Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Συζητείται τη Δευτέρα επίκαιρη ερώτηση του Νίκου Τσούκαλη για τη σύσταση Ενιαίου φορέα Δασοπροστασίας.

Συζητείται τη Δευτέρα 10 Μαΐου στην ολομέλεια της βουλής, η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, για τη σύσταση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας.

Στη ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει πως η σύσταση του Φορέα σύμφωνα με ομόφωνο Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ήταν επίμονο αίτημα όχι μόνο των άμεσα εμπλεκομένων φορέων, αλλά και του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση και ερωτά τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος εάν προτίθενται να προχωρήσουν στη σύστασή του, σύμφωνα με τις διακηρύξεις τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα προβλήματα της αντιπυρικής προστασίας των δασών της χώρας μας.

Η συζήτηση θα μεταδοθεί από το κανάλι της βουλής μετά τις 18.00.

Περικοπές στο πριμ για την πρώτη εγκατάσταση των νέων αγροτών

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να περικόψει στο μισό το πριμ των νέων αγροτών, έχει προκαλέσει αναστάτωση στους 3000 νέους αγρότες της Αχαΐας και αναμένεται να τινάξει στον αέρα κάθε προγραμματισμό που είχαν κάνει.

Τα παραπάνω αναφέρει σε ερώτησή του προς την αρμόδια υπουργό, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, καλώντας την να αποκαταστήσει την αδικία σε βάρος των νέων αγροτών, επαναφέροντας την αρχική απόφαση για την καταβολή ολόκληρου του ποσού.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων εξέδωσε απόφαση στις 30-3-2010, με την οποία τροποποιείται η κατανομή των πιστώσεων για την προκήρυξη του 2009 που αφορούσε τους Νέους Αγρότες. Μεταξύ των άλλων, προβλέπει την αλλαγή του ύψους του πριμ των δικαιούχων από το προβλεπόμενο ποσό στην αρχική προκήρυξη – πρόσκληση ενδιαφέροντος και την ΚΥΑ 704/20-11-2008 (που καθορίζει ελάχιστο ποσό 20.000 €, μέγιστο ποσό 40.000 €) στο μισό ποσό (δηλαδή ελάχιστο ποσό 10.000 €, μέγιστο ποσό 20.000 €).

Η παραπάνω απόφαση έχει προκαλέσει αναστάτωση στους 3000 νέους αγρότες της Αχαΐας και αναμένεται να τινάξει στον αέρα κάθε προγραμματισμό που είχαν κάνει. Όπως επεσήμαναν οι εκπρόσωποί τους σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσαν, το θέμα έχει οικονομικές, ηθικές, πολιτικές αλλά και νομικές διαστάσεις αφού ένα χρόνο απ’ την προκήρυξη χιλιάδες νέοι άνθρωποι που υπέμειναν ανασφάλιστοι «επιβραβεύονται» με την καταβολή του μισού πριμ απ’ αυτό που δικαιούνταν.


Οι εκπρόσωποι των νέων αγροτών καλούν τους συναδέλφους τους να μην υπογράψουν τις συμβάσεις αναγγέλλοντας μακροχρόνια αντίδραση του κλάδου. Πέραν αυτού επισημάνθηκε επίσης ότι νέοι αγρότες χάνουν σημαντικά κονδύλια από λάθη και παραλείψεις των συνεργείων που ανέλαβαν την ψηφιοποίηση των κτημάτων βάσει της οποίας οι δικαιούχοι εισπράττουν δικαιώματα από τα εθνικά αποθέματα.

Σε ανακοίνωσή του, το ΓΕΩΤΕΕ (Παράρτημα Πελοποννήσου) αναφέρει πως η παραπάνω απόφαση προσβάλλει, τόσο τους ενδιαφερόμενους νέους αγρότες (που έκαναν ανάλογα έξοδα σκοπεύοντας στο ανώτερο πριμ), όσο και τους μελετητές που βάσει συγκεκριμένων ΚΥΑ και προκήρυξης, συνέταξαν φακέλους και σχέδια δράσης υποψηφίων νέων αγροτών, εκτιθέμενοι έτσι, σε μια διαδικασία, η οποία όχι μόνο δεν τηρήθηκε, αλλά καταστρατηγήθηκε με όποια νομικά ζητήματα εγείρονται, με αυτές τις αποφάσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κ. υπουργός

1. Σκοπεύετε να αποκαταστήσετε την αδικία σε βάρος των νέων αγροτών επαναφέροντας την αρχική απόφαση για την καταβολή ολόκληρου του ποσού;
2. Τι προτίθεστε να κάνετε για αποκατάσταση λαθών και παραλείψεων των συνεργείων ψηφιοποίησης των κτημάτων;

Ο ερωτών βουλευτής


Νίκος Τσούκαλης

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Σύσταση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας

ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ

Η σύσταση ενιαίου φορέα δασοπροστασίας σύμφωνα με ομόφωνο Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ήταν επίμονο αίτημα όχι μόνο των άμεσα εμπλεκομένων φορέων, αλλά και του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση.

Τα παραπάνω επισημαίνει ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης ερωτώντας τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, εάν προτίθενται να προχωρήσουν στη σύστασή του, σύμφωνα με τις διακηρύξεις τους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σοβαρότατα προβλήματα της αντιπυρικής προστασίας των δασών της χώρας μας.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής.

Την τελευταία εικοσαετία η Ελλάδα έχει βιώσει πολλαπλά κρούσματα καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με αποκορύφωμα αυτές του καλοκαιριού του 2007, και το 2008 - 2009 οι μεγάλες πυρκαγιές στη Ρόδο και για πολλοστή φορά στα δάση της Αττικής. Η σύσταση ενός συντονιστικού φορέα δασοπροστασίας, στον οποίο θα μετέχουν όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και υπηρεσίες ήταν επίμονο αίτημα όχι μόνο των άμεσα εμπλεκομένων, αλλά και του ΠΑΣΟΚ όταν ήταν στην αντιπολίτευση όπως διατυπώθηκε σε ερώτηση και ΑΚΕ στις 28-8-2009. Υπενθυμίζεται, ότι το ομόφωνο Πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, περιγράφει ένα βιώσιμο μοντέλο, που έπρεπε μετά από την επικαιροποίησή του, να αξιοποιηθεί από την πολιτεία.

Δεδομένου επίσης ότι τα δασαρχεία δηλώνουν αδυναμία διαχείρισης των δασών, οι Δήμοι καλούνται να συμβάλλουν στην πυροπροστασία χωρίς πιστώσεις, ενώ παρατηρείται έλλειψη προσωπικού και εξοπλισμού στην πυροσβεστική Υπηρεσία,

ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

1) Προτίθεστε να προχωρήσετε στη σύσταση του Φορέα Δασοπροστασίας σύμφωνα με τις διακηρύξεις σας, λαμβάνοντας υπόψη το πόρισμα της διακομματικής επιτροπής της βουλής και ενισχύοντας άμεσα το Πυροσβεστικό Σώμα;

2) Πότε θα προβείτε στην κατάρτιση και κύρωση δασικών χαρτών και δασολογίου για το σύνολο της χώρας και κατά απόλυτη προτεραιότητα για τις καμένες εκτάσεις των τελευταίων ετών;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Συμφόρηση στα κρατητήρια του αεροδρομίου "Ελ. Βενιζέλος"

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με καταγγελίες, στα κρατητήρια του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος», βρίσκονται κυριολεκτικά στοιβαγμένοι 339 κρατούμενοι, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας και χωρίς δυνατότητα προαυλισμού για διάστημα που μπορεί να φτάσει τις 40 ημέρες. Αντίστοιχα, απάνθρωπη και εξευτελιστική είναι η διαδικασία μεταφοράς των κρατουμένων στα δικαστήρια, λόγω του περιορισμένου αριθμού λεωφορείων και του μεγάλου αριθμού των μεταφερόμενων κρατουμένων.

Το πρόβλημα είναι χρόνιο και έχει αποτελέσει συχνό αντικεί
μενο καταγγελιών τόσο διεθνών οργανισμών όσο και της ίδιας της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής. Σύμφωνα με την υπ. Αριθμόν 2515/28.11.2007 απάντηση σε ερώτησή μας, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο πρώην Υπ. Εσωτερικών είχε βεβαιώσει ότι ο χώρος κράτησης ήταν χωρητικότητας 40 ατόμων, ενώ οι γυναίκες και τα παιδιά κρατούνταν σε ξεχωριστούς χώρους. Επίσης είχε δεσμευτεί ότι το Υπουργείο θα επεδίωκε την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών κράτησης στα αστυνομικά κρατητήρια.

Δεδομένου του χρόνιου χαρακτήρα του προβλήματος, την παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των κρατουμένων και κανόνων σχετικά με τις συνθήκες κράτησης, τον ενιαίο χώρο κράτησης ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο τόσο για την υγεία των κρατουμένων όσο και αστυνομικών από τη μετάδοση μολυσματικών ασθενειών,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Για ποιο λόγο ο αριθμός των κρατουμένων στο κρατητήριο του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος εξακολουθεί να είναι πολλαπλάσιος του επιτρεπόμενου ορίου κράτησης;

- Προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα για την αποσυμφόρηση των κρατητηρίων και τον εξανθρωπισμό των συνθηκών κράτησης;


Οι ερωτώντες βουλευτές

Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης



Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


ΘΕΜΑ : Συνθήκες κράτησης κρατουμένων στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ 9516/ 30-04-2010

Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ, κ. Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ και Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι από τη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, στα πλαίσια των διενεργούμενων ελέγχων στις περιοχές Intra-Schengen και Extra-Schengen, συνελήφθησαν κατά το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου του τρέχοντος έτους συνολικά 3.388 μη νόμιμοι μετανάστες. Οι συλληφθέντες με τις σε βάρος τους σχηματισθείσες δικογραφίες οδηγήθηκαν με την αυτόφωρη διαδικασία στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Παράλληλα δε, εκτός των περιπτώσεων που ρητά προστατεύονται από την απέλαση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 79 του ν. 3386/2005 "Περί Αλλοδαπών", σε βάρος τους κινήθηκε η διαδικασία της διοικητικής απέλασης.


Για τους προαναφερθέντες αλλοδαπούς το αρμόδιο δικαστήριο, ως επί το πλείστον, επιβάλλει ποινή μη εφέσιμη, καθώς και τα δικαστικά έξοδα, εκδίδοντας εντολή κράτησης 8 ημερών για τις δικαστικές Φυλακές Κορυδαλλού, αφού η πλειοψηφία των συλλαμβανομένων δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να καταβάλλει το ως άνω χρηματικό ποσό. Ωστόσο, λόγω της σχεδόν καθημερινής πληρότητας των Φυλακών Κορυδαλλού, οι αλλοδαποί αυτοί παραμένουν στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών έως ότου παρέλθουν οι 8 ήμερες από τη σύλληψη τους. Στη συνέχεια από την οικεία Διεύθυνση συντάσσεται σχετική έκθεση απελευθέρωσης, η οποία αποστέλλεται στον Εισαγγελέα Εκτελέσεων Ποινών που διατάσσει την αποφυλάκιση τους.

Αποτέλεσμα της προβλεπόμενης αυτής διαδικασίας είναι η κράτηση του μεγαλύτερου αριθμού των συλλαμβανομένων στα κρατητήρια της εν λόγω Υπηρεσίας για χρονικό διάστημα από 9 έως 14 ημέρες, έως ότου εκδοθεί από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής σχετική απόφαση και υπηρεσιακό σημείωμα, με το οποίο να αφήνονται ελεύθεροι και τους δίδεται προθεσμία 30 ημερών, προκειμένου να αναχωρήσουν από τη χώρα μας.

Πέραν αυτών, σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών διαθέτει χώρο κράτησης ποινικών κρατουμένων έκτασης 110 τ.μ., ενώ παράλληλα στις εγκαταστάσεις του αερολιμένα υφίσταται χώρος 300 τ.μ. για την παραμονή των επαναπροωθούμενων ατόμων, σύμφωνα με τη Συνθήκη Schengen. Κατόπιν των ανωτέρω, για την αντιμετώπιση του υφιστάμενου προβλήματος των χώρων κράτησης και προκειμένου να εξευρεθεί άμεση και οριστική λύση, από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας διατάχθηκε η διενέργεια αυτοψίας στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, όπου διαπιστώθηκε ότι υπάρχει δυνατότητα δημιουργίας νέων χώρων κράτησης. Συγκεκριμένα, υφίσταται ανεξάρτητος χώρος 38Ο τ.μ., στον οποίο δύναται να εκτελεστούν εργασίες ανακατασκευής και να δημιουργηθούν σ' αυτόν κατάλληλοι χώροι κράτησης που θα διαθέτουν 70 σταθερές κλίνες και προς τούτο συντάχθηκε τεχνική περιγραφή-προϋπολογισμός δαπάνης, που απεστάλη στην ιδιοκτήτρια εταιρεία ((Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε.». Η εν λόγω εταιρεία συναινεί στην υλοποίηση του έργου κατασκευής νέων χώρων κράτησης και αναλαμβάνει το σχετικό κόστος που ανέρχεται στο ποσό των 350.000,00 ευρώ, με την προϋπόθεση καταβολής επιπρόσθετου μισθώματος, Για το λόγο αυτό η Διεύθυνση Οικονομικών του Αρχηγείου απέστειλε σχετικό αίτημα στην Κτηματική Υπηρεσία Ανατολικής Αττικής, όπου και εκκρεμεί για έγκριση.

Κατόπιν των ανωτέρω, με την ολοκλήρωση των εν λόγω διαδικασιών θα επιλυθούν τα προβλήματα που εντοπίζονται στους ανωτέρω χώρους κράτησης και προκαλούνται, κυρίως, από το μεγάλο αριθμό μη νόμιμων μεταναστών που συλλαμβάνονται στον αερολιμένα Αθηνών.

Ο υφυπουργός

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ



Επιτροπή της Frontex στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μεσσηνίας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Από δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου της Καλαμάτας και καταγγελίες οργανώσεων έγινε γνωστό ότι τριμελής επιτροπή της Frontex βρέθηκε πρόσφατα στην πόλη προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες για συλληφθέντες αλλοδαπούς μετανάστες, οι οποίοι κρατούνταν στην Αστυνομική Διεύθυνση Καλαμάτας. Τη βοήθεια της επιτροπής, όπως αναφέρεται, ζήτησε η Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Αθήνα.


Με δεδομένο ότι ο Οργανισμός δεν διαχειρίζεται προσωπικά δεδομένα, όπως προκύπτει από την απάντηση 11732/18-12-2008 του Υπουργείου Εσωτερικών σε σχετική μας ερώτηση,

ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Δεδομένου ότι στα καθήκοντα της Frontex, όπως αυτά ορίζονται στον κανονισμό 2007/2004, δεν περιλαμβάνεται διάταξη που να προβλέπει ανακριτικό έργο, με ποιο καθεστώς συμμετείχαν στην ως άνω περιγραφόμενη επιχείρηση τα μέλη της Επιτροπής της Frontex;


Ποιο σκοπό είχε η άντληση πληροφοριών σχετικά με τον προσδιορισμό της υπηκοότητας των κρατούμενων αλλοδαπών, οι οποίοι τελικά επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία;

Ποιες εγγυήσεις παρέχει η ελληνική κυβέρνηση ότι προσωπικά δεδομένα μεταναστών δεν θα τύχουν καταχρήσεων από τρίτες χώρες με ανεπαρκές επίπεδο δικαίου;

Έχει αρχίσει τη λειτουργία του το πρώτο πανευρωπαϊκό παράρτημα της FRONTEX με έδρα τον Πειραιά και ποιες οι αρμοδιότητές του;


Οι ερωτώντες βουλευτές


Φώτης Κουβέλης

Νίκος Τσούκαλης


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ


ΘΕΜΑ : Λειτουργία-αρμοδιότητες του FRΟΝΤΕΧ.
ΣΧΕΤ. : ΕΡΩΤΗΣΗ 9517/3 0-04-2010.


Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ. κ. Φ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ και Ν. ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ, σας γνωρίζουμε ότι, για την αντιμετώπιση της μη νόμιμης μετανάστευσης, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου μας (Ελληνική Αστυνομία, Λιμενικό Σώμα), συνεργάζονται με τις συναρμόδιες Υπηρεσίες άλλων Υπουργείων, καθώς και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό FRΟΝΤΕΧ. Στο πλαίσιο δε αυτό, διεξάγονται στη χώρα μας κοινές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η επιχείρηση ΠΟΣΕΙΔΩΝ, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή Κοινή Επιχείρηση για την καταπολέμηση της μη νόμιμης μετανάστευσης, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού από τα κ-μ της Ε.Ε.

Επίσης, σύμφωνα με τον ΕΚ 2007/2004, που διέπει τη λειτουργία του FRΟΝΤΕΧ, δεν προβλέπεται η διαχείριση προσωπικών δεδομένων από τους εμπειρογνώμονες του εν λόγω Οργανισμού. Κατ' εφαρμογή του Κανονισμού, οι εμπειρογνώμονες των κ-μ που διατίθενται στη χώρα μας, υπό το καθεστώς του φιλοξενούμενου αξιωματούχου, δεν προβαίνουν σε πράξεις ανακριτικού περιεχομένου, παρά μόνο συνδράμουν τις ελληνικές Αρχές στον έλεγχο των συνόρων και την αναγνώριση της χώρας προέλευσης των μεταναστών, οι οποίοι εντοπίζονται να έχουν εισέλθει μη νόμιμα στη χώρα μας.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ελλάδας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό FRΟΝΤΕΧ, διεξάγεται στη χώρα μας από τον Οκτώβριο του 2009, το πρόγραμμα "ΑTTICA", με στόχο την ανάπτυξη εθνικών διαδικασιών αναγνώρισης της χώρας προέλευσης των μη νόμιμων μεταναστών, την ενίσχυση της συνεργασίας με διπλωματικές Αρχές τρίτων χωρών, την ταχύτερη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων, τη διεξαγωγή επιστροφών και την επίτευξη επιπέδου εξειδίκευσης των Ελλήνων αστυνομικών που διαχειρίζονται τα θέματα επιστροφών.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, σε περιπτώσεις εντοπισμού μεγάλου αριθμού μη νόμιμων μεταναστών, προκειμένου διαπιστωθεί η χώρα προέλευσης τους και εξεταστεί η δυνατότητα επιστροφής τους, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής, συνοδευόμενοι από εμπειρογνώμονες των κ-μ, μεταβαίνουν στις περιοχές όπου εντοπίζονται αυτοί, για να βοηθήσουν και να συντονίσουν το έ:ργο των τοπικών Αρχών με την εμπειρία τους. Σημειώνεται πάντως ότι δε λαμβάνονται πληροφορίες που να περιέχουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, παρά μόνο αυτά που αφορούν στην εθνικότητα και την καταγωγή των εντοπισθέντων μη νομίμων μεταναστών.

Αναφορικά με το πρώτο επιχειρησιακό παράρτημα του FRΟΝΤΕΧ με έδρα τον Πειραιά, σας ενημερώνουμε ότι, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία και τις επίσημες δηλώσεις του εκτελεστικού Διευθυντή του Οργανισμού, αυτό πρόκειται να λειτουργήσει από 01-10-2010. Με τη λειτουργία του παραρτήματος πρόκειται να ενισχυθεί η επιχειρησιακή συνεργασία των κρατών-μελών της Ε.Ε. στην ευαίσθητη περιοχή της νότιο ανατολικής Μεσογείου, να αξιοποιηθούν κατάλληλα τα διατιθέμενα επιχειρησιακά μέσα και να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ενώ θα αξιοποιηθούν οι πρακτικές που έχουν αναπτυχθεί για τη διαχείριση των συνόρων.


Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΣΠΥΡΟΣ ΒΟΥΓΙΑΣ



θεσμική θωράκιση και προστασία του Κορινθιακού Κόλπου


ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Επίκαιρη ερώτηση για την θεσμική θωράκιση και προστασία του Κορινθιακού κόλπου κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης, η οποία θα συζητηθεί στην ολομέλεια της βουλής την Πέμπτη 6 Μαΐου.

Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει πως η κατάσταση του κόλπου είναι τόσο υποβαθμισμένη ώστε κατατάσσεται στη πρώτη τριάδα των πιο μολυσμένων κόλπων της Ελλάδας και στους πιο μολυσμένους της Μεσογείου και ερωτά τους υπουργούς Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης εάν προτίθενται να χαρακτηρίσουν τον Κορινθιακό Κόλπο ως Προστατευόμενη Περιοχή σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε και να εντάξουν στις δράσεις του ΕΣΠΑ την εκπόνηση μελέτης και σχεδίου για την Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Πολιτικής για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας μας κίνημα έχει εκδηλωθεί τα τελευταία 5ετία με αίτημα τη θεσμική θωράκιση και προστασία του Κορινθιακού Κόλπου. Σύσσωμοι. οι φορείς των νομών που περικλείουν το κόλπο, όπως 35 δήμοι, 6 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, όλοι σχεδόν οι βουλευτές, ο τέως Επίτροπος κ. Δήμας, όλα τα κόμματα αλλά και κυρίως πανεπιστήμια ( Αριστοτέλειο και Πατρών) και όλες ανεξαιρέτως οι οικολογικές οργανώσεις και κινήσεις ζητούν επιτακτικά την ανακήρυξη του Κόλπου σε προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή σύμφωνα και με τον Κανονισμό 1967/2006 της ΕΕ. Το αίτημα έχει επανειλημμένα τεθεί στους υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων επανήλθε πρόσφατα και προς εσάς από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (ΣΠΟΑΚ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα προσφάτων ερευνών και μετρήσεων, η κατάσταση του κόλπου είναι τόσο υποβαθμισμένη ώστε κατατάσσεται στη πρώτη τριάδα των πιο μολυσμένων κόλπων της Ελλάδας και στους πιο μολυσμένους της Μεσογείου. Για την αντιστροφή της κατάστασης αυτής, απαιτείται η εκπόνηση Σχεδίου για την Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Πολιτικής για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος και την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό την βελτίωση της κατάστασης των Κόλπων, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Προτίθεστε να χαρακτηρίσετε τον Κορινθιακό Κόλπο ως Προστατευόμενη Περιοχή σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε.

2) Προτίθεστε να εντάξετε στις δράσεις του ΕΣΠΑ: την εκπόνηση μελέτης και σχεδίου για την Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Πολιτικής για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος και την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης του Κόλπου;

Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ
( ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 20-05-2010 )

Ακολουθεί η με αριθμό 806/17.5.2010 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς κ. Νικολάου Τσούκαλη προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με το χαρακτηρισμό του Κορινθιακού Κόλπου ως προστατευόμενης θαλάσσιας περιοχής. Η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:
«Ένα πρωτοφανές για τα δεδομένα της χώρας μας κίνημα έχει εκδηλωθεί τα τελευταία πέντε χρόνια με αίτημα τη θεσμική θωράκιση και προστασία του Κορινθιακού Κόλπου. Σύσσωμοι οι φορείς των Νομών που περικλείουν τον Κόλπο, όπως τριάντα πέντε δήμοι, έξι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, όλοι σχεδόν οι Βουλευτές, ο τέως Επίτροπος κ. Δήμας, όλα τα κόμματα, αλλά και κυρίως πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο και Πατρών) και όλες ανεξαιρέτως οι οικολογικές οργανώσεις και κινήσεις ζητούν επιτακτικά την ανακήρυξη του Κόλπου σε προστατευόμενη θαλάσσια περιοχή σύμφωνα και με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το αίτημα έχει επανειλημμένα τεθεί στους Υπουργούς των προηγούμενων κυβερνήσεων, επανήλθε πρόσφατα και προς εσάς από τον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα προσφάτων ερευνών και μετρήσεων η κατάσταση του Κόλπου είναι τόσο υποβαθμισμένη ώστε κατατάσσεται στην πρώτη τριάδα των πιο μολυσμένων κόλπων της Ελλάδας και στους πιο μολυσμένους της Μεσογείου. Για την αντιστροφή της κατάστασης αυτής απαιτείται η εκπόνηση Σχεδίου για την Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Πολιτικής, για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος και με την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό τη βελτίωση της κατάστασης των Κόλπων, το οποίο πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τα τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
1)Προτίθεστε να χαρακτηρίσετε τον Κορινθιακό Κόλπο ως Προστατευόμενη Περιοχή σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006 της Ε.Ε.
2) Προτίθεστε να εντάξετε στις δράσεις του ΕΣΠΑ: την εκπόνηση μελέτης και σχεδίου για την Ανάπτυξη Ολοκληρωμένης Πολιτική για την Αειφόρο διαχείριση του υδατικού συστήματος και με την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό την βελτίωση της κατάστασης του Κόλπου;»
Στην ερώτηση του κυρίου Τσούκαλη, θα απαντήσει ο Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Θάνος Μωραΐτης.
ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.Κατ’ αρχήν, θέλω να επισημάνω πως σύμφωνα με μετρήσεις που έχουν γίνει στον Κορινθιακό Κόλπο τα οποία συγκέντρωσε η Κεντρική Υπηρεσία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, συμπέρανε ότι ο Κορινθιακός Κόλπος χαρακτηρίζεται ως υδάτινο σώμα που βρίσκεται σε καλή κατάσταση.Εξαίρεση αποτελεί μόνο ο Όρμος Κορίνθου, που βρίσκεται σε μέτρια κατάσταση και σε κίνδυνο μη εκπλήρωσης του περιβαλλοντικού στόχου για καλή οικολογική κατάσταση, όπως ορίζεται με τη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία 60/2000 για τα νερά.Οι χαρακτηρισμοί αυτοί του Κόλπου, καθώς και οι αποτιμήσεις της ποιοτικής κατάστασης των υδάτων του, θα ληφθούν υπόψη μετά την εκπόνηση των σχεδίων διαχείρισης των αντίστοιχων υδατικών διαμερισμάτων.Στο στάδιο αυτό θα αξιοποιηθούν όλες οι μέχρι σήμερα εκπονηθείσες μελέτες, ερευνητικές εργασίες, προγράμματα και δράσεις που έχουν προηγηθεί.
Εδώ, πρέπει να τονίσω ότι σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία οι αρμοδιότητες για την προστασία και διαχείριση των υδάτων ασκούνται από τις οικείες διευθύνσεις υδάτων, της εκάστοτε περιφέρειας. Ωστόσο το ΥΠΕΚΑ έχει αναλάβει την υλοποίηση μίας σειράς δράσεων επιτελικού χαρακτήρα σε σχέση με την εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 για τα νερά και την κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης σε όλα τα υδατικά διαμερίσματα της χώρας.Στο πλαίσιο αυτό, έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι δράσεις που περιλαμβάνουν τον προσδιορισμό και οριοθέτηση των περιοχών λεκανών απορροής ποταμών, τον προσδιορισμό αρμοδιοτήτων και την ένταξη των υπόγειων, των μεταβατικών και των παράκτιων υδάτων σε κάθε περιοχή λεκάνης απορροής ποταμού, οι υποστηρικτικές δράσεις για την αποτελεσματική εφαρμογή της οδηγίας 60/2000 στη χώρα που αφορούν στη σύνταξη σχετικών κειμένων οδηγιών και απαιτούμενων νομικών κειμένων, την επιμόρφωση των αρμοδίων υπηρεσιών και διάφορες άλλες παρεμβάσεις.Έγιναν σημαντικές δράσεις, όπως ο χαρακτηρισμός των υδατικών διαμερισμάτων της χώρα σε ανάλυση των ανθρωπογενών πιέσεων στα υδατικά συστήματα, η επισκόπηση των επιπτώσεων τους, ο προκαταρκτικός προσδιορισμός των υδατικών συστημάτων, που κινδυνεύουν να μην επιτύχουν τους περιβαλλοντικούς στόχους της Οδηγίας μέχρι το 2015, η οικονομική ανάλυση των χρήσεων νερού και η εκτίμηση της ανάκτησης του κόστους για τις υπηρεσίες ύδατος, η κατάρτιση του μητρώου προστατευόμενων περιοχών.
Όλα αυτά τονίζω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, έχουν ήδη ολοκληρωθεί. Επιπλέον, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΚΑ, έχει ήδη ξεκινήσει διαδικασία για την προκήρυξη των έργων εκπόνησης των σχεδίων διαχείρισης. Έτσι, θα αντιμετωπιστεί συνολικά και συστηματικά -σύμφωνα με τις διαδικασίες και απαιτήσεις της Οδηγίας 60/2000, στα πλαίσια για τα νερά - το πρόβλημα διαχείρισης και προστασίας των υδάτων.Τα σχέδια διαχείρισης περιλαμβάνουν υποχρεωτικά προγράμματα μέτρων και προγράμματα παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων. Θα περιέχουν όλα τα στοιχεία, πληροφορίες και εκτιμήσεις που είναι απαραίτητα για την προστασία και διαχείριση των υδάτων με διακριτοποίηση σε επίπεδο λεκάνης απορροής ποταμού, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα παράκτια ύδατα. Επίσης το ΥΠΕΚΑ έχει ολοκληρώσει το σχεδιασμό για τη διαμόρφωση δικτύου παρακολούθησης της κατάστασης των επιφανειακών υδάτων, καθώς και των υπόγειων υδάτων.
Για όλα τα έργα αυτά, εμείς στο ΥΠΕΚΑ έχουμε προωθήσει διαδικασία για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2007-2013 σχετικού έργου για την κατάρτιση των σχεδίων διαχείρισης και προγραμμάτων μέτρων, καθώς επίσης και ανάλογων έργων για την πλήρη κάλυψη των απαιτήσεων παρακολούθησης της κατάστασης των υδάτων.Τέλος, πρέπει να σημειώσω πως στο πλαίσιο εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 160/76 περί της ποιότητας υδάτων κολύμβησης στο ΥΠΕΚΑ υλοποιούμε το πρόγραμμα ελέγχου ποιότητας των νερών κολύμβησης της χώρας. Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, παρακολουθούμε τον Κορινθιακό Κόλπο συστηματικά, με δειγματοληψίες και αναλύσεις ανά δεκαπενθήμερο καθ’ όλη τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου.Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του παραπάνω προγράμματος για το 2009, η ποιότητα των νερών κολύμβησης στις παρακολουθούμενες ακτές είναι άριστη, ανταποκρινόμενη ταυτόχρονα στις επιθυμητές και υποχρεωτικές τιμές της Οδηγίας 160/76, με εξαίρεση μια μικρή περιοχή του Κόλπου όπου η κατάσταση βρέθηκε καλή, ανταποκρινόμενη όμως, στις υποχρεωτικές τιμές από τη νομοθεσία.Σας ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):
Ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νικόλαος Τσούκαλης έχει το λόγο για να αναπτύξει της ερώτηση του.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υπουργέ, έχω την εντύπωση ότι το περιεχόμενο της απάντησής σας το οποίο ήταν πλήρες, μπορώ να πω, σε σχέση με τη διαχείριση των υδατικών πόρων σύμφωνα με την Οδηγία 60/2000, καταδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή συνεννόησης μεταξύ δύο υπουργείων. Δεν απαντήσατε στην ερώτηση. Η ερώτηση ήταν συγκεκριμένη και μάλιστα έχει γίνει και στην προηγούμενη κυβέρνηση επανειλημμένως και βεβαίως δεν έχει σχέση με τη διαχείριση των υδατικών πόρων.Στην ερώτηση, μεταφέρω ένα αίτημα, το οποίο πιστεύω ότι και εσείς θα έπρεπε να γνωρίζετε ως Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, γιατί μας απασχολεί όλους, σε όλη τη λεκάνη του Κορινθιακού.
Αναφέρομαι συγκεκριμένα, σε χαρακτηρισμούς προστατευόμενης περιοχής του Κορινθιακού Κόλπου, σύμφωνα με τον Κανονισμό 1967/2006. Το δεύτερο ερώτημα μου, είναι στο κατά πόσο προτίθεστε να αναθέσετε μέσα στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης βιώσιμης διαχείρισης, του συμπλέγματος του Κορινθιακού Κόλπου.Ο Κορινθιακός Κόλπος, είναι ένας κόλπος ο οποίος υφίσταται αφόρητες πιέσεις τόσο σε επίπεδο περιφερειακό όσο και σε επίπεδο εντός του ίδιου του Κόλπου. Είναι ένα αίτημα, το οποίο το γνωρίζει πάρα πολύ καλά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, γι’ αυτό σας λέω ότι υπάρχει πρόβλημα συνεννόησης και θα επανέλθω.Πρόσφατα, ο ΣΠΟΑΚ συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την προηγούμενη φορά, που είχα κάνει την ίδια ερώτηση, επρόκειτο να απαντήσει στην ερώτηση ο αρμόδιος Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Σήμερα απαντάτε εσείς. Είναι βέβαιο ότι αν ερχόταν ο κ. Καρχιμάκης, θα απαντούσε άλλα πράγματα. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, με ποια έννοια ότι το αίτημα όλων των φορέων, όλων -δεν υπάρχει ένας φορέας, είναι δεκάδες- είναι συγκεκριμένο.
Επί του συγκεκριμένου, θα ήθελα σας παρακαλώ πολύ την επόμενη φορά ή αν μπορείτε στη δευτερολογία σας να απαντήσετε.Χαρακτηριστικά, σας λέω ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας, Νομαρχιακού Συμβουλίου Αχαΐας, Κορινθίας και όλων των Νομαρχιακών, πενήντα τρεις δήμοι, ο κ. Δήμας, όλοι, όλα τα κόμματα, όλες οι πανελλήνιες οικολογικές οργανώσεις. Έχει διαμορφωθεί ένα πρωτοφανές κίνημα γύρω από το αίτημα αυτό, το οποίο είναι συγκεκριμένο. Ίσως να μην αφορά αποκλειστικά και μόνο το Υπουργείο σας, ίσως να αφορά πρωτίστως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν ξέρω οι αρμοδιότητες πως έχουν καταμεριστεί. Σας παρακαλώ πολύ, αν δεν υπάρχουν τα στοιχεία αυτή τη στιγμή να απαντηθεί το ερώτημα, να κάνετε μια συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και εγώ θα επανέλθω, όσον αφορά το συγκεκριμένο αίτημα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Ευάγγελος Αργύρης):
Ο Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής), κ. Μωραΐτης έχει το λόγο.
ΘΑΝΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής):
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.Κατ’ αρχήν να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ο Κανονισμός 1967/2006, αφορά τα μέτρα διαχείρισης για τη βιώσιμη εκμετάλλευση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο Θάλασσα και σύμφωνα με τον Κανονισμό αυτό καθορίζονται οι προστατευόμενες περιοχές αλιείας. Δεν θέλω να μιλήσω τώρα για το τι έχει κάνει η Γενική Διεύθυνση Δασών, τι πρωτοβουλίες έχει πάρει και όλα αυτά. Θέλω να πάω στον πυρήνα της ερώτησης σας, αλλά και στον προβληματισμό τον οποίο θέσατε πριν λίγο.Αγαπητέ, κύριε Τσούκαλη, έχουμε επαφή και εμείς με τον ΣΠΟΑΚ.
Γνωρίζω πάρα πολύ καλά και εγώ και το Υπουργείο, τις θέσεις όλων των νομαρχιακών συμβουλίων, των δήμων και πράγματι ο Κορινθιακός είναι ένα μεγάλο θέμα για το οποίο θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και να υπάρξουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.Πριν όμως, ανακοίνωσα προς εσάς και όλους τους συναδέλφους, σε όλο το Σώμα, κάποια μέτρα, κάποιες αποφάσεις, κάποια πράγματα τα οποία ήδη τρέχουν και κάποια υλοποιούνται αυτή τη στιγμή και είναι προς αυτήν την κατεύθυνση, το πώς θα προστατεύσουμε πράγματι τον Κορινθιακό Κόλπο και δεν θα απειληθεί στο μέλλον από εδώ και πέρα.
Εγώ θα συμφωνήσω όμως, μαζί σας, ότι χρειάζονται μεγαλύτερες πρωτοβουλίες, μεγαλύτερες παρεμβάσεις και τα Υπουργεία σίγουρα θα συνεννοηθούν μεταξύ τους και πιστεύω ότι με μια σοβαρή και υπεύθυνη συνεργασία και της αυτοδιοίκησης και των υπουργείων, θα μπορέσουμε πράγματι να καταλήξουμε σε ένα σχέδιο το οποίο θα εγγυάται το μέλλον του Κορινθιακού Κόλπου.
Σας ευχαριστώ πολύ.