Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Καμία δέσμευση για την αντισεισμική θωράκιση του «Αγ. Ανδρέα» και την αποσυμφόρηση του νοσοκομείου του Ρίου .

31 Αυγούστου η ολοκλήρωση των έργων της νέας πτέρυγας του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας»


Συζητήθηκε στη βουλή η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Τσούκαλη για τα προβλήματα του Νοσοκομείου «Αγ. Ανδρέας». Από τη συζήτηση δεν προέκυψε καμία δέσμευση της υπουργού για την αντισεισμική θωράκιση της παλιάς πτέρυγας του «Αγ. Ανδρέα» ούτε για την αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου του Ρίου.

Υπήρξε μόνο η διαβεβαίωση της κ. Ξενογιαννακοπούλου ότι στις 31 Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα της νέας πτέρυγας του «Άγ. Ανδρέα», ενώ παράλληλα εξήγγειλε την επίσκεψή της στην Πάτρα αμέσως μετά το διορισμό των Διοικητών στα νοσοκομεία της περιοχής.

Στην παρέμβασή του ο κ. Τσούκαλης υπογράμμισε , την ανάγκη αποσαφήνισης των προθέσεων του Υπουργείου δεδομένου του κενού ενημέρωσης. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «έχουμε κατανείμει καταλλήλως τις ευθύνες εκεί που υπάρχουν. Και στην προηγούμενη κυβέρνηση ξέρουμε τι αναλογεί, ξέρουμε να κατανέμουμε και τις ευθύνες της σημερινής Κυβέρνησης στο πρόσωπό σας. Ξέρουμε πού ευθύνεται ο καθένας. Σε σας καταλογίζεται το εξής απλό: Ότι φαίνεται να δείχνετε μια αδιαφορία όσον αφορά την ενημέρωση».

Ο κ. Τσούκαλης αναφέρθηκε και στο τεράστιο πρόβλημα του νοσοκομείου του Ρίου αναφέροντας τα εξής. «Έχουμε και το άλλο πρόβλημα, ένα νοσοκομείο το οποίο θυμίζει νοσοκομείο εκστρατείας. Και αναφέρομαι στις παθολογικές κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, όπου καταρρακώνεται καθημερινά η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, γι’ αυτό οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση τέτοιων έργων προκαλεί σοβαρές βλάβες στην προσωπικότητα κάθε ανθρώπου. Εκτός των άλλων είναι και χωρίς διοίκηση. Το δράμα το μεγάλο των εργαζομένων είναι ότι δεν ξέρουν πού να απευθυνθούν προκειμένου να εξασφαλίσουν τα στοιχειώδη του Νοσοκομείου. Είναι δυνατόν νοσηλευτικές μονάδες τέτοιου μεγέθους να μην έχουν ακόμα διοίκηση μετά από τέσσερις μήνες; Υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα».


Παραθέτουμε την ερώτηση του κ. Τσούκαλη και την απάντηση της υπουργού:


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 11-3-2010 )

Ακολουθεί η με αριθμό 563/8-3-2010 Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς την Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με την επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας.
Συγκεκριμένα η επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:

«Τρεις περίπου μήνες παρήλθαν από την ευρεία σύσκεψη προέδρων της Πάτρας και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου σας, σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του ΠΓΝ Άγιος Ανδρέας και η κατάσταση είναι το ίδιο θολή, όπως πριν ένα χρόνο. Μάλιστα, διοχετεύονται στον τοπικό τύπο, ως δηλώσεις σας, απίθανες αναφορές όπως π.χ. «…ας αποφασίσουν οι φορείς της πόλης τι θέλουν…». Παρά τις εκκλήσεις των φορέων της περιοχής αλλά και του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, ακόμα δεν προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων, τα οποία δεν προχωράνε, ενώ ακόμα δεν έχει ανταποκριθεί η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας στις εκκλήσεις τους για συνάντηση.Πρόσφατα ο πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, εκφράζοντας την ομόρρυθμη άποψη των τοπικών φορέων, σας έθεσε ως καταληκτική προθεσμία το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να γνωστοποιήσετε τις προθέσεις σας για την τύχη του νοσοκομείου.Δεδομένου των ανωτέρω, καθώς και ότι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν θέσει ως στόχο τη λειτουργία της νέας πτέρυγας και τη μεταφορά όλων των κλινικών στο Π.Γ.Ν.Π. εντός του 2010, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1. Σκοπεύετε άμεσα εντός του Φεβρουαρίου να γνωστοποιήσετε τις προθέσεις σας για την επαναλειτουργία του νοσοκομείου; Εντός του Μαρτίου τώρα πια.2. Σκοπεύετε να ανταποκριθείτε στο διαχρονικό αίτημα των φορέων της πόλης να επισκεφθείτε άμεσα την Πάτρα και να επιληφθείτε προσωπικά της κατάστασης;»
Η Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει το λόγο για τρία λεπτά.

ΜΑΡΙΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Γνωρίζω το μεγάλο ενδιαφέρον του συναδέλφου, αλλά και όλων των συναδέλφων και των φορέων από την Αχαΐα, σχετικά με την επαναλειτουργία του νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα. Όπως γνωρίζετε, αγαπητέ συνάδελφε, το λέτε και στην ερώτησή σας, πριν απ’ τις γιορτές, έγινε μια ευρεία σύσκεψη με πρωτοβουλία μας στο Υπουργείο Υγείας, όπου συμμετείχατε και σεις, οι συνάδελφοι απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής από την Αχαΐα, η αυτοδιοίκηση, οι εκπρόσωποι των νοσοκομείων και των φορέων. Αυτό που αποτυπώθηκε και που με μεγάλη ειλικρίνεια σας παρουσιάσαμε σ’ εκείνη τη σύσκεψη, ήταν η απόδειξη ότι όλες οι μεγάλες εξαγγελίες που είχατε ακούσει τα προηγούμενα χρόνια μετά τους σεισμούς ότι μέσα σε 18 μήνες θα είναι ολοκληρωμένες οι εργασίες, αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν καν δεσμευμένες οι ανάλογες πιστώσεις, προκειμένου να μπορεί αυτός ο σχεδιασμός να εκπληρωθεί. Αυτό που σας είπαμε τότε, ισχύει και το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Και φυσικά εμείς έχουμε ευθύνη γι’ αυτά που λέμε επίσημα. Δεν μπορώ να απολογούμαι φυσικά για δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στον Τύπο της Αχαΐας. Θέλω, λοιπόν, να σας διαβεβαιώσω ότι το νοσοκομείου του Αγίου Ανδρέα, είναι προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και είναι προτεραιότητα να εξασφαλιστεί πλήρως η χρηματοδότησή του.

Πού βρισκόμαστε σήμερα; Θέλω να σας πω ότι έγινε μια συζήτηση με τη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ, όπου επιβεβαιώσαμε ακριβώς ότι είναι προτεραιότητα η συνέχεια των έργων. Έχει ήδη εξασφαλιστεί η ένταξη των εργασιών της νέας πτέρυγας που αφορά το τμήμα επειγόντων περιστατικών, την ΜΕΘ, τα χειρουργεία, αλλά επίσης και ο ιατρικός εξοπλισμός και ο ξενοδοχειακός στο ΕΣΠΑ. Αυτό μάλιστα έγινε και πολύ πρόσφατα και η συγκεκριμένη τυπική επιβεβαίωση ανάμεσα στον γενικό γραμματέα της περιφέρειας με το νέο διοικητή της υγειονομικής περιφέρειας και η ημερομηνία που μας δίνουν πλέον, από τη ΔΕΠΑΝΟΜ, μετά από την επιβεβαίωση της ένταξης στο ΕΣΠΑ και της χρηματοδότησης, είναι η 31 Αυγούστου του 2010. Δηλαδή αυτής της χρονιάς.

Ξέρω ότι αυτή η υπόθεση έχει πραγματικά ταλαιπωρήσει και στεναχωρήσει τον κόσμο κάτω στην Αχαΐα και στην Πάτρα. Θέλω σήμερα εδώ να σας πω ότι θα το παρακολουθούμε μέρα με τη μέρα, βδομάδα με τη βδομάδα και η ίδια προσωπικά, το οποίο είναι το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, φυσικά και θα έλθω κάτω στην Πάτρα για να έχουμε και την επιτόπου πλέον σύσκεψη, αλλά και για να τα επιβεβαιώσω αυτά και κάτω στην Πάτρα.Σας ευχαριστώ πολύ.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Αθανάσιος Λεβέντης): Και εμείς σας ευχαριστούμε, κυρία Υπουργέ.
Όντως, αυτό που είπατε ότι έχει ταλαιπωρήσει πολύ και ταλαιπωρεί την Πάτρα αυτό το συγκεκριμένο πρόβλημα του νοσοκομείου. Είμαι προσωπικά σε θέση να το πω, γιατί επανειλημμένα έχω ασχοληθεί, το ξέρω, και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ

ΜΑΡΙΑ-ΕΛΙΖΑ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΟΚΟΠΟΥΛΟΥ (Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.


Λοιπόν, όσον αφορά τα συγκεκριμένα θέματα που έθεσε ο αγαπητός συνάδελφος: πρώτα απ’ όλα δεν υπήρξε έλλειμμα ενημέρωσης. Στη σύσκεψη που έγινε πριν από τα Χριστούγεννα είπαμε ακριβώς τι παραλάβαμε και τι προσπάθεια κάνουμε. Και ξέρετε πολύ καλά ότι κατεβλήθη μεγάλη προσπάθεια, για να εξασφαλιστούν εκείνα τα χρήματα που έπρεπε μέχρι τα τέλη του έτους, προκειμένου να συνεχιστούν οι εργασίες για τη νέα πτέρυγα. Και το πετύχαμε αυτό, παρ’ ότι γνωρίζετε ότι υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα, στο πώς είχαν γίνει οι συμβάσεις, με την έλλειψη πιστώσεων, σε όλα τα θέματα.Από κει και πέρα η προσπάθεια αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη. Σήμερα, λοιπόν, σας δίνω μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, πού έχουμε οδηγηθεί. Δηλαδή έχουμε τη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ, έχουμε τη συμφωνία για την ένταξη στο ΕΣΠΑ, η οποία είναι σχετικά πρόσφατη, γιατί τώρα αναθεωρείται το ΕΣΠΑ. Άρα, αυτό είναι και μια απάντηση στο δεύτερο σκέλος, γιατί δεν μπορούσαμε να το πούμε αυτό νωρίτερα.

Τώρα γίνεται η αναθεώρηση και ξαναβλέπουμε τις προτεραιότητες σε κάθε ΠΕΠ όσον αφορά τα θέματα υγείας. Και εκεί, συνεπείς με αυτό που σας είχαμε πει πριν από τα Χριστούγεννα, ο Άγιος Ανδρέας είναι προτεραιότητα ένταξης στη νέα αναθεωρημένη αυτή πτυχή του ΕΣΠΑ που αφορά το ΠΕΠ.Άρα, αυτή είναι η σαφής απάντηση. Έχουμε ρίξει όλο μας το βάρος. Επισημάναμε στη νέα διοίκηση της ΔΕΠΑΝΟΜ ότι θέλουμε να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα. Το χρονοδιάγραμμα που μας δίνουν –και αυτό σας παρουσιάζω σήμερα – είναι 31 Αυγούστου.
Όσον αφορά τις διοικήσεις των νοσοκομείων, γνωρίζετε ότι έχουμε μια διαδικασία σε εξέλιξη. Μετά τον Διοικητή και τους δύο Υποδιοικητές της Υγειονομικής Περιφέρειας πιστεύω ότι είναι θέμα ημερών η ανακοίνωση και των Διοικητών όσον αφορά τα νοσοκομεία της Αχαΐας. Και εδώ θέλω να κάνω και μια δέσμευση και να πω ότι με τον ορισμό των νέων διοικήσεων αμέσως θα κατέβω κι εγώ στην Πάτρα, για να κάνουμε πλέον αυτή τη σύσκεψη.

Ευχαριστώ πολύ.

Διατήρηση του αξιώματος του Δημάρχου παρά τις τελεσίδικες καταδίκες από τον Άρειο Πάγο

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΚΑΙ ΦΩΤΗ ΚΟΥΒΕΛΗ

Με την 124/125/25.2.2010 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πατρών ο Δήμαρχος της Ζαχάρως καταδικάστηκε τελεσίδικα σε φυλάκιση 10 μηνών για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση.

Βάσει του κατηγορητηρίου, αντί να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες επιλογής των ατόμων που είχαν καταθέσει σχετική αίτηση, τοποθέτησε αυθαίρετα στο ΚΕΠ τρία άτομα της δικής του επιλογής, απορρίπτοντας εκείνους που είχαν πτυχίο πανεπιστημιακής σχολής και όλα τα νόμιμα προσόντα, σύμφωνα με την εγκύκλιο 12700/2-7-2002 του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο νέος γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας εξέφρασε πλήρη άγνοια για τις πιο πάνω καταδικαστικές αποφάσεις.

Κατόπιν τούτου ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Για ποιο λόγο ο προαναφερόμενος Δήμαρχος δεν εξέπεσε του αξιώματός του τουλάχιστον από τις 5/9 του 2008, όταν δημοσιεύτηκε η πιο πάνω απόφαση του Αρείου Πάγου και αν σκοπεύει να διερευνήσει πιθανές ευθύνες για την καθυστέρηση αυτή.

- Πότε προτίθεται να εφαρμοστεί η διάταξη του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων για την έκπτωση του Δημάρχου;

11.3.2010


Οι ερωτώντες βουλευτές

Νίκος Τσούκαλης

Φώτης Κουβέλης

Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Συζητείται την Πέμπτη 11 Μαρτίου η επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Τσούκαλη για το νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας»


Συζητείται την Πέμπτη 11-3-2010 στη Βουλή, η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, με την οποία ζητά να γνωστοποιηθούν οι προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για το θέμα της επαναλειτουργίας του Νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας».

Ο κ. Τσούκαλης ερωτά την κ. Ξενογιαννακοπούλου εάν σκοπεύει να ανταποκριθεί στο διαχρονικό αίτημα των φορέων της πόλης να επισκεφτεί άμεσα την Πάτρα και να επιληφθεί προσωπικά της κατάστασης.


Το θέμα των υποδομών υγείας και ειδικότερα το πρόβλημα του «Αγίου Ανδρέα» τέθηκε και στην πρόσφατη σύσκεψη του Περιφερειάρχη με τους βουλευτές της περιφέρειας και τονίστηκε η ανάγκη να ληφθεί πολιτική απόφαση για το μέλλον του παλαιού κτιρίου.


Από την ενημέρωση του Περιφερειάρχη προέκυψε ότι υπάρχει πίστωση 5.800.000 Ευρώ για αντισεισμική θωράκιση του κτιρίου και κανείς μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει αν και πως θα διατεθεί το παραπάνω ποσό.


Η συζήτηση της ερώτησης θα μεταδοθεί από το κανάλι της βουλής μετά τις 9.30 το πρωί.