Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ο μαύρος άξονας Μέρκελ, Σαρκοζί καταστρέφει την Ευρώπη

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ PSI


Τις θέσεις της Δημοκρατικής Αριστεράς για το PSI παρουσίασε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη βουλή, ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νικος Τσούκαλης. Ο βουλευτής έκανε λόγο για μαύρο άξονα των Μέρκελ και Σαρκοζί που καταστρέφει την Ευρώπη και τόνισε πως η ΔΗΜ.ΑΡ έχει καταθέσει από το Μάιο μήνα συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα πενταετούς διάρκειας, με συγκεκριμένη χρηματοδότηση και πόρους, προκειμένου να τεθεί σε αναπτυξιακή τροχιά η χώρα.

Είχαμε επισημάνει, ανέφερε ο κ. Τσούκαλης, εξαρχής ότι δεν μπορούμε να ψηφίσουμε υπέρ της κατάληξης των διαπραγματεύσεων. Επειδή, λοιπόν, από το βήμα της βουλής ο κ. Βενιζέλος φρόντισε να αναφερθεί στη Δημοκρατική Αριστερά με την αναφορά ότι είναι και με το χωροφύλαξ και με τον αστυφύλαξ, ότι έχει ως στρατηγικό στόχο και επιλογή την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και στο ευρώ, πλην όμως αυτό θέλει να γίνει χωρίς θυσίες. Εγώ δεν ξέρω ο κ. Βενιζέλος ποιον ακριβώς επιλέγει. Επιλέγει τον χωροφύλακα ή τον αστυφύλακα;


Πριν αναλάβει, όμως το πόστο, την ηλεκτρική καρέκλα του Υπουργού των Οικονομικών, αναρωτιέμαι ποια ήταν η άποψή του για την πορεία υλοποίησης του πρώτου μνημονίου και σε σχέση με τις κυβερνητικές πολιτικές μέχρι εκείνη τη στιγμή; Αυτό θα ήταν πάρα πολύ αποκαλυπτικό να μας το πει. Να του θυμίσω και κάτι άλλο: Η Δημοκρατική Αριστερά από τη διακήρυξη της πέρυσι τον Ιούνιο μιλούσε για ανάγκη επώδυνων μέτρων και ριζοσπαστικών και ανατρεπτικών τομών στην ελληνική κοινωνία με μια διαφορά: Αυτά τα μέτρα τα επώδυνα ήθελε να είναι δίκαια, να κατανέμονται δίκαια στους Έλληνες πολίτες. Βεβαίως, ήθελε και ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο σε αυτό το δύσκολο τούνελ που θα μπει το ελληνικό κράτος, η ελληνική κοινωνία και η κοινωνία να μείνει όρθια. Αυτή είναι η επιλογή της Δημοκρατικής Αριστεράς.


Θέλω να πω κάτι συγκεκριμένο στον κ. Βενιζέλο: Αλήθεια η θέση του κ. Βενιζέλου και της ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στο μαύρο άξονα Μέρκελ, Σαρκοζί, ο οποίος άξονας καταστρέφει την Ευρώπη και ότι πιο ελπιδοφόρο έχει γεννήσει αυτή η Ήπειρος μετά τον πόλεμο, ποια είναι; Εμείς έχουμε τοποθετηθεί. Έχουμε ταχθεί στο πλευρό του κ. Ολάντ, στο πλευρό του Ντάνιελ Κον Μπετίτ και με όλους αυτούς, οι οποίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι αυτός ο άξονας καταρρέει την Ευρώπη και όχι κάποια παπαγαλάκια του εξωτερικού. Θέλουμε σαφή απάντηση, ποια είναι η θέση και των κομμάτων της συγκυβέρνησης και της ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι στην πολιτική που ασκείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Τσούκαλη έχει ως εξής:


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Για τη δίκαιη δίκη και την εύλογη διάρκεια αυτής

(ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ 22.2.2012)


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θα επαναλάβω στην Αίθουσα της Ολομέλειας τη θέση που διατυπώσαμε ως Δημοκρατική Αριστερά στην Επιτροπή υπέρ της αρχής του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πρέπει να έχουμε συναίσθηση των συνθηκών, κάτω από τις οποίες εισάγεται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και απευθύνομαι βεβαίως και προς όλους αυτούς, οι οποίοι υπερθεματίζουν για το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, αλλά και προς αυτούς που τίθενται κατά του συγκεκριμένου κειμένου.


Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, άκουσα τον κύριο Υπουργό να χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο τομή και μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή. Λέω ας προσγειωθούμε γιατί ακριβώς οι ίδιοι χαρακτηρισμοί χρησιμοποιήθηκαν κατά κόρον και στα προηγούμενα νομοσχέδια που έχουν εισαχθεί, προκειμένου να διευκολύνουν την επιτάχυνση της δικαιοσύνης και να βελτιώσουν τη διαδικασία ενώπιον των δικαστηρίων. Και όμως είναι γεγονός ότι αυτά τα νομοσχέδια δεν πέτυχαν ή πέτυχαν ελάχιστα και γι’ αυτό ακριβώς επαναλαμβάνεται συστηματικά η εισαγωγή τέτοιων νομοσχεδίων στην Ολομέλεια.

Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Παρεμβάσεις για τη διάβρωση των ακτών της Αιγιάλειας

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

«Η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας, με έγγραφό της προχώρησε στη σύγκληση ειδικής επιτροπής με σκοπό να εξετάσει τις περιπτώσεις διάβρωσης στα δημοτικά διαμερίσματα Βαλιμίτικων, Διγελιωτίκων και Τεμένης του Δήμου Αιγιαλείας. Για το Δ.Δ. Διακοπτού, επειδή, στη συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει γίνει ο καθορισμός των οριογραμμών του αιγιαλού και της παραλίας ο οποίος είναι προαπαιτούμενος για την κατασκευή αντιδιαβρωτικού έργου, ο σχετικός φάκελος έχει διαβιβαστεί στο ΓΕΕΘΑ, για την έκδοση της γνωμοδότησης».


Τα παραπάνω αναφέρονται στην απάντηση του υφυπουργού οικονομικών κ. Ιωάννη Μουρμούρα σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκου Τσούκαλη.


Για το ίδιο θέμα το υπουργείο περιβάλλοντος ενημέρωσε το βουλευτή ότι για τις ακτές Κρυονερίου και Πλατάνου έχουν εκδοθεί οι υπ’ αριθμ. 130448/6.5.03 και 130510/6.5.03 αντίστοιχα, Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για έργα αποτροπής της διάβρωσης, ενώ δεν έχουν υποβληθεί νέες Μελέτες Περιβάλλοντος για την περιοχή του Διακοπτού και της Αιγείρας.


Τα πλήρη κείμενα των απαντήσεων έχουν ως εξής:

Το παιχνίδι της κολοκυθιάς σε… υπουργική έκδοση!

ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΣΥΝΕΝΝΟΗΣΙΑΣ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ


Από τον Άννα στον Καϊάφα, ή αλλιώς απ’ το Σαχινίδη στο Γιαννίτση και τούμπαλιν. Μνημείο ασυνεννοησίας αποτελούν οι απαντήσεις που έλαβε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, σε αναφορά που κατέθεσε στη βουλή.

Ο κ. Τσούκαλης μετέφερε στους αρμόδιους υπουργούς το αίτημα του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας για την απαλλαγή πληρωμής των τελών κυκλοφορίας όλων των οχημάτων των δήμων, λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει και την τοπική αυτοδιοίκηση.


Στην απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης, αναφέρει επί λέξει:

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Συμμετοχή του ΥΠ.Α.Α.Τ στη διαβούλευση για την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡ

Σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη συμμετοχή του Υπουργείου στη διαβούλευση για την κατάρτιση των Σχεδίων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων, απευθύνουν προς τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, ο πρόεδρος και οι βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ Φώτης Κουβέλης Θανάσης Λεβέντης , Νίκος Τσούκαλης και Γρηγόρης Ψαριανός.


Οι τέσσερεις βουλευτές επισημαίνουν, πως βασικό στοιχείο των Σχεδίων Διαχείρισης είναι η κατάρτιση Προγραμμάτων-Μέτρων που στόχο θα έχουν την αποκατάσταση των υδατικών συστημάτων που δε βρίσκονται σε καλή κατάσταση ενώ αυτονόητο είναι ότι τα συγκεκριμένα μέτρα θα σχετίζονται και θα επηρεάζουν άμεσα τόσο τη χρήση του αρδευτικού νερού (μείωση κατανάλωσης) , όσο και το κόστος του.


Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Συνέντευξη του Σπύρου Λυκούδη στην εφημερίδα «ΑΥΓΗ»

Δεν θα γίνουμε “κολυμβήθρα του Σιλωάμ”.


• Πώς σχολιάζετε την άρνηση της κυβέρνησης να συζητήσει η Βουλή γύρω από το δάνειο και το PSI μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και την αναβολή του Eurogroup της Τετάρτης;


Τη θεωρώ κάκιστη απόφαση.
Όχι μόνο γιατί σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους της μεταπολιτευτικής Ελλάδας στερούνται οι πολιτικές δυνάμεις τη δυνατότητα για άλλη μια συζήτηση σχετικά με όσα συνοδεύουν το δάνειο και το PSI, αλλά και γιατί επιβεβαιώνεται με αυτήν την άρνηση, ένα σοβαρό έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας του Ελληνικού κοινοβουλίου.


• Τελικά στη Δημοκρατική Αριστερά ζητήθηκε να υπογράψει;

Μέχρι αυτή την ώρα που γράφονται οι απαντήσεις στη συνέντευξη, ουδείς έχει ζητήσει την υπογραφή της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ. Εάν ζητηθεί η απάντησή μας θα είναι αρνητική. Η ΔΗΜΑΡ πλέει σε ένα πολιτικό ρεύμα που το έχουν σφραγίσει ο Ηλίας Ηλιού και ο Λεωνίδας Κύρκος και που μέχρι τις μέρες μας συνεχώς και αδιαλείπτως παλεύει για την Ευρωπαϊκή ενοποίηση και για τον Ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Δεν μας χρειάζεται καμιά υπογραφή «ρεαλισμού» για να αποδείξουμε οτιδήποτε.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜ.ΑΡ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΦΙΛΟΖΩΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ


Η ΔΗΜΑ.ΑΡ θα επιδιώξει την τροποποίηση όλων των αντιφιλοζωικών διατάξεων του ψηφισθέντος νόμου.

Αντιπροσωπεία της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας και της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Ζωοφιλικών Σωματείων, αποτελούμενη από την κα Αναστασία Μπομπολάκη και την κα Μαρία Χουστουλάκη, συναντήθηκε με τους βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκο Τσούκαλη και Θανάση Λεβέντη, την Τρίτη, 14 Φεβρουαρίου 2012, στα γραφεία της Βουλής. Η συνάντηση έγινε με τη συμβολή του κ. Γιώργου Τούσια, στελέχους της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Προβλήματα λειτουργίας του κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός» της Πάτρας

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Παρέμβαση για το θέμα των σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας του κολυμβητηρίου «Α. Πεπανός» της Πάτρας έκανε ο βουλευτής Αχαΐας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκος Τσούκαλης, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό πολιτισμού και τουρισμού.


Στην ερώτησή του ο κ. Τσούκαλης αναφέρει: