Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009


Να τοποθετηθεί η νέα κυβέρνηση απέναντι στο πρόβλημα των μεταναστών στην Πάτρα.

Με αφορμή την πανελλαδική ημέρα κατά των κέντρων κράτησης, ο βουλευτής Αχαΐας, Ν. Τσούκαλης κατέθεσε ερώτηση προς τoν Υπουργό Εσωτερικών.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Μετά την επιχείρηση σκούπα του περασμένου καλοκαιριού, που είχε στόχο την απομάκρυνση των αλλοδαπών και τη διάλυση του αυτοσχέδιου καταυλισμού στην Ηρώων Πολυτεχνείου, εξακολουθούν να βρίσκονται στην Πάτρα γύρω στους 300 μετανάστες, με τον αριθμό αυτών συνεχώς να αυξάνεται. Οι αλλοδαποί αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα στέγασης και σίτισης και εξαρτώνται πλήρως από τη φιλευσπλαχνία των κατοίκων για την κάλυψη των βασικών τους αναγκών, καθώς απουσιάζει επίσημος φορέας από τη διαδικασία. Επιπλέον, με το πρώτο κύμα κακοκαιρίας περίπου 200 άτομα κατάφεραν να βρουν κατάλυμα στα βαγόνια του ΟΣΕ στο ύψος του Ι.Ν. Αγίου Ανδρέα.

Έχουμε επισημάνει επανειλημμένα και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε συνεχώς, ότι το πρόβλημα δεν λύνεται με αποσπασματικές κινήσεις καταστολής. Απαιτείται ολοκληρωμένη χάραξη βιώσιμου σχεδίου, απόρροια σαφούς μεταναστευτικής πολιτικής με ρεαλιστικούς στόχους ώστε να διαφυλαχθούν τόσο τα δικαιώματα των μεταναστών με έμφαση στην αξιοπρέπειά τους αλλά και των κατοίκων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, γύρω στους 100 αλλοδαπούς εισέρχονται παράνομα στη χώρα με μοναδική ελπίδα διαφυγής προς τη δύση, το λιμάνι της Πάτρας. Το πρόβλημα της παραμονής αλλοδαπών στην Πάτρα και κυρίως στο λιμάνι με τις προεκτάσεις που όλοι γνωρίζουμε, λόγω της πρόσφατης ιστορίας, απλά θα διογκωθεί αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Ποια η θέση της κυβέρνησης ως προς το θέμα των μεταναστών; Προτίθεται να εμείνει στην προεκλογική θέση της για κέντρα φιλοξενίας μόνο στην Ανατολική Ελλάδα; Αν ναι, οι πρωτοβουλίες που είχε λάβει η προηγούμενη κυβέρνηση στην Αχαΐα θα διακοπούν;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2009

Επισκέψεις Νίκου Τσούκαλη σε «ΜΕΡΙΜΝΑ» και ΑΤΕΙ Πάτρας


Συνεχίζοντας τις επαφές του με φορείς του νομού, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Τσούκαλης, επισκέφθηκε χθες το ίδρυμα «ΜΕΡΙΜΝΑ» και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΑΤΕΙ Πάτρας κ. Σωκράτη Καπλάνη.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη «ΜΕΡΙΜΝΑ» ο κ. Τσούκαλης, συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εργαζόμενους του ιδρύματος, οι οποίοι αφού τον ευχαρίστησαν για το μετεκλογικό ενδιαφέρον του, τον ενημέρωσαν για όλα τα θέματα και τα προβλήματα του ιδρύματος. Οι εκπρόσωποι του Δ. Σ ζήτησαν την παρέμβασή του τόσο για την προώθηση της υπογραφής και δημοσίευσης στο ΦΕΚ της αλλαγής του καταστατικού του ιδρύματος, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στο ίδρυμα να ενταχθεί στις διαδικασίες του νόμου περί ημερήσιας φιλοξενίας, όσο και το ζήτημα της πάγιας και σταθερής χρηματοδότησής του.

Οι εργαζόμενοι τόνισαν τη διάθεσή τους να αγωνιστούν όχι μόνο για τη συνέχιση της λειτουργίας του ιδρύματος, αλλά τη μετατροπή του σε ένα πρότυπο ίδρυμα που να συνεχίζει να παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του ΑΤΕΙ κ. Σωκράτη Καπλάνη, ο κ. Τσούκαλης είχε την ευκαιρία να συζητήσουν τόσο τα γενικότερα ζητήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης όσο και τα ειδικότερα θέματα και προβλήματα του ΑΤΕΙ της Πάτρας. Ο κ. Τσούκαλης τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της δημόσιας εκπαίδευσης της χώρας, ένα ζήτημα για το οποίο θα κριθούν και οι προθέσεις της νέας Κυβέρνησης.

Οι επαφές του κ. Τσούκαλη με φορείς του νομού, θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα. ΄Ηδη έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις με τον Πρύτανη του Παν/μίου Πατρών και τη διοίκηση της ΟΕΒΕΣΝΑ.