Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Παραίτηση των βουλευτών της ΔΗΜ.ΑΡ. από τις αποζημιώσεις για συμμετοχή σε επιτροπές της Βουλής

Οι βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ σε συνέχεια των δηλώσεων του Φώτη Κουβέλη για τον περιορισμό των αποδοχών των βουλευτών και με στόχο την αντιστοίχηση στις συνθήκες λιτότητας των Ελλήνων πολιτών απέστειλαν στον πρόεδρο της Βουλής και στο τμήμα λογιστηρίου την παρακάτω δήλωση:
Κύριε Πρόεδρε

Σας κάνουμε τη δήλωση ότι παραιτούμαστε από την αποζημίωση για τη συμμετοχή μας στις επιτροπές της Βουλής.


Οι βουλευτές:
Φώτης Κουβέλης, Θανάσης Λεβέντης,
Νίκος Τσούκαλης, Γρηγόρης Ψαριανός

Μερικός επαναπλημμυρισμός της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας

Οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός κατέθεσαν στη βουλή την ακόλουθη ερώτηση, μεταφέροντας το αίτημα φορέων της Ηλείας για μερικό επαναπλημμυρισμό της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας.

 
Το ζήτημα του επαναπλημμυρισμού της αποξηραμένης -από τη δεκαετία του 70-μεγαλύτερης λίμνης της Πελοποννήσου, Αγουλινίτσης αναδεικνύουν πολίτες και οικολογικές οργανώσεις του Νομού Ηλείας. Η Αγουλινίτσα, ήταν ουσιαστικά η τελευταία μεγάλη αποξήρανση της Ευρώπης. H χρήση γης άλλαξε, αλλά μετά από 40 χρόνια δεν είναι γνωστό αν η απώλεια της λίμνης αντισταθμίστηκε από την αύξηση της καλλιεργήσιμης γης. Μαζί με την άγρια φύση επηρεάστηκαν αρνητικά τα υπόγεια νερά, άλλαξε το κλίμα, αυξήθηκε η αλατότητα σε σημαντικό μέρος του εδάφους ενώ ευνοήθηκε η διάβρωση των παρακείμενων ακτών.

Το κύρος του ελληνικού κοινοβουλίου πρέπει να αποκατασταθεί

Άρθρο του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, για το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης και των «προνομίων» των βουλευτών .


Οι Έλληνες βουλευτές είναι βουλευτές μιας χώρας που η κοινωνία της δεινοπαθεί. Η βουλευτική αποζημίωση και τα προνόμια των βουλευτών είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον ανορθόδοξο, στρεβλό τρόπο λειτουργίας του πολιτικού συστήματος. Είναι αυτονόητο ότι οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν πρωταρχική επιδίωξη την αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, πρέπει να καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις όχι μόνο για τις αποζημιώσεις και τα προνόμια, αλλά και για το ρόλο τόσο του βουλευτή, όσο και συνολικότερα του κοινοβουλίου.

Καθυστέρηση διαγωνισμών για ένταξη ανέργων σε προγράμματα κατάρτισης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Την ώρα που η χώρα βιώνει πρωτοφανή ποσοστά ανεργίας και είναι αδήριτη ανάγκη η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πόρων για την ένταξη των ανέργων σε θέσεις κατάρτισης και απασχόλησης, βαλτώνουν οι διαγωνισμοί για την επιμόρφωση 52.000 ατόμων που έχουν προκηρυχτεί από το 2009. Τα παραπάνω αναφέρουν σε ερώτηση που κατέθεσαν στη βουλή, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Λεβέντης, Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τρείς βουλευτές επισημαίνουν, πως οι παραπάνω διαγωνισμοί βρίσκονται σε στάδιο πλήρους ωριμότητας και μπορούν άμεσα να ολοκληρωθούν ενώ ο μηχανισμός υλοποίησης κατέχει την τεχνογνωσία και εμπειρία για την γρήγορη, αποτελεσματική και διαφανή ολοκλήρωση των έργων, και ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα λάβει προκειμένου να ξεπερασθεί η στασιμότητα, να ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί και να γίνει δυνατή η ένταξη ανέργων σε αυτά τα προγράμματα.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2011

Δωρεές «μαϊμού» από ιδιώτες σε εκκλησίες και μονές

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ


Στη βουλή φέρνουν το θέμα των εικονικών δωρεών σε εκκλησίες και μονές που εντοπίστηκαν στη Β΄ΔΟΥ Πατρών, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, Θανάσης Λεβέντης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τρείς βουλευτές χαρακτηρίζουν εξοργιστική τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής επιτήδειους, με την ανοχή ή τη συμβολή παραγόντων της εκκλησίας, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το σαθρό θεσμικό πλαίσιο των δωρεών αλλά και την άκρως περίεργη ασυλία που απολαμβάνει ο χώρος της εκκλησίας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, μεθοδεύουν χορηγήσεις δωρεών είτε προς την εκκλησία, είτε προς κοινωφελή ιδρύματα, με συνέπεια να λαμβάνουν επιστροφή φόρου το 40-45% επί της δωρεάς.


Οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο υπουργό εάν διαθέτει στοιχεία που να προσδιορίζουν την έκταση του φαινομένου στην Αχαΐα αλλά και πανελλαδικά, τι προτίθεται να πράξει για τον εντοπισμό και την τιμωρία όλων όσων συμμετείχαν στο «πάρτι» των δωρεών με το αζημίωτο, καθώς και αν σκοπεύει να προχωρήσει στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τα θέματα των δωρεών σε εκκλησιαστικά ιδρύματα.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Συνάντηση αντιπροσωπείας της Δημοκρατικής Αριστεράς με το Δήμαρχο Πατρέων κ. Δημαρά

Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 24-9-2011 η συνάντηση αντιπροσωπείας της Δημοκρατικής Αριστεράς Αχαΐας με το Δήμαρχο Πατρέων κ. Γιάννη Δημαρά στο Δημαρχείο. Στη συνάντηση πήραν μέρος ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Τσούκαλης ο περιφερειακός σύμβουλος και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας Χρήστος Σταυρόπουλος και ο διαμερισματικός σύμβουλος και υπεύθυνος εκ μέρους της Γραμματείας της Ν.Ε για την αυτοδιοίκηση, Νίκος Μπαλαφούτης.