Παρασκευή 22 Αυγούστου 2008

Στέρηση εσόδων από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ


Το θέμα της παραχώρησης του δικαιώματος είσπραξης των διοδίων από την ανάδοχο εταιρία κατασκευής του νέου αυτοκινητοδρόμου Πατρών – Κορίνθου, η οποία στερεί από το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ) σημαντικά έσοδα, φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης.
Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει ότι με την υπογραφείσα σύμβαση το ΤΕΟ στερείται ενός δημόσιου εσόδου για τη συντήρηση του άκρως επικίνδυνου οδικού δικτύου και ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ τι προτίθεται να πράξει για την αναπλήρωση του ποσού και τη συνέχιση των εργασιών συντήρησης του οδικού δικτύου.
Το κείμενο της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων έχει ως εξής:

Από τις 6/8/08 η παραχωρησιούχος κοινοπραξία του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Πατρών, εισπράττει ως εργολαβικό αντάλλαγμα, τα έσοδα από τα διόδια της εθνικής οδού. Τα έσοδα αυτά, μέχρι την παραχώρηση, ανέρχονταν ημερησίως στα 187 χιλιάδες Ευρώ, μετά δε την αναπροσαρμογή τους στις 280 χιλιάδες.
Όπως είναι γνωστό τα έσοδα από τα διόδια ήταν ανταποδοτικά και κάλυπταν εργασίες συντήρησης του άκρως επικίνδυνου οδικού δικτύου της χώρας αλλά και άλλους κοινωφελείς σκοπούς.

Επειδή, κατόπιν της παραχώρησης, στερούμαστε πλέον ενός- μοναδικού ίσως- δημόσιου εσόδου για τη συντήρηση του εθνικού οδικού δικτύου γεγονός που θα επιδεινώσει περαιτέρω την κατάστασή τους
Ερωτάται ο κ. υπουργός

1. Πόσα ήταν τα έσοδα του ΤΕΟ από τα διόδια της εθνικής οδού Πατρών –Αθηνών τα έτη 2006,2007 και 2008 (έως 6-8-08)

2. Πόσα απ’ αυτά τα χρήματα διατέθηκαν για την πραγματοποίηση έργων συντήρησης του οδικού δικτύου της Δυτικής Ελλάδας και σε ποιά έργα;

3. Τι προτίθεται να κάνει για να αναπληρωθεί το ποσό αυτό και να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου

ΚΑΙ ΖΗΤΩ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΤΕ

Πίνακα διάθεσης εσόδων του ΤΕΟ για όλα τα έργα της Δυτικής Ελλάδας κατά τα έτη 2006,2007 και 2008.

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Πέμπτη 21 Αυγούστου 2008


Στον αέρα η μεταφορά μαθητών στο ν. Αχαΐας
ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Στη βουλή φέρνει το θέμα της μεταφοράς των μαθητών του ν. Αχαΐας ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Ο κ. Τσούκαλης στην ερώτησή του αναφέρει ότι είναι ορατός ο κίνδυνος με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να μην υπάρξει μεταφορά των μαθητών, λόγω των περσινών οφειλών στους μεταφορείς και ερωτά τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών τι προτίθενται να πράξουν για την εξόφληση των δικαιούχων.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Σοβαρότατο πρόβλημα στη μεταφορά μαθητών αντιμετωπίζει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας για το νέο σχολικό έτος 2008-09, λόγω της μη καταβολής των δεδουλευμένων στους μεταφορείς των μαθητών.

Οι οφειλές για το προηγούμενο σχολικό έτος 2007-08, όπως ανακοινώθηκε απ τη Νομαρχία Αχαΐας φτάνουν τα 4 εκ Ευρώ και είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς να μην υπάρξει μεταφορά μαθητών προς τα σχολεία.

Η πρόσθετη πίστωση ύψους 10 εκ. Ευρώ στον τακτικό προϋπολογισμό του 2008 που ανακοινώθηκε απ τον κ. υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών για όλη τη χώρα, είναι φανερό ότι δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες. Μόνον οι οφειλές προς τις Ν.Α. Αχαΐας και Θεσσαλονίκης φτάνουν τα 12 εκ. Ευρώ.

Η Ν.Α. Αχαΐας ανακοίνωσε ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει στην υπογραφή σύμβασης (ακόμη και αν προκύψει ανάδοχος του έργου) εάν δεν καταβληθούν άμεσα τα δεδουλευμένα. Μετά απ’ αυτά δημιουργείται σοβαρότατο ζήτημα για τη λειτουργία πολλών σχολείων της Α/θμιας και Β/μιας εκπαίδευσης του ν. Αχαΐας των οποίων οι μαθητές μεταφέρονται απ τα χωριά τους στον τόπο φοίτησης.

Επειδή η μεταφορά των μαθητών αποτελεί κοινωνικό αγαθό και βασική συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί:


1. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα στους μεταφορείς των μαθητών για το σχολικό έτος 2007-08

2. Τι προτίθεστε να πράξετε για την εξόφληση των δικαιούχων και την κάλυψη των αναγκών για το 2008-09, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Τρίτη 19 Αυγούστου 2008

Έκτακτη οικονομική επιχορήγηση 150 000 Ευρώ στους σεισμόπληκτους ΟΤΑ του ν. Αχαΐας
ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Η κυβέρνηση παρά τις δεσμεύσεις της αρνείται να καταβάλει την επιχορήγηση των 150 000 Ευρώ στους σεισμόπληκτους Δήμους της Αχαΐας. Το παραπάνω ποσό έχει καταβληθεί σε τρείς μόνο Δήμους, ενώ είναι γνωστές οι οξυμένες ανάγκες όλων των δήμων του νομού. Το αίτημα της ΤΕΔΚ για την καταβολή της επιχορήγησης φέρνει με ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει:

Ο καταστροφικός σεισμός της 8ης Ιουνίου προκάλεσε σοβαρότητα προβλήματα όχι μόνο σε σπίτια και επιχειρήσεις αλλά και σε υποδομές των δήμων του ν. Αχαΐας.
Σε σύσκεψη που έγινε αμέσως μετά το σεισμό στην Ανδραβίδα, παρουσία του κ. υπουργού Εσωτερικών υπήρξε κυβερνητική δέσμευση για την χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 150 000 Ευρώ σε όλους τους ΟΤΑ του ν. Αχαΐας για την αντιμετώπιση των πρώτων επειγουσών αναγκών.
Οι οικονομικές υποχρεώσεις που έχουν προκύψει στους ΟΤΑ μετά το σεισμό είναι πάρα πολύ μεγάλες και η επιχορήγηση αυτή θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνο τις πρώτες ανάγκες.
Παρά το γεγονός ότι πέρασαν δύο μήνες και τα προβλήματα στους δήμους οξύνονται. η επιχορήγηση δόθηκε μόνο στους δήμους Ωλενίας, Δύμης και Μόβρης.
Κατόπιν αυτών ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Πότε θα καταβληθεί η έκτακτη οικονομική επιχορήγηση των 150 000 Ευρώ και στους υπόλοιπους ΟΤΑ του ν. Αχαΐας, που δεν χορηγήθηκε, προκειμένου να αντιμετωπίσουν επείγουσες ανάγκες;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης