Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Κοινωνικός αποκλεισμός των Ρομά

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

Ερώτηση για το θέμα του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά κατέθεσε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Τσούκαλης. Όπως αναφέρει στην ερώτησή του, στη χώρα μας υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κοινωνικής ενσωμάτωσης και προστασίας των Ρομά, το οποίο θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με το πρόγραμμα «Θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια» το οποίο χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Τσούκαλης ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται το εν λόγω πρόγραμμα και εάν συμμετέχουν σ΄ αυτό κρατικοί φορείς, και ιδιαίτερα περιφερειακοί.


Σε δηλώσεις του ο κ. Τσούκαλης ανέφερε ότι η τριτοκοσμική εικόνα των καταυλισμών Ρομά, που κατά καιρούς εμφανίζονται στην πόλη μας, θα μπορούσε να μην υπήρχε, εάν οι περιφερειακοί κρατικοί και τοπικοί φορείς έδειχναν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους Ρομά.


Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η Ελλάδα, παρουσιάζει σημαντικό πρόβλημα κοινωνικής ενσωμάτωσης και προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων της κοινότητας των Ρομά, γεγονός το οποίο αναδεικνύεται από πολλούς οργανισμούς τόσο διεθνείς όσο και εθνικούς. Συγκεκριμένα, εκτός από την καταδίκη της Ελλάδας τον Ιούλιο του 2008 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για «γκετοποίηση» των ανήλικων Ρομά (Υπόθεση Σαμπάνη κ. Ελλάδας) , στις 19/02/09 δημοσιεύθηκε η έκθεση ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα των Η.Ε για την κατάσταση των μειονοτήτων στην Ελλάδα, όπου γίνεται εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά. Ταυτόχρονα, εκκρεμεί η συλλογική διαμαρτυρία της Interights (Αρ. 49/2008) κατά της Ελλάδας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, για υποχρεωτικές εξώσεις Ρομά, διακρίσεις στη στέγαση και γενικότερο κοινωνικό αποκλεισμό από την ελληνική κοινωνία καθώς και για την αδυναμία της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει την αντίστοιχη Απόφαση του Δεκεμβρίου 2004.
Από την άλλη πλευρά, η πρόσφατη Απόφαση 2007/252/ΕΚ (19.04.2007) δημιουργεί το πρόγραμμα «Θεμελιώδη δικαιώματα και ιθαγένεια» για την περίοδο 2007-2013. Το εν λόγω πρόγραμμα , το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, στοχεύει στην ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής κοινότητας με βάση τα δικαιώματα του ανθρώπου. Μεταξύ των στόχων του περιλαμβάνονται δράσεις προκειμένου για την καταπολέμηση των διακρίσεων, τη βελτίωση της ανεκτικότητας σε όλη την ΕΕ, την ενημέρωση όλων των πολιτών για τα δικαιώματά τους. Πρόσβαση δε έχουν μεταξύ άλλων και εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές, ενώ προβλέπεται και δυνατότητα ειδικών διακρατικών σχεδίων κοινοτικού ενδιαφέροντος τα οποία υποβάλλονται από αρχή ή άλλο φορέα του κράτους μέλους.
Δεδομένου ότι το εν λόγω πρόγραμμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από την Ελλάδα προκειμένου τόσο να βελτιώσει την κατάσταση ευπαθών κοινωνικών ομάδων όσο και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

- Σε ποια φάση υλοποίησης βρίσκεται το εν λόγω πρόγραμμα

- Συμμετέχουν κρατικοί φορείς, ιδιαίτερα περιφερειακοί; Αν ναι, ποιοι και με ποιες προϋποθέσεις και διαδικασίες;

Ο ερωτών βουλευτής
Νίκος Τσούκαλης

Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Κατάθεση Νίκου Τσούκαλη για τα βοθρολύματα

Κατάθεση για το θέμα της διάθεσης των βοθρολυμάτων, έδωσε την περασμένη Δευτέρα 30.3.2009, ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Τσούκαλης, στην Πταισματοδίκη Πατρών κ. Κωνσταντοπούλου που ασχολείται με το θέμα στα πλαίσια της προανάκρισης που διέταξε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών.
Η κατάθεση του κ. Τσούκαλη, έγινε μετά από αναφορά του, προς την Εισαγγελία για το θέμα που δημιουργήθηκε μετά την άρνηση του Δήμου Αιγίου και την αδυναμία του Δήμου Πατρέων να επεξεργαστούν βοθρολύματα στους βιολογικούς τους καθαρισμούς.
Ο κ. Τσούκαλης κατέθεσε σειρά εγγράφων μεταξύ των οποίων την ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. και την απάντηση που πήρε για το παραπάνω θέμα καθώς και δημοσιεύματα του τοπικού τύπου.
Σε δηλώσεις του ανέφερε ότι η εμπλοκή της δικαιοσύνης στη διερεύνηση του θέματος επιβάλλεται, όταν κάποιοι παίζουν με τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής.

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Άλλο ένα ψέμα της Κυβέρνησης

«Τέλος Μαρτίου η ολοκλήρωση του Διακονιάρη έως τον Πράτσικα»

Με αφορμή το …σημερινό «γιορτασμό» της Πρωταπριλιάς ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Νίκος Τσούκαλης έκανε την ακόλουθη δήλωση:


Άλλη μια προθεσμία που δεν τηρήθηκε. Άλλο ένα έργο της Κυβέρνησης που συνεχίζει να ταλαιπωρεί τους πολίτες αντί να τους εξυπηρετεί. Άλλο ένα ψέμα που δυστυχώς δεν είναι πρωταπριλιάτικο. «Τέλος Μαρτίου διαβεβαίωνε ο κ. Καλογιάννης Γενικός Γραμματέας του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. θα είναι έτοιμο το κομμάτι του Διακονιάρη (οδός Ελ. Βενιζέλου) από τη θάλασσα έως τον Αγ. Ιωάννη Πράτσικα».

Το έργο όχι μόνο δεν ολοκληρώθηκε όπως διαβεβαίωνε ο κ. Γενικός αλλά η κατασκευάστρια εταιρία «ΜΗΧΑΝΙΚΗ» σταμάτησε και το έργο κατασκευής των παραγλαύκιων αρτηριών, φέρνοντας σε δεινή θέση τους επιχειρηματίες και τους κατοίκους της περιοχής. Ο κ. Σουφλιάς οφείλει να ακούσει τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των φορέων του νομού και να υποχρεώσει τον εκλεκτό του, τον κ. Εμφιετζόγλου να ολοκληρώσει τα έργα που έχει αναλάβει.

Προς τον κ. Υπουργό Yγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

ΘΕΜΑ: «Κατηγορείται από την ΕΛ.ΑΣ ο διοικητής του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών»


Σύμφωνα με την αριθμ. Π4/ΓΠοικ 172737/23.12.2008 απόφασή σας διορίστηκε ως διοικητής του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ο κ. Θανασούλας Σωτήρης, τεχνολόγος πολιτικός μηχανικός (Δομικών ΄Εργων) με διετή θητεία.
Η τοποθέτηση του κ. Θανασούλα με την ιδιότητα του τεχνολόγου πολιτικού μηχανικού ως διοικητή σε ένα ίδρυμα κοινωνικής μέριμνας έχει προκαλέσει σωρεία δημοσιευμάτων και αντιδράσεων μιας και το συγκεκριμένο πρόσωπο πέραν της άσχετης με το αντικείμενο ιδιότητάς του, εμπλέκεται σε κύκλωμα παράνομων ελληνοποιήσεων αλλοδαπών στην Ηλεία.
Όπως αναφέρεται στην υπ΄ αριθμ. 7017/13/12515/30.6.2007 πολυσέλιδη αναφορά της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών της Αμαλιάδας, ο νυν διοικητής του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών και πρώην δήμαρχος Βουπρασίας όχι μόνο ανεχόταν τη δράση του κυκλώματος παράνομων ελληνοποιήσεων στο Δήμο του, αλλά είχε τακτοποιήσει και ο ίδιος παράνομα αλλοδαπές γυναίκες παρουσιάζοντας ψευδώς ότι αυτές εργάζονταν ως εργάτριες στα κτήματά του.
Στο ίδιο πρόσωπο αναφέρεται και η από 4.7.2007 ανακοίνωση της Δ/νσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνονται επί λέξει: «Το κύκλωμα δραστηριοποιήθηκε επί διετία τουλάχιστον και μάλιστα υπό την ανοχή του τότε Δημάρχου, στον οποίο ενώ είχε καταγγελθεί η δραστηριότητα, δεν είχε προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια. Από τα στοιχεία που κατασχέθηκαν υπολογίζεται ότι ο αριθμός των παρανόμως τακτοποιηθέντων αλλοδαπών ανέρχεται σε χιλιάδες, ενώ τα χρηματικά ποσά που αποκόμισε το κύκλωμα ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες Ευρώ».
Δεδομένων των ανωτέρω αλλά και της έντονης φημολογίας ότι η τοποθέτηση του συγκεκριμένου ατόμου έγινε μόνο και μόνο λόγω της κομματικής του τοποθέτησης, παρότι ελέγχεται από τις διοικητικές αρχές για αδιαφάνεια και εμπλοκή σε σοβαρές αξιόποινες πράξεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Γνωρίζατε την εμπλοκή του νυν διοικητή του ΚΕΠΕΠ Λεχαινών στο παράνομο κύκλωμα ελληνοποιήσεων αλλοδαπών;
2) Προτίθεστε να επανεξετάσετε την απόφαση τοποθέτησής του ως διοικητή;
3) Τι προτίθεστε να πράξετε για να διασκεδάσετε τις υπόνοιες ότι πρόκειται για μια καθαρά κομματική επιλογή;

O ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης

Προς τον κ. Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΝΙΚΟΥ ΤΣΟΥΚΑΛΗ

ΘΕΜΑ: «Ανέγερση κτίσματος χωρίς οικοδομική άδεια από τη Μητρόπολη Ηλείας»


΄Ιδρυμα εκατοντάδων τ.μ. χωρίς την προβλεπόμενη από το νόμο οικοδομική άδεια χτίζει η Μητρόπολη Ηλείας. Το κτίριο που φέρει την επωνυμία Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων, χτίζεται στο δημοτικό διαμέρισμα Πελόπιο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας , δίπλα από το γηροκομείο «΄Αγιος Κυπριανός και Ιουστίνη» ως κτίριο – προσθήκη του ήδη υπάρχοντος.
Σύμφωνα με την αναρτημένη πινακίδα στο χώρο των οικοδομικών εργασιών, φορέας του συγκεκριμένου έργου είναι η Μητρόπολη Ηλείας, η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από τη δωρεά του ιδρύματος «Γιάννη Σπύρου Λάτση» και ανάδοχος του έργου είναι η τεχνική εταιρεία ΕΟΜΕΚΑ Ο.Ε.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Αθηναϊκού τύπου, μετά από έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. δεν βρέθηκε οικοδομική άδεια και διατάχθηκε η διακοπή των εργασιών, ενώ ενημερώθηκε άμεσα η Δ/νση Πολεοδομίας Ηλείας, στην οποία ύστερα από έρευνα δεν βρέθηκε φάκελος οικοδομικής άδειας.

Δεδομένων των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)
Υπάρχει εγκεκριμένη οικοδομική άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες για το παραπάνω κτίσμα της Μητρόπολης Ηλείας;

2) Αν όχι, τι προτίθεστε να πράξετε για την αποκατάσταση της νομιμότητας;


Ο ερωτών βουλευτής

Νίκος Τσούκαλης