και των χρηματαγορών από πολιτικούς θεσμούς, την απεμπλοκή από τους ασφυκτικούς δημοσιονομικούς κανόνες και αποδοχή της βαρύτητας των κριτηρίων απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, τη στήριξη του ευρώ με ισχυρό κοινοτικό προϋπολογισμό, τη στήριξη χωρών όταν δέχονται τις κερδοσκοπικές επιθέσεις, δηλαδή κοινή οικονομική πολιτική. Οι αλλαγές αυτές απαιτούν νέους κοινωνικούς και πολιτικούς συσχετισμούς και αγώνες σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Είμαστε η αριστερά που έχει ενσωματώσει στον πυρήνα της συγκρότησής της την πεποίθηση ότι Αριστερά και Οικολογία μπορούν να συνθέσουν ένα καινούριο όραμα μια προγραμματική καινοτομία για τον κόσμο και τις σύγχρονες κοινωνίες. Αυτό σημαίνει βαθιές αλλαγές στον τρόπο που, ως αριστεροί/ές, σκεφτόμαστε και δρούμε, στα οράματα, στις αξίες, στις προτάσεις μας. Σημαίνει την ανάγκη για πράσινη-οικολογική στροφή της οικονομίας ως μιας ώριμης δυνατότητας για ισχυρές μεταρρυθμιστικές αλλαγές για το κλίμα και ένα νέο ενεργειακό πρότυπο.
Απευθυνόμαστε σήμερα στους προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες της χώρας μας ζητώντας την ενεργό στήριξη, τη συμπόρευση και τη συμμετοχή τους στο εγχείρημά μας.

Το νέο μας κόμμα στηριγμένο στις αρχές της δημοκρατίας, της διαφάνειας, της πολυφωνίας και της αποτελεσματικότητας, συνδυάζοντας τη συλλογικότητα με την ατομική ευθύνη στη λειτουργία και τη δράση, διεκδικεί να κερδίζει ένα μεγάλο στοίχημα με τους πολίτες που συμμετέχουν ή το παρακολουθούν:

Να επιβεβαιώνει καθημερινά την αντιστοιχία του με τα οράματα που επαγγέλλεται.

Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ


Διοργανώνει ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση


τη Δευτέρα 5 Ιουλίου


στο ξενοδοχειο "ΑΣΤΕΡΑΣ¨στις 20.30.

ΟΜΙΛΗΤΗΣ


ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ



ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΑΧΑΪΑΣ
Ηλεκτρονικο ταχυδρομειο ananeotikoi.achaias@gmail.com

Ιστοχωρος https://sites.google.com/site/earisteraachaias σε δοκιμαστικη λειτουργια


ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ κ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

Να γιατί καλλιεργούνται τα Σαμαρέικα

Επί 9 χρόνια!!! εκκρεμούν δύο ενστάσεις στην Α/θμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων του Ν. Αχαΐας.

Η προκλητική αδράνεια των δασικών υπηρεσιών της Αχαΐας είναι ο μεγάλος ένοχος για τη συνεχιζόμενη καταπάτηση και καλλιέργεια αναδασωτέας έκτασης στα Σαμαρέικα της Στροφυλιάς. Τα παραπάνω προκύπτουν από την επίσημη απάντηση που πήρε ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε, προς το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Στην απάντηση που υπογράφεται από τον υφυπουργό κ. Μωραϊτη επισυνάπτεται έγγραφο του Γ.Γ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Αναστάσιου Αποστολόπουλου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει ότι το πρόβλημα των Σαμαρέικων διαιωνίζεται διότι εκκρεμούν από το 2001 (δηλαδή εδώ και 9 χρόνια!!!) δύο ενστάσεις ενώπιον της Α/θμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Ν. Αχαΐας.

Οι ενστάσεις έγιναν κατά της αριθμ 4857/2001 Πράξης χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πατρών, τόσο από τους καταπατητές, όσο και από την ΟΙΚΙΠΑ και το ελληνικό δημόσιο (για εντελώς διαφορετικούς λόγους η κάθε μία) και έκτοτε ΟΥΔΕΠΟΤΕ συζητήθηκαν. Την κατάσταση αυτή βέβαια εκμεταλλεύονται οι καταπατητές οι οποίοι συνεχίζουν προκλητικά να καλλιεργούν την εκχερσωμένη έκταση, τμήμα της οποίας (εμβαδού 540 στρεμμάτων) έχει κηρυχθεί ως αναδασωτέα σύμφωνα με την 2058/2004 απόφαση του (προηγούμενου) Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος!!!

Παραθέτουμε αυτούσια την απάντηση του Υπουργείου και της περιφέρειας.
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Σε απάντηση της Ερώτησης με αρ. πρωτ. 10545/25-5-2010 που κατατέθηκε από το Βουλευτή κ. Νίκο Τσούκαλη για ενημέρωση σας επισυνάπτουμε το υπ’ αριθμ . 3169/17-6-2010 έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (Πάτρα, 17-6-10 Αρ. Πρωτ 3169)

Απαντώντας στην ανωτέρω αναφορά του βουλευτή κ. Ν. Τσούκαλη σχετικά με τις καλλιέργειες σε αναδασωτέα περιοχή του Δάσους της Στροφυλιάς σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η έκταση στη θέση Σαμαρέικα για την οποία γίνεται αναφορά στην ερώτηση από το 1937 μέχρι και πρόσφατα έχει εκχερσωθεί σταδιακά και γι’ αυτό τον λόγο έχουν εκδοθεί και ισχύουν τελεσίδικα Πρωτόκολλα Διοικητικής Αποβολής.
Για να δοθεί λύση στη συνεχιζόμενη μεταβολή της χρήσης του Δάσους ο Δασάρχης Πατρών αυτεπάγγελτα εξέδωσε την αριθμ.4857/2001 Πράξη χαρακτηρισμού με την οποία χαρακτηρίζονται τμήμα 1=561.028,25 τ. μ ως δάσος και τμήμα 2=242.562,40 τ. μ ως μη δασική έκταση. Στη συνέχεια το τμήμα 1 κηρύσσεται αναδασωτέο σύμφωνα με την αριθμ. 2058/23-6-2004 απόφαση του ΓΓ της ΠΔΕ.
Κατά της αριθμ 4857/2001 Πράξης χαρακτηρισμού του Δασάρχη Πατρών έγιναν ενστάσεις ενώπιον της Α/θμιας Επιτροπής Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Ν. Αχαΐας από μεν τους καταπατητές για την έκταση των 561.028,25 τ.μ ισχυριζόμενοι ότι δεν είναι δάσος, από δε το Δημόσιο και την Εν Αιθρία-Οικολογική Κίνηση Πάτρας για την έκταση των 242,562,40 τ.μ υποστηρίζοντας το δασικό χαρακτήρα της εν λόγω έκτασης ισχυριζόμενοι ότι είναι διάκενο δημόσιου δάσους. Και οι δύο ενστάσεις εκκρεμούν στην Α/θμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων Ν. Αχαΐας.

Επιπλέον για την αναδασωτέα έκταση στην περιοχή Σαμαρέικα Αχαΐας το Δασαρχείο Πατρών δια των οργάνων του έχει υποβάλει πρόσφατα εννέα (9) πρωτόκολλα μηνύσεων για επανακαλλιέργεια αναδασωτέας έκτασης (αρθρ 29 Ν. 2081/92). Οι δύο υποθέσεις ήδη δικάστηκαν στα Μονομελές Πλημ/κειο Κ. Αχαΐας και οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν.

Το Δασαρχείο Πατρών έκανε πρόταση στον Εισαγγελέα για άσκηση εφέσεως ενώ από τις 17-5-2010 έχει κινήσει την διαδικασία για την έκδοση κατεδάφισης αυθαιρέτων (27 κατασκευές–οικίες και αποθήκες) εναντίον δέκα παρανομούντων προσώπων επί δημόσιας Αναδασωτέας Έκτασης.

Ο Γενικός Γραμματέας

Αναστάσιος Αποστολόπουλος