Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Καθυστέρηση των έργων Διακονιάρη
Η ευθύνη στην προηγούμενη Υπηρεσία του ΥΠΠΕΧΩΔΕ που δεν εντόπισε έγκαιρα το πρόβλημα.
Μάλλον απίθανη η αποζημίωση των καταστηματαρχών


Απαντώντας σήμερα στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Τσούκαλη, ο Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Ξανθόπουλος, σχετικά με τα προβλήματα από την καθυστέρηση των έργων του Διακονιάρη, εξαπέλυσε μύδρους κατά της προηγούμενης υπηρεσίας του ΥΠΠΕΧΩΔΕ που δεν εντόπισε έγκαιρα τις κακοτεχνίες. Παραδέχθηκε το δίκαιο επιχειρηματιών και κατοίκων αλλά η δυνατότητα αποζημίωσης των πολιτών είναι μάλλον αδύνατη. Τόνισε συγκεκριμένα ότι «Η απάντηση δεν είναι δική μας. Την έχει το Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα αποζημίωσής τους παρ’ ότι ως πολίτης και εγώ το θεωρώ εύλογο, διότι δημιουργεί μια κατάσταση άνισης μεταχείρισης. Θα επανέλθουμε με σύσταση μήπως υπάρξει ρύθμιση που θα ανακουφίσει τους καταστηματάρχες.»

Σχολιάζοντας την απάντηση του Υφυπουργού, ο κ. Τσούκαλης τόνισε μεταξύ άλλων:

« Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά και είναι πρόβλημα δικό μας και όχι μόνο της κυβέρνησης ότι στην Πάτρα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα από τα έργα της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ. Η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη σε ένα στυγνό εκβιασμό της εταιρείας απέναντι στο Υπουργείο προκειμένου να επιτύχει αλλότριους σκοπούς. Το έργο του Διακονιάρη έχει διακοπεί, έχουν αποχωρήσει τα συνεργεία. Είπατε ότι δεν θα προχωρήσετε στην έκπτωση της εταιρείας επειδή φοβάστε καθυστέρηση. Θα βρείτε μπροστά σας αυτή την ενέργεια, με όλες τις συνέπειες. Ο εκτιμήσεις μας είναι ότι δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί το έργο και μην δεσμεύεστε για το 6μηνο. Το πρόβλημα της ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ είναι γενικότερο, το γνωρίζετε, αφορά και τις παραγλαύκιες και το φράγμα Πείρου-Παραπείρου. Οι χρηματοδοτήσεις μπορεί να είναι σωστές αλλά υπάρχει μια συγκεκριμένη διαφοροποίηση: Έχουν κατηγορηθεί άνθρωποι. Δυστυχώς εμπλέξατε υπηρεσίες τις οποίες τις συκοφαντήσατε ότι δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Όμως γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι το πρόβλημα είναι αλλού. Μια συγγνώμη του κ. Κατσιγιάννη δεν επαρκεί. Όταν η Πολιτεία πολύ ορθά αποκαθιστά ζημιές και πολίτες από θεομηνίες και άλλες καταστροφές όπου σε τελευταία ανάλυση καμία κυβέρνηση δεν ευθύνεται, σε αυτή την προκλητική παραβίαση των όρων. Δεν είναι μια απλή αναθεώρηση τιμών, καθυστέρηση συνήθη, εδώ μιλάμε για προκλητική καθυστέρηση. Στοιχειώδης υποχρέωσης κάθε κράτους δικαίου είναι να στηρίξει αυτούς τους ανθρώπους, ώστε να αποφύγουν δικαστικές διαδικασίες και ταλαιπωρίες».

Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008

Νέα καθυστέρηση στο έργο κάλυψης του Διακονιάρη
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΣΟΥΚΑΛΗ Προς τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ


Επίκαιρη ερώτηση προς τον κ. υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, μετά τις πρόσφατες κινητοποιήσεις κατοίκων και φορέων της περιοχής για την απαράδεκτη καθυστέρηση ολοκλήρωσης των έργων κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη. Η ερώτηση θα συζητηθεί την Πέμπτη 20-11-08.
Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:


Ξεχείλισε η οργή και η αγανάκτηση των κατοίκων της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου, για την συνεχιζόμενη καθυστέρηση του έργου κάλυψης του χειμάρρου Διακονιάρη στην Πάτρα. Κάτοικοι και επαγγελματίες της πόλης απέκλεισαν την οδό Ακτή Δυμαίων, την Τετάρτη 11.11.2008, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα διακοπή των εργασιών κάλυψης του Διακονιάρη. Οι επαγγελματίες της οδού Ελευθερίου Βενιζέλου έχουν υποστεί οικονομική καταστροφή από τον επί τρία χρόνια αποκλεισμό των καταστημάτων τους λόγω των έργων που συνεχίζονται χωρίς να τηρείται κανένα χρονοδιάγραμμα. Οι εργασίες έχουν σταματήσει και οι καταστηματάρχες της περιοχής θυμούνται τις διαβεβαιώσεις τόσο των αρμοδίων του ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και των υπευθύνων της αναδόχου εταιρείας ότι η όχληση θα είναι χρονικά περιορισμένη. Αυτή η δέσμευση δεν τηρήθηκε ποτέ.
Όπως φαίνεται υπάρχει γενικότερο πρόβλημα στην Αχαΐα με τα έργα που έχει αναλάβει η εταιρεία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ», καθώς πέραν του Διακονιάρη εικόνα εγκατάλειψης παρουσιάζουν τόσο το έργο του φράγματος Πείρου-Παραπείρου όσο και οι παραγλαύκειες αρτηρίες. Μάλιστα περίπου 30 εργαζόμενοι της «ΜΗΧΑΝΙΚΗΣ» που απασχολούνται στο εργοτάξιο του Γλαύκου είναι απλήρωτοι για περίπου δύο μήνες, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε επίσχεση εργασίας.

Δεδομένων των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Σκοπεύει να παγώσει επ’ αόριστον όλες τις οφειλές και τις υποχρεώσεις των επαγγελματιών(καταβολή ΦΠΑ, φόρου εισοδήματος, ασφαλιστικές εισφορές κ.λ.π.) προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και να χορηγήσει έκτακτο οικονομικό βοήθημα 30.000 ευρώ για την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχειρήσεων;
2) Υπάρχουν νέες οικονομικές διεκδικήσεις από την πλευρά της αναδόχου εταιρίας για το συγκεκριμένο έργο που ν δικαιολογούν την εκ νέου διακοπή του έργου; Σκοπεύετε να λάβετε μέτρα για την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των εργασιών;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης